[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alex
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Message
Am sa incep prin a-ti raspunde la intrebarea punctuala desi se puteau face si niste consideratii generale pe marginea subiectului.

In primul rand nu ai de ce sa rosesti se intampla si la case mai mari...
Daca este echinodorusul ce banuiesc eu a fi (desi nu pot niciodata sa bag mana in foc dupa o poza), la inaltimea pe care o are acvariul tau cred ca planta ta daca va beneficia de un mediu cu umiditate propice si o lumina plasata la ceva inaltime (deci nu capac) va fi pururi cu radacinile in apa si frunzele in vant

Pun capul jos ca nu e E. parviflorus .
De fapt sunt aproape imposibil de confundat.
Sper sa pot sa iti pun niste poze cu E.parviflorus var.Tropica de la mine din acvariu ca sa vezi diferenta de la cer la pamant.

Personal as merge pe identificare pornind de la poza cea mai reusita...dar din pacate in egala masura cea mai neelocventa fiind vorba de forma emersa in care a fost crescuta, livrata si apoi imortalizata planta.
POZA, zic eu ne prezinta, dupa cum bine a sesizat si chitron un E.grandifolius...de fapt ma bazez si pe faptul ca probabil ne-au trecut sute de plante ca asta prin mana in clipa in care au fost introduse in tara iar cu determinatorul in stanga si uneori eticheta vanzatorului in dreapta e greu sa o dai in bara...
Deci probabil tu ai un echinodorus care va creste o viata intreaga cu radacinile in substrat petiolul din ce in ce mai alungit in apa si frunza va fi strajnica afara.
Pe scurt e unul dintre cei mai mari echinodorusi si nu are ce sa caute in acvariul ala.

Dupa cum spuneam as putea face o serie de consideratii generale vis-a-vis de lumina, fertilizanti si CO2 dupa cele declarate in mod sincer de tine...totusi desi nu sunt de acord cu modul in care te multumesti cu un bec economic, cateva picaturi de Sera si lipsa CO2-ului acest subiect nu face obiectul prezentului topic...deci ma opresc aici.

Strict legat de subiect, sfatul meu este deci ca daca nu vrei o gladiola`n vaza de 70 de litrii sa o mariti ca sa nu o mai chinui. Chiar daca nu ar fi ceea ce am gandit noi dimensiunile plantei si avantul pionieresc cu care a pornit-o ma fac sa cred ca are aspiratii inalte ...mult mai inalte decat ii oferi tu acum.
Doua lucruri:

1. Ala nu seamana nici mort a rose.
Nu neg, o fi, da` nu asa arata un rose care se simte bine.
Frunza e mai lata, pe margini e vag ondulata si prima frunza e maronie...toate astea sunt caractere pe care nu le observ la planta din poza prezentata de tine.
Dupa cum zicea Barth este un hibrid intre E.horisontalis si E. horemanii.
Am citit in diverse carti care se respecta ca acest hibrid este un hibrid de dimensiuni medii...am citit descrieri pertinente ale plantei care sunt date in jurul a numai 25 cm ...cei de la Tropica o dau de 25-40...euiti spun din experienta ca mi-a batut 40 de cm. Planta arata la mine foarte bine...un singur cusur...depasea coloana apei din acvariul meu si am dat-o)
Deduc ca ai ceva probleme in balta`...gandul ma duce cel mai repede la a te interoga despre acvariu ...mai ales lumina (ma gandesc)...caci frunza e lunga si necolorata dar si asupra CO2-ului si a fertilizantilor.
Imi pare si mie rau ca nu mai am o poza cu planta mea...de fapt am poze doar cu prea putine plante din cele pe care le-am detinut dea lungul vremii...dar la sfarsitul anilor `90 cand aveam planta dintr-un transport asiatic nu cred ca erau aparate digitale asa ca nu am mari pretentii. Am eu alte poze pe care le regrt mai mult cu diverse inflorescente ...da` ma rog.

2. Al doilea lucru este ca frecvent planta asta, dupa denumire este confundata cu E.oriental...care are un numar de frunze...de culoare roz...si care a aparut prin mutatie spontana in culturile in vitro a laboratoarelor de la Oriental Aquarium.
Uite apropos de regrete ...mai degraba regret ca nu mai am o poza cu planta asta pe care o aveam chiar de la firma mama din Singapore, dar si ea imi batea un pic in capac
Dar macar in cazul asta lucrurile s-au rezolvat intr-un mod ciudat.
Planta exista la galerie...e drept nu la galeria mea, ci a lui Hans, la el ajungand un pui geaman as putea spune...mai exact din acelas ghiveci cu orientalu`meu si care a ajuns la el via Mosu
Si aici, in afara de istoria genealogica a intamplarii vreau sa-ti marturisesc ca erau diferente de talie intre cele doua plante desi atat a mea cat si a lui (cel putin din ce am vazut in poze) aratau superb.
Cred ca un ultim exemplar de oriental din ce am avut eu l-am dat spre Iasi ...si din cate se misca foarte bine
siliconu` wrote:Ce ziceti voi de asta? http://www.floridadriftwood.com/product.asp?3=42 e valabil? Cam la ce pret total se ridica?Ce taxe ar mai fi de platit?Ma tenteaza, pretul e destul de bun, sau stiti voi altele mai bune?


Stiu ca ai fi preferat sa iti apar acum cu un produs mai bun si mai ieftin, eu insa nu am avut aceste virtuti pe forum ...sigur pot sa iti spun ca vei gasii si mai ieftin decat asta, pe mine însă intodeaună mă atrage calitatea produsului nu preţul său.

Eu insa am sa-ti fac un calcul.
Datoria mea este sa te atentionez asupra unor aspecte...decizia finala este a ta.
PRODUSUL in cauza seamana izbitor de mult (ca sa ma exprim finuţ = cu pH controller-ul fabricat de AQUAMEDIC, deci unul e original fabrict la mama lui iar altul posibil sa fie facut pe vapor probabil fiind vorba de o copie de genul panasonic cu panasoanic.

Acum diferenta de pret.
Asta costa 135 USD ceea ce in lei la cursul zilei se face fro 2,7588 si cu un minim transport ce te va duce pe la un pret de aproximativ 450 RON.
Iti atrag atenţia ca la acest preţ, daca ai ghinion, exista o lege data undeva de direcţia de vămuire, impozite bla bla cum ca ce depăşeşte valoarea de 100 euroi trebuie sa mai plăteşti o taxa.
Ca sa fie tot tacâmu`, după câte stiu eu produsele electronice din USA funcţionează pe 110 V si nu pe 220 V cat pe la noi.
În concluzie cu cât mai iesi pe transport, taxe, transformator alea alea ajungi la o diferenţă de până întrun "bulion" de leuţi, căci produsul de la Aquamedic il gasesti la pretul de 643 RON, de unde il cumperi cu factura, garanţie...mă rog tot ce-i trebuie, beneficiezi de tot sprijinul iar transportul e Buc-Cluj.

Eu asa am calculat...si nu te pune nimeni sa gândeşti la fel
E. Rose este o planta care creste...frumoasă , da creste
Acum la 60 de cm eu marturisesc ca nu am vazut, dar se poate in anumite conditii sa se lungeasca in cautare de diverse, sincer eu mizam pe un 50...
In partea din spate a acvariului meu unde am pornit cu un pui de 10 cm cu ani de zile in urma ajunsesem sa ma dea afara din 45 cm, coloană. :-)
Planta ta insa nu e exact ceea ce se numeste o planta emersa caci uite asa arata un E Rose emers (ti-am dat un link la Hans Barth)...banuiesc că nu seamana...

De ce ti-am scris toate astea? Ca sa intelegi cam cum sta treaba cu un exemplar "real emers" iar apoi sa mizezi pe faptul ca se poate dupa ce ti-ai paradit cateva din frunzele care sunt noi, planta slabita sa o ia de la capat cu cateva frunze mai mici si p`orma iar sa se nesimţeasca in timp
Eu unul nu cred ca o tii pentru totdeauna in 40 de cm...
Merci mult. Te-am intrebat caci m-am jucat si eu cu un Osram Lumilux Plus L 36W/41-827 (tot Made in Germany )...am senzatia ca e cam tot pe acolo...dar ochiometric vorbind nu mi-a batut niciodata in TLD 830.
Interesant e alceva...am ajuns in Bucuresti sa gasesc mult mai usor Osram fluora decat Lumilux-ul de care vorbesc eu sau de care vorbesti tu...ma rog poate nu am intrebat eu unde trebuie
Vand priza programabila Philips, sistem mecanic.
Nu o caracterizeaza exactitatea ceasului, ca la orice priza mecanica dar este in tolerantza si sper ca pretzul va va atrage: 150.000 lei sau 15 RON, dar are rezistenta
De fapt am scos-o la vanzare ca sa o fac de rusine :p
Daca o doreste cu adevarat cineva la pretzul asta putem discuta pe pm.
Porcu'"]Daca nu gasesti sub nici o forma 830 de 30 W/90 cm, te pot ajuta eu cu un tub. Nu e Phillips, e Osram, da' emite aceeasi lumina [/quote:7d30827465 wrote:
Ce osram are caracteristicile lui Phillips TLD 830 ?
Incep prin a ma scuza ca nu ti-am vazut mini-realizarea(doar 30 de l) de cand ai pus pozele pe forum...ci l-am descoperit azi.
Probabil acum incepe sa se limpezeasca atmosfera pascala de tulburelul de pivniţă binefacator
In primul rand felicitari, e un acvariu reusit si cred ca acum daca mi-ai indus parerea din titlu ca-i primavara ...apai atunci asa sa-i ramana numele

Acum sa o luam binisor pe rand cu plusuri si minusuri...caci banuiesc asta a fost intentia ta de vreme ce ti-ai expus acvariul:

La capitolul plusuri salut idea de a folosii Glossostigma, Hemianthus, Echinodorus tenellus si Eleocharis acicularis.

Imi place foarte mult cum arata Glosso si Hemianthus-ul...superbe.
In plus Vesicularia e pusa la locul ei ...cred ca de cand ai postat deja ti-a acoperit toata radacina. Cu Vesicularia trebuia sa ai deaface atat timp cat ai gandit(si bine ai facut) acest acvariu si cu niste creveti in el.
Singura problema pe care asa fi intuit-o daca te-ai fi limitat la a combina doar aceste plante ar fi fost ca uneori tenelus-ul daca o duce foarte bine are nesimtirea unei plante invazive...si ma durea sufletelul de Glossostigma ta.
Prin restul plantelor adaugate cred ca ti-ai complicat inconstient munca intr-un acvariu de doar 30.
Te-ai captusit cel putin cu una... Hygrophila polisperma...care dupa cum ii spune si numele se multiplica la greu, intr-o situatie mai mult sau mai putin similara vei fi si cu Heteranthera, o alta planta superba dar a care isi poate dubla numarul in numai cateva saptamani. Asa ar fi la capitolul minusuri.
Asadar grija mea este ca in cateva luni risti sa ai un acvariu plin de Hygrophila si Heteranthera care-ti vor alunga "primavara" din acvariu
Una peste alta e un acvariu reusit si sper sa ti se indeseasca si mai mult Glossostigma aia...fara sa aiba aspiratii "prea inalte"

Apoi "Loricarida" din ce bat eu pana acolo pare a fi o Sturisoma si descopera pe link pe cine ai bagat in casa. Din cate imi aduc aminte nu cred ca s-a reusit reproducerea sa si pe la noi...asta daca nu apare `frun destept care sa zica ca el face specia din mosi stramosi si asa la inzestrat muma-sa cu darul de a inmultii Sturisome. Mai sunt pe aici specialisti in khulii, labeo si mai stiu eu ce puii zmeului
Guppy aia nu ma dau pe spate, desi marturisesc ca sunt niste exemplare frumoase. S-ar putea insa problema asta sa se rezolve in mod natural ...Sturisoma ta stie de ce
In rest te mai astept cu poze peste ceva timp sa mai vedem cum a mai evoluat Pearl-ul...dar ca sa fiu cinstit eu te astept defapt cu cel de 220
sydney5791 wrote:
Pana acum nu am observat semne de disconfort din partea pestilor. Sper ca nu e fundamental gresit ceea ce am facut.

Nu, nu este.
In plus chiar daca nu ai fi avut pesti tot era bine sa bagi oxigen pe timpul noptii.
Doar ca in contextul intrebarii cu care a debuitat topicul legata de supapa aici de exemplu si-ar dovedii utilitatea pe timp de noapte. Ai inchis butelia iar supapa isi face treaba.
Sarind de la una la alta..pH-ul ala mi se pare nefiresc de mare.
Nu sunt un expert in apa de Timisoara, poate mai intrebi `frun "consatean"..8, e cam mult.
oblete wrote:Revenind la subiectul topicului, imi poate indica cineva unde gasesc furtun rezistent la CO2 ? Am cautat pe magazinul online la firmele "AQUA-MEDIC", "SERA" etc. si nu am gasit. Regulatorul de bule insotit de supapa speciala, l-am gasit pe acelasi magazin virtual. Va multumesc pentru raspunsuri.


Uneori am senzatia ca nu vorbim cu totii aceiasi limba.
Sunt bine intentionat, vreau sa te ajut si...ma intreb ce nu ai inteles ???
Ti-am indicat sa il contactezi pe g.g.
Ai facut-o?...probabil nu.
Nu e nimic, am facut-o eu ca asa e firesc, de parca eu as vrea sa-mi cumpar furtun
Rezultat: ARE FURTUN chiar daca nu e pe shop.
Deci iti repet: Da-i un pm si se rezolva Sper ca macar acum sa iti fi fost intradevar de folos iar tu sa ma fi inteles.

@sydney5791 ...si nu numai asta.
In general se recomanda ca sistemul de CO2 sa nu il folosesti noaptea...caci oblete povestea mai sus despre o valvaelectromagnetica...sistem ce decupleaza automat alimentarea cu CO2 in functie de programarea unei prize.
Dar cel mai important rol al ei mi se pare in clipa achizitionarii unui sistem cu adevarat ca la carte ce include si un controler.
Controlerul intrerupe poate de zeci de ori CO2 pe zi ca apoi sa-l reporneasca, asa ca si in cazul asta se verifica importanta si utilitatea unui mic si neinsemnat obiect dar care te poate scutii de o mare si neplacuta inundatie
sydney5791 wrote: Daca ma gandesc bine cred ca pericolul de a trage apa din acvariu poate aparea cel mult in faza initiala cand pui in sticla apa calduta cu drojdie peste gelatina cu zahar si se raceste, in timp ce inca nu exista un debit de CO2 dinspre sticla inspre acvariu.

Nu te gandesti bine. Sistemul de supapa de siguranta este folosit si la instalatiile cu butelie de presiune, nu doar la cele "drojdiere"...oare de ce
Hint: exista pe lumea asta bubble countere care au atasata in mod special o supapa(valva) de presiune
Porcu'"][quote:dfd8ee974f="Sandu wrote:Vezi ca teoretic si supapa trebuie sa fie din cea rezistenta la CO2 ...deci sa nu iti cumperi d`aia de se foloseste la vibratoare, caci exista riscul sa ti se buleasca cand ti-o fi lumea mai draga.
Nu doar teoretic, si practic supapa trebuie sa fie speciala pentru CO2 . Eu am folosit una pentru pompele de aer si dupa vreo 3 luni s-a blocat, CO2-u' fiind cunoscut drept un gaz coroziv.


M-am obisnuit sa propun variante teoretice :-) , avertizand despre pericolul de a nu fi urmate asa cum am facut si aici, atragand atentia ca se poate bloca foarte usor membrana, pentru ca in practica netului dau de tot felul de maestii ai improvizatiilor...si atunci am obosit sa explic la toti zevzecii pamantului, nu ma mai bag.
Cine vrea sa le urmeze bine cine nu sanatate...si sa faca cum il taie capu`
Pe cat punem pariu ca daca nu te bagai si tu ca sa susti necesitate utilizarii unei membrane rezistenta la CO2, aprea unu` care sa spuna ca el foloseste de cand la fatat ma-sa din burta membrana ordinara, pentru pompa si functioneaza perfect si dupa 20 de ani

@ oblete: man, baga-i un pm lu g.g. gaseste el o cale sa te ajute cumva ...stiu sigur ca aveau (poate nu-i trecut pe shop). Eu am cumparat de la ei cu ceva timp in urma.
Exista in Romania la firma aquamedic care are furtun special pentru CO2. Nu cred sa te coste mult furtunul...poate mai mult transportul pana in Iasi .
Iti trebuie supapa atata timp cat nivelul de amplasare al instalatiei este sub nivelul apei din acvariu. Vezi ca teoretic si supapa trebuie sa fie din cea rezistenta la CO2 ...deci sa nu iti cumperi d`aia de se foloseste la vibratoare, caci exista riscul sa ti se buleasca cand ti-o fi lumea mai draga. Pentru ceva maruntis nu merita sa-ti faci piscina in camera...parerea mea.
Testerul de pH lichid nu are o precizie prea buna...aici operam cu fineţuri de ordinul 0,1...daca nu ajungi la "performanta" asta nu o sa stii niciodata cu exactitate la ce concentratie CO2 dizolvat ai ajuns in acvariu. Iti mai trebuie si un tester de KH fireste...cred ca Sera are.

Totusi din exprimarea ta m-a nelamurit un pic. Nu cumva faci confuzie cu testerul colorimetric care se lipeste pe peretele acvariului in interior si care in functie de culoarea verden/galben/albastru iti indica cum stai cu CO2-ul?
Daca-i asa gasesti astfel de testere tot de la Sera sunt relativ ieftine ...pana in 300.000 lei parca. Ei te sfatuiesc sa le inlocuiesti substanta activa dupa fiecare schimb de apa. Tine cam doua saptamani chiar si daca schimbi zilnic apa, si este doar un indicator orientativ si nu de precizie. Insa suficent pentru a nu-ti omorâ pestii, dintro concentratie accidentala.
Eu am avut pe vremuri una de la Tetra.

Tetra are 5W. Toate aceste lampi sunt pe 12V... Asta de la Tetra are traful la priza, la asta cine stie cum este dar banuiesc ca e la fel...
Lampa propriuzisa e produsa de Philips si e o porcarie patentata, dur dar adevarat .
M-a tinut 6 luni si p`orma am dat cu tunul sa gasesc o lampa de schimb pe la firma importatoare. Lampa depasea in pret jumatate din valoarea sterilizatorului UV in ansamblu :-)
Acum s`or mai fi schimbat lucrurile dar nu mai pot sa mai sfatuiesc pe nimeni sa mai cumpere produsul ăsta dupa aventurile mele.
Principiul de functionare se ştie...apa trece prin fluxul de lumina bogată in spectrul UV si se produce "sterilizarea".
In afara lampii care a capotat in conditii de sub un an, sterilizatorul UV in sine, este o piesa care se atasaza pe returul filtrului dar oricum este o componenta separata asa dupa cum amintea si lazarginel mai sus.
Ce deriva din asta?...pai daca va bate capul sa plasati lampa sub nivelul apei de la acvariu, asa cum este dealtfel normal...tasneshte apa ca la balamuc prin intrare si iesire cu tot cu faimoasele lor membrane de cauciuc care cred ca sunt fabricate in Ciuciunghezia nu in Germania smilie Ma refer strict la acest produs comercializat de firma in cauza.
Pana la urma eu le-am siliconat membranele si am scapat.

Asta ca tot imi zicea lumea ca eu prezint produsele de marca numai intr-o lumina favorabila...

In concluzie: vezi ca gluma asta la Tetra costa si fro 3-4 mil, deci eu as merge hotarat pe lampa prezentata de g.g....daca as avea de ales doar intre cele doua produse, ca sa zic asa povaţă de om păţit smilie
Leo2003 wrote:
nico wrote:au depus icre conchonius si au iesit si puii. icrele ce nu au eclozat trebuiesc scoase neaparat din acvariu? prezinta vreun risc pentru pui?


Icrele neclozate au "prostul obicei" de a se umple de Saprolegnia
Confirm.
Daca vrei sa fi boier Bibescu si sa nu mai pui osu` la strans icre arunca un melc Pomacea in acvariul cu pui si icre albite si te-ai scos
Perfect, la cate liste sau facut si cu rezultatele "scontate" smilie
Ideea e ca o sa vina si o sa fie da` hai macar de data asta daca tot sau facut eforturi sa se aduca, sa mai si cumparam p`orma
Nu cred ca o sa gasesti pe cineva in Romania care sa-ti faca mai bine si mai ieftin un acvariu la dimensiunile propuse de tine ca cel de sticla.
Sper ca ne referim la un acvariu facut cu spirit de raspundere ca altfel merge sa-ti faci un acvariu si din folie de plastic :-)
Concluzie 100% sticla ...pentru moment. Ce o fi la anu` si la vara cald
NautilusTurbo wrote:Hai sa ne rezumam la hobby , nu la persoane, ok?


Si findca veni vorba de hobby:

Website: http://www.xxx.com
Occupation: visator
Interests: viata eterna


Iti sugerez sa le modifici pe ici pe colo prin partile esentiale.
In caz cotrar poti sa fi si mama lu` Miruna ca ai zburat instant.
Sper ca nu ai pretentii la limbaj academic la ce imi afisezi in Profile

Astept o scuza ceva...macar asa ca da bine la impresia artistica.
Nu ca ar folosi cuiva da 10 bucaţi as mai vrea şi eu...eu mai am, cred ca tot atatia, da parca mi-as mai marii "şeptelu`"
g.g wrote:pregatesti terenul pentru 6,00 x 1,5 x 1,00 ?

Iar eu vreau sa sper sa ca nu are de gand sa renunte...in favoarea unei veioze
 
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com