[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mael222
Forum Index » Profile for mael222 » Messages posted by mael222
Message
Porcule, daca iriti multa lume, inseamna ca eu trebuie sa ies. Porcu e de-al forumului. Porcule, tu esti de lapte, vai de voi.
Sa fiu cinstit, nu cred ca din rahat se evapora doar apa. Altfel, nu ar fi ploi acide, toxice, etc. Mana, boala ce a fost doar a viei in trecut acum e si la rosii, etc.
Eu vad lucrurile astfel: ca un copil: apa se evapora si ia odata cu ea toata poluarea, particulele minuscule si toxice sunt captive in vapori.
La suprafata apei pot fi particule de Al, ce se combin cu cele din atmosfera, nu ma pricep la chimie, fac supozitii, poate e un expert.
Nici un peste de-al meu nu a avut nici o boala, si ma incred mult intr-un bazin ciclat, si mai ales intr-o baza biologica de bacterii substantiala.

http://www.youtube.com/watch?v=QOechYphYZw&feature=plcp

stefan, asta am scris, nu fac schimburi de apa, nu introduc aluminiu.
Am vrut sa bag o poza dar nu vrea. Se stie ca la o saptamana plantele ajung de la mijloc pana sus in 40 cm inaltime acvariu cu lampa led 25W, ce are inaltimea de 2 cm (deci inaltimea corpului...).
Eu nu am aluminiu, era o presupunere a lui antoniot.
Hai sa te lamuresc. Insa nu am link-urile, pe acest forum sunt oameni ce merg pe apa de osmoza, teste, si completare micro si macro. Ce e asa greu? Eu nu sunt expert, de aceea merg in pps pro, insa am mers mult timp in EI, insa dupa ce am marit acvariul mi s-a parut greoi, daca aveam un sistem la picatura era altceva. EI e si mai ieftin.

Iti pot spune doar ca mesajul tau e lipsit de competenta.
pc.ciprian
Am biofilm deoarece substratul meu e necuratat, oricum nu pot sa fac mai mult, deoarece e plantat full+ timp. Da, spargerea cu bule de aer are un randament maxim.
Combinatia de recirculare lenta plus bule de aer, din experienta, consuma mult mai putin CO2 ca restul variantelor. Butelia mea are 8 kg, la 100l, e un 50 lei la 5 ani...
Amano e celebru? Te informez ca Ada vinde pt acvarii de apa dulce, lumina rece, adica lumina bogata in albastru.
Acei colegi stiu acvaristica cat tine.
Albastru creaza alge pe peretii acvariului (trebuie ff bine lucrat din macro, fosfatii fac gsa (lipsa lor), o rezolv eu si asa (nu ca-mi iau controller).
Sistem de fertilizare fara schimb de apa, esti un incepator, da o simpla cautare pe google inainte de a te face de ras.

antoniot, ce rost are sa schimb apa: sa bag iar aluminiu?
Nu e nici o neglijenta. Sa-mi spui acele metale grele ce se acumuleaza.
Exista sisteme de fertilizare ce se fac fara sa schimbi apa din acvariu niciodata.

Hm, acum vad ca te referi la inmultire, ok...
Multumesc pt raspuns.
Skimmer-ul e un instrument greoi, trebuie oprit un timp, sa nu- ti bage mancarea in filtru.
Eu caut solutiile cele mai simple, am ajuns sa nu fac nimic. Nu schimb apa niciodata. Doar completez. Las bacteriile sa-si faca treaba, si mai lucrez cu macro.
Retin ca dupa jumatate de an m-am bagat in ceva anubias plus cryptocoryne, se facusera gigantice, erau niste putregaiuri acolo... dar apa era cristal, am creat o umbra in jumatate de acvariu pt un labeo, ce il vad cel mult o data pe luna, nici nu stiu ce mananca, inainte mai iesea, il mangaiam, acum sta doar acolo, in lumea lui.

Mi-am cautat un vechi topic. Negasind-ul, voi scrie aici (mutabil, dar sa stiu unde).
1. Eram acuzat ca introduc si co2 si bule de aer pt spargerea biofilmului. Dupa vreo 2 luni cel putin de atunci, va asigur ca aceasta varianta e mult mai economica (referitor la risipa de co2), eu avand recircularea intr-un singur punct, mai adanc in apa, miscarea apei la suprafata fiind aproape zero.
2. Lumina albastra creaza alge. O mare prostie. Ma gandeam cum ar putea chiar Takashi Amano sa sustina aceasta idee, lampile acestuia fiind reci (ca lumina, in leduri fiind copil). Lumina spre albastru e cea mai buna pt plante, iar faptul ca algelor le place aceasta lumina, cred si stiu, insa trebuie coroborata. Adica sprijinita prin fertilizare macro, in special fosfati.
Lampa are leduri smd, sunt ledurile cu cel mai mare unghi de dispersie.
Eu bag pe langa CO2, bule de aer sa-mi sparga biofilmul, viata pestilor depinde de aceasta spargere, schimbul de gaze e primordial, atat pt plante cat si pt pesti. Sunt plecat multe zile la rand, dau doar fertilizare inmultita cu nr de zile, am hranitor automat pt pesti.
Albastrul puternic imi creaza gda( ca aduce elemente pozitive in cresterea plantei e clar, dar geamul?..., dar am convingerea ca si gsa e creat de lumina puternica (literatura spune despre lipsa de fosfor).
Va multumesc tuturor.
Multumesc pt raspuns.
Cand am cumparat lampa, reclama era ca e o alternativa la hqi. In fine, ideea e ca eu am avut inainte 1w/ l cu neoane si a fost la fel. Ma gandesc la Amano ce spunea ca produce surse de lumina cu tenta de albastru deoarece plantele s-au adaptat acesteia deoarece penetreaza mai bine apa.
Daca esti amabil, spune-mi o reteta, pe scurt, sa ramana gazonul jos. Multumesc inca o data.
Am avut si mai am plante cumparate ca gazon, insa, nici vorba. Hemianthus micranthemoides cuba e sus.
Staurogyne, l-am luat culcat, cu toate varfurile intregi, acum se inalta. Am o lampa cu leduri la care nu te poti uita, lunga cat acvariu. Mai are inca un sfert din putere rezervata luminii albastre, impreuna creaza lumina actinica, la care am renuntat, creaza alge pe peretii acvariului (fara performante remarcabile).
CO2 la limita respiratiei, micro si macro zilnic.
Nu am avut perlare decat in bataie de joc cu pestii adusi in pragul mortii. De la co2 nu poate fi. Am bagat si fertilizare masiv, deci, nu. Am suplimentat si lumina cu neoane.

Test de PH dependent de CO2 il am dar nu-l mai folosesc, era mereu la fel, si pestii erau cu gurile innebunite. Practic astia 5 lei sunt prea putin. Hai ca am sa dau 10, ca vad ca nu ma mai cauta smecherul cu aluminiu, si acum am dat 4 bule/ sec; am convingerea ca ma tine o luna cel putin. Eu mi-am pus in primul plan, siguranta familiei. Cand ai copii mici cat acea butelie de 500 gr, nu te joci.
Si Porc nenorocit, asa e, la 500 gr un 50 gr mi-a facut figura. Porcule, noi mai vorbim dupa Craciun, in Lumea Porcilor se spune ca nu mai exista viata dupa Craciun. Este o gluma.
Mosule, sa stai linistit, o femeie adevarata sta cu tine indiferent. Si a mea sta... Insa, nu prea mult. O duc la mare, am hranitor automat, butelia s-a stabilizat, deci am dat 10 bule, insa tocmai ce schimbasem apa 10%, asta o fac zilnic deoarece am biofilm instant, insa, am luat un aparat de ozonificare. Am 7 neoni si un labeo in 100l. Aparatul de ozonificare l-am dat sa sterilizeze bacteriile de biofilm. Pana la ora asta e bine, si am dat putin, ozonul direct in acvariu pastreaza un reziduu, o intreaga poveste.
Sa raspund:

ezatemi: incarcarea buteliilor CO2 se efectueaza la temperatura de -25 grade C, pompa de frig lucrand la presiunea de 40 atm. Pe masura ce butelia ajunge la temperatura mediului ambiant, creste si presiunea. O incarcare standard (0,7 kg CO2 lichefiat/litru) conduce la o presiune finala de 55 bari (800 psi) la temperatura de 21 grade C.

Cred ca astia de la incarcari la asta se refereau cand ziceau de cele 40 atm cu care m-au innebunit si acum, a doua oara. Si intr-adevar, verificau mereu acea pompa de frig.

Te intreb, sa nu mor tampit: Care e rolul acelei pompe de frig? Bun, scadem temperatura, automat avem nevoie de o presiune mai mica pt a tine gazul lichefiat. Sa reziste conectica?

narcis: vezi raspunsul lui ezatemi ce mi se pare corect. Acea transformare din 40 in 60 atm se produce instantaneu.

bitanu: si mie mi se pare putin 80 atm, la o butelie testata la 250 atm, si cu manometru ce accepta 160 atm. Dupa ce acul a plecat de la locul lui aproximativ fix, 60 atm, in 3 zile a ajuns pe la 15 atm (2- 3 bule pe sec, numarate direct pe reactor Taifun). Sper ca te referi tot la o butelie de 500 gr.

Ei, si acum solutia: Ieri am ajuns la 10 atm. Ma duc la baieti. Deci ca sunt de nota 10 nu comentez. Ma vede cel ce mi-a bagat... --S-a golit? --Da, cat ai bagat in ea? --300 gr, hai ca bagam iar. Mie acum mi-e mila de ei ca la scoaterea cuplei aceleia, stropea cu CO2, deci pt 5 lei, era asa mai mult de bun simt. In fine, eu am avut o alta butelie mai mare, am dat-o, acum astept una noua de aluminiu. Si va spun de ce. Se spune ca unul dintre cele 2 tipuri de biofilm se face de la fier.
Acel cantar electronic ce cantareste din suta in suta de grame cantareste de fapt butelia+ cutii+ tot ce au pus ei acolo sa stabilizeze mica mizerie. In fine, am repetat faza cu frigul din masina, ajung acasa, cuplez: acul in jur de 60 atm. Mentionez ca am climatizare, in casa erau vreo 22 grade. Acum au bagat sub ochii mei: 500 gr, deci fara frica la cine are asa ceva, sa nu bage mai mult numai.
Am dat din nou 5 lei, s-a uitat urat, acum 5 lei e chiar putin, de fapt s-au facut 10, insa 10 Kg costa 35 lei.

Imi permit o ultima intrebare: credeti ca CO2 se pierde prin oxigenul ce intra in apa prin valuirea creata de pompa? Parerile sunt f impartite si chiar am citit pe tema. Am mai citit ca Easy Carbo, de ex., nu s-ar pierde din apa indiferent de oxigenarea apei. Pe foarte multe forumuri am citit ca pt a obtine perlarea plantelor trebuie sa ai mult oxigen in apa, lucru sustinut chiar de Takashi Amano. Mie plantele nu imi perleaza, adica ceva in bataie de joc, si am avut si 5 bule pe sec la 100l, insa le merge bine.
Ideea este daca O2 introdus in apa rupe legatura CO2.

Faza ultratare, acum ca am lasat-o mai moale cu climatizarea, am in casa vreo 25, imi arata 75 atm. La 22 imi arata 55. Cu buteliile astea mici nu e de lucrat. Hm, astia de la JBL ce au bagat in ea de era totul perfect, am primit-o incarcata?... Poate conteaza puritatea CO2. E durere, e ultima oara cand o incarc. Ma costa curentul de nu face+ ca familia sta pe balcon sa se incalzeasca... E ora 7 dimineata...

Gata... I-am dat 10 bule/ sec. O sa-mi perleze si melcii, ca scoici n-am. Oricum Taifunul meu, cred ca are vreo 35 cm, va risipi cam totul. Am dat climatizarea pe turbo. Scuze, merg in alta camera.

Daca pusca la 80 atm, va anunt... M-am intors la 70 dupa scaderea cu 0,5 grade.
Nu am sa uit privirea sotiei. Trebuie sa am o discutie, mai vorbim (poate). Va salut!
Va salut!
Am luat un sistem JBL m602, deci cel cu butelie reincarcabila si dupa un 12 ore pe zi la 1 bula pe sec m-a tinut vreo 3 luni. Asta e o medie, eu am facut diferite teste de iluminare, etc. Acul imi era mereu la 60 de atm, cu mici devieri in functie de temperatura din casa. Vorbesc cu cineva de la un centru de reincarcari. Butelia mea dupa ce 2-3 luni avea doar 60 atm, a inceput sa scada brusc, in 3 zile avand vreo 20. O duc la reincarcare, ii zic sa bage 400 gr. Platesc 5 lei, si o pun jos in spate, adica la picioarele celor din spate, si dau climatizare doar la picioare, afara erau 38 grade. De acolo mi s-a zis ca pentru a pusca siguranta e nevoie de temperatura crescuta peste o ora, iar ce am citit pe internet ca butelia s-ar invarti prin casa, acestia mi-au zis ca sunt prostii, si astfel de supape de siguranta sunt de gasit usor si ieftin, chiar la ei.
Bun. Faza tare e ca smecherii aveau un numarator electronic de ordinul sutelor de grame, si uimit cat de greu crestea greutatea CO2 in tub i-am zis acestuia cat sta la un tub de 50 kg, cat au cele mari. Acesta mi-a zis ca asa permite valva buteliei mele.
Buun. Ei aici faza cu intrebare: Cand sa plec acesta imi zice ca daca butelia ajunge la 80 atm va pusca siguranta. Eu stiind ca am avut 60 atm mereu, ii zic: marja e fff mica, la mine in masina pot sa se faca si 75 grade. Acesta mi-a zis ca presiunea normala e de 40 atm, iar cea de 60 a fost de la temperatura din casa. Sa fim seriosi, la mine in casa temperatura e ultraconstanta, atat vara cat si iarna,de la, la 22-24. Am dus butelia cu climatizare maxima la picioare unde era ea, am adus-o direct acasa, in fine, conectata: 40 atm. Acum dupa 12 ore, arata 35. Asta sa fi bagat chiar numai gaz? Oricum butelia mi se parea mai grea la mana. Astept butelia din aluminiu de 8 kg, insa va rog sa-mi spuneti cum interpretati.

Am 30 atm, asta nu a bagat in butelie nici macar sa duca gazul in lichid. Incredibil. Si am vazut cu ochii mei 0,1 kg pe aparat. Faza proasta. Trebuie sa studiez fizica co2.
Nu stiu ce sa zic.
Hai sa va povestesc: Totul a inceput... dupa ce am avut un acvariu de 60 l, de vreo 10 ani. Totul era perfect. Plantele erau superbe cu lumina ordinara (heteranthera zosterifolia mi-a facut flori). Feritlizam, dar nu macro, si nu aveam CO2, cred ca aveam CO2 lichid.
Acesta a inceput sa curga, si am cumparat alt acvariu, mai mare. Numai probleme. In prima faza innegrirea frunzelor mai vechi, apoi biofilm, eram deznadajnuit, eu sunt in acvaristica de la 7 ani, si asa prost copil, mereu am incercat sa vad calea cea buna... Era prin 1988.
Ciclarea, cred, stiu ca toti dau vina pe ciclare, insa, eu am pus filtrul extern in noul acvariu din celalalt. Prea putin. Acum, dupa 2 luni, totul e diferit. Temperatura la mine in casa e 22- 24 grade, insa, am cumparat si un incalzitor. Am zis ca de vina e temperatura. Cred, evolutie: Cabomba Aqua invada lacul din 1 mai de langa Baile Felix. Am retinut cand am bagat mana in lac sa o iau, temperatura la mana. Era pe la 26. Acum plantele nu se mai innegresc. Sa ne intelegem: am citit tot+ experienta multa.
Cred in ciclarea solului. Acolo sunt 75 % din bacterii, mi s-a albit apa la un moment dat, am spalat buretii din jbl 700, s- au dus proastele de bacterii in filtru, si la asta i-am scimbat elicea, am cumparat una pt e900 ce e compatibila, sa scap de biofilm, deci: biofilmul nu e de mancarea grasa, etc, e de la ciclare- deciclare.

Lacul de la 1 mai e rece acum, ca am mers sa mai iau ceva plante, nu mai exista nimic. Egeria Densa am luat de acolo.
Poti scade ph pana unde orice animal moare, insa plantele prolifereaza. Singurul fertilizant din acvariu ce nu e suficient plantelor e CO2. Daca poti sa ai 1000 ppmCO2, poti baga in apa si crinul regal al nevestei. Orice planta emersa traieste in apa daca are o concentratie fff mare de CO2.
Plantele singure isi creaza propriul macro din putrefactia frunzelor. Insa CO2 ce-l vei putea baga fara ei, e mult mai bun.
Mentionez, a se citi mai sus ce am scris, consider co2 sine qua non. Restul, dupa posibilitati, exceptie fe, ca si el e sine qua non pt fertilizarea cu CO2.

Vad ca bucuria ta se trage din alte sfere: ai o femeie frumoasa... Cea mai buna comparatie a femeilor e cea cu locurile de parcare: Cele bune sunt ocupate, iar cele libere sunt pt handicapati. E vechee...
Vezi ca acolo e un semi... Nu am zis ca CO2 inlocuieste...La mine nu merge nimic, pentru ca fertilizez si cu micro si cu macro. Dar daca maresc CO2 pana la suportabilitatea extrema a pestilor, sau daca renunt la ei, pot micsora fertilizarea de 5 ori doza recomandata, si totul e in regula, a, mai putine alge.

Vreau sa revin asupra pauzei de iluminat. Eu luminez intens cu violet, pentru ramuri dese. Iluminatul continuu creaza alge pe geam in 10 ore. Cu pauza, nu. Deci din experienta mea va spun ca pauza e nonalge.
Tu sa fi sanatos, cred ca sunt mai vechi ca tine, insa nu am am mai scris de ceva ani, administratorii pot vedea ca eu sunt aici de peste 5 ani. Eu nu am zis ca e in regula, insa, e mai bine. Si un bazin cu pesti mai rezolva putin macro, insa intr-adevar, fierul, da, fara el, degeaba faci orice, plantele nu asimileaza.
 
Forum Index » Profile for mael222 » Messages posted by mael222
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com