[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: varolluis
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Message
Parerea mea este sa-i pui cruce si sa-i dai reset, pentru ca este prea multa si la un moment-dat iti polueaza si aerul unde si acvariul.
Problema, cu nenorocita asta de bacterie, este ca sunt peste 200 de tipuri care pot sa apara in acvariu si, cel mai complicat, ca au si gramuri diferite, in functie de tip. Adica sunt sanse mari sa bagi degeaba eritromicina. Iti trebuie, practic, analize de laborator si antibiograma.
La fel cum sunt si care oxideaza pe intuneric, nu fac doar fotosinteza, deci uneori blackoutul doar le ajuta.

Am avut o setare unde m-am chinuit 4 ani cu ea, am testat de mi-au sarit ochii si nici azi nu stiu cum am scapat de ea. Dan Dumitru era disperat sa scape, cred ca a dat vreo 5 reseturi. ?i Roso a tras mult cu o cyano si a încercat o gramada de produse.
Pe net informatiile sunt teoretice si uneori contradictorii. Marea majoritate recomanda fertilizarea cu nitro, dar in unele cazuri se raspandeste mai rau.
Parerea mea este ca principala cauza a aparitiei lor sunt silicatii.
Ce pot sa spun ca le afecteaza, cat de cat, este un curent puternic de apa, care sa bata fix pe cyano. Eu aveam doua pompe de apa puse la nivelul substratului.
Daca vrei sa faci teste, incearca cu eritromicina si pune ceva sa creezi un flux puternic de apa.
Spor
Caut s? cump?r Heterandria Formosa
dadu wrote:Am si eu o întrebare având în vedere experiena experimentului cu ciclarea.
Daca adaug zilnic câteva granule de tetra discus, asa cât pentru 3-4 pesti, într-un pet de 5 litri, cam dupa câte zile am amoniac ?
Întreb ca pentru a câstiga câteva zile, as porni ”cultura” de amoniac înainte de a porni acvariul astfel încât când pornesc acvariul sa torn în el continutul pet-ului de 5 litri cu amoniac. Eu stiu aproximativ când îmi vine acvariul comandat, 17-20 decembrie. Când intru în posesia acvariului îl voi umple si voi pune în el doar substratul (Manado) probabil fara plante, voi pune seachem prime, iar dupa vreo ora o sa pun seachem stability. Un 5 litri de apa cu mâncare de pesti dozata zilnic de 1-2 saptpmâni ma gândesc ca ar prinde bine, sa aibe ce mânca si bacteriile alea din Seachem Stability. Am cumparat teste JBL de NH4 ai NO2. Voi lua întretimp si test de NO3.


Degeaba bagi Seachem Stability. Sunt doar doua produse, pe care le-am folosit, care, intr-adevar, sunt facute pentru a accelera ciclul azotului: 1. Ceva de la Dennerle. Sunt doua sticlute si mai au aia de la Prodibio, ceva dedicat. Asta pentru ca, produsele astea doua, ofera si "hrana" pentru bacterii, un amestec de amoniac.
Restul produselor contin doar Nistrosomonas si pe alocuri Nitrobacter. Le bagi degeaba daca nu ai amoniac eliberat constant. In afara de asta conteaza ph-ul, lumina, daca e plantat, mai multe chestii. Am testat cam to ce e pe piata si 90% dintre solutii sunt folositare doar dupa ce ai stabilizat acvariul si ai nevoie sa adaugi la schimburile de apa, mentenanta filtru etc.
Am avut eu vreo patru cutii, cand vindeau cei de la zoofast. Sincer, nu sunt ceva uau. Sunt mai mari decat siporax si putin mai grunjoase. Cred ca fac mai mult filtrare mecanica, decat ofera spatiu de colonizare. Sunt un fel de roci vulcanice, ca si eficienta. Eu le foloseam sa acopar filtrele substrat, prin care tragea in-ul de la extern.
Pe de alta parte nici siporax nu e un mediu filtrant de top, deci, daca ai un filtru generos, poti sa-l inlocuiesti cu astea.
Principiu de asezare e acelasi: bucata cu bucata, primul rand culcate, al doilea in picioare.
Pai, in primul rand, speciile de apa acida, nu ar putea supravietui fara substante humice, de inmultit nici nu poate fi vorba si tinand cont ca astea sunt eliminate din apa de retea, cea mai la indemana metoda este sa bagi tanini, deci si substante humice.
In afara asta sunt multe specii care se simt confortabil in apa neagra, cu cat mai putina lumina.
De fapt, nu exista ochi de apa, pe planta, unde sa existe viata fara substante humice.
De asta isi doreste lumea apa neagra, chiar daca multi nu stiu exact de ce.

Ceaiurile astea pot fi diluate, sa nu colorezi apa, dar sa introduci totusi substante humice.
"Alt motiv ar fi controlul. Cand fac o fiertura habar nu am ce si cate substante bag in acvariu. Cu produsele din comert am un oarece control."

Cand faci substan?ele personal le poti testa, pe cand produsele din comert sunt enigma totala. E fix invers.
Am folosit cam tot ce exista pe piata ?i nu am gasit un singur producator care sa-mi dea detalii ?i procente exacte despre substantele humice, acidul humic, acidul fluvic, sau tanini. Lucruri complet diferite, dar in directa legatura si influentate unul de celalalt. Mai mult de atat nici macar nu au putut sa-mi spun? care ar fi DHS-ul (substante humice dizolvate) în functie de chimia apei.

Te felicit ca testezi si cauti produse, dar tu cauti concetratia de acid humic, in loc de tanini. Nu acidul humic inegreste apa, asa cum afirmi. Taninul da culoarea, care contine substante humice, care la randul lor contin un procent important de acid humic. Adica poti sa ai apa cu un DOC (carbon organic dizolvat) de 70%, deci foarte bogata in substante humice, respectiv mult acid humic si apa sa fie cristal.
Discutia e lunga si inevitabil se ajunge la chimie, unde imi prind urechile, dar pot doar sa-ti spun ca fara aditivi, sau alte produse chimice, nici un produs natural, cu concentratie mare de tanini nu rezista imbuteliata, asa cum cumparam din comert.

Spor.
Eu sincer nu va inteleg de ce cumparati produse si nu va faceti ceaiuri.
Oricat de mare ar fi acvariul, dupa ce l-ai setat pe blackwater, ai nevoie de maxim doi litrii la schimbul de apa. Luati un ceainic cu infuzor ieftinache (aveau la Jumbo) si un fierbator, daca nu aveti prin casa si pierdeti 1 minut sa faceti un ceai.
- daca nu vreti sa modificati PH-ul, ceai de rooibos
- daca vreti sa-l scadeti, catappa maruntita, sau scoarta de stejar. Nu am folosit niciodata scoarta aia la cutie, pe vremuri la Plafar gasindu-se la punga transparenta, cu o eticheta albastra. Bine, la asta cu scazutul PH-ului conteaza foarte mult KH-ul.

Faci un ceai, cu fibra de cocos spre exemplu, faci teste, ai parametrii apei si culoarea cum vrei tu.

Eu mai scap prin ceaiul pentru blackwater si flori de g?lbenele, sau musetel, dar asta pe barba mea.

Am betta wajok de peste cinci ani, am folosit ceai de rooibos la fiecare schimb de ap? si n-am avut niciodata probleme. speranta lor de viata este de 1.5-2 ani.
Arunca un ochi pe midikani 800. Are cateva dezavantaje, dar compenseaza prin altele. Dezavantajele sunt ca: daca pui pompa externa pe retur, trebuie sa amorsezi manual filtrul. De asemenea nu prea gasesti piese de schimb si aia de la Aquael nu au asistenta asa profi ca Eheim.
Avantajele: spatiu foarte mare de filtrare. Calitate/pret imbatabil. Cele mai silentioase pompe; dupa 5 ani de functionare eu trebuia sa pun mana pe pompa sa vad daca merge. Daca pui pompa pe retur se colmateaza foarte, foarte greu (eu curatam rotorul la 3 ani). Plasticul e de calitate si se umbla usor la filtru.
dan.pavelescu wrote:Mi-a fost mila bre, ca te-am vazut mai fragil si firav


Data viitoare aduc un scau, sa-i dai un cap in gura
ionut_dt wrote:
scorpionul wrote:in fine asociez si eu numele cu pseudonimul si persoana life. Cred ca la intalnirile astea ar trebui sa avem ecusoane cu pseudonimele, ca tare as vrea sa mai cunosc si alti membri ai forumului si nu numai. Felicitari pentru prezenta si castig!

Asa gandeam si eu sambata
Ma uitam in stanga-dreapt si nu ma baga nimeni in seama. Am plecat plangand



Ia vino cu 3 navete de bere si striga: "vreun acvarist insetat pe aici?". Sa vezi cate cunostinte iti faci.
Pentru ca nu pot sa ma abtin sa nu castig o tombola:
Eu folosesc la betta, chiar si salbatici o combinatie de Dennerle, Hikari si Ocean Nutrition. E excelenta pe perioada de iarna cand n-am hrana vie. Sincer sa fiu mi se pare mai buna decat hrana congelata.
Poti sa-ti faci si o cultura de grindal si sa-l hranesti la fiecare 2-3 zile cu hrana vie.
Revin cu buba asta.
Dupa ce am testat tot ce se putea:
- absolut tot din acvariu, de la decor la plante si medii de filtrare
- am scos skimmerul (ma gandeam ca poate aereaza si creste duritatea)
- testat fertilizarea si am ajuns chiar sa testez dejectiile (ma gandeam ca hrana uscata nu este digerata cum trebuie si ce elimina pestii contine si calciu care se dizolva) si ce naibii n-am mai facut, ramasese o singura posibilitate: apa.
Deci ma apuc sa testez apa si surprize, apa de osmoza incepe sa creasca si ajunge pe la pH 7.6 kh 6-7 si gh 8-9. Am tinut-o in recipient de plastic, metal si sticla... la fel.
Acum cu greu tin ph-ul la 6.8-7 si kh pe la 3, cu schimburi dese cu apa de osmoza, o gramada de frunze de catappa si filtrare cu turba. Acum ceva timp cu combinatia asta tineam pH pe la 5,3 si kh 0.
Singura chestie care imi trece prin cap este ca dozeaza astia apa de retea cu ceva ce nu e eliminat prin osmoza si actioneaza ca buffer. Dar ce? Pestii nu dau semne ca ar fi sulfat de aluminiu. Ce naibii mai creste pH?
Sar'na. O sa fac rost de un microscop si o sa testez nitro si fosfatii.
Cristi si la microscop ce particularitati caut? Eu la un nano de apa dulce o "duc" de un an si ceva si nimic nu a dat vreun rezultat.
Poze
Nu stiu ce-i evo. Oricum in fertilizanti gasesti foarte putin calciu, sau deloc. Nu are rost sa cresti doza de fertilizare ca dai in altele. Calciu dozezi separat.
Calciul. Vezi ce gh ai si suplimenteaza cu calciu si magneziu. Eu inainte imi faceam eu solutii, dar acum folosesc Dennerle Crusta Mineral in absolut toate acvariile. Trebuie sa faci niste teste intr-adevar sa vezi cat se dizolva si cat iti creste gh-ul, dar daca pui la schimburile de apa jumatate din doza recomandata o sa fie ok melcii.
Mai e si varianta cu os de sepie, dar sincer nu stiu ce eficienta are pentru ca nu aveam cum sa fac teste cand se folosea.
Depinde de pesti.
Daca iti fac niste poze la calendarul meu de hranire (de care apropo sunt foarte mandru ) probabil o sa crezi ca sunt putin dus prin aratura.
Hrana variata inseamna sa acoperi, pe cat de mult posibil, toate nevoile pestilor (vitamine, grasimi, acizi)
Spre exemplu eu la betta salbatici dau: hrana uscata (amestec dennerle, hikari, ocean nutrition si tropical), larve de tantari (sau hrana concelata iarna), grindal, rotiferi si dafnii vii si artemia cand ma duc la cules. Si caut si dero worms si blood worms.

Ideal este sa populezi cu pesti care au aceleasi cerinte (doar carnivori, doar omnivori sau doar ierbivori). Pentru pestii tai fa-ti o cultura de grindal si da-le macar de 2 ori pe saptamana. De asemenea iti recomand o combinatie de hikari tropical micro pellets amestecata cu Tropical super mini granulat. Eu folosesc combinatia asta pentru heterandria formosa si endleri si e foarte buna, dar le dau si multa hrana vie si congelata.
Saptamana asta nu cred ca ajung si am programul cam alambicat ca sa-ti dau o data fixa, dar daca ajung sa iau ti le trimit gratis prin posta si banii poti sa-i lasi lui Viorel, sau dai o bere cand ne-om vedea.
O sa ma interesez si eu de natans. Sa-mi lasi un nr de telefon sau id de fb sa-ti spun cand iau nutriballs si sa-mi zici datele si ce oficiu postal ai mai aproape sa ti le trimit.
 
Forum Index » Profile for varolluis » Messages posted by varolluis
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com