[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alex
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Message
red ce?
lukaboy wrote:Rog tare mult un admin sa modifice titlul topicului sa nu indrazneasca cineva sa incerce asa ceva acasa


Am modificat, sper ca s-au lamurit cu totii ca CO2-ul nu se incarca in butelii de voiaj. Acum inchid aici discutia si topicul
mihai20005 wrote:Atunci poti incerca sa te duci sa o incarci .


Auoleuuu nici in gluma nu mai spuneti d`astea ca poate unu` o ia in serios.
Acum am vazut topicul si va avertizez cat se poate de serios sa terminati cu improvizatiile cu care v-au invatat unii si altii ca aici chiar nu e de joaca
Butelia de voiaj nu rezista la mai mult de 10-15 atmosfere si practic daca incerci sa bagi CO2 sari in aer de nu te vezi
NU TE JUCA!
Oricum nimeni de la un centru de incarcare nu ti-ar fi permis asa ceva dar sa nu iti treaca prin cap sa incerci ca la modul serios cred ca pierdem un user ...si te vad tinar Bogdanele tata.
@INTROS...si nu numai pentru el

image

Boehlkea fredcochui

Din cate imi aduc aminte pestele a fost odata adus intamplator in tara. S-ar putea sa mint dar din cate imi amintesc Dorin Hanganu l-a adus si a ramas nebagat in seama de marii nostrii cunoscatori in ale acvaristicii smilie
Personal il felicit pentru ca trebuie sa ai ochi ca sa descoperi asa ceva si sa-l si introduci in tara.
Ca suntem din pacate inca melteni o pot dovedi prin frumusetea pozei atasate care ne prezinta un peste ce nu a starnit pasiuni. In schimb la noi se vand in draci tot felul de monstuozitati vopsite , cocosate, ciuntite in conditiile in care inca nu putem asimila tot ce ne-a pus la dispozitie Amazonul. Greutatile de adaptare ale oricarui peste venit din natura sunt firesti si pentru asta vreau sa va aud pe toti multumind in cor...1,2,3 si Multumim Apa Nova ...dar cand vezi asa o frumusete parca merita sa te risti.


Dar sa revenim la prima ta intrebare si astfel la subiectul intial al topicului legat de argile si soluri:

Imi este greu sa fac un astfel de clasament al duratei de uzare a unui substrat.
Dar de mult timp tot discutam pe forum implicatia unui anume tip de sol si nu ar fi corect fata de tine sa-ti arunc peste umar niste doar datele oferite de producator pe cutia oricarui produs.

Am pasit in acvaristica pe vremea cand nisipul de rau era baza si nici nu se pomenea decat in anumite carti “oculte” :-) de aditionarea sa cu turba sau anumite tipuri de soluri.
Am trecut prin nisipului, faza pietrisului mare, a “bobului de orez”, a turbei, a solurilor romanesti, a substraturilor imbogatite si multe altele pe care nici nu vad de ce le-as mai prezenta aici de vreme ce le-am incercat si am tras propriile-mi concluzii. Dovada e ca azi nu le mai folosim decat partial sau in combinatie in functie de planta pe care dorim sa o crestem.

Unul dintre secretele acvaristicii plantate este indiscutabil acest substrat iar el trebuie sa fie in permaneta corelare cu ce vrea planta .
Un exemplu simplu sunt plante care au nevoie de pH-ul solului ce se apropie de valorea lui 5. Asa ceva nu o sa faci niciodat` intrun substrat normal iar daca nu ai informatia respectiva despre planta degeaba, nu o sa-ti mearga neam cu toata fertilizarea lichida pe care o poti face cu cele mai de calitate produse existente la moment.
Insa substratul este interesant nu numai prin elementele continute ci si anumitele tipuri de bacterii care-l colonizeaza in functie de compozitia sa, colonizare care poate sa dureze cateva luni pana la atingerea maturitatii coloniei. Aceste colonii bacteriene transforma practic intro forma usor de asimilat nutrientii necesari plantelor pentru ca apoi prin enzimele secretate de radacinile plantelor sa ajunga la planta. Asadar avem practic in fata un proces extrem de dinamic, de trasformare a substratului. Cum totata aceasta munca este prestata de ceva viu...procersul nu poate fi prezis cu exactitate.

Acum d`aia se zicea ca heating cables-urile influenteaza aceste procese in mod benefic. Ceva similar este intalnit si la filtrele de substrat, care insa nu pot fi folosite eficient decat in argile cu continut ridicat de calciu sau in substraturi lateritice
Atat la filtre cat si la cabluri se induce o curgere a nutrientilor din apa in substrat, imbunatatind ratele de schimb de nutrienti.
Arta este la cabluri sa nimeresti temperatura si la filtre puterea de curgere a filtrelor dar anumiti "meseriasi" de pe forum s-au grabit sa ingroape cablurile la modul figurat, fara sa aibe macar decenta sa afle cum functioneaza. Poate ca-i mai bine asa, imi revine si acum in minte o discutie cu unul dintre ei, care a reusit sa se umple de kkt in vazul unui forum intreg dar care nu ar fi recunoscut in veci ca nici macar nu stia ca exista o diferenta de temperatura intre apa si substrat si la ce foloseste ea
Asadar nu exista dubii ca prelungirea duratei substratului sau uzarea sa inainte de termen este influentata de anumiti factori.
Exista si o metoda a schimbului de cationi pentru calcularea uzarii solului dar oricat de profesionist imi doresc eu sa fie acest forum nu pot sa pretind nici macar pasionatilor asa ceva din lipsa de aparatura de laborator adecvata. Repet asta tine de pedologie...materia aia tampita cu care i-am tot batut la cap pe toti priceputii in soluri de cartita si cacareze de dropii dupa cum ne propunea un fost membru(actuala declarata clona) si care sufera din inoportunitate .

Fara sa fiu un adept al metodelor empirice cred insa ca atunci cand substratul nu mai este ce trebuie se vede cel mai usor pe plante mai exact in dezvoltarea si culoarea lor care parca te trag de maneca si semnaleaza carentele in aceleasi conditii care pana atunci lucrurile mergeau perfect.
Daca e un sol de firma in mod normal ar trebui sa nu ai problema asta mai devreme de 6 luni.
In 6 luni tu deja iti cunosti ritmul de crestere al plantelor, culoarea si constati ca ceva nu mai este cum era iar dupa incepi sa completezi compozitia uzata mai cu o bila mai cu un con :-) ...etc .

Problema cu solurile din natura in general este alta. Ele sunt un substrat bun si uneori chiar contin si un numar suficient de nutrienti dar odata cu el se introduc si si anumite bacterii care au predilectie in a se dezvolta in medii anaerobe, procese ce sunt daunatoare pentru plante, incurajaza aparitia algelor si in cazuri extreme pot fi nocive chiar si pentru pesti.

In orice tip de sol descoperit in Romania si o spun cu tot regretul in suflet nu veti gasii nutrientii si bacteriile pe care le gasesti in solurile lateritice.
Solurile lateritice dupa parerea mea au dat cele mai bune rezultate si eu sunt adeptul lor 100%.


Desigur si solurile lateritice sunt diferite.
In functie de natura si origine lateritelor se fac prospectiuni pentru identificarea anumitor depozite care sunt apoi clasificate in functie de compozitia si de utilitatea lor.
Ca o curiozitate trebuie sa va spun ca tot laterita in anumite zone este folosita ca material de constructie a drumurilor deci aici vorbim de un produs cu versatilitate ridicata.

Se pare ca cel mai mare depozit de laterita utiluizabila pentru acvaristica a fost detinut ei bine de cine...de firma Dupla in Sri Lanka(ca sa ma iubeasca si mai mult prietenii mei ).
Totul pe lumea asta are si un sfarsit si chiar si stocurile lor de laterita...drept pentru care am fost uimit sa asist pe net la o licitatie in care ultimii saci cu laterita din depozitul respectivi erau vanduti.
Nu ma indoiesc ca baietii au acum alte depozite noi dar se pare ca laterita Sri Lank-eza :-) era cea mai buna iar schimbarea depozitului a condus si la aparitia noului tip de granulatie a solului lateritic vandut de ei precum si firesc a modului de ambalare.


Acuma in mare intrebarea ta se referea probabil la ce tine mai mult din marfa care se gaseste pe piata romaneasca.
Am sa-ti raspund ca cei care folosesc sol lateritic si au cel mai lung termen de garantie declarat al substratului pe care ti-l prepari tu in proportia dorita este JBL Florapol care are declarata eficienta de pana la 3 ani si si nu contine fosfati si nitrati.

Ca sa puna capac tuturor carpacilor in ale solului mai si costa ridicola suma de 17,5 RON pe cutie deci chiar ma intreb cat de batut in cap trebuie sa fi sa mai scoti intrebari de tipul dar daca am folosii solul stramosesc al patriei din renumitul Baragan care a fost candva granarul Europei

Asadar aici vorbim de un produs de firma a carui calitate este certificata si chiar daca nu o tine 3 ani cum declara baietii (nu ar fi chiar primul caz de reclama fortata smilie ) in orice caz este de zeci de ori mai bun si cu o utilizare mai indelungata decat poate sa scoata mintea oricarui baietas cu maini indemanatice din Romania
Mi se pare genial. Arata foarte bine
[quote="Porcu'"]
Prin urmare, atotputernicul faraon porunceste sa gasesti un amic cu digital sa faca poze .[/quote:af6ad2b599"]

Cand e vorba de blesteme...cu placere A facut omu pe dracu`n 4 si mi-a trimis fro 6 poze. Acum ce sa zic eu i-am pus numa doua...nu ca am ceva cu el dar restul erau extrem de neclare. Poate mai ajung totusi pe la el si o sa-i fac eu poze.
Deocamdata insa Echinodorus oriental se vede ca e asa cum zicea omu`si marturiresc, ca eu pot sa depun marturie pentru faptul ca a crescut ceva ultimele 4 luni...practic Ginel primind de la mine un pui, iar acum ditamai mandretea de planta troneaza in acvariu. Nu zice nimeni ca asta e numai din cablurile alea dar eu unul i-as da dreptate in ceea ce zicea cu mai multe frunze de culoare roz.

Asadar sa nu va mai fierb asta-i Echinodorus oriental si o poza cu un oareshce ansamblu
Faraoane indurare umilii dvs. sclavi fac si ei ce pot pe masura posibilitatilor tehnice de care dispun. Poate de or fi recoltele mai bune anul asta ne mai micsorezi si nou impozitele si investim intrun aparat mai performant

Total offtopic dar nu m-am putut abtine ...cumva vaz bine eu oare aia sunt Inpaichthys kerri? Daca da sa sti ca esti in posesia unora dintre cele mai frumose characidae. Rar ceva mai frumos si mai marginalizat ca acest peste. Ar trebuii cineva sa-l stearga de praf si sa-l scoata la naftalina dintre toti neonii rosii la moda ai zilei de azi si sa arate ce alte frumuseti mai exista in familie
Egomancer wrote:Pe selari e o femeie de macropodus ...

Andrei
Pe Selari sunt multe femei , cred ca a vrut sa scrie o femela.
E mult spus acvariu cand vorbesti de doar 17 litri. Nu ai cum sa-ti cumperi ceva mai mare? In recipientul ala e greu sa faci ceva.
Ca sa fiu cinstit eu nici la neoni nu m-as baga in asa ceva.
Florinache taica nu te lua dupe bulangii astia care ie rai la suflet si pizmosi pe ciorba ta :p
Pe prohibitia asta, de unde `reaku atatia baboi la un loc
Spor la treaba si cand mai ai nevoie apeleaza la noi cu incredere pentru ca deh vom fi mereu aproape
Te pupa tata
pecidan wrote:OK, sa presupunem ca maine s-ar organiza INTERZOO la Bucuresti. Cred ca s-ar perinda cateva mii de vizitatori. Cati ar fi dispusi(sau ar avea disponibil) sa cheltuiasca 2-300E pe nustiuce accesoriu/echipament de acvariu?


Esti in totala necunostinta de cauza daca tu iti imaginezi ca aia au tras o expozitie pentru ca sa fie vizitatorii dispusi sa lase acolo 300 de euroi si pe deasupra inca 16 pentru un bilet de intrare...Hai mai nene ca ne rad si curcile daca emitem pareri d`astea tu crezi ca astia fac d`astea la mica ciupeala dddaaa Colentina ...si mai si zici ca ai participat la astfel de expozitii.
Treaba nu sta deloc asa.
In primul rand nu se vinde NIMIC in perioada desfasurarii expozitiei ci doar in ultima zi la insistente de tip "miloaga românească", DACĂ băietii au chef, DOAR anumite produse si NUMAI dupa indelungi parlamentari EVENTUAL poti sa capeti cate ceva ...asta la Interzoo...pentru ca la Aquarama baietii sunt si mai restrictivi in materie de vanzari dupa cate am inteles.
Daca tu numesti asta expozitie in vederea ciupirii a 2-300 de euroi inseamna ca avem vederi diametral opuse despre comert si asta e bonjour-pardon-au revoire

pecidan wrote:Problema cu Romania este situatia ei socio-economica, si nu mentalitatea oamenilor. Cate pet-shopuri sunt in Bucuresti? Le numeri pe degetele de la o mana. Mai e o problema, un asemenea gen de expozitie se adreseaza firmelor/contractorilor
Explicatii de genul "romanul e carpaci" si "ii place sa-si faca cu mana lui" au ca substrat exact puterea scazuta de cumparare.


...e aici ai mai dres busuiocu`si te-ai mai apropiat de adevar.
Da contractorii au fost acolo...doar lor li se adresa expozitia, surprinzator de multi din Romania(pentru mine) daca am in vedere ce se vinde la noi. Si ce au gasit acolo: produse de calitate pe care nu indraznesc sa le aduca in tara din 2 motive lipsa de bani si dezinformare.

Cu lipsa de bani nu putem noi sa luptam...e generala nu reuseste sa o rezolve un Guvern intreg nu o sa emitem noi pareri despre asta aici.
Nu ne pricepem, da Doamne sa o rezolve altii mai destepti ca noi...ca FNI vegheaza
Cealalta problema insa nu tine de pauperizare ci de incultura, lipsa de informatie, mandrie prost inteleasa si de clasicul romanesc ca merge si asa.

Pe mine nu ma deranjaza oamenii care au ajuns din pasiune sa-si prezinte rezultatul improvizatiilor lor materializat in fapt in beneficul hobby-ului lor ci faptul ca nu exista bun simt si se cade in extrema cealalta din dorinta de a prezenta aceste experimente/improvizatii.

Sa ajungi sa afirmi ca pamantul de pe te miri ce coclauri e mai bun ca un substrat lateritic al unei firme oarecare de profil este deja lipsa de bun simt.
Sa ajungi sa crezi asta este deja incultura...pentru ca orice om stie ca pamantul de la Iasi nu-i tot una cu ala din Sri Lanka.
Sa nu crezi ca se gasesc aceste substraturi imbogatite la un pret mai mic decat ar insemna colectarea diverselor soluri cu calitati inferioare de pe dealuri si carari la shop-uri din Romania este deja lipsa de informatie.
Sa stii toate astea si sa zici lasa ma ca merge si asa e delasare si lipsa de pasiune...

Nenorocirea e ca toate aceste cauze se cuantifica, apar tot felul de priceputi de pe plan local care depasesc cu mult limitele bun simt si care in dorita de a-si comercializa produsele sau pur si simplu din orgoliu prost inteles ideparteaza vizitatorii/clientii de ceea ce trebuie in mod real sa cumpere avand la indemana tot timpul asul din maneca...lipsa banilor si naivitatea audientei.

Nu stiu cati isi mai amintesc...macar dinte cei mai batrani in ale acvaristicii ca a fost greu de convins romanul sa nu mai cumpere purici de balta uscati. Cate argumente stupide de genul ...lasa ma ca asta-i mancare naturala conservanta iar fulgii de tip Sera/Tetra sunt chimicale.
Cine dracu ar mai sustine in ziua de azi asta...NIMENI, dar atunci cand lumea neinformata mai credea in povesti nemuritoare placa cu naturalu` a prins la multi
Cine avea interes sa se auda placa...cei care-si vindeau produsele...care multi dintre ei in ziua de azi (culmea) fac acelas lucru chiar cu profit mai mare din vanzarea produselor de marca in domeniul hranei pentru pesti de acvariu.
Asa ca romanul nu stiu cat s-a nascut carpaci dar l-au si invatat sa devina si l-au sprijinit in asta in loc sa i se spuna cinstit in fata cum stau lucrurile pentru ca asa au mers interesurile vremii iar ceva din mentalitatea asta a ramas inca bine pastrata intrun coltisor din forumul asta atins si el de acelas flagel intro anumita perioada.

pecidan wrote:La ce bun Interzoo in Romania? Expozitie?

Cu tot respectul ...da eu la asa ceva refuz sa raspund.
Depaseste capacitatea mea de intelegere si imi reaminteste de absurdul situatiei anilor`90.
Scuza-ma...nu cumva ai una bucata de bunic pierdut la Universitate si regasit la Cotroceni pe nume Ion Iliescu care-ti baga astfel de nedumeriri in cap ? :-)
Pai zic eu ca aici se impune o oareş`discutie...

1.In primul rand sa stabilim ceva: in toata Europa cat e ea de mare nu exista expozitie mai barosana si mai de traditie organizata de altcineva decat cea de la Nuremberg Germania...deci nu tu Franta, nu tu Anglia, nu tu Olanda nu gazduiesc ceva similar ca amploare, asa ca sincer si fara niciun pic de ironie cum am putea noi sa fim inclusi intro astfel de ecuatie cand tari adevarate nu sunt ???
Ca sa zic asa din punctul asta de vedere si tinerii francezi, englezi, olandezi...etc ar putea sa-si taie venele...ca tot in Germania se organizeaza
Ba daca as merge mai departe as remarca faptul ca, cat sunt nemtii de nemti, evenimentul tot nu este organizat anual...ceea ce spune de la sine cate ceva...ceva similar ba poate chiar mai mare (inteleg) fiind AQUARAMA 2005 in Asia cu care se alterneaza dpdv. expozitional. Altfel spus nu suntem noi mai de cacaolu biscuvi :-) decat altii din Europa de vreme ce o astfel de expozitie de o asemenea grandoare nu se organizeaza decat intrun loc.

2. Am observat la multa lume acest tip de reactie: stăm, băloşim la produsele alora, ne bagam mai mult sau mai putin elegant picioarele, dar p`orma ne oprim la atat...la contemplare si la injuraturi din frustrare iar apoi, daca se poate, o talpa pe ţurloaiele ăluia care face ceva ca sa păstrez realitatea fotbalistica corect surprinsa de Romi ...e oricand binevenita.

Vreti un exemplu`: pai in fond despre ce e vorba in aceasta expozitie?
Pai dacă vă spun...câtiva din membrii forumului (sper eu din ce in ce mai putini) o sa-mi puna cutitul la gat ca o sa zica ca pe aici pe la noi se promoveaza "profi-ul" din interes economic...iar altcineva care nu mai predica pe la noi mi-ar fi explicat ca e vorba despre un expozeu al realizarilor capitaliste :-) ...ca si noi putem sa facem cu mana noastra produse similare pe care sa le prezentam la sectiounea DIY

Fratiorii mei pai acolo sunt prezentate FIRME...d`alde aia de va zic eu si ma luati la ture p`acilea...ie Dupla , ie Dennerle, ie JBL-ul, ie Aquamedicu`...etc, astia de va zic eu de ei si voi imi spuneti ca am actiuni la ele ca d`aia le tot promovez ...asa ca nu va inteleg ...cum dracu de acum va plac si va intereseaza???

Am cautat printe cei 1100 de expozanti...firme de renume româneşti cum ar fi HP-ul, zeama de Pipistrellus, musuroiu` de cartita de Iasi, cenusa de coarne de cerb romanesc...si NIMIC...nimicuţa :p asa ca nici acum nu imi dau seama de ce suntem atat de nedreptatiti cu asa realizari mareţe si isi expun numai bulangii ăştia produsele cand noi le-am da clasa cu ale noastre făcute pe genunchi.

Acum serios vorbind…pâi cum aţi vrea voi să apară o expoziţie in care să fie prezentate doar produse de calitate cand noi inca mai credem in solutiile lu `Scufita Rosie :-) iar cand se incearca prezentarea unui produs inovativ pentru Romania, vechi de cand lumea la ei cum ar fi instalatia de CO2 sau cablurile-incalzitor de substrat imi apar deja alternative la moment cu sarma de nichelina imbracata`n cablu siliconic…care sigur e la fel de buna dar muuuuuult mai ieftina ?

Cum sa isi vanda astia substraturile aici cand noi am descoperit pamântul de musuroi de Iasi sau cernoziomul fertilizat gravitational de dropiile Baraganului secular ?

De ce dracu sa-si mai expuna solutiile fertilizante d`alde astia cand noi avem aici HP pe care-l nominalizam cu mandrie drept avand o calitate peste tot ce inseamna producator vest si un pret sub ce inseamna producator est…

De ce nu daţi si acum la geoale, stimaţi colegi, înfierand cu mândrie proletara pe forum rahatul lor de expozitie si produsele lor proaste si scumpe si de ce ar fi placut ochiului asa o manifestare cand noi avem minunile noastre locale nebagate in seama…si expozitia noastra cea de toate zilele din piata Obor ci nu o data la 2 ani…

3.Al treilea plan este cel care trateaza punctual afirmatia colegului nostru, probabil ceva mai tanar prin determinare .
Să ştii ca expozitii s-au incercat in România...firesc nu la nivelul ăsta, nici nu aveam cum...dar din păcate toţi si-au bagat picioarele cum zici şi tu şi nu s-a mai organizat nimic.
A fost un complex de imprejurari care a condus la asta si uite asa am rămas chiar si fara mica expozitie anuala organizata pe vremea singurei asociatii adevarate de acvaristica pe care a avut-o tara asta: EXOTICA.
Pentru asta nu e de vina tara ci oamenii care nu sfintesc locul si care prefera abandonuri uşoare la cel mai mic obstacol.
lupul-sur wrote:Scuze!
...nu pentru asta ar trebui sa-ti ceri scuze...da` ma rog asta-i alta discutie pe care nu vreau sa o tarasc pe acest forum

Uite un material publicat la Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia al Universidad Nacional del Sur despre Pomacea canaliculata...ca sa vezi cam cum stau lucrurile din punct de vedere "profi"...ca restul genului de abordari despre acest subiect sunt convins ca l-ai dobandit din alte parti :-)

Noi p`aici am invatat sa argumentam afirmatiile iar acest material mi se pare edificator vis-a-vis de relatia temperatura / durata de viata.
Undeva in material este prezentat intervalul de temperatura in care melcul traieste (25º to 14ºC) in apele de bastina iar peste cateva pagini gasesti si o relatie despre cum limiteaza temperatura durata de viata, maturitatea sexuala etc. Eu zic insa sa citesti tot materialul...e foarte interesant iar Dr. ALEJANDRA L. ESTEBENET (unul dintre autori) este foarte apreciata in mediul universitar al biologilor...personal am citit niste lucrari exceptionale despre moluste care defapt am sezatia ca sunt specialitatea ei.

Ani de zile nu intelegeam pe vremea lui Piticu`cum reaku` vanzatorii care-si cresteau melcii prin acvariile neincalzite de dinaintea lui `89 aveau melci care le traiau mai mult, ajungeau la dimensiuni mai mari ca ai mei...etc desi eu aveam termostate...ceea ce pe vremea aia chiar era o realizare Cand am citit in `92 un studiu similar cu asta facut de alta universitate (pe care din pacate nu-l gasesc pe net dar care era infinit mai complex)...m-am lamurit
Sper sa iti foloseasca si tie informatia.

E acuma sarind asa de la una la alta...cine bate marunt din buze ?!?

Ma rog...nu-i nimic, dar atentie si ceva mai mult respect pentru oameni pe care nu-i cunosti, mai ales cand le intrii "in casa" iar ei te primesc cu un anumit nivel de accedere la informatia pe care nu stiu unde o mai gasesti pe `frun forum din Romania
Da asa este, tu cu o instalatie si Gabriel cu una...e un inceput, poate or mai fii si altii dar nu s-au dat pe post
Constat ca mai sunt si oameni bine crescuti care stiu sa mai zica cate un multumesc si care dupa aia nu au prostul obicei si ti-o trag pe la spate in clasica treaditie Damboviteana
Comentariile sunt de prisos si asa este chiar daca ti-ai luat-o in mufa de la diversi "binevoitori" macar ai vazut acum la ceva timp de la instalare ca toate lungile discutii petrecute pana la achizitionarea aparaturii dau rezultate iar cei care-ti bagau strambe o faceau gratuit.
Am senzatia ca tu o sa ramai cu realizarea unui acvariu ce are niste plante deosebite iar ei cu comentariile...

Nu as vrea sa creada nimeni insa ca acest sistem este o rezolvare universala a problemelor aparute intrun acvariu plantat. Sistemul de incalzire al substratului pe care l-am sustinut are rolul de a lucra la mici detalii in acvariu...mici detalii care insa in timp iti rezolva mari probleme. Problema substratului imbatranit prematur amintita si de Ginel este reala. Se pare ca utilizarea acestui tip de sistem mai prelungeste viata substratului cu cativa ani.
Dezvoltarea sistemului radicular imbunatateste capacitatea de absorbtie a nutrientilor din substrat, efecte benefice ce se vad traduse in imaginea plantelor prin exemplele date de Ginel.
Injumatateste procentajul de aparitie al algelor....mai ales al celor de pe nisip depuse sub forma unor pojghite verzui-albastrii.
Cu toate astea sistemul il veti utiliza de pomana daca nu folositi si restul insemnand , CO2, schimb de apa, fertilizanti, lumina speciala etc.

siliconu` wrote:Niste poze cand vedem?

Pai uite o sa-l ajut eu caci atunci cand am ajuns pe la Iasi i-am vazut acvariul inainte de montarea instalatiei care inca era in tipla. Stiu ca el nu avea aparat digital si m-a rugat sa-i fac cateva poze...caci se gandea ca nu o sa-l creada lumea.

POZA 1 POZA 2 POZA3
S-a spart ghinionul
Melanoides tuberculata ...cam tot ce trebuie sa stiti despre el, cu avantajele si dezavantajele folosirii lui.
lupul-sur wrote:Apropo, permite-mi o mica divagatie: ce melc traieste doi ani?

Pomacea canaliculata(in functie de temperatura si conditii), il cunosti?...unul dintre cei mai banali melci de acvariu
Kosmo wrote:Merci de raspuns. M-ai lamurit.
Io unu nu cred ca acvaristica e scumpa, comparativ cu alte hobby-uri ce tin de cresterea animalelor.


Cu placere...cat despre restul legat de alte hobby-uri iti dau dreptate 100%. Am avut un caine de rasa si pot sa confirm ca per total cu un acvariu chiar facut cum trebuie nu ai cum sa iesi peste pretul unui exemplar canin intretinut, plimbat prin concursuri, vaccinat...alea-alea.
Iar daca la bani treaba se mai discuta la timp e clara. Cu un catel iesi macar de 3 ori pe zi daca ti la el...si mai ai si ore beton, gen dimineata la 6 ca sa ajungi la 8 la birou, fie iarna fie vara
Daca esti responsabil faci asta...eu am facut-o 10 ani.
Azi daca ar mai venii vorba nu mi-as mai lua unul desi indragesc extrem de mult cainii...dar tocmai d`aia.

koala wrote: iar o sa zica lumea, pe la colturi & terase , ca suntem rai si ca ne dam jmekeri ... mi-e lene sa stau si sa dau replici pe alte forumuri

Frate Colentineanule...cainii latra caravana trece...pana una alta nu noi suntem aia care batem marunt din buze cum s-a scris, ca p`orma sa ne inscriem exact pe forumul alora in care am dat cu barda iar apoi sa mai avem si deosebitul caracter sa mai si pun intrebari si cerereri catre "concurenta"...dupa cum am fost catalogati.
Replici...ce replici sa dai celor care te vorbesc de rau in stada si p`orma intra la tine in casa cu zambetul pe buze ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

radu_luchian wrote:Damn it, am uitat sa mentionez...

...si eu
Topicul pornise de fapt si de la o intrebare legata de asa numitele "bile de argila". Uite...sunt altele mai bune ca astea, dar totusi partea buna e ca exista si astea, ba mai mult ai chiar de ales intre 2 produse.
In plus sunt produse cu care se joaca si baietii afara asa ca decat sa-ti faci tu bilute din lutu` de pe dealul nush care cumpara-ti JBL Balls sau Terrapur.
Cumapara-ti unul din astea doua produse care nu te obliga sa umblii dupa coarne de cerb si cenusa de cocostarc...sunt ieftine, oricum mai ieftin decat daca ai sta sa cumperi si sa alergi dupa toti compusii aia din reţeta lu Scufiţa Roşie si in plus ai garantia unui produs de calitate , testat in laboratoare, al unor firme cu traditie in domeniul acvaristici peste varsta multora dintre useri forumului.

Marele Alb wrote:Daca in urma unor analize se dovedeste ca argila respectiva contine chestii coolte™ e ok. Altfel bijbiim...

Asa este. Am mai povestit eu intr-un topic despre ce ie pedologia si ce vrea ia ...mai ales ca o spun cu tot regretul aferent, ca din pacate, argila noastra nu-i tot una cu laterita lor. Dupa cum nici iarna nu-i ca vara

Marele Alb wrote:Eu cred ca forumu' are un nivel mult peste magazinele de la noi

Iti impartasesc si aceasta idee...de fapt merg mai departe spunand ca marea majoritate a numelor cunoscute de pe acest forum au nivel mult peste cel al vanzatorilor din shop-urile patriei.
Asa ceva numai in Romania se intampla, ca sa ma apuc eu sa invat vanzatorul despre produse si nu invers...totusi exista un shop...e drept virtual :-) unde chiar si un tip pretentios ca mine a inceput sa gaseasca peste 50% din produsele pe care mi le doresc.
Firesc mai sunt lucruri de imbunatatit, mai sunt firme de adus ale caror produse inca nu sunt pe piata noastra, dar pana una alta e un mare pas inainte...cel putin eu asa il vad.

Voalat sau pe fata mi se reprosaza ca in spatele promovarii produselor existente pe shop-ul respectiv ar exista anumite interese economice.
Nu fiti fraieri...la ce clienti sunt pe forum si aiurea`n Romania e de rasul curcilor.
Pai g.g. gasise 5 potentiali clienti pentru un transport de plante acum `fro 5 luni ...in marea lor majoritate plante care nu mai fusesera aduse pana atunci smilie
Practic e singurul loc unde se gasesc multe din acele produse pe care mi le doresc si ar trebuii sa ni le dorim cu totii... multe dintre ele sunt chiar si solutii pentru buzunare mai stamte, care chiar sunt produse de top...si nu de top Obor...ci de top Europa ce tara vreti voi
Aici sunt brand-uri pe care nu le pot gasii in alta parte si daca s-ar putea mi-as dorii o diversificare si mai mare a ofertei...dar sunt constient si realizez ca nu suntem inca piata aia atractiva pentru ca anumiti colosi ai acvaristicii ca sa apara inca. Si asa prin produsele care se gasesc acolo ne-am depasit cu mult conditia de cumparatori.
Cand o sa apara laterita de la Dupla sau Dennerle in Romania o sa o recomand pe aia, pana atunci insa o recomand pe aia de la JBL care-i peste orice discutie de mii de ori mai buna decat cernoziomul patriei
image

Hai ca pan` la urma mi-am facut timp...uite asta-i Echinodurus parviflorus Tropica. E clar acuma ca nu seamana. Am planta asta la mine in acvariu de cel putin 5 ani si cred ca si daca era facuta din ciunga peste 15 cm nu trecea .
In ceea ce priveste E.parfilorus clasic sau E peruensis, poate asa la o prima vedere ar semana, mai ales in forma emersa, dar nu depaseste 27 ţenti in realitatea din acvariu.
Ce ai tu acolo e planta cu personalitate :-) ...eu imi mentin afirmatia.
Pe hans il sun eu si ii explic de ce nu poate fi amazonicus
Kosmo wrote:...de ce sa incalzesti substratul?


Iti jur ca 99% din acvaristii din România ti-ar spune simplu: DE PROST.
Includ in acest procent si pe cei care nu stiu la ce foloseste dar se reped cu gura ca nu e bun, costa bani, sau ca au ei o schema despre cum sa-ti faci heating cables pe genunchi desi habar nu au despre principiile beneficie ale cablurilor si cum functioneaza ele.

Datoria mea de administrator pe acest forum precum si a noastra a celorlalti care ne ocupam de acvaristica de zeci de ani este sa va prezentam sisteme de calitate si a caror eficienta s-a dovedit de-a lungul anilor.
Stiu ca uneori e mai greu sa convingi oamenii de evidenta cand e vorba sa mai cumpere ceva.
Plus ca uneori lucruri care par de neconceput cum a fost impunerea CO2-ul in acvaristica de la Obor si care isi dovedesc utilitatea implica din parte mea si a altora un razboi al nervilor...dar ce sa facem ne asumam acest risc.

In acest context desi nu face subiectul initial al acestui topic dat totusi este complementar lui am sa-ti raspund la intrebare nu prin raspunsurile mele...eu fiind convins de 10 ani de utilitatea acestui sistem de cand am participat la prezentarea comparativa a mai multor acvarii in Berlin.
Asadar nu te lua dupa mine...ia-te dupa altii care-l folosesc de 20 de ani Cu satisfactie am constat ca exista posesori de astfel de sisteme si in pe la noi. Eu cunosc cel putin 2 membrii al forumului nostru care folosesc cablurile cu resultate foarte bune.

Am luat deci cu copy/paste de pe site-ul Dupla...(stii cat de dragi imi sunt baietii). Culmea e ca ceva similar poti sa citesti si la Dennerle si la JBL si la Tunze...etc

1.Provide warmth in the substrate for certain plant species (Barclaya longifolia, specifically). In this case the substrate should be warmer than the water.
2.Provide warmth in the substrate to speed up biochemical processes.
3.Transport nutrients from the water into the substrate. Important nutrients would be ammonium (fish waste, etc.), iron (from trace element additions), calcium, potassium and other trace elements. This will replenish nutrients used by the roots and provide long term viability (in terms of years).
4.Transport harmful products out of the substrate. Decomposition products may be harmful to plant roots. There is also conjecture that plants give of low level toxins to keep other plants out of their territory (successful weeds have made this an art form). If these toxins build up due to poor circulation, the plant may harm itself.
5.Provide a chelating medium that binds the divalent state of trace elements with an organic molecule, enabling the trace element to be adsorbed by root hairs.
6.Provide a reducing rather than oxidizing environment so that trace elements are kept in their divalent state (usable by plants) or are reduced from their oxidized trivalent state. Iron especially will rapidly oxidize in water with normal levels of oxygen.


Nu ma pot abtine si mai adaug si eu unul: 7. Stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular lucru pe care l-am vazut cu ochii mei si care mi-a fost confirmat si de unul dintre cei doi posesori de cabluri pe care chiar l-as invita sa spuna cateva cuvinte despre folosirea lor in acvarii ca sa nu spuna lumea ca sunt singurul dus cu pluta

Acum sper ca te-ai lamurit, desi subiectul s-a mai discutat pe acest forum si in buna traditie a celor dedicati acvaristicii de pe vremea lu` Dej a iesit cu scantei caci deh...era vorba de ceva nou...ma rog ceva nou pentru Romania.

Sigur ca toate aceste gadgeturi costa bani.
Sigur sunt insa eficiente.
Acuma totul depinde de pasionat...acvarist,etc.

Ca sa parafrazez cele spuse cu ceva vreme in urma de g.g. intrun topic care a trezit "simpatiile unora"...eu am sa zic ca in pasiunea noastra trebuie sa mergi alaturi de Mastercard daca vrei sa duci pasiunea pana la capat. Daca nu iti convine varianta propusa de mine vezi ca pe alt site figureaza oficial un fost membru de pe forumul nostru (sau aici sub oferta limitata de inca clona nostalgica) care are o varianta cu sarma otelita de buzau pe care o bagi in priza ...simplu, ieftin si de efect...de efect scontat :veselfire:
Aştept în primul rând cu interes sa ne spui in cât timp ai gasit (counter-ul eu l-am restartat ca şi în alte dăţi :-) ), următoarele:

-argila verde pudra marca ARGILETZ
-turba de muschi curata
-pamint de frunze foarte descompus
-praf de oase
-cenusa de coarne
-tuf de cenusa vulcanica sfarimat,
-zeolit
-micro si macroelementele
...si chiar si turba Potgrond care inteleg ca-i dusa si nevazuta.

Ştii damblaua mea mai veche :-) ...după ce ai strâns toate leacurile astea băbeşti, tragi repede o poza cu ele, noi ti-o publicăm si uite aşa în mod cinstit aflăm ce viabilitate are metoda şi in cat timp găseşti ingredientele poţiunii minune precum si valoarea reală a indicăţiilor preţioase date de Roşcata.

Eu am auzit insa ca doar cu componentele de mai sus reţeta e incompletă si aici imi doresc sa ma consilieze un pic colega(ul) noastra Roscata...dacă nu cumva stie ca ar trebui amestecat totul nu cu HP ci cu Feruginol iar daca cumva pamântul de pădure este cumva din pădurea in care ii cresteau salăţile ursului din poveste cu care s-a incins Harap Alb
Si acum ma mai gandesc ce fertilizant o fi dat al `reaku` urs de scotea asa salată (Samolus).

Nu uita între timp mai pune mâna pe chimie că bag seama că ţi-a dat greu

Dacă insă te-ai săturat de căutat "Pipistrell-uşi" verzi pppaaa pereţi si vrei ceva simplu, ieftin si de calitate eu unul iţi recomand FLORAPOL si daca vrei un pamânt mai acătării JBL Aqua Basis.

Eu nu pot să iţi impun nimic, cred insă că orice om cu neuronii amplasaţi la locul lor firesc, nu poa` să pună in balanţă cele doua alternative...
Firesc faci cum vrei, da` daca nu ai chef sa cutreieri pe coclaurii patriei si consideri ca nu e fabuloasa suma de 17,49 RON, eu zic cu riscul de a ne supara colega roscata...ca pppaaa aia blonda am suparat-o mai de mult sa mergi de data asta pe produsele firmei JBL.

Nu zic ca nu ar exista si altele mai bune, dar sigur cu asta nu o sa-ti cumperi un pamant care-ti v-a umple acvariul de alge, nu v-a fi fertilizat (deci...aproape inutil pentru plantele tale) si colac peste pupaza, pardon , scuzati mai trage si "vanturi" urât mirositoare ...si cine putea să-ti aduca o mărturie mai elocventa in sensul asta decat ©Porcu`

Hai v-am salutat...da` nu cred ca e cazul sa devenim penibili, chiar nu pot să cred că vine cineva pe acest forum si imi sustine ca decât să dea 175.000 de lei se apucă să facă pe Alchimistu` se intoarce.

P.S. Roscato` ai recomandari sublime...sper sa nu ma iei acum cu d`alea ca tu doar ai citat dintr-un articol, pentru ca articolul in sine este foarte bun insa se refera la perioada de pionierat al olandezelor...si numa la imaginea "olandezului" scormonind prin padure cu harleţul ma umfla râsul.

P.P.S. Mare difernţă între ce susţine fata cu păru de foc şi semnătură...nu credeţi? Eu m-aş lua după recomandările celor din semnătură...parcă sunt o leacă mai pertinente şi cu eficienţă sigur garantată
 
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com