[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Kreator
Forum Index » Profile for Kreator » Messages posted by Kreator
Message
@ zet
Filamentele tubului se inrosesc (consuma curent) doar la balast electromagnetic + starter si atunci doar pe perioada amorsarii tubului. Apoi dupa ce tubul a fost amorsat starterul iese din circuit, deci filamentele nu mai consuma curent. Cele electronice functioneaza altfel, neavand nevoie de filamente calde.
La mine a sarit furtunul dintr-un robinet. Si capatul ramas liber a facut exact ca cel din desene animate... iar zeama se scurgea pe pereti si picura de pe tavan...
Porcu wrote:
Incearca un Sera Plant Color, a asemanator cu Osram Fluora si exista la lunginea de vreo 45 cm, are 15 W. Il poti aprinde cu un balast de 18 W .


Unde gasesc sa cumpar acest tip de neon?
Toate de 15W de la Hagen (Power Glo, Aqua Glo etc) sunt peste 8xx de la Osram
@ Popey
Tot o tii pe a ta... si cazi in derizoriu... nu-i nici o reactie acolo. Evaporarea e un fenomen fizic, nu o reactie chimica, fiindca nu rezulta elemente chimice noi, ci tot apa!
@ Chanel
Nu procedezi bine. Gaseste un ventilator de la un procesor sau de la o sursa de PC. Nu-i neaparat nevoie sa fie nou, poate fi si folosit. Daca nu ai, du-te la orice magazin de PC-uri care are si service si roaga-i sa-ti de o sursa arsa, sau un cooler de proc care lor nu le mai trebuie. Sigur iti vor da, ca n-au ce face cu ele si asa scapa de gunoaie. Desfaci sursa, scoti ventilatorul din ea, apoi cauti prin casa un alimentator universal care sa scoata 9-12V si alimentezi ventilatorul. Sensul fluxului de aer nu conteaza, ca baga aer in capac sau ca-l scoate e totuna, important e sa miste aerul pe la suprafata apei, si apoi sa-l scoata din capac. Daca ajungi sa completezi apa 1l/zi ai nimerit-o cu mestereala!
popey wrote: ...apa se evapora , iar cand acest fenomen are loc apare racirea , se numeste reactie exoterma, adica cu degajarea caldurii spre exterior, de aceea se raceste apa .


Bati campii cu explicatiile tale... Ai un amalgam de cunostinte in cap, daca nu stii mai bine taci si nu mai induce erorile tale si la altii. Nu are loc nici o reactie, ci doar un fenomen fizic. Reactia exoterma este cu cedare de caldura, evaporarea este cu absorbtie de caldura, de aceea se raceste apa. Uneori cam dai cu bata in acvariu (balta)...
Pune-l sa scoata aerul din capac, lasa-l o zi si apoi compara rezultatele.
cristi386 wrote: .... dar ce fac cum salvez pesti


Da-i la altii. Nu-s de tine. Sigur le va fi mai bine!
Tranzistorul poate fi unul de medie putere pnp gen: BD 136, BD 138, BD 140.
Schema este on-off. LM 393 este un comparator ce compara referinta data de potentiometru cu cea primita de la termistor, rezultatul fiind trimis spre tranzistorul de actionare a ventilatorului. Daca se doreste actionarea altor consumatori mai puternici, se poate utiliza un releu.
Incercati montajul asta:
popey wrote:oops, am gresit intradevar, cu pasul mai mare .
Iti trebuie un termistor cu R mai mare

Pai eu am gandit asa: ntc-ul isi modifica rezistenta ohmica in functie de variatia temperaturii, sa zicem ca la 20 de grade celsius valoarea rezistentei ar fi de 8000 de ohmi, la 21 de grade - 7000 de ohmi . Eu vreau , ca la modficarea temperaturii cu un grad sa am o diferenta de rezistivitate de 2000 de ohmi, nu de 1000 . Valorile de mai sus sunt doar de exemplu, ar trebui masurata rezistenta ntc-ului din grad in grad . Mai rumegam problema.


N-am timp de explicatii, dar: la un termistor cu R mare, deltaR (variatia rezistentei la variatia temp cu un grad) va fi de asemenea mare, deci variatia tensiunii de comanda a MOSFET-ului va fi mare si asa s-ar putea sa ai destula tensiune sa-ti comande ventilatoarele la turatie maxima.
In alta ordine de idei, orice R in paralel cu termistorul, nu face decat sa micsorese "sensibilitatea" acestuia.
Da-mi PM si te voi lamuri mai in detaliu daca nu pricepi, sa nu poluam forumul cu chestii care nu tin de acvaristica.
mihai_ghe wrote:Dupa mine cea mai buna schema este aia care porneste si opreste ventilatoarele la o temperatura setata si nu una cu reglaj de turatie in functie de temperatura.


Foarte buna observatia!
Fiecare schema are avantajele si dezavantajele ei. Tu deja ai determinat-o pe cea optima!
popey wrote:Se pare ca pentru aplicatia noastra ne trebuie un ntc cu "pasul"mai mic, o solutie ar fi o rezistenta pusa in paralel cu ntc-ul, dar trebuie sa vad intai cum se calculeaza .


E tocmai invers de cum gandesti tu!
Iti trebuie un termistor cu R mai mare, dar nici asa nu cred ca va functiona... mai trebuie lucrata aplicatia...
LUPmic wrote:
De asemenea poti prinde in minciog si niste boli pentru pesti.


Cred c-ai inteles umorul meu, nu?
Sa nu ai variatii bruste de pH (de la CO2) si apa sa nu fie prea moale... ca cu le place.
Deci asa...
Mai poti tine insecte, unele chiar aflate in diferite stadii de dezvoltare (libelule), care se vor juca cu pestii tai.
Apoi poti culege niste paianjeni de apa, si vor tese clopote din panza lor pe care ulterior le vor umple cu aer (da chiar binein acvariu).
Cu niste coleoptere acvatice te poti pricopsi daca, vara, prin balti plimbi un minciog cu plasa fina.
In functie de magazinul de unde-ti iei plantele vei putea avea surpriza de a-ti imbogati fauna acvariului si cu alte specii de artropode, de cela mai multe ori carnivore (sa vezi ce mandibule sau chelicere au!).
Ledurile de putere se monteaza pe cate un radiator separat fiecare. Pe site-urile specializate de comercializeaza si radiatoare pt Leduri de putere. Unii recomanda in lipsa radiatoarelor lipirea directa a "talpii" pe cablaj. Eu unul nu stiu in regim DYI cum as putea face asta fara a distruge Ledul... Tot cautand am gasit si o varianta foarte economica de a stabiliza curentul prin leduri, cu LM317. Solutia de alimentare pe care o voi propune "soimului" ar fi 4 leduri serie alimentate la 18V prin LM stabilizat la 300mA.
Va tin la curent cu ce voi realiza...
Porcu wrote:
Sint lipite pe un radiator de computer si-s dotate cu ventilator .


Acum m-am mai documentat si eu si stiu cum se monteaza profi LED-ul de putere!
Zi la ce-ti trebuie.
 
Forum Index » Profile for Kreator » Messages posted by Kreator
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com