[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: malin
Forum Index » Profile for malin » Messages posted by malin
Message
Geani : Multumesc pentru raspuns. As putea citi printre randuri ca nu sunt un "killer" de guppy. Am reactionat la primul semn negativ insa .. se pare ca a fost prea tarziu. Acum ca am mai multa experienta de incepator pot spune cu mana pe inima ca guppy nu este un peste asa de usor de crescut in acvariu ....

La buna vedere
Acel guppy bolnav nu mai este, astazi l-am gasit cu burta in sus .. pe fundul apei. Au mai ramas 3. Conditile acvariu sunt rezonabile :

26°C , NH4=0; NH3=0; NO3=25;NO2=0;GH>14°d;KH=10°d;pH=7.6;Cl2=0;

Hranirea a fost facuta mixt cu hrana vie + fulgi de la TETRA. Acum in acvariu de 40L sunt in total acum 3 guppy 2 femele (al doilea lot de cumparare cu mortalitate de 0%) si un mascul (din primul lot, mortalitate de peste 90%). Acvariu are inalzire setata pe 26°C, filtru intern cu burete, pompa de aer, lumina, substrat pietris , plante ... ca in foto de mai sus.

Asta a fost povestea guppy fara diagnostic. Daca ar trebui sa invat ceva din aceasta istorie trista .. cam ce ar trebui sa invat ?

Azi in acvariu "carantina" a mai murit un Guppy mascul (tigru). Cauza necunoscuta, nu a avut schimbari majore de comportament. Curios, primul guppy bolnav care a luat o portie serioasa de sare + tratament, este in viata si se pare ca ii cigulea coada la decedat. Dar imi e greu sa cred ca acesta a fost motivul morti tigrului care sincer avea 1 cm mai mult decat guppy bolnavul.

La momentul decesului (la scurt timp dupa deces )
T: 26C ; No3=10 mg/l; No2=0mg/l;GH>14d; KH=10;pH=7.2;CL2=0mg/l .

Am analizat decedatul , nu avea nici-o pata sau alte chesti aiurea except coada care a fost ciugulita.

In momentul de ata au ramas 2 femele 2 masculi.

Cu siguranta alti guppy nu o sa mai cumpar. Daca o sa reuseasca sa treaca hopu or sa ramana daca nu ... asta este. Din punct de vedere moral ... as mai putea face ceva pentru salvarea lor ?





P.S. Imi aduc aminte ca si cei care mi-au vandut acesti guppy (Hornbach) au avut ceva bazine in carantina la scurt timp dupa ce am cumparat pesti de la ei. Dar m-am gandit ca totusi nu are nici-o legatura tinand cont ca "ai mei" au murit mult mai tarziu.

P.S.2
In acvariu de 60L unde au fost conditii groaznice pesti supravietuiesc cu pierderi 0 ( 13 neoni + 4 sanitari ). Dintr-o eroare a mea a batut un pic soarele pe un colt deacvariu si au aparut niste chestiuni care par a fi alge.Dar asta e o alta poveste.
Va multumesc !
Hadul: Multumesc pentru mesaj. O sa caut niste testere pentru NH3 si NH4. Printre altele am concluzionat ca tot nu am inteles ce inseamna un acvariu ciclat. Eu credeam ca este vorba de generarea unui mediu propice circulatie NH4+ -> NO2- -> NO3- -> N2 . Ma gandeam ca NH4 se genereaza oricum din descompuneri si ca nu ai cum sa tin acest NH4+ (Amoniu) la nivel 0. Pe scurt credeam ca ciclarea = crearea de bacterii nitrfiante (pentru generare Nitriti) + bacterii nitrfiante (generare nitrati) + bacteri denitrfiante generatoare de N2. Probabil am citit prea din viteza. O sa recapitulez.
Va multumesc pentru atentie si timpul acordat.


Pestele a fost intial intr-un acv. de 10l. Acum se gaseste intr-un acvariu de 40L. Din pacate testele de apa sunt facute cu JBL EasyTest 6in1 care masoara pH, GH,KH,NO2,NO3, CL2. Sunt la inceput de drum si am ales variata ce-a mai ieftina pentru a intelege care este mersul (14 euro 50x fasi test)



Dupa ce am citit KH si GH sunt :

KH = "Duritatea carbonica este duritatea temporara. Masoara capacitatea de amortizare si cea de absorbtie si neutralizare a acizilor fara schimbari majore de pH."
plaja corecta pare a fi 6-10


gH = "Duritatea generala (gH) se refera la concentratia de ioni de calciu si magneziu dizolvati."
0-4 dH sau 0-70ppm Foarte moale
4-8 dH sau 70-140ppm Moale
8- 18dH sau 140-210ppm Duritate medie
12-18dH sau 210-320ppm Duritate semnificativa
18-30dH sau 330-520ppm Dura
peste 30dH sau 520ppm Foarte dura

La mine .. pare a fi "Duritate Semnificativa"

Koh-i-Noor: Fotogragia cu cei 2 guppy (masculi). Acela este acv. de 40 litri in care au mai venit 2 femele (din acv. de 60L) si un mascul (din acv. spital de 10l). Acum in acest acvariu sunt numai guppy 3 masculi +2 femele si apa este tratata cu SERA - "Baktopur". Temperatura este setata la 26.5 grade C(incalzitor), filtru intern (numai burete), pompa de aer .

Ultimele masuratori ale apei (in 22.07.2014) No3 = 25 mg/l; No2=0 mg/l; GH >14d;KH= 10d;pH=7.6;Cl2=0mg/l. Masurat cu JBL -EasyTest 6in1

Pe testerul meu spune ca datele ok sunt :

NO3 verde intre 0 si 25 mg/l; gaben = 50 mg/l, rosu 100-500mg/l
NO2 verde =0; galben= 0,5 mg/lm rosu = 2-10mg/l
GH verde = >4d la >14d; rosu = <3d sau >21d
KH verde =6d-10d, galben = 3d,15-20d; rosu =0d
pH verde 0 6.8 - 7.6 ;galben = 6.4, 8-8.4; rosu = 9
CL2 verde = 0; rosu = 0.8-3

Conform datelor de mai sus totul pare a fi acceptabil.

Probabil ai citit si datele de la acvariu de 60l, acolo recunosc o minune s-a intamplat. Datele apei au fost dezastroase acv. a fost pornit cu apa dintr-un acvariu ciclat la care incet s-au adaugat pesti, pietris, plante, nisip, co2. Greseala a fost a mea neintelegand corect fenomenul de ciclare a acvariului , insa schimbul des de apa si rezistenta pestilor (acolo sunt 13 neoni si 4 sanitari) au facut sa nu am nici o pierdere. Acum datele apei de acolo s-au modificat ultimele valori din (22.07.2014 ora 10:00) No3=5 mg/l;No2=0; GH >14;KH=10;pH=7.6;Cl2=0; Acv. nu are incalzitor filtru intern biopower (mai multe detalii foto la http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/30186.page )


Hadu: Multumesc pentru cele scrise, cu cele 30 grade iti dau dreptate, la 28 si ceva de grade pestele se pregatea sa isi dea duhul, am intervenit si cu putin noroc pestele inca alearga dupa femela. Insa cred ca nu temperatura a fost o problema si variatia intre 24-26 a fost o problema, acum tinand cont ca sunt la carantina am zis sa las incalzitorul un pic mai sus. Locatari par fericiti , activi si parca prea fomisti (le dau dimineata si seara cate un pic - in 2 minute dispare tot ).

La buna vedere








Salut,

pacientul traieste chiar daca sta stramb in apa. L-am mutat in acvariu de 40L si l-am transormat pe el in carantina. Acum mai sunt 5 guppy, 4 care par pefect sanatosi, si 1 care e ok pana la felul in care sta in apa. A ramas sa ii zic asa ... cocosat. Din pacate mai sunt 2 femele si 3 masculi. Acolo o sa ii las pana cand se aleg apele. Azi am facut si un test de apa.

NO3 NO2 GH KH pH CL2

17.07.2014 10 0 >14 6 7.2 0
22.07.2014 25 0 >14 10 7.6 0


La buna vedere
Pacientul .... traieste, e mai putin apatic insa sta sprijinit cu coada pe suportul de la incalzitor. Astazi o sa primeasca ultima portie de tratament. Im pare un pic mai inchis la culoare ... chiar bate inspre negru ( initial avea o culoare de gen albastru indigo). La nevoie , daca este deranjat, fuge prin acvariu de nu ai timp sa te ti cu privirea dar pentru durata de sub 2 secunde, apoi ia pozitia de "odihna". Apa am lasat-o un pic mai jos de la 28,2 incepuse sa stea pe fund in coltul opus incalzitorului, am redus temperatura spre tinta fixa de 27 grade. Nu s-a dat in vant dupa mancare insa a luat cateva guri ... ce i-a venit aproape.



Aseara, dupa schimul de apa (cam 10-15%) am facut test la apa si am primit urmatoarele valori :
N03 = 25; NO2=0.5;GH=14;KH=17;pH=7.6; Cl=0;

La buna vedere,


Va multumesc foarte mult pentru mesaje. Temperatura in acvariu a fost de 24-25 grade. In acvariu spital am urcat incet temperatura targetul fiind 28grade. O fac gradual de teama sa nu ii mai aplic un soc. Pentru moment sunt 26 grade.

Am fost la magazin si am cumparat un incalzitor EHEIM termocontrol 75W. Am discutat acolo un pic si despre pesti & co. Mi-au oferit un test gratuit de apa si parerea unui "specialist" de acolo mi-a recondat sa il tratez cu baktopur (se pare ca este o solutie bazata pe Methylthioniniumchlrid ) cica este folositor impotriva "inotatoarelor lenese" si nu stiu ce infectie de bacteri.

Testul de apa a iesit RAU pentru toate acvarile, fiind nevoit sa mai iau si un pHminus , apa de aici dovedindu-se cu un pH de 7-8. Am cumparat si un easytest pentru pH,GH,NO2,NO3,CL2.

Datorita nivelului ridicat de NO3 am primit recomndarea de a nu le mai da de mancare timp de 3 zile !!!! si bineinteles schimbul masiv de apa.

M-am conformat, si pe langa adaugarea a 50€uro investitie am ajuns la urmatoarele valori :

ACV. 60L :
NO3 = 50mg/l; NO2=10mg/l; GH=mai mare de 14;KH=15 (asta pare a fi duritatea apei ??? );CL= 0 mg/l

ACV 40L :
datele sunt de ieri , azi nu am verificat :
NO3=100mg/l;NO2=5mg/l;GH mai mare de 14;KH=20; pH=6.4; CL= 0mg/l

ACV spital :
NO3=25mg/l;NO2=2mg/l;GH nu mai stiu sa il citesc sunt 4 culori dupa care ma iau ?;KH=10; pH=7,6; CL= 0mg/l

In acest acv. spital apa este cu ceva sare 10g , si tratamentul cu baktopur in curs .

Apa este pusa la statut pentru a schimba din nou diseara 10-20% din apa ( mai putin la spital)

Voi ce spuneti ?

Ah, ce este mai important ... pacientul traieste sta cu precadere langa incalzitor dar din cand in cand mai da o tura prin acv. ce-i drept cam beata ) Pare a folosi mult mai bine coada dar cu mari probleme la aripiora dorsala (ce-a de pe spate care este lunga si parca abia se tine ).


Am fugit revin )

P.S. la mine forumul a avut probleme in ultimul timp ... daca pot ajuta comunitatea cu o bucatica de hosting o fac cu mare placere si fara a ma astepta sa fiu rasplatit.

In primul rand va salut si va multumesc pentru timpul acordat. Incerc sa opresc sirul deceselor pestilor guppy ... s-au dus 4 , cu o cadenta de 1 exmplar la 3 zile. Nu ma prea pricep la acest fenomen, citesc cat se poate pentru a rezolva problema. Nu sunt un pasionat, sunt numai responsabil pentru ca eu am decis sa cumpar toate cele fetiteti mele.

Este vorba de un acvariu de 40 litri imageImaginea marita este aici http://www.dordetara.ro/images/40.JPG
Povestea lui :

A fost tinut la "ciclat" 2 saptamani, au venit guppy ( Hornbach ) si timp de cateva saptamani a fost numai veselie. Apa se schimba odata la saptamna cam 30%, (se tinea in galeti timp de 2 zile pentru declorere si sincronizare temperatura ), schimbul se facea cu asipirarea (indemanarea nu este inca prea buna) resturilor de pe fund cu ajutorul unui furtun, dupa acea se completa tot cu ajutorul unui furtun totul facut incet si cu rabdare. Filtru functioneaza nonstop este doatat din pacate numai cu un burete, burete curatat in apa de acvariu care se arunca la schimb. S-a ajuns la perioada gesatiei si de aici a inceput nebunia, 2 femele au murit inainte de termen, 2 dupa termen. Deveau apatice, stateau in dreptul filtrului inotau greu si numai cu o parte din "instrumete" si aveau o pozitie ciudata image Imagine marita http://www.dordetara.ro/images/0.JPG .

Am spus ca na, este selectia naturala, ca poate e vorba de prima nastere dar acum se pare ca si masculul (cel din foto) are aceleasi simptome. Am decis sa fac un acvariu spital image. Are in jur de 10l, a fost "semicilat" cu partial apa din acv. de 40l si tinut inca aproape o saptamana (il pregatisem pentru nastere). Are o pompa de aer 2 fire de planta si un termometru. Am decis de la sine putere (poate am gresit) sa ii pun ceva sare in prezent avand cam 10g /sare la 10 litri. Se pare ca starea lui nu a mai tinut cursul spre in mai rau , observanduse o imbunatire minima . Apa are 26 grade cu 1 grad mai mult decat apa din bazinul initial. Sper ca azi sa merg sa cumpar ceva de incalizit pentru ca mi-as dori ca acv. spital sa aiba undeva la 28grade . Il tin un pic mai intunecat.

Stiu ca este o intrebare proasta, dar ce ar trebui sa fac pentru ai ridica speranta de viata ?

Scuze pentru ortografie & co.
Malin, undeva prin Germania pentru moment. Am fost "obligat" sa ma implic datorita copilei mele. A dorit sa aiba grija de ceva. A primit acvariu ... si acum eu trebuie sa ii spun cam tot ce trebuie. Pentru moment detinem 3 acvari 1x60l (princilal )1x40l (teste)si 1x10 litri (spital).

in cel principal avem 13 neoni, 3 guppy (2 femele + 1 mascul ) si 4 "sanitari". In cel de 40 de litri sunt 3 masculi guppy, iar in spital este un mascul guppy.

Am inceput activitatea acum 4 saptamani si avem la activ 4 pierderi (toate guppy femele decedate la scurt timp dupa presupusa nastere), pierderile au fost precedate de o apatie generala cu mici momente de normalitate.

Acv. 60l are un filtru EHEM biopower 160 (180-550l/h) Un DENNERLE C02 BIO 60 () ceva plante (din pacate nu le-am invatat numele) si o instalatie de test cu LED RGB 150 LED, Lumen Rosu = 900MCD, Verde = 2160 MCD, Blau 1120 MCD (combinat 4100 MCD / led ). Mai spun ei ca 1 Lumen = 280 MCD (Micro CanDela). Se poate regla intensitatea culoarea & co. Consumul maxim este de 24W/h iar cel minim de 1W/h. Pietris alb-gri plus nisip negru care trebuie reordonat. Termometru.

Acv. de 40L ELITE ,are un filtru TETRATEC filtrare prin burete plus o pompa de aer (acum e mutata la spital) cateva plante pietris alb-gri. Se pare ca din plante au aparut si ceva melcisori (1-2).

Acv. Spital ... e cam pustiu 1-2 fire de plante care pluteste, pompa de aer + piatra, termometru. Si un guppy.

Acum 4 saptamani nu stiam nimic despre acest fenomen, acum stiu ce este mai important ... costa financiar si emotional .


Acvariu de 60L
image Imagine marita http://www.dordetara.ro/images/60.JPG

Acvariu de 40L
image Imagine marita http://www.dordetara.ro/images/40.JPG

Acvariu Spital de 10L
image Imagine marita http://www.dordetara.ro/images/10.JPG


Un Guppy bolnav ... asa se chinuie sa stea mereu ....
image Imagine marita http://www.dordetara.ro/images/0.JPG


 
Forum Index » Profile for malin » Messages posted by malin
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com