[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Pseudonimuss
Forum Index » Profile for Pseudonimuss » Messages posted by Pseudonimuss
Message
O alta idee ar fi un LM317T legat in mod sursa de curent contant, pe fiecare canal, in serie cu led-urile. Drop-out pe LM317T e 1.25V deci nu pierzi mult si la curenti mici nu e nici disipare termica mare. Eu l-am folosit si la iesiri de tip PWM si nu tuseste.
Lucian wrote:ATENTIE: acest controller este pentru benzi cu led-uri si nu pentru led-uri de putere!!! Nu scoate curent constant asa cum necesita led-urile individuale. Vedeti in link-ul dat de Adrian, ultima imagine este un exemplu de conectare - conecteaza benzi cu led-uri...
Diferenta consta in faptul la la benzile cu led-uri: led-urile sunt conectate cate3-5 in serie + o rezistenta - aceste module se pot taia - vedeti imaginea de mai jos. Rezistenta este astfel calculata incat sa asigure curentul necesar prin grupul de led-uri in serie. Alementarea se face la o tensiune constanta de 12 sau 24V iar curentul este in functie de numarul de module conectate (de asta la benzile cu led-uri scriu aia ca sursa poate alimenta 5m sau 10m de banda).
Led-urile de putere necesita alte surse: curent constant (700mA, 1A, etc.) iar tensiunea se calculeaza ca sa fie mai mare cu ~3V decat suma caderilor de tensiune pe fiecare led. Spre exemplu daca in catalog scrie ca pe un led la 700mA caderea de tensiune este de 3.2V si avem 12 led-uri tensiunea totala trebuie sa fie de Ualimentare=12x3.2+3= 41.4V => se alege o sursa de 48V

Cu precautie se pot utiliza si aceste alimentatoare/controllere (nerecomandat insa) - vezi imaginea de mai jos. Daca se alimenteaza la 24V se calculeaza numarul de led-uri care se pot inseria: Se ia din catalog ce cadere de tensiune are led-ul la curentul dorit, daca mergem pe datele de mai sus 3,2V la 700mA. Numarul de leduri va fi: N=24V/3.2V=7.5 Exista 3 cai de continuare:
1. sa inseriem o rezistenta care sa acopere caderea de tensiune pentru acea jumate de led R=U/I=(0.5x3.2V)/0.7A = 1.6/0.7=2.28ohmi. Se cauta in catalog prima valoare din seriile normale (E12 sau E24) si aceasta valoare este 2.2 ohmi si de putere mai mare decat P=UxI=3.2*0.7=2.24W deci 3W...
2. O alta rezolvare este punem 7 led-uri in serie dar asta va insemna ca led-urile se vor alimenta cu un curent mai mare. Trebuie verificat curentul care va circula prin led-uri => Tensiunea pe un led va fi de Uled=24V/7= 3.43V. Ne uitam in catalog ce curent corespunde acestei tensiuni si hotaram daca aceasta varianta este viabila sau nu (poate sa fie in afara domeniului de functionare a led-ului)
3. Sa punem un numar mai mare de led-uri ceea ce va duce la o tensiune mai mica per led si un curent mai mic. Se verifica regimul de functionare: Uled=24V/8=3V => se verifica in catalog ce curent corespunde acestei tensiuni si se ia hotararea daca functioneaza bine sau nu...
Dupa cum se vede sunt foarte multe conditii si de cele mai multe ori nu se reuseste o armonizare a tuturor. daca se vrea spre exemplu mai multe led-uri dintr-o culoare trebuie sa fie multiplu de numar de siruri.
elis wrote:OK !Iti multumesc pt implicare si am deja intrebari :
Unde poate fi gasit gratarul de plastic si ce fel de gratar este ?
Ce spatiu a ramas intre stand si sump in care poti sa faci mentenanta ?
La ce nivel ai dat gaura in partea superioara fata de buza sumpului ?


In Timisoara, gratarul de plastic l-am gasit la un magazin de mase plastice. Era folosit pentru industria alimentara.
Intre sump si stand aprox 25 cm, suficient pentru operatiunile de intretinere.
Centrul gaurii de sus e la 10cm de buza sump-ului. Mai e o gaura mai jos care nu se vede in pozele astea (am sa mai postez alte poze in care se va vedea), care da nivelul maxim al apei in camera prefinala si camera pompelor. Gaura de jos e folosita pentru a evacua apa din schimbul de apa la picatura plus eventualele opriri ale pompei. Gaura de sus am facut-o ca masura de siguranta in caz ca "ceva" blocheaza evacuarea de jos, sa nu inund casa. Ambele gauri sunt date cu carota de 53mm.
L.E. Gratarele le-am ridicat pe niste picioruse confectionate din teava pvc de la instalatiile de curent (se vede si in poze)
elis wrote:Ok! dar vad 2 gauri pe spate la sump si daca ai putea detalia putin cum faci schimbul de apa la picatura si evacuarea din sump , materialele folosite cat si dimensiunile gaurilor si nivelul acestora in sump.....
As vrea si eu sa imi fac asa ceva,dar nu stiu inaltimea gaurilor in sump ,materialele folosite ...daca ai putea sa ma ajuti cu informatii ...iti multumesc !

Ajungem si la schimbul la picatura. Pana atunci alte poze:

Sumpul (Un bazin luat din Hornbach 100x40x50)
image

Pregatire pentru una dintre gaurile de evacuare a apei (sunt 2 - a doua mai sus de rezerva dar nu se vede in poza asta)
image

Mascare si lipire pereti despartitori (grosime 8mm)
image

Cu gratarele ...
image

Cam asa ceva
image

Va urma...
Buna ziua,
Ma numesc Marius Dumitriu, am 35 de ani si sunt din Timisoara.
Sunt acvarist de mic copil (cu ceva intreruperi de-a lungul vremii) iar in ultimii 5 ani m-am ocupat ceva mai intens de acvaristica.
In momentul de fata detin 7 acvarii si intretin inca vreo 3 ale altor amici si prieteni.
elis wrote:Super tare lucrarea !
Vroiam sa te intreb ce factor ai la inaltimea de 70cm? imi da factor 3 la inaltimea aceea si de asta te intreb daca nu iti este frica ?

Fundul e de 2x12mm iar coloana de apa e de 62cm.
koala wrote:Hihi, parca e o reeditare la scara mica a bazinului lui Adi... felicitari!
Asteptam update-urile aferente!

Multumesc.
Da, bazinul lui Adi m-a inspirat mult... dar pe cine nu ar putea inspira. Cine a avut ocazia sa ii vada bazinul sigur a avut cel putin un moment fara cuvinte. Eu il cunosc personal pe Adi foarte bine si am avut ocazia sa ii vad bazinul destul de des. Cu ocazia asta tin sa ii multumesc pentru tot
addmil wrote:Mare e gradina ta Doamne! credeam ca doar eu am pestisori la cap =))
ma intereseaza scheletul de sustinere, planul meu e de 2000x600x600 cm

La dimensiunile tale se poate merge lejer pe profil patrat 40x40x2mm sau 40x40x2,5mm. Parca a lui adiradu este din 40x40x2mm (bazinul lui e 270x80x60) si no stress.
Ceva poze:

image

image

Si ceva greutati

image

image

image

image

image

O muchie

image

Caseta Beananimal si intariturile I

image

image

Intariturile H

image

Cam asa ceva

image

Va urma...
Labour of love
Dupa cum spune si titlul m-a mancat undeva...acum ma scarpin

Acvariu cu ciclide (Mbune mai exact) din Lacul Malawi:
Dimensiuni bazin display: 120cm Lungime 80cm latime 70cm inaltime
Volum brut: 672litri
Sticla float de 12mm, fund dublu de 12mm, intarituri H si I
Lipit cu Dow Corning 881 transparent
Caseta interioara pentru Beananimal

Suport:
Suport din teava patrata de 25x25x2mm sudata apoi vopsita cu pulbere in camp electrostatic, "ars" in cuptor

Filtrare:
Sump 100x40x50cm (200litri brut)
filtrare mecanica: burete>perlon
filtrare biologica: wet-dry (cu bioballs)>30 litri Siporax
pompa OR3500
instalatie PVC

Schimb de apa: la picatura (evacuare din sump)

revin cu poze ca altfel nu are farmec
O zi faina
kirucd wrote:Dar asta nu explica de ce ledul nu trage mai mult curent. Din cate imi aduc aminte, si te rog sa
ma corectezi daca gresesc, la leduri apare fenomenul de ambalare termica si ledurile trag din ce
in ce mai mult curent pina se ard. Sa inteleg ca radiatorul si racirea sint suficiente incat sa depasesca
tendinta de ambalare termica a ledului?

O zi buna,
Dragos

Da, ai dreptate insa folosirea led-ului la 70% din putere nu forteaza led-ul sa ajunga in ambalare termica. Acest lucru plus o racire foarte buna, Da, vor asigura o functionare fara probleme (testele facute de mine si Adi concret pe radiatoarele lui incalzeau radiatorul la 30 grade Celsius si asta fara ventilatoare cu temperatura ambientala undeva la 23-24 grade Celsius). In cele mai rele conditii curentul va creste putin dar nu va depasi in nici un caz 1000mA.
O zi faina
aLLLx wrote:Poti sa ne explici, ca pentru acvaristi cum functioneaza sursele astea in comutatie? Baniesc ca aici e secretul, cu o sursa liniara nu cred ca poti sa faci asa ceva.

La sursele in comutatie indiferent ce curent absorbi din ele la bornele de iesire ele vor avea aceeasi valoare a tensiuni. Daca reglez sursa la 10.55V indiferent ca scot din ea 0.7A sau 15A valoarea tensiunii va ramane 10.55V.
Ai dreptate cu o sursa liniara nu prea e posibil asa ceva
kirucd wrote:
Pseudonimuss wrote:Sursa e reglabila (undeva intre 9 si 13V parca). Am reglat sursa la minim, am alimentat direct led-ul (la pragul minim aproape ca nu se aprindea deloc) apoi am crescut tensiunea incet pana am ajuns la un consum de cam 700mA (folosesc un aparat de masura a curentului de tip clampmetru care e destul de precis fara a mai introduce in circuit o rezistenta). La acea valoare a tensiunii am incercat si alte led-uri ca sa vad ce curent consuma. Cu acea valoare a tensiunii am alimentat mai multe led-uri (daca imi amintesc bine la Adi acasa am facut teste cu 4 led-uri legate in paralel) si am masurat din nou curentul consumat ca sa ma asigur ca curentul consumat de cele 4 led-uri nu depaseste valoare propusa. Sursa e una in comutatie si imi permite sa ma joc cu un reglaj destul de precis al valorii tensiunii in plus valoarea tensiunii nu se modifica functie de sarcina. Nu e prima data cand alimentez in felul acesta led-uri de 10w. La un acvariu nano am o lampa cu 2 led-uri de 10w care merge cam de un an. E adevarat ca nu scot din led-uri 10w si las o marja de eroare. Led-urile folosite de mine sunt chinezesti. Cand am testat led-urile am constatat deasemenea ca daca sunt folosite la parametrii din catalog se incalzesc de nu mai ai nevoie de incalzitor.
O zi faina.


Sa inteleg ca ai alimentat direct, fara sa pui nimic altceva, un led la o sursa care are 17 A dar care trage doar 700 mA?
Din cate stiu eu un led alimentat direct la o sursa de tensiune constanta va "trage" din ce in ce mai mult curent. Ma insel
eu?
Si cand ai alimentat cele 4 leduri in paralel la aceeasi tensiune, astfel incat ele sa se aprinda, cum ai reglat curentul?

Se pare ca nu ma fac bine inteles, dar eu nu pricep din explicatiile tale ce ai facut de fapt. Nu sint de specialitate dar
cateva din regulile si legile fizice de baza mai stiu. Explicatia ta nu imi explica nimic de fapt, scuza-ma de insistenta.

O zi buna,
Dragos

Pai sa zicem ca alimentez un led la 9v si cresc tensiunea pana curentul absorbit de led este de 700mA. Tensiunea masurata la capetele led-ului sa zicem ca este de 10.55V (nu mai stiu exact cat era). In acel moment cu tensiunea reglata la sa zicem 10.55V poti pune cate led-uri vrei in paralel. In cazul lui Adi am legat 6 led-uri in paralel: 6*0.7A=4.2A asta e curentul absorbit de cele 6 led-uri. Atat timp cat tensiunea ramane constanta la capetele led-ului valoarea curentului nu se va modifica (poate foarte putin functie cu temperatura dar va fi la fel la toate led-urile).
Chestia asta o fac doar la led-urile de tip matrice (exemplul de fata: led-ul de 10w e defapt 3 serii de 3 leduri de 1w legate in paralel)
In cazul led-urilor de 3w(in cazul lui Adi cele albastre) folosesc serii 2 led-uri legate printr-o sursa de curent constant facuta cu lm317T si un rezistor de 1,8ohm/5w dar asta e alta discutie
O zi faina
kazaku wrote:Find legate in serie, cand se arde unu se stinge toata linia. Le poti lega separat fara sa tragi mai multe fire. Exista placi pe care iti poti face circuite acasa, si destul de simplu. Si poti face linii de curent pe care pui ledurile fara a imparti curentul.

Nu sunt legate in serie ci in paralel
Sursa e reglabila (undeva intre 9 si 13V parca). Am reglat sursa la minim, am alimentat direct led-ul (la pragul minim aproape ca nu se aprindea deloc) apoi am crescut tensiunea incet pana am ajuns la un consum de cam 700mA (folosesc un aparat de masura a curentului de tip clampmetru care e destul de precis fara a mai introduce in circuit o rezistenta). La acea valoare a tensiunii am incercat si alte led-uri ca sa vad ce curent consuma. Cu acea valoare a tensiunii am alimentat mai multe led-uri (daca imi amintesc bine la Adi acasa am facut teste cu 4 led-uri legate in paralel) si am masurat din nou curentul consumat ca sa ma asigur ca curentul consumat de cele 4 led-uri nu depaseste valoare propusa. Sursa e una in comutatie si imi permite sa ma joc cu un reglaj destul de precis al valorii tensiunii in plus valoarea tensiunii nu se modifica functie de sarcina. Nu e prima data cand alimentez in felul acesta led-uri de 10w. La un acvariu nano am o lampa cu 2 led-uri de 10w care merge cam de un an. E adevarat ca nu scot din led-uri 10w si las o marja de eroare. Led-urile folosite de mine sunt chinezesti. Cand am testat led-urile am constatat deasemenea ca daca sunt folosite la parametrii din catalog se incalzesc de nu mai ai nevoie de incalzitor.
O zi faina.
adiradu wrote:@ Dragos:

Pai nu-i chiar asa complicata explicatia
Pentru alimentarea grupurilor de leduri legate in paralel folosesc o sursa in comutatie de curent constant, la care tensiunea este reglabila. Reglajul tensiunii cu care sunt alimentate ledurile a fost facut in asa fel incat ele sa absoarba in jur de 700 mA, asta ca masura de protectie a lor. Am facut teste cu 1, 2, 4 leduri functionand pe acelasi circuit si totul e ok.

Adi, vezi ca sursa este de tensiune constanta, nu e de curent constant
kirucd wrote:Pai din punctul meu de vedere e o problema. Atunci cand le legi in serie curentul e constant (sau il
limitezi) si tensiunea se aduna la cate leduri ai. Cand le legi in paralel, tensiunea e constanta si se
aduna curentul, practic daca ai 6 leduri sa zicem si fiecare trebuie alimentat la 1000 mA adica 1A
toate cele 6 vor consuma 6 amperi. Pina aici totul e ok. Dar daca se arde un led la cele legate in
serie nu se intampla nimic, curentul nu mai trece, pe cand la cele in paralel vei avea 5 leduri alimentate
la 6 amperi, adica 1,2 amperi pe fiecare led, ceea ce poate fi o problema daca le alimentezi la maxim
(1 A) si se vor arde toate.

Asta e fizica elementara din ce mai imi aduc aminte din liceu

Daca exista o varianta de siguranta sa ne-o impartasesti si noua in amanunt, eu unul sint interesat.

Poate "intrebi un prieten" si ne lamuresti si pe noi

O zi buna,
Dragos

Salutare,
Eu sunt Marius si sunt tipu' care s-a ocupat cu partea electronica a lampilor cu led-uri a lui Adi.
Sursa de alimentare folosita la partea de led-uri de 10w este o sursa de tensiune (reglabila), nu este o sursa de curent constant. Sursa a fost reglata in asa fel incat daca alimentez un singur led de 10w, curentul prin el sa nu depaseasca 700mA. Led-urile sunt din punct de vedere constructiv aproape identice adica la o anumita tensiune curentul absorbit de acelasi tip de led este aproximativ acelasi (din masuratorile mele diferenta e undeva la +/- 10mA ).
Am uitat sa precizez ca sursa poate furniza un curent de maxim 17A.
 
Forum Index » Profile for Pseudonimuss » Messages posted by Pseudonimuss
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com