[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
intrebari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am hotarat sa postez din nou mesajul acesta pentru ca nu am primit raspunsuri la el.

A auzit cineva de vreo specie de pesti numita popular voalul miresii ? Se pare ca au inotatoare foarte vaporoase si sunt foarte frumosi (mi-a povestit un vanzator de la un petshop despre ei, eu nu i-am vazut niciodata).

As fi vrut niste pesti care sa comfere acvariului meu mai multa personalitate...Ar putea sa-mi dea cineva un sfat in acest sens ? Cei 2 molly negri se cam pierd in fond, iar cei 4 gourami albastri sunt atat de stersi incat nici nu se vad decat daca te uiti cu foarte mare atentie. In afara de beta care mai animeaza un pic atmosfera, acvariul meu arata de parca nu ar mai locui nimeni acolo. Am cautat tetra, rasbora, rainbow fish in Timisoara, dar nu gasesc acesti pesti cu care s-ar potrivi beta.
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

miruna wrote:
A auzit cineva de vreo specie de pesti numita popular voalul miresii ? Se pare ca au inotatoare foarte vaporoase si sunt foarte frumosi (mi-a povestit un vanzator de la un petshop despre ei, eu nu i-am vazut niciodata).

Data viitoare cind mai auzi astfel de denumiri, fa bine si intreaba denumirea in limba latina. Ca aici nu ghicim in stele si nici nu ne dam cu presupusul. Sa stii ca exista si multe carti de acvaristica pe lumea asta iar netul e plin de informatii si poze.

Si acum un sfat: ai mare grija cum vorbesti si ce atitudine adopti fata de ceilalti membrii ai forumului. Tonul arogant si ignorarea voita a unor sfaturi care ti-ar fi putut fi de mare ajutor nu fac deloc o impresie buna.
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

"As fi vrut niste pesti care sa comfere acvariului meu mai multa personalitate...", nu ma refer in primul rand la decoruri... cam aceasta ar fi tema care ma preocupa. Am gresit cerand sfaturi...Eu nu cer sfaturi, ci pareri, asa ca va rog sa nu va simititi jigniti daca nu voi fi de acord cu unii dintre cei care imi scriu. Daca cei care ar vrea sa-mi scrie cred nu ar putea trece peste acest lucru, ii rog sa ma ignore.
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

miruna wrote:"As fi vrut niste pesti care sa comfere acvariului meu mai multa personalitate..."

In 60l cam ce pesti ai fi vrut sa tii?...Si cam citi? Nu ai inteles un lucru - acvariu este destul de mic. Niste neoni cum ti-a sugerat Marele Alb ar fi fost pestii cei mai potriviti. Daca vrei conserva, atunci te priveste. Si daca o sa-i ai probleme cu boli si pierderi cauzate de aglomeratie si stres, atunci e treaba ta.
miruna wrote:...ii rog sa ma ignore.

Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca dorinta iti va fi curind indeplinita. E doar o parere...
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Dolly, cati pesti ai tine tu intr-un acvariu de 60/30/30 ? Si ce fel de pesti ?

Ai tine pesti care la maturitate ajung la 10 - 12 cm ?
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

miruna wrote:
Ai tine pesti care la maturitate ajung la 10 - 12 cm ?

Categoric NU. Ii chinui. Tie iti trebuie niste pesti micuti si nu prea multi. Cu plante cit mai multe si naturale, acvariul sunt convinsa ca va fii plin de viata si foarte frumos.
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Cand m-am referit la niste pesti care sa dea personalitate acvariului ma gandeam la mai multe aspecte (colorit, contrast si multe alte lucruri care fac un acvariu sa-ti atraga literalmente privirea si care sa intre in concurenta cu un televizor). Nu ma intereseaza sa tin un numar mare de pesti. Pentru mine acvariul este in primul rand un obiect de decor si este evident pentru cineva care mai si gandeste ca un peste bolnav nu constitui un decor bun.
[Email]
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am mai spus de multe ori ca nu ma intereseaza numarul pestilor. Ideea ca eu le-as pricinui pestilor suferinte "inumane" i-a venit lui razvan pentru a-si justifica glumele prost plasate si offtopic.

Eu caut un peste cu personalitate. Nu trebuie neaparat sa aiba 10 cm, poate fi si de 5 cm, si de 3 cm. Conteaza coloritul, contrastul, cum am mai zis, cum se comporta (sa nu fie agresiv). Exista multe poze pe internet, insa de multe ori mi s-a intamplat ca pe internet sa existe poze foarte frumoase ale unor pesti, iar ei in realitate sa nu fie chiar asa de frumosi, sau invers ca pozele de pe internet sa fie inferioare realitatii.
[Email]
pooops
Member
[Avatar]

Joined: 24/08/2002 13:46:44
Messages: 277
Location: Constanta
IP:
Offline

Vorbind despre peste ca element de decor, acesta nu este ca o jucarie telecomandata, apesi pe buton si arata superb.
Spuneai ca guramii sunt stersi. Inseamna ca nu se simt bine. Vezi pe internet, chiar si pe acest forum, ce conditii prefera.
Pe ai mei, dupa ce am coborat duritatea apei din acvariu, nu i-am mai recunoscut.
Despre denumirea de "voalul miresii" ...exista pe aici, in sectiunea carcuima parca, un topic foarte interesant despre denumirile pe care le adopta vanzatorii pentru a atrage clientii sau pur si simplu fiindca nu le stiu denumirile. Trebuie sa iti raspunda cand ii intrebi, ca doar sunt o autoritate in fata ta .
Ca peste cu personalitate iti recomand beta, este si foarte frumos pe deasupra. Ai grija sa ai doar un mascul. Eu am avut 2. Cat au fost mici, a fost OK, cand au crescut.... dadeau la inceput niste spectacole superbe, chiar imi placea sa ii privesc cum se ciondanesc; insa intr-o zi, cand am venit de la munca, unul era mort iar celalalt avea coloana vertebrala in forma de S. A mai trait cateva zile.
Alt sfat, pentru un acvariu de 60 litri (ca un comentariu, am pornit de la un acvariu de 10l si am facut o groaza de greseli; bineinteles ca tu ai dreptul sa faci propriile tale greseli) ar fi sa iti iei guppy. Masculii sunt superbi, insa se inmultesc ceva de speriat, dar poti sa ii controlezi daca nu separi femele cand trebuie sa fete (o sa supravietuiasca numai cativa pui). Bineinteles ca nu este o solutie morala. La fel de imorala ar fi sa iei numai masculi (din cauza ca il vor face pe unul fetita ) .
Acuma, tu hotarasti, iei ce vrei.
Am un amic care tine 3 scalari intr-un bazin de 7 cm latime si 25 inaltime plus alti pesti, o adevarata ciorba (bazinul are vreo 40l si e pus sub un bar, pe colt). Scalarii aia ii vad mereu in acelasi loc, ba chiar la un moment dat au inceput sa depuna. Sincer imi e mila de ei de fiecare data cand ii vad.
Ti s-au dat multe sfaturi pana acuma, valoarea lor nu o comentez.
Ai dreptul sa faci proprile greseli, dar mai toti de aici ne-am lovit de niste probleme.
Gandeste-te ca unii din cei de aici cresc discusi (ca idee, am vazut in constanta la un magazin de acvaristica pretul, mi-a venit rau: 500.000 - 700.000), pesti foarte pretentiosi, si au reusit chiar sa ii inmulteasca.
Acuma, ce sa iti zic, iti urez succes, si o sa iti urmaresc posturile ulterioare (sper sa nu fie la sectiunea boli).

Daca totul e minunat inseamna ca esti deja mort!
[Email] [MSN]
Cory
Member
[Avatar]

Joined: 06/06/2005 09:56:14
Messages: 180
Location: Vatra Luminoasa
IP:
Offline

Nu am sa reiterez problema suprapopularii acvariului - voi spune doar: In natura oare cati pesti intalnim in 60 l???
Pentru decor aplic "De gustibus non disputandum" - e valabil de 2000 de ani. Majoritatea acvaristilor prefera decorul natural fata de cel tip castel, scafandru, sipet de comori - se merge foarte mult pe recreerea unui colt de natura. Tot din acest punct de vedere se folosesc si plantele naturale care pot fi ajutate cu Co2 si fertilizanti sau pot fi lasate in pace - pe langa rolul decorativ au si un rol functional in a asigura oxigenul si in a consuma o parte din nitratii produsi de pesti.
Trebuie sa recunosc ca am un acvariu destul de populat, singurele avantaje, sa le spun asa sunt compatibilitatea speciilor si distributivitatea lor pe nivele precum si faptul ca sunt inca mici. Constient de asta, in momentul de fata le construiesc un alt acvariu mai mare - nu sunt sigur daca vor intra toti intr-unul sau vor fi repartizati in doua. Pot sa spun doar ca, la fiecare saptamana ce trece, odata cu cresterea pestilor, "corvoada" intretinerii se mareste intrucat cantitatea de reziduri e mai mare.
"Un peste care sa dea personalitate"... Exista doua aspecte neplacute in solutioonarea acestei fraze:
1. In romania varietatea pestilor gasiti in pet shopuri este destul de mica
2. Cu cat pestii sunt mai colorati, mai exotici, mai rari cu atat sunt mai scumpi dar si mai important, mai greu de intretinut datorita chimismului apei.
Si, poate, nu stiu daca va functiona si in cazul tau, dar in cazul meu a functionat, un acvariu simplu din punct de vedere al pestilor (nu cu discusi, scalari sau alti pesti sensibili) si al decorurilor imi ofera o satisfactie si o relaxare inredibil de cuantificat.
Ca atractie mai mare decat televizorul: pot sa spun ca oricine imi face o vizita se uita invariabil minute in sir la pesti indiferent ce e la televizor.

I shut my eyes in order to see...
johnny6600
Senior member
[Avatar]

Joined: 16/01/2005 03:20:40
Messages: 914
Location: Bucuresti - Berceni
IP:
Offline

Acvariul tau pare pustiu , nelocuit pentru ca tu in afara de pesti si castel nu mai ai nimic in apa.Pana n-o sa investesti in plante naturale n-o sa ai un acvariu de care sa fii multumita.Trebuie sa intelegi ca fiecare peste de acvariu are frumusestea lui si personalitatea lui dar acestea le poti vedea numai daca ii creezi conditii apropiate de cele din libertate.Eu am inteles ca tu nu vrei sa te complici si ca vrei sa dea bine in sufragerie dar acvaristica e o pasiune destul de complicata care cere unele investitii si ceva timp.
Originalitatea in aranjarea unui acvariu nu inseamna cum zicea si razvan sa pui un adidas scalcit si niste fiare contorsionate , originalitatea aici poate fi legata de modul de aranjare al plantelor si speciilea alese.Deasemenea acvariul poate fi decorat cu niste pietre aranjate intr-un anumit mod sau niste buturugi acoperite de jawa moss(planta naturala asemanatoare muschiului de pe copaci)
Si ca o concluzie draga miruna iti sugerez sa fugi cat mai repede la magazin sa cumperi pietris fin si plante naturale si iti garantez ca vei fi mult mai multumita de acvariul tau.Am fost si eu candva ca tine , aveam un acvariu de 30 litri numai cu pesti dar iintr-o zi mi-am luat inima-n dinti si mi-am cumparat plante si abia dupa mi-am dat seama de importanta lor.Pentru mine acvariul nu inseamna numai pesti , decorul din acvariu e la fel de important.Sper sa intelegi ca nimeni nu face misto de tine dar "este unii mai comedieni" si noi le permitem pentru ca ei stiu multe si ne-au invatat si pe noi foarte multe despre acvaristica si de aceea avem tot respectul pentru ei.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Cory
Member
[Avatar]

Joined: 06/06/2005 09:56:14
Messages: 180
Location: Vatra Luminoasa
IP:
Offline

Voalul Miresei=peste voalat poate sa fie vorba de orice peste cu innotatoarele voalate: betta, carasi, ternetzi voalati, xipho voalati, scalari, pana si guppy, papagali etc.
Mi-am intrebat un coleg de serviciu, care in tinerete (75 - 80) a crescut pentru vanzare multe rase de pesti dar nu stie nici el nimic de voalul miresei

I shut my eyes in order to see...
Horea
Member

Joined: 24/02/2005 10:59:36
Messages: 144
Location: Medias
IP:
Offline

Voalul miresei = caras auriu , varianta pe alb sau alb cu portocaliu . E o denumire care era folosita des in zona mea . Intre timp. am mai 'evolouat' si noi , ardelenii de pe Tarnave, si folosim denumirea simpla de caras.
Cat despre celelalte, eu zic ca nu trebuie sa-ti dai frau liber adrenalinei cand dai de cate unul mai "urzicator". Umorul asta mai caustic nu e neaparat desconsiderator. Fiecare zona are ceva specific. Cei din partea mai de sud, se zice ca sunt ' mai iuti si mai mistocari'
[Email]
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Va multumesc pentru idei.


La petshopul din localitatea mea (Timisoara), nu exista pietris fin pentru acvariu, exista insa nisip special pentru plantele subacvative, pe care nu as vrea sa il cumpar pentru ca vreau sa imi iau si un aspirator pentru acvariu, care sa ma ajute sa curat fundul acvariului mai usor, fara sa schimb apa atat de des. Pana acum am tot carat 60 de litri de apa in fiecare zi. Nu ma deranjeaza sa schimb apa, o fac cu placere si ma relaxeaza, insa ma gandesc ca poate in anumite zile voi fi mai ocupata si nu as vrea sa ramana acvariul murdar. Am observat ca pestii sunt mai veseli daca le schimb apa zilnic. Acvariul meu este din acela din sticla aceea mai speciala care confera o claritate deosebita, am inteles ca contine niste cristale speciale ?? (cel putin asa mi-a spus vanzatorul, care nu cred ca m-ar fi inselat pentru ca il cunosteam). In orice caz, nu e sticla aia verzuie obisnuita si arata feeric cand apa e curata.

Apropo, am vazut in orasul meu, un acvariu cu orga de lumini in interior, incorporata in corpul acvariului, cum as putea sa fac rost de asa ceva separat ?
[Email]
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am sa primesc saptamana viitoare cablul de descarcare a pozelor pe calculator si atunci o sa incerc sa postez poze cu acvariul meu aici. O sa vedeti ca nu e chiar asa de groaznic. am in total 9 pesti mici, din care vreau sa dau 6 GRATUIT. Daca e cineva interesat de 4 gourami albastri pui sau masculi de beta pui si este preferabil din Timisoara, ii rog sa posteze o adresa de e-mail unde sa le pot transmite numarul meu de telefon.
[Email]
kid
Member
[Avatar]

Joined: 05/05/2005 22:54:19
Messages: 157
Location: Bucuresti
IP:
Offline

apa trebui schimbata oricum. Legat de orga de lumini ....gusturile nu se discuta, dar nu cred ca am mai vazut asemenea gusturi pe forumul asta...
alt caz incurabil smilie
[Yahoo!]
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Acvariul ala cu orga de lumini sigur nu era facut in Romania si l-am vazut intr-un magazin din Timisoara mai demult. Se vindea cu tot cu acvariu, insa. Unde as putea gasi o orga de lumini pentru acvariu care sa se vanda separat ?
[Email]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

Joined: 16/01/2005 03:20:40
Messages: 914
Location: Bucuresti - Berceni
IP:
Offline

Nu prea am auzit de orga de lumini in acvariu pana acum si imi e e greu sa imi dau seama la ce te referi.Poate un desen ceva , sau o descrierea mai completa ne va ajuta.Oricum se poate face cam orice , dar acvariul are nevoie de capac pentru ca presupun ca acolo se afla orga acea de lumini.Capacul poate fi facut de cineva priceput si poate si orga de lumini singura problema ar fi ca o sa-ti inebuneasca pestii de atatea lumini.Cea mai buna lumina dupa cum am mai spus pentru acvariul tau ar fi 2 becuri economice cu lumina calda.Dar tu o tii in continuare pe-a ta si nu vrei sa intelegi ca acvariul trebuie sa reprezinte un colt din natura si nicidecum o discoteca sau ce vrei tu sa faci din el.Nu vad cum ar putea o orga de lumini sa faca un acvariu mai frumos , dupa parerea mea si cred ca a tuturor de pe forum ceea ce vrei tu sa faci nu are nici o legatura cu acvaristica.La magazinele de acvaristica se gasesc multe aberatii facute special sa fie cumparate de neinititatii ca tine .Daca tu vrei sa dai banii pe asa ceva e alegerea ta noi te-am sfatuit si au inceput sa ne cam oboseasca degetele de cate sfaturi ti-am dat peste care tu ai trecut fara sa-ti pese.Acesta este ultmiul sfat pe care ti-l mai dau(pentru ca personal te-am catalogat o cauza pierduta) schimba-ti atitudinea ca altfel nu vei avea viata lunga pe forumul asta.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
miruna
Junior member

Joined: 14/07/2005 12:24:56
Messages: 34
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am citit pe internet ca pentru a asigura sanatatea pestilor molly ar fi necesara o cantitate de sare neiodata adaugata in apa, problema e ca acolo mai am un beta . nu il deranjeaza ? Mai am si o alta problema...Nu m-am uitat de la inceput cand i-am cumparat la beta ce desen aveau, dar acum mi se pare ca le-au aparut 2 pete alungite, paralele in zona capului de culoare roz-portocaliu deschis (am citit undeva ca aparitia unor pete roz-portocalii ar fi o boala). Aceste pete sunt aproximativ simetrice insa, in sensul ca se gasesc si pe partea cealalta a capului. Nu stiu daca acesta este desenul lor, sau ar trebui sa ii indop cu medicamente. La pestii beta mai mici (mai am 3 pui pe care vreau saii dau), exista pete asemmanatoare insa sunt mai asimetrice si unul dintre ei singereaza (bine, asta cred ca s-ar putea datora si atacurilor din partea celui mai mare). Pe cei 3 beta masculi mai micii ii voi da, dar nu as vrea sa ii dau bolnavi.
Si inca o problema - sau mi se pare mie - beta si-a pierdut parca din intensitatea culorii, la cumparare parca era de un albastru mai intens.
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

miruna wrote:
La petshopul din localitatea mea (Timisoara), nu exista pietris fin pentru acvariu, exista insa nisip special pentru plantele subacvative, pe care nu as vrea sa il cumpar pentru ca vreau sa imi iau si un aspirator pentru acvariu, care sa ma ajute sa curat fundul acvariului mai usor, fara sa schimb apa atat de des. Pana acum am tot carat 60 de litri de apa in fiecare zi. Nu ma deranjeaza sa schimb apa, o fac cu placere si ma relaxeaza, insa ma gandesc ca poate in anumite zile voi fi mai ocupata si nu as vrea sa ramana acvariul murdar. Am observat ca pestii sunt mai veseli daca le schimb apa zilnic. Acvariul meu este din acela din sticla aceea mai speciala care confera o claritate deosebita, am inteles ca contine niste cristale speciale ?? (cel putin asa mi-a spus vanzatorul, care nu cred ca m-ar fi inselat pentru ca il cunosteam). In orice caz, nu e sticla aia verzuie obisnuita si arata feeric cand apa e curata.

O mica observatie, daca imi este permis... Nu trebuie sa schimbi apa zilnic si mai ales nu pe toata.

miruna wrote:Apropo, am vazut in orasul meu, un acvariu cu orga de lumini in interior, incorporata in corpul acvariului, cum as putea sa fac rost de asa ceva separat ?

Pe lina castel, orga de lumini, plante de plastic la ce alteceva te-ai mai gindit ca ar merge intr-un acvariu???? Tot iti cistesc posturile si ma crucesc. Ca nu ai nici cea mai vaga idee despre acvaristica si cu ce se maninca ea nu ar fi asa de grav, cu putina bunavointa ai putea sa inveti cite ceva, dar o tii intr-una cu tot soiul de aberatii...Macar nu le mai fa "publice", ca ajungi de risul lumii. Si cei care au vrut sa te ajute, total dezinteresat, se vor plictisi intr-un final sa-si raceasca gura de pomana.
Daca vrei cu adevarat sa ai un acvariu in adevaratul sens al cuvintului, atunci tine cont ca pestii sunt niste fiinte vii, nu niste obiecte "decorative", care au nevoie de ingrijire si atentie. Daca tu crezi ca nu le poti oferi niste conditii decente de viata, gaseste-ti alt hobby.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com