[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiio
Forum Index » Profile for adiio » Messages posted by adiio
Message
flo77 wrote:In afara de elementele tehnice si cele legate de safety si intretinere, in alegerea componentelor a contat si costul total: materiale(aici considera si cabluri, prize, cutii etc), costuri de procurare(transport, taxe). Si bineinteles ca aici am adaugat si manopera pentru ca intamplator pun pret pe timpul meu liber.
@adiio Cat timp crezi ca ti-ar lua sa proiectezi, construiesti, programezi , calibrezi un sistem de monitorizare ptr 8 acvarii. Poti lua in considerare ca disyanta maxima intre acvarii este 4 metrii, dar posibil sa se extinda la 6m.
Si esti convins ca sistemul realizat va fi la fel de safe si fiabil ca si chinezariile alea din comert?


Da sunt convins.
image

Am loguri din Februarie
Raman la parerea mea: dati prea mult pe acelesi chinezarii, fie vopsite, fie coafate.
flo77 wrote:Cand eram tanar eram si eu prins in tot felul de proiecte diy. Acum iau in considerare costul, utilitate, safety si mai ales timp. Am ajuns la concluzia ca timpul meu este mai pretios decat o mica economie.


Cand eram tanar... nu eram asa puturos, faceam chiar mai multe.
Ai dreptate, din punctul tau de vedere, dar daca o faci sub forma de hobby... suna altfel.
dadu wrote:Eu folosesc în casa, nu la acvariu ca înca nu am acvariu, un sistem de senzori bazat pe comunicare MQTT. Practic este un broker MQTT (un fel de server) facut cu raspberry pi zero 2 w care este 100 de lei dar din pacate se gaseste cam greu si multi clienti wifi cu ESP8266 cu senzori/relee. Brokerul MQTT gazduieste si o pagina web generata de un program NodeRed în care îmi afisez toate informatiile (temperaturi si umiditate camere si temperaturi presiune etc centrala pe lemne). Categoric va face parte si acvariul din acest sistem.
Initial am folosit numai ESP-uri cu comunicare ESP NOW între ele, era ok, dar recunosc ca mi-a placut principiul de comunicare MQTT. Poate pare complicat pentru unii dar nu e chiar asa, pe mine ma ajutat mult de tot siteul https://randomnerdtutorials.com/ unde sunt foarte multe exemple de proiecte utile comentate si explicate foarte bine.


Felicitari, personal apreciez ca mai exista oameni care mai fac diy, majoritatea sunt porniti pe "chinezarii" doar pentru ca sunt chinezarii, netinand cont de faptul ca chinezul produce inclusiv produsele firmelor de 2,3, 5 ori mai scumpe
flo77 wrote:Neaparat o sa cumpar niste Sonoff TH de pe AliExpress, mi se par ieftine si solide.
In schimb nu sunt deloc impresionat de STC-1000 de la AliExpress. Sunt intradevar ieftine si dupa cum spunea @humbert sunt probabil de incredere. In schimb tot ce am vazut pe aliexpress sunt pentru montat in panouri. Nu am incredere sa le montez in afara unei cutii etanse datorita umezelii din camera cu acvarii. Prefer sa iau de pe Amazon un STC1000Pro-Wifi de la Elitech care este si etans si are si cele 2 prize incluse.
Nu mi s-a stricat inca sonda la Inkbird , dar m-ai facut curios sa vad de ce nu poate fi inlocuita, chiar daca este lipita pe placa. Ciudat este ca pe alte forumuri pe care activez, controlerele Inkbird sunt considerate foarte bune si de nadejde. Dar asta nu are importanta, important este ca fiecare are experientele luipersonale. Oricum multumesc pentru sugestiile oferite o sa dau in curand o comanda pentru Sonoff.


Nu te ingrijora de umiditate, le poti pune intr-o doza aplicata IPxx...cat vrei, doar nu o sa pui dusu' pe ele


Mie mi se pare extrem de scump... daca iei 8 buc... plm o avere

esp01,07,12 cu 8 senzori de temperatura

https://www.optimusdigital.ro/ro/placi-esp8266/3312-plusivo-micro-placa-de-dezvoltare-wifi-cu-esp8266-i-ch340g.html?search_query=esp&results=665
https://www.optimusdigital.ro/ro/senzori-senzori-de-temperatura/586-senzor-de-temperatura-rezistent-la-apa.html?search_query=ds18&results=13
un alimentator de 5v (chiar si de telefon vechi)
senzorii se leaga pe 3 fire in paralel
ai inca 11 pini programabili... pe care poti conecta relee si alte tipuri de senzori...

Daca esti interesat... da-mi de veste
mdea, intrebam cum putem face montajul in siguranta dar...
@flo77 uite o idee: stecher, 30cm cablu si o priza aplicata (cu doza)
Montajul il poti face foarte bine in carcasa/doza prizei, asa nu mai trebuie sa tai nici un stecher deci nu ai treaba cu garantia.
Problema cu cloud-ul (oricare si al oricui) este ca poate 'pica' in orice moment.
Esti la mana producatorului in sensul ca oricand iti poate stoarce alti bani pe motiv ca nu mai ofera suport pentru hardware-ul x sau software-ul y. Sau te poti trezi oricand ca apare posibilitatea de a crea cont platit care merge ok, fata de cele free.
Cunosc caz concret al unui prieten care si-a cumparat un device pentru pornirea/oprirea aerului conditionat de la distanta, dupa un an a murit cloud-ul, definitiv.

Parerea mea Dan, daca nu vrei sa investesti timp in asta, este ca ar fi mai OK sa apelezi la un pusti pasionat care iti poate construi ceva in afara cloudului...
Solutiile "de-a gata" sunt prin cloud, cum in ultima vreme ne prostim in loc sa evoluam, toata lumea vrea ceva simplu, pe care sa-l bage in priza si gata, eventual si ieftin.
Nu exista ceva simplu, ieftin si bun pentru faptul ca nu-i "economic".
Vorbim de pompe, incalzitoare, lumini.... care nici macar nu au conexiune la impamatare.
Whatever...
Eu sunt si mai carcotas: nu as fi folosit cablu mai gros de 1.5mm si nici sigurante de 16A, as fi mers pe max 10A sau chiar pe 6A.
Ce consum ai per total 500w? Maxim 1000W zic eu...
Cablul multifilar se poate cositori la prinderea in sigurante, prize etc.
Acum sper sa nu mi-o luati in nume de rau, spun ce as fi folosit eu.
Inundatia o poti preveni usor.
Senzor pe peretele acavriului sub/langa overflow, pe stand sub stand... simte apa opreste pompa.
Nu am avut niciodata treba cu centralele termice, nici macar nu am apasat vreodata un buton pe o centrala, deci nu am avut nevoie sa stiu ceva despre ele.
Exista solutii si pentru opentherm, nu hack pentru ca nu prea ai ce, este un protocol si atat.
https://3dstar.ro/esp-opentherm/pcb-esp-opentherm-v11
Ai cateva link-uri tot catre Tasmota... dar ideea este ca in final se poate integra si in HA-ul tau.
Hai sa va povestesc ce am reusit eu sa fac pe sfarsitul anului trecut.
Dupa cativa ani de la depunerea cererii de racordare la reteaua de gaze, la casa de la tara, anul trecut pe la sfarsitul lui Noiembrie a reusit (furnizorul local) in sfarsit sa ma rezolve.
Am pus centrala, aveam caldura, dar aveam aceiasi problema ca Lemon: cum dreq sa fac sa pornesc centrala de la distanta, defapt sa-i maresc temperatura inainte sa ajung acolo...
La achizitia centralei am primit cadou un termostat wireless... dar care nu are conexiune la internet, deci nu-i pot modifica temperatura de la distanta.
Pentru ca sunt zgarcit din fire am zis ca trebuie sa fac cumva sa ma folosesc de ESP-urile mele...
Asa ca am citit un pic cum functioneaza termostatul si am aflat ca defapt el nu face altceva decat sa inchida si sa deschida un contact in centrala in functie de temperatura ambientala.
Fiind un contact chior, mi s-a aprins beculetul si am banuit ca nu se intampla nimic daca imi leg propriul termostat in paralel cu cel al centralei. Am vorbit cu nenea ingineru care mi-a dat facut punerea in functiune, mi-a confirmat, deci... liber la mesterit.

Am folosit un esp01 pe care am conectat 2 relee si 2 senzori de temperatura: primul releu alimenteza centrala termica (220v), celalat este contactul de on/off centrala pe partea de pornit arzatorul/incalzirea...whatever.
Un senzor de temperatura este cel ambiental in functie de care face on/off incalzire si celalalt l-am pus pe turul centralei pentru a 'citi' si temperatura apei din instalatie, as putea pune si pe retur dar am vrut sa tin lucrurile mai simpe.
Ce pot face:
-pot opri centrala daca vreau, adica pot sa o 'scot din priza' cu primul releu, m-am gandit ca-mi poate fi de folos la un momentdat... sau poate nu. Oricum de aproape 2 luni nu am facut off releul ala.
- pot seta temperatura de on/off incalzire
- pot seta timpi releu2 (incalzire) on si off in functie de temperatura setata si temperatura ambientala
-am observat ca daca tii releul2 pornit mai mult timp, centrala duce temperatura apei din instalatie peste valoarea setata in ea, poate asa face doar a mea, dar asta-i scopul pentru care am pus senzorul pe tur, cand creste temperatura peste 60 grade opreste releul2. Asta ar fi primul fail-safe.
- al doile fail-safe ar fi ca in functie de temperatura setata pe care trebuie sa o atinga si sa o mentina, am setat un al doilea prag de temperatura, cu 2 grade mai mult, prag care daca este atins (nu ar trebui) atunci iarasi face releu2 off. Daca sa zicem am setat sa mentina temperatura de 22 de grade si din oricare motiv ajunge la 24 atunci releu2 off.
Toate setarile se pot face din interfata web a modulului via wireless,port forwarding, vpn...etc

Modulul poate functiona independent fara server HA sau MQTT, dar de ce sa te limitezi doar la atat? Avand in vedere ca este alimentat din UPS (MARE...) tot sistemul, teoretic nu o sa cada niciodata, poate tine electronicele mici (esp-uri, raspberry, switch, rooter) 2-3 zile fara probleme.
Motiv pentru care modulul, trimite fiecare eveniment (on/off relee, verificare praguri temperatura...etc) catre MQTT-ul instalat local pe raspbery, care le si logheaza cu tot cu valori temperatura stari relee, setari modul... bla bla
In cazul in care totusi moare reteaua/internetul ESP-ul ar trebui sa-si faca treba in continuare, doar ca nu o sa mai am loguri si nu mai pot sa-l comand de la distanta...
Nu am renuntat nici la termostatul venit cu centrala, in continuare sunt legate ambele in paralel, doar ca, intodeauna, unul dintre ele il tin cu temperatura setata cateva grade sub celalalt, deci nu au cum sa declanseze ambele, in acelasi timp.
De exemplu acum pentru ca nu am sa mai merg vreo 2 luni pe acolo am setat ESP-ul in 3 grade iar celalalt al centralei mentine temperatura la 6 grade. Mi-am zis eu ca este bine ca pe termen lung sa folosesc totusi termostatul centralei. Cand vreau sa merg la tara setez temperatura mai mare pe ESP si cam atat...
Functioneaza deja de aproape 2 luni, am facut si vreo 2 porniri de la distanta, intre sabratori am avut cateva zile pe care nu le-am stat acolo...

Am zis sa va povestesc pentru ca se poate adapta usor si la acvariu.
Succesuri.



Neonus wrote:frumos helesteul, dl.Lucian

Da frumos, oare ce s-a mai intamplat in astea 4 luni?
Sa va dea al de sus sanatate.
@alinutz80 am dat download la tot directorul, se face mai intai arhivare, 26 de fisiere nu se pot lua, vezi daca nu cumva difera drepturile de acces.
Lemon wrote:Tema simpla.

Se ia una bucata apartament de vacanta, inc are nu avem decat un router WIFI si aunde vrem sa automatizam o centrala termica pe gaze printr-un termostat smart.

Mentionez ca acolo nu pot lasa un PC pornit non stop cu HA, nu are Alexa sau Google home din motive simple, apartamentul se inchiriaza in regim hotelier si nu vreau sa stau sa verific de fiecare data daca mai este dispozitivul unde l-am pus sau nu, plus ca nu ii vad o alta utilizare.

Am gasit urmatorul termostat WIFI Smart
https://case-smart.ro/produs/termostat-wifi-pentru-centrala-termica-pe-gaz-si-incalzire-in-pardoseala-beok-bot-313wifi/
pe care m-as pricepe sa il montez singur si care are si un pret Ok fata de cele SALUS.

Exista o alta varinata mai buna DIY?


Poti si asa:
https://tasmota.github.io/docs/OpenTherm/

Este o solutie la care trebuie sa te pricepi la mesterit... dar din punctul meu de vedere este cea mai OK, nu ai nevoie de cloud sau aplicatii proprietar.
long live open source
EduardB wrote:Dar in cat timp ati dori sa faceti fade? (pwm 0 - 255)

Pe Microchip am facut si la cateva ore tranzitie pwm.

Ma gandesc sa folositi un pic 12f615... Scoate pwm la 5V direct, cu un open colector, scoate la orice tensiune.
Are 5 pini I/O si iesire pwm pe un canal. Asa ar merge ca si controler de PWM cu 8 preseturi si fade in/out, functie de stare logica a intrarilor. (codul il sriu in 10 minute)
Firesc, se poate face si cu un potentiometru fade direct ori in timp.


Am incercat si eu sa aflu... Din ce intuiesc eu este ca nu se vrea o panta/fade constanta
Problema este ca orice panta ai face in procente sau valori PWM nu ai cum sa faci ceva universal.
Pentru ca-s nspe' surse de lumina, fiecare cu valorile ei...
Frumos nenea Lucian, succesuri
Eu folosesc asta: https://tasmota.github.io/docs/
Este un firmware custom la care poti lua si sursa de cod... de acolo poti face modificari.
Dat fiind ca este un firmware custom, poate chiar un mini OS (cam mult spus), are propriile comenzi, inclusiv pentru PWM
Oricum toate scripturile din codul sursa sunt acelasi limbaj ca si pe arduino... numai ca te ia durerea de cap daca te uiti prin ele.
Faza misto este ca poti face 'rules' direct in ESP, in functie de data, ora, evenimente, parametrii senzori, daca le ai in MQTT poti prelua evenimente si din celelalte ESP-uri... este o nebunie.
Chiar poti face orice iti trece prin cap.

Oricum nu ai nevoie de scripturi foarte complicate... poti merge pe o versiune deja compilata, toate stiu PWM, partea de fade o poti face pe raspberry sau din orice pc/OS cu comenzi de PWM via http sau mqtt catre ESP, o poti face si pe serial in cazul lui arduino...
Poti pune comenzile de fade/\PWM in schedule task sau cron dupa un program si gata...
 
Forum Index » Profile for adiio » Messages posted by adiio
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com