Message |
|
Lipsa de lumina nu poate fi compensata cu nimic .DAR CU NIMIC
Exista o corelatie stransa intre :
1 LUMINA
2 CO2
3.NIVELUL DE NUTRIENTI (in apa si substrat)
4.Temperatura
Daca plantele nu au suficienta lumina procesul de fotosinteza nu se produce
Deci prin urmare nu poate fi inlocuit cu CO2 si fertilizanti
Plantele daca nu dezvolta procesul de fotosinteza cu CO2 si fertilizantii nu au ce face
Atentie la cele 4 elemente pe care l-am spus m-ai sus
O lumina mai puternica determina un nivel; de co2 mai mare si o acelerare a nutritiei plantelor
Un nivel mai mic este invers
Temperatura intra si ea in acesti parametri si in acceasi constanta
|
 |
|
Pai ,daca pui un substrat pentru plante nu pui primele sa zicem 3 luni ,in cazul celui mai slab substrat nici un fel de ferilizant ,mai ales solid ,ca nu are rost
Iar ,cu fertilizantul lichid se pune in functie de cata masa vegetala ai in acvariu
De accea i-ti spunea si Sandu ca la inceput nu se face (primele 2-3 luni) nu se face fertilizare lichida
Ca plantele nu au prins radacini viabile pentru o dezvoltare buna si inca nu sau adaptat la conditiile oferite de acvariul tau care sunt particulare (nu exista doua acvarii identice din punct de vedere al parametrilor fizico -chimici)
Pe masura ce masa vegetala se dezvolta poti folosi fertilizarea lichida , dar si asa depinde de la acvariu la acvariu de la ce plante ai
Fertilizarea lichida nu are legatura cu fertilizarea solida , sunt doua lucruri sa zicem 75% independente
O oarecare legatura exista ,dar am intra in detalii de lung metraj asa ca ramane asa
Fertilizarea lichida este mai eficenta la plante gen "firaraie "decat la plante cu radacini in substrat
Si depinde ce plante ai daca ai preponderent anubias si alte plante de genul cu un proces lent de asimilare si fotosinteza ,fertilizarea lichida trebuie sa fie mai rara 
|
 |
|
Ai tai ca ai mei au deja buletin 
|
 |
|
Pai ,m-am gandit dar cred ca un aquarium chiller nu este de la 40 de euro
Aici la noi ,gasesti de la 350 de euro in sus
Si cu banii astia i-mi pun aer conditionat in camera
Chiar SH .si nu o sa m-ai am 33 de grade
|
 |
|
Da , incearca o pauza de lumina , adica 4 ore de lumina si 3 ore de intuneric si apoi 5 ore de lumina
Pune melci mici negri fa o supra populare cu ei
Pune cat de multi gasesti ,dupa aia daca rezolvi problema ii dai
Cauta pesti mancatori de alge (chiar si platy ,crosochelius)
Evita fertilizarea lichida o perioada de timp
Pune plante cu crestere rapida
Poti sa pui si plante de suprafata
Daca substratul da semne de oboseala ajutal cu fertilizanti solizi
Numai daca plantele au o crestere sanatoasa si in ritm alert algele nu aau mari sanse 
|
 |
|
Draga ,Starxi ,trebuia sa faci o precizare la ce anumite plante te referi
Inmultirea lor depinde de la familii diferite de plante
Asa ca precizeaza la ce te referi  Si cu respect am sa i-ti spun ce si cum
O zi buna si sanatate 
|
 |
|
SUBSCRIU la ideea lui CHITRON  eu platesc pe 1 an in avans 
|
 |
|
Gresit johnny6600, drosere pentru neoane T5 se aduc pe comanda de la firma Flash trading din bucuresti si costa in jur de 800.000 de lei unul dar trebuie sa comanzi o cutie de 25 de bucati
Eu am lansat acum o luna sau doua ideea sa ne adunam mai multi pentru drosere electronice Philips dar la 39 de w nu au fost doritori
Asa ca am comandat din afara la pretul de 35 de euro SPECIFIC NU DIMABILE
Adica intesitatea constanta a lumini .
Cele dimabile intensitate neonului se poate regla mai putin sau mai mult din droser
|
 |
|
Da sa stii ,Intros in vara anului 2005 cand nu am avut coolere pe capac am pierdut 50%din plante si care au mai rezitat cu greu si-au revenit , chiar dupa 3-4 luni
Iar plantele care aveau tija la suprafata apei daca dimineata inainte de a pleca la sevici nu le ancoram de geam cu ventuze , dupa-amiaza cand veneam de la sevici varful tijei era terminat iremediabil
Iar plantele gen firaraie erau cam arse pe la varfuri ,dar nu puteam sa schimb apa in fiecare zi
Specific in zilele calduroase de vara cu temperaturi ziua de peste 33 de grade si daca mai tineti minte vara anului 2005 a fost cam calduroasa
Asa daca esti mirat de cele 60 de grade ,care am scris sa stii ca am masurat temperatura cu un aparat special pentru asa ceva inprimutat de la cineva si eu personal am ramas surprins de temperatura 60 grade sub capac 34 grade apa
Sfatul meu este sa pui neoane T5 sunt bune ,in special ca intensitate ,
Am vazut niste corpuri de iluminat de la Breslein suspendate cu coolere sau fara de la Giessman
Eu de exemplu la neoanele T5 folosesc reflectoare Breslein cu o forma usoara de dublu U.
|
 |
|
Ce pot sa-ti spun eu este ca vara anului 2005 aveam neoane T8 fara ventilatoare pe capac si apa din acvariu se ridica pana la 32sau chiar 33 de grade
Si prin urmare am fost nevoit sa pun 2 coolere pe lateralele mici ale acvariului
Un cooler care introducea aerul si altul care scotea aerul cald diametral opuse
Deci in aceasta vara cu acelasi numar de neoane adica 8 la un acvariu de 280 de litri temperatura apei din acvariu nu sa ridicat mai mult de 30 de grade , in verile calduroase
Cu neoanele T5 nu am prins inca nici o vara ca sa i-ti spun ce temperatura am
Daca ajung pana la vara i-ti voi spune
La acvariul meu temperatura sub capac fara coolere in functiune ajungea undeva la 60 de grade (la neoanele T8 )
cu coolere temperatura a scazut pana la 40-45 de grade
|
 |
|
Neoanele T5 e bine sa functioneze cu drosere electronice de tip HO
daca voi alegeti sa folosititi alte drosere o faceti pe raspunderea voastra
|
 |
|
Nu , ca sunt destul de scumpe afara am gasit cu 7 euro cred 2 buc
Eu am folosit sir de cleme mici taiate si se prind super de bine
Dar i-ti trebuie cleme de care sa prinzi neonul
neonul fiind gros de 16 mm
|
 |
|
Am comandat o cutie de 25 de bucati de neoane T5 Narva Bio Light ,mai am 9 bucati de vanzare la pretul de 400.000 lei
Narva bio light 39 de W. lung. tub 849mm /CRI 97 lumeni 2400 .
Neoanele sunt noi 
|
 |
|
Scuze la pret am gresit
Neoanele sunt la 90.000 lei bucata
Reflectoarele la 120.000 lei bucata
Scuze ,scuze....
|
 |
|
Am schimbat neoanele la acvariul meu si am pus neoane T5 .
Deci prin urmare am disponibil urmatoarele :
4 buc Neoane JBL SOLAR NATUR 30 w lungime de 90cm la pretul de 0.9 RON/ bucata
4 buc. Neoane JBL SOLAR TROPIC 30w lung.de 90 cm la acelasi pret
SI mai am si reflectoare pentru neoane de 30 w lung 90 cm la pretul de 12 RON /bucata
Transportul prin cargus jumate eu jumate destinatarul
Eu am folosit aceste neoane 6 luni cu drosere electronice
|
 |
|
Poti gasi urmatoarele neoane T5 :
Arcadia Pro plant la 22 de euro
Osram lumilux de luxe la 7-8 euro (neoane folosite preponderent de Oliver Knnot)
Narva Nature superb la 20 de euro
Narva Bio light la 17 de euro
Aqua medic cred ca undeva la 7-10 euro
JBL solar tropic si solar natur
Dar ATENTIE la neoanele T5 se folosesc NUMAI drosere electronice CU SPECIFICATIA pentru neoane HO
Ca sunt si pentru neoane HE de intensitate mai mica
Cele HO pot duce pana la 10.000--- 11.000 de lumeni depinde de lungimea neoanelor
Si ca o ultima lamurire
NEOANELE T5 ,au Temperatura optima de functionare incepand de la 30 de GRADE CELSIUS La 37 C si pana la 45 ajung la fluxul luminos maxim ,dupa aceasta temperatura pierd cam ,maxim 10 % din intensitate
LA NEOANELE T8 temperatura optima de functionare incepe de la 20 de GRADE CELSIUS si pana la 25 de C Dupa aceasta temperatura si pana la 45 de grade celsius intesitatea luminoasa scade cu 25 % sau chiar mai mult
Durata de viata a neoanelor T5 este si implicit a constantei spectrului este de 2-3 ani (fabrica da 20.000 de ore )
La neoanele T8 spectrul scade cam cu 30 -40% dupa 8-10 luni si la maxim 1 an se schimba
neoanele de gen osram fluora se schimba la 6 luni
Deci se castiga la intesitatea luminoasa de 2 ori adica
1. neoanele T5 la aceasi lungime cu neoanele T8 au intensitaea luminoasa aproape dubla
2. Neoanele T5 nu i-si pierd din intensitate la temperaturi mai mari de 40 de gr.C
Ce la un acvariu cu capac este un lucru f.bun
Daca te-au ajutat informatiile mele nu ezita si pune neoane T5
|
 |
|
Daca este asa cum se zvoneste ca :Vom avea si in Romania ADA asta fiind un lucru ffffffffffffff bun chiar super
Eu vreau sa gust si din vinurile de la ADA si chiar am sa comand o sticla de vin rosu sau chiar doua , si uite asa dupa ce am sa le beau  Sigur voi avea niste Rotala cu o culoare rosie de neegalat dupa 2 sticle , sau chiar si Glososstigma la mine in acvariu va fi de un rosu aprins
Si sa revenim ,la lucruri mai serioase
Tare as vrea ca, cat mai multi dintre noi sa cumpere produse de la ADA chiar daca sunt destul de scumpe ,sau unele au preturi astronomice
Asa nu il vom dezamagi pe importatorul nostru (Roman) si dupa cateva luni sa renunte la ADA din lipsa de vanzari
Daca cei de afara folosesc in ultimul timp cat mai multe produse ADA , inseamna ca ei au avut rezultate multumitoare sau dupa unele pareri chiar spectaculoase
Dar va rog sa i-mi dat-ti voie sa stau cu o oarecare frica .... sper sa ma insel
|
 |
|
Pentru , Intros sa stii ca ce ai scris m-a,cam dezamagit si sunt tare suparat , pai draga Intros nu putea-i sa spui si tu mai devreme ,ca solul Ada Aqua soil Amazonia mi-a venit si urmeaza Power sand special M, ca sa le fac si eu o reclamatie cum de au uitat sa i-mi trimita si vinul ,tocmai mie care sunt un vechi pasionat de vinuri , cred ca vinul la luat cel care mi -la adus
Oricum mersi mult Intros ca te-ai gandit si la mine
Pentru ,Sandu asteptam sa vedem daca este asa de bun substratul si primele informatii de la tine asteptam
Si sa stii Sandule ca nu am primit nici o sticla de vin de la ADA , ca daca primeam gustai si tu , ca si tu ai primit oleaca de sol de la Amano 
|
 |
|
Bravo , INTROS :jumpers:
E am trait s-o si pe asta. Sa vad un roman cu acvariu la un concurs de acvarii plantate
Si nu orice acvariu unul zic eu bun
Daca vei mai participa in fiecare an sigur i-ti vei forma mana si ochiul
Si te vom vede printre primii :bravo2:
Sincer sa fiu cu tine si analizand fiecare acvariu in parte cred ca locul 3 din concurs este departe de acvariul tau , adica nu avea ce sa caute acvariul italianului pe locul 3 , dar cine stie ce criterii de departajare au avut ei ,cred ca locul tau era printre primii 5-6 , asa ca esti roman de al meu
Personal cred ca sunt niste acvarii care cred ca sunt cam departe de ce ar trebuii sa fie un acvariu plantat
Oricum , te felicit si cand vii prin Iasi ai o stical de vin de la mine  si inca una pentru acvariul tau  si inca una pentru pasiunea ta  si inca una pentru ca sa participi si la anul si una pentru mine nuuuuuuuuuu
Asa ca succes in continuare 
|
 |
|
De vreo 6-7 luni , tot umbland pe net mi-am dat seama ca , putine firme se pot lauda cu cresteri de Tonine si Eriocaulon
Se pare ca de aceste reusite se poate lauda in special popoarele din zona asiatica
Si solul care le prieste cel mai mult se pare ca este solul lui Amano
Firma ADA are chiar si nutrienti speciali pentru aceasta planta, in mai toate fisele tehnice ale acestei plante scrie: Planta foarte dificila de intretinut.
De accea cred ca "scoala japoneza de acvarii plantate "are un avantaj fata de celelalte scolii, Soluri mai bune, fertilizanti care nu fac rabat de la calitate ,chiar daca preturile sunt astronomice
Personal ,nu am folosit nimic de la firma ADA , dar din ce-am citit de altii care le-au folosit cica ar fi bune
Daca cineva a folosit ceva de la aceasta firma poate sa ne spuna si noua ce parere are despre aceste produse (soluri,fertilizanti etc)
Personal ,am sa va pot da mai multe informatii despre Ada aqua soil Amazonia dupa ce voi seta acvariul ,adica pe la primavara
Ca o parere personal, cred ca Scoala asiatica de acvarii plantate este de top si vine tare din urma cu tineri cu mari valente
|
 |
|