[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lazar Ginel
Forum Index » Profile for Lazar Ginel » Messages posted by Lazar Ginel
Am gasit ceva aici despre ce face ada aqua soil (solul lui amano)
http://www.barrreport.com/aquatic-plant-month/38-ludwigia-verticillata-var-pantanal.htm
Eu am ramas surprins l
Da ,Sandule ar fi super ca tu sa ai substrat Dennerle .Eu sa am Amazonia
Intros sa aiba Tropica . George sa aiba Seachem si tot asa si sa ne intalnim toti dupa 3-4 luni la un butoi de vin si fiecare sa spuna + si -- fiecarui substrat
Asa vom avea ,cred eu , rezultate super
A si uitai, ca sa raspund la cineva , nu ma zbat sa am soluri din cele mai tari ca sa pot sa vand plante la greu , nu pentru vanzarea de plante ma zbat eu ci pentru pasiunea asta a mea sau virusul acesta care il am de 29 de ani .Cand faci ceva din pasiune nu te uiti la banii , indiferent cati ai multi sau putini
Ca daca ceri in Romania 50 sau 75 de lei (ron) pe o planta rara sau care te-ai zbatut mult zice ca esti nebun si sare de 10 metri in sus
Ei.... noi sa fim sanatosi
Din ce am citit si nu este un secret din asta
Mai mult de pe forumul din USA .Aquaticplantcentral .com
De acolo am aflat cele mai multe informatii despre Aqua soil amazonia de la acvaristi ca si noi care l-au folosit in decursul timpului
Dar sa raspund lui Sandu , ca poate vrea si omul sa se duca sa bea o bere nu sa asculte povestile mele
NU voi scopate Heating cables (cablurile de substrat) am simpla solutie daca nu i-mi convine ceva pot sa scot din priza stecherul si raman fara heatig
Dar cred ca sigur nu le voi scoate ca am vazut rolul lor si avantajele lor (nu degeba si acuma firma dennerle recomanda la cei care cumpara noul lor produs Dennerle Depoint mix Professionel folosirea cablurilor de substrat , oare or fi ramas ei in urma cu ceva ?)
Plus de asta si tu stii foarte bine , dar sa le aducem aminte celor care nu stiu substratul mai cald este parte din natura adica , asa au plantele la "mama" lor acasa substratul mai cald decat apa
Si celelalte avantaje se stiu
Si chiar am gasit (acum mi-am adus aminte ) ca cineva il intreba pe amano pe un forum daca la solurile lui foloseste heatig cables si el a raspuns ca da, si emultumit de rezultate dar a specificat ca nu la toate plantele pune Heatig cables ( ce rost ar avea la Microssorium si la alte plante de acest gen )
Deocamdata folosesc un fertilizator de la Eheim pentru fertilizare lichida si Seachem Fluorish
Multumit de ele
Dar nu voi face fertilizare lichida in primele luni sa zicem 4-5 luni ,pentru ca sa vad ce poate substratul , de ce este asa de laudat
Si pe urma om mai vedea
Da si acuma sa mergem cu totii la o bere Cu cate incepem?
Si in continuare multumesc , celor care au participat la aceasta discutie , sigur a fost ceva constructiv (pentru unii) si sigur am avut toti ce invata si a ne lamuri sa zicem 0.0001 la % asupra dilemei neoanelor
La noi lumina pentru acvarii este ceva complementar la ei in occident este obiect intens de studiu
Asa este la ei asa este la noi
Inca odata multumesc tuturor si va doresc lecturi mai aprofundate si sanatate
Daca nu se deschide , incearca la tuburi fluorescente speciale
Si ai sa vezi ca osram biolux si osram floura au aceiasi IRC adica >90
Si nu totdeauna sa stii ca acelasi spectru are acelasi CRI uitate la TLD 840 cu 4000 de kelvini si 85 cri si la JBL Natur la 4000 de kelvini si CRI 98
Date furnizate de fabricant
Poti sa te uiti si aici si sa te lamuresti cat de cat
>90CRI inseamna mai mare de 90 http://catalog.myosram.com/zb2b/b2b/start.do?browsername=mozilla%2F5.0%2520%2528windows%253B%2520u%253B%2520windows%2520nt%25205.1%253B%2520en-us%253B%2520rv%253A1.8.0.5%2529%2520gecko%2F20060719%2520firefox%2F1.5.0.5&browsermajor=5&browserminor=5
SCUZE am comis om gresela de scriere "..Acvarii de vis nu toate setate cu solurile lui amano "
Pardon TOATE setate cu solurile lui amano
SCUZE
Da sunt super acvariile lui Takashi amano , acesta este site-ul lui www.naturacquario.net
Dar noi ne minunam de filozofia acvariilor lui Amano pentru ca suntem in primul rand europeni si in al doilea rand ca suntem ROMANI
Gandirea si modul de concepere al acvariilor stilul AMANO se incadreaza in traditia si filozofia japoneza ,mai nou acuma acvarii cu plante gen "bosai " de exemplu un echinodorus rubin dar la dimensiuni mult mai mici
Noi nu avem cum sa gandim asemenea acvarii pentru ca materialul nostru genetic este total diferit de al lor
Cati Romani ar munci 2 saptamani fara sa fie remunerati pentru a ridica firma si renumele ei , sau simplu motiv ca se plictisesc acasa
Si stiti foarte bine exemplele pot continua , ca sa nu mai vorbim de Kamikaze
La noi ar fi fost cam asa sa se duca Ion ca el nu a spalat vasele dimineata domn" ofiter
E aici este deosebirea intre ei si noi
Noi avem alt fel de a privi lucrurile, decat ei . si asta face diferenta
EI au marea arta de a lucra acvariul in mici detalii lucru care la noi ne scapa sau il omitem ,sau suntem mai grabiti
Si au mare respect pentru natura pentru natural in general , acorda mare atentie si lucrurilor conexe acvaristicii lucruri care la noi in prima faza zicem :da ce legatura are asta cu acvaristica ...... Ei gasesc diverse conexiuni ca un ansamblu unitar ca un lant din care daca lipseste o veriga ceva nu se leaga
Bine inteles ce prezinta ei sunt acvarii de expozitie si trebuie prezentate ca atare
Dar sa facem si noi niste acvarii de expozitie si sa vedem diferenta ?
Diferenta care sta, cum bine a intuit si Sandu , in anii de munca si in felul de a privi lucrurile ,chiar si in general ?
Aici aveti un site a Firmei ADA Europa din Italia ..
www.adaeuro.com
Si mai este si filiala Franceza
La mijlocul lunii octombrie i-mi soseste din Italia 4 saci de ada aqua soil amazonia , solul lui Takashi amano cel care il foloseste si Oliver knott .
Voi vede ce rezultate voi avea cu el si sigur voi anunta poate pana atunci nu voi fi cu DINTII IN SUS

Sper, da nu se stie niciodata
Multe date tehnice despre solurile lui Amano nu veti gasi eu am cautat si nu am gasit ceva complex doar aici ceva http://www.aquaessentials.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=220
SI aici un reprenzentant al firmei lui amano in U.S.A http://www.aquariumdesigngroup.com/detected.php?page=&pass=
Acvarii de vis nu toate setate cu solurile lui amano
Dar si case de vis
Deci cam din ce am auzit de pe alte forumuri se pare ca solurile lui amno fac mare VALVA sa zicem asa
Oiver Knott a raspuns la intrebarea mea( pe site-ul lui se poate vedea raspunsul ) Daca ar fi sa alega care sol este cel mai bun pentru plante ce ar alege ?
Si a raspuns ca indubitabil Ada aqua soil amazonia de ce voi veda ?
Oliver Knott the aqua creator 15-Jul-2006 13:21
george lazarginel@yahoo.com private | delete 08-Jul-2006 18:41
HI oliver if you to select in a best substrate for plants what substrates to decide

My favorite: ADA AquaSoil "Amazonia" = Fast and best grow...unbelieveable :-)

Best regards, Oliver Knott
Deci dragii mei , ori eu am sarita vreo doaga ori "fraierii astia doi : Oliver knott si takashi amano sunt sariti de pe fix
Sigur eu nu am nici o doaga ca am baut si doagele
De acord cu tine, Leo ca TLD 89 Aquarelle,are 70 ,CRI asta este adevarat
Dar in privinta neonului Osram fluora sa stii ca este > 90 CRI asta sigur poti sa i-ti spun
Si nu poate ceva mai bun decat un TLD 89 Aquarelle ca de la un CRI 70 la un CRI >90 este cale lunga si anii de cercetarii si banii investitii la greu in cercetare de catre firmele producatoare
Dar cum spuneai si tu nu este un capat de tara
Dar daca stii tu care este adevaratul CRI a lui osram fluora poate ni-l spui si noua ?
Daca ai dreptate ,atunci am sa i-mi fac mea culpa si cu scuzele de rigoare
Eu cred ca tu ai timp sa astepti ,in cultura japoneza se spune ca rabdarea este cea mai mare calitate
AM mai gasit ceva ce poate v-ar interesa http://saurama.aqua-web.org/pages/0htm9_Philips827

By betta: Link-ul nu functioneaza Incercati: http://saurama.aqua-web.org/pages/ si dati click pe link-urile din Index-ul fisierelor sau http://saurama.aqua-web.org/index.htm.
Ideea de a prezenta acelasi bazin cu diverse iluminari e superba (Intradevar, o imagine face cat 1000 de cuvinte). Pacat ca rezolutia e destul de scazuta. Oricum
Si aici altceva de studiu aslo.org/lo/toc/vol_39/issue_7/1680.pdf
Pentru betta arunca un ochi si aici: http://www.defblog.se/permalink/1402.html
Leo nu am gasit site-ul in care era dat ca osram fluora are 95 sau 97 %CRI am stat cred ca 2 ore sa il caut si nu l-am gasit .
I-mi pare rau
Dar oricum are CRI peste 92
Chiar daca are tenta de culoare roz
DE ACEEA spuneam ca CRI nu este o masurabila ochiului omenesc
SI JBL solar natur are CRI 98 % si ARE 4000 de kelvini
Deci ochiul uman si perceptia creierului nostru ,transformarea in informatii vizuale si spectrale este dintre cele mai slabe din regnul "animal"
Deci noi oameni ,ca simpli fiinte , nu putem emite o parere sa zicem 20 la suta obiectiva asupra luminii
Sa dam timpul inapoi si sa facem o abstractie ?
Suntem in secolul XV ,sa zicem, avem tuburi fluorescente ,cele de astazi dar nici o informatie despre ele , cu privire la grade Kelvini sau spectru etc.
Ce am alege pentru plantele de acvariu ?
Ce ne-ar incanta ochiul .?
Dar s-ar putea ca ce ne incanta ochiul sa nu fie bun si pentru plante
Si cate obiceie atatea bordeie (vechi proverb romanesc)
Deci sa nu judecam dupa ce vedem ci dupa ce trebuie fiecarei plante
Se stie ca sunt plante care au necesitati spectrale mai deosebite
Daca in alte domenii ,ne-am apropiat mai mult de mama natura la capitolul luminii stam cam slab noi oamenii in general.
Pana acum MULTUMESC tuturor celor care si-au exprimat o parere depre subiectul deschis de mine
SIGUR , toti avem ceva de invatat
Draga , domnule Leo 2003 poti sa I-ti faci mea culpa de pe acum
Sa stii ca ma documentez cand scriu ceva
Pentru betta sa stii ca este important si PAR dar un tub cu un PAR bun are mari lacune in alte domenii
Pentru bp faci o mare confuzie intre gradele Kelvini este singurul lucru pe care ochiul omenesc il sesizeaza
CRI este stabilit de aparate ultra moderne si NU POATE fi deosebit de ochiul omenesc
Aveti aici un obiect de studiu http://64.233.179.104/translate_c?hl=en&langpair=fr%7Cen&u=http://aquafish.free.fr/lumiere/lumiere.htm
De acord , cu tine Sandule
Dar hai sa , spunem si altceva tu folosesti predominant Osram Fluora .corect
Dupa ce am cautat pe net despre OSRAM FLUORA date de mi -sau facut ochii cat cepele am gasit urmatoarele :
1 . Osram fluora are CRI 97%
2. Osram fluora nu are grade Kelvini
lumina roz nu este incadrata in scala de grade Kelvini
3. fluxul luminos la osram fluora este de 1000 de lumeni la neonul de 30 de w
Da stie toata lumea ce plante ai tu sau cine nu vrea sa vada este invidios ori sa zic mai putin academic chior
Dar fluxul la tine nu este asa de mare dar in schimb ai CRI bun si plantele se vad ca se simt bine si le merge ca la "tatucul lor " ca sa nu zic mama lor
Daca ne uitam la acvariile lui Oliver Knott nici el nu foloseste multi w pe litru si undeva la maxim 14.000 de lumeni la acvarii de 300 de litri
Deci eu cred ca toate cele trei elemente ale luminii adica : Spectrul , intensitatea si CRI sunt stras legati intre ei
Ai putea sa pui neoane cu intesitate mai mare dar s-ar putea sa nu fii asa de multumit de rezultatele de acum
Si eu cred ca intre un tld 830 si osram fluora asa alege fara dubii osram
chit ca are fluxul mai mic dar se vede pe plante ca le merge
Da se gasesc la magazin solutii care ajuta la crestera KH dar sa ai grija si la Ph ca exista o corelatie intre ele
Pai sa dai si tu mai multe date
Este un luciu de apa naturala sau construita ?
Ce suprafata are ?
Peretii sunt din pamant sau din beton ?
Numai asa i-ti voi putea raspunde daca avem mai multe detalii
SI fara sa intru in polemica cu ceilalti forumisti din acest post
sau sa zica cineva ca am ceva cu el
Apa ingheata la 1 metru dupa cateva zile de frig . Chiar si la -10 grade ca zici ca nu e adevarat
Cat de repede ingheata?
Depinde de suprafata ? De stare ei curgatoare sau statatoare?
Si o intrebare crezi ca merita sa investesti pentru niste broscute ?
A si uitai sa spun voi mai primi si Narva Nature Superb si voi face o combinatie dintre aceste doua
Observatia a fost facuta cu acelasi substrat cu acelasi nivel de co2 , eu schimband doar neoanele , deosebirea cred ca a constat in faptul ca JBL are 98 CRI ---------Si TLD 830 are CRI la 85 si philips Aquarrele are CRI 70
Cred ca asa se explica ca dupa ce am montat JBL, frunzele de Kleiner bar ,cam la 1 luna frunzele au inceput sa se rotunjeasca si sa nu mai fie asa de alungite
SI aveam o tija cu puii de Kleiner care era de pe timpul neoanelor Philips sa zicem asa, plantutele erau cu frunze alungite
Schimband neoanele si punandu-le pe cele de la JBL dupa 3-4 saptamani acceasi planta a dat o noua tija dar acum plantutele aveau frunzele mult mai rontunjite decat celelalte
Deosebire foarte evidenta atat la puii cat si la planta mama
Concluziile le puteti trage si singuri
Eu personal pot sa spun ca nu am fost multumit de neoanele cu lumina incadrata intre 3000si 4000 de kelvini
Am avut si combinatii cu alte temperaturi de culoare si practic nu a fost ceva spectaculos
Ce lucru am observat la lumina situata intre 3000- 4000 de kelvini este ca plantele nu cresc sa zic asa natural : de exemplu Echinodorusii cresc cu frunzele mai alungite decat ar creste in mod normal
Kleiner baar normal trebuie sa aiba o frunza ovala la lumina calda crestea cu frunza mai lunga
Se stie ca diverse lungimi de unda ale spectrului luminos accentueaza unele trasturi ale plantei
Predominant albastru aaccentueaza desisul de frunze iar cel portocaliu rosu acentueaza cresterea in lungime a plantei
Iar cred ca lumina in acvarii incepand de la 5.800 si pana la 7500 (cum spuneaisi tu ) da o nota mai natural acvariului si plantele par mai naturale
doar este o lumina daylight
Acum am o combinatie de JBL solar tropic si JBL solar natur ,unul la 4000de K si 1450 de lumeni si celalat la 9000 de K si 1650 de lumeni ,CRI la 98 , neoane T8
Multumit de ele ,nuanta de temperatura este undeva la 5800- 6000 k zic eu .
Dar cred ca in maxim o luna voi monta neoane T5 de 39 de w Narva Bio light -----96 CRI si la 2400 de lumeni 6000 de kelvini
Voi vedea ce va fi ?

Forum Index » Profile for Lazar Ginel » Messages posted by Lazar Ginel
Go to: