[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Boga
Forum Index » Profile for Boga » Messages posted by Boga
Message
Bine ai venit si sarbatori fericite.



Koala,
ce sa zic ... stau de zece minute aici si nu stiu ce sa scriu ... iti inteleg starea sufleteasca si sper ca sarbatorile sa o mai alineze.

Toate cele bune
Multumesc de raspuns.
Ai dreptate si absolut si incerc din tot posibilul sa reduc nutrientii si sa maximizez exportul. Incerc sa atac din toate directiile. Intr-adevar cauza trebuie eliminata.

DinoXal inca nu a aparut prin imprejurimi, sau inca nu l-am gasit eu. De abia a aparut AlgeaX, dar fiind produs nou pe aici, inca nu a primit atentie prea mare.

Intodeauna mi-au placut graficele. Sunt de accord cu edyr ca suntem aici numai ca despicam firul in patru. Sunt de accord cu explicatia lui Gabriel.

Pentru spiritul de conversatie si pentru ca tot suntem plictisiti din lipsa de subiecte, ai putea sa postezi te rog perioadele dinainte de plecare si inca doua saptamani dupa sosire?

Pe langa ce a mentionat Gabriel, am observat in sistemul meu efectele dioxidului de carbon din camera asupra sistemului. Balanta CO2 vs O2. Daca ai plante sau nu, daca la sosire ai deschis geamurile ca sa aerisesti sau nu, CO2 emanat de noi prin respiratie, etc. Poate si variatiile de temperatura au influentat pH-ul.

multumesc,
Bogdan
Gabriel wrote:
koala wrote:Eu astept ca aparatele astea sa ajunga asa, ca cele din StarTrek... pui o picatura de apa pe lamela si aparatul iti afiseaza instantaneu toti parametrii apei...


Da si inainte zici "engage"


Eu cred ca v-au si auzit cu Engage-ul. Uitati-va un pic la asta:

http://www.advancedaquarist.com/blog/mindstream-aquarium-monitoring-system-aims-to-change-how-aquarists-measure-aquarium-parameters

Nu cred eu ca sunt foarte precise pentru inceput, dar e un pas inainte. Toata lume o sa vrea asa ceva si atunci va aparea competitia, pretul va scadea, va creste precizia, etc.
alexandruv wrote:Buna seara,
Vreau sa cumpar si eu teste hanna dar am o intrebare: vad ca exista diferite teste pt acelasi compus, de exemplu:

Ammonia High Range
Ammonia Low Range

De care sa cumpar?

Fiind in Varsovia probabil ca voi cumpara de la astia: http://www.hanna-shop.com/Fotometria-Mini-fotometry-Checker-HC-c-10_31.html dar vad aici 3 feluri de teste de amoniac: Low range, Mid range si High range ...

Ajutor?


Daca te referi numai la Ammonia, atunci as opta pentru Low range (0-3ppm) sau Medium range (0-10ppm). Deja de la 0.5ppm incolo Ammonia incepe sa afecteze pestii si alte vietuitoare. Testerul de Ammonia l-am folosit numai la inceput sau numai in cazul in care am ciclat vre-un acvariu. Pe urma dupa ce sistemul s-a stabilizat, nu mi-a mai trebuit. Poate daca in cazul ca ai un nano, trebuie folosit mai des?

Ai in gand sa cumperi si alte testere?

Cum mai stai cu proiectul asta? Probabil ca ai rezolvat deja.

Dupa cate ma pricep si eu, totul e OK. Nu iti trebuie alt regulator. Daca le legi la 12V, ar trebui sa ruleze aprox 300 mA pe fiecare ramura, asa ca alimentatorul trebuie sa suporte cel putin 600 mA. De preferat 1-2A.

Oricum ar fi bine sa masori curentul pe fiecare ramura sa vezi cat e. Daca e mai mult de 300 mA ...... deconecteaza.
Interesant.

Pe langa reactorul asta mai folositi si alte metode de denitrificare concomitent?

Aproximativ, care a fost costul de executie si care ar fi cel de intretinere (rulaj)?
Ce bine ca ai postat!

Am pierdut si eu o bucsa de la un PowerHead, tot cand il spalam. A trebuit sa-l las fara. Merge si asa, cam zbarnaie cateodata la pornire pana se autocentreaza, dar fiind in refugium nu prea m-a interest.
A incercat cineva Algea X de la Fauna Marin pentru dinoflagelate si alte alge daunatoare? E raspandit in Europa, facut cred ca in Germania.
viulian wrote:(sincer, daca luam 3 si nu mergea nici una, ma infiintam cu ele la magazin instant - nu stateam sa desfac)


De accord cu tine, numai ca le-am luat de la un un magazin dintr-o zona a orasului pe care nu o frecventam des. Consumam mai mult pe benzina si timp. Asa ca mi-am dedicat timpul in folosul "stiintei". Am fost si curios. Cum adica 3 din 3 sa fie proaste?
koala wrote:Salut Gabi,
- pune toata piatra vie in display si lasa doar alge (Chaetomorpha) in sump... cu lumina "pe invers" (adica, sa se aprinda doar noaptea, cand restul bazinului e pe intuneric).

Asi mege pe varianta asta.

Nu prea am mare incredere in nisipul viu. Mai bine investeste in piatra decat in nisip.

Ai spus de corali, dar nu am vazut ce fel. Posibil ca pentru inceput o sa ai ceva soft si ceva LPS? In cazul asta reactorul de calciu poate sa nu fie neaparat necesar. Schimburile de apa vor fi de ajuns.
kirucd wrote:E adevarat ca exista diferente intre americani si europeni in abordarea bazinelor sarate.
Ce anume ti s-a parut tie ca ar fi demn de remarcat? Sau foarte diferit?

O seara placuta,
Dragos

He he. Nu ma baga deocamdata in foc . Lasa-ma cateva saptamani sa-mi inghit galbenusul. Am sa revin la subiect. Poate deschidem un topic pe tema asta. Ar fi interesant.
claudiugeacar wrote:......(stiu de prin alte topicuri ca baietii au o solutie mai mult decat interesanta.!

Sunt inca nou pe aici si nu am apucat sa citesc prea mult. Ce am vazut pana acum imi place foarte mult. Imi dau seama de cata munca e in spatele fiecarui proiect. S-a mai spus deja, sunt zeci, poate sute de ore de munca. Partea financiara devine nesemnificativa. Si asta se aplica la majoritatea proiectelor DIY. Doar la sfarsit vin recompensele (in orice caz nu de la sotie sau prietena )

Am si eu in lucru un controller bazat pe Arduino. De fapt doua: unul pentru sistem si unul pentru dozare. Am sa pun ceva poze cand sunt mai aproape de sfarsit. Din cauza asta sunt interest sa aflu cat mai multe din experienta (a se citii "suferinta") altora.
Multumesc de urarile de bine venit. Bine v-am gasit si sper sa invatam unii de la altii.

Am sa deschid un jurnal, cel mai probabil dupa anul nou. Nu prea am cu ce sa ma laud, bazinul nu este intr-o stare foarte buna, dar sper sa primesc critici constructive ... si cu asta sa ma redresez in limita posibilitatilor de timp si materiale.

In privinta sistemelor marine, am vazut unele mici variatiuni intre felul de gandire European si cel din America de Nord. Nu ca unul ar fi mai bun ca altul, dar e interesant de urmarit alte variante de tehnologie sau modul de a trata problemele. Probabil ca adevarul este undeva la mijloc.

Si de fapt ce vroiam sa spun ...... , tocmai acum cand a devenit mai palpitant, nu mai dati update-uri?
dberger wrote:
de unde ai gasit pompe de dozaj? la ce pret? se pot mesterii din servo si rulmenti de presiune dar e prea complicat, DIY nu e pentru Romania. Pentru modulul de pH, o varinata mai ieftina, decat cea de la Atlas Scientific, e un amplificator operational si o sonda de pH, pentru EC am gasit ceva asemanator. Acum sunt in faza de testare si calibrare.

Pentru pompe, e-bay. Daca iei mai multe poti sa le scoti si pe la $13 bucata.

Eu unul nu as merge pe varianta cu operational. E mare riscul sa nu mearga sau sa mearga prost. Voltajul este foarte mic si cele mai mici imperfectiuni vor da un rezultat eronat (si amplificat). Modulele de la Atlas sunt gata facute, calibrarea este extrem de usoara, comunicarea cu ele la fel. Am cumparat modulul de pH si sunt foarte multumit de cum merge si cat de usor am putut sa-l integrez. Dar am cumparat sonda din alta parte mai ieftina. Intentionez sa iau in curand si modulul EC, eventual cu sonda cu tot. Am sa ma abtin pentru o perioada de la ORP si Oxigen. Sincer, inca nu am inteles perfect cum si la ce se folosesc. Mai am muuulte de invatat despre acvaristica inaintea ORP-ului si oxigenului.
Arata foarte bine. Cu cat il pregatesti mai bine, si vad ca iti faci temele, cu atat vei avea mai putine probleme mai incolo.


luc7777 wrote:@gmanea Scoate repede fitingul de alama de la pompa!!!!!!!!!
In acvariile marine nu au ce cauta metale!

+1 De accord.

Parca am vazut un carlig de rufe? Arcul de la el poate sa cauzeze probleme daca e lasat acolo.

Verifica daca ai si alte cleme de metal la furtune.

Doar putine metale sunt acceptate in acvariile marine. Exemplu: titan, platina, parca si zirconiu. Nu sunt de accord cu otelul inox, chiar daca unele companii fac produse din inox pentru acvaristica marina.

Toate cele bune.
adytzu wrote:Pun si eu in discutie o problema aparuta la sistemul meu.
In august, am luat din Hornbach o priza programabila pentru iluminarea acvariului, model Strohm sm-tge-1, din Hornbach Militari.
Link-ul pus de mine e irelevant, e pus doar pentru a vedea modelul.
A mers ok pana acum 3 saptamani cand a decedat, pur si simplu. Nu mai tinea minte setarile, dadea sa intre pe ON, se auzea un click dar nu se intampla nimic...m-am dus si am facut retur.
A doua priza luata nici n-am reusit s-o fac sa mearga.
Duminica trecuta, m-am dus si-am schimbat-o iar. A mers 2 zile pana aseara. Asta s-a blocat, efectiv. Nu mai raspunde la nicio apasare de buton si e blocata pe Pornit permanent. Nu i-am dat Master Reset pentru ca vreau s-o returnez si pe asta, evident.

Intrebarea mea e: a mai avut cineva probleme cu modelul acesta? O fi doar un lot necastigator?

Priza este pusa in spatele unui UPS cu protectie la variatii de tensiune. E din gama PRO, de 1500VA, dedicat pentru servere, deci iese din discutie posibile variatii de tensiune. Programarea ei s-a facut intocmai conform prospectului pe care l-am citit si pe muchie in cautarea vreunei posibile scapari de-a mea.

In ideea ca e un model cu probleme, ce altceva mi-ati recomanda?



Am si eu vreo 4 prize dintr-astea programabile. F.f. asemanatoare cu cea din linkul tau. Difera modelul de soclu, dar electronica banuiesc ca este aceeasi. Au mers si inca merg bine.

Dupa un timp am cumparat alte 3 de la alt magazin. Le-am gasit la o treime de pret. Absolut niciuna n-a mers. Le-am desfacut si am vazut ca bateria reincarcabila era "varza": umflata, coclita, si iesita din garantie.

Din cate stiu, ceasul intern al temporizatorului electronic nu porneste daca nu are voltaj de la baterie.

Din ceea ce povestesi, ma intreb daca nu e acelasi lucru. Pierderea memoriei si mers intermitent, etc. Ai putea sa iei o surubelnita, sa desfaci si sa te uiti la baterie. Daca o vezi umflata si corodata, poate gasesti alta si o inlocuiesti.

Returnand produsul la acelasi magazin, sansa e mare ca tot lotul sa fie defect (vechi).
koala wrote:Salut si multumesc pentru sfaturi!
Nu ai suparat pe nimeni cu nimic, ba chiar ma bucura niste cuvinte de imbarbatare ...

- din pacate or sa-mi ramana (DACA or sa-mi ramana!) doar foarte putini pesti...
- sunt destul de imbufnat si de suparat... lasand la o parte aspectul financiar (pestii sunt foarte scumpi, aici la noi), ramane supararea sufleteasca.
- pe undeva, daca e sa gasesc totusi si o parte buna in tot ce s-a intamplat, treaba asta ma mobilizeaza sa incerc sa fac totul mai bine si mai serios.
- voi avea timp sa lucrez la sistem si sa imbunatatesc partea de filtrare.

Sper sa am chef sa ma apuc de asta, deoarece acum sunt intr-o pasa destul de neagra.


Din cate vad, nu esti de ieri de azi in hobby. Sunt sigur ca vei trece peste pasul asta. Nu cred ca e nimeni in acvaristica marina sa nu fi avut probleme. Ceea ce incercam noi sa simulam este foarte delicat, de cele mai multe ori fara marja de eroare.

Cand ai de gand sa pui pietrele inapoi? Daca nu te grabesti cu asta, cred ca pestii pot sa ramana si pe la 1.023 fara nici o problema. Chiar ii ajuta un pic cu stresul, comparand cu 1.025-1.026.
 
Forum Index » Profile for Boga » Messages posted by Boga
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com