[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ajutor  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
soul4u13
Unripe member

IP:

Buna ziua. Sunt un nou junior in forum si de asemenea in tot ceea ce tine de acvarii. Am citit cu interes diferitele topicuri prezentate pentru am formula o parere.Am cumparat un acvariu pe care in urma unor sugestii mai putin intelepte lam si populat foarte rapid. Acvariul este model RIO 125 cu toate accesoriile aferente. Am pus inauntru vreo 30 de pestisori ca specii fiind scalari 7 neoni 3 velifere 3 zebre 6 conconius 8 sanitari 3 un melc si 2 discusi.La sugestia/opinia vanzatorului-acavriul fiind cumparat dintr-un centru specializat am fost asigurat ca toate vor merge bine, insa vina mea fiind ca nu mam documentat mai inainte. Foarte probabil ca este supra populat.
Intrebarea,rugamintea mea ar fi daca imi puteti da niste sugestii cum sa procedez mai departe intrucat nu asi dori sa se dovedeasca pana la urma o investitie esuata si sincer nu doresc nici ca pestii sa moara,asi prefera sa ii dau inapoi.
Acavriul are aproape o saptamana, apa am schimbato in proportie de 30% deja si pana acum toti pesti "par" in regula.
Va multumesc anticipat si imi cer scuze fata de cei care se vor simti ofensati de postarea acastui anunt.
wizzard_6
Member
[Avatar]

IP:

am patit si eu asta, cauta Bio Spira, am citit ca este singura eficace la ciclarea acvariului,daca gasesti asigura-te ca a fost tinuta la frigider. Eu n-am gasit nicaieri asa ca am optat pentru o solutie care ionizeaza amonia si devine mai putin toxica(am folosit Stability si Prime de la Seachem....f.bune). Continua cu schimburile de apa si intereseaza-te cu numarul de pesti, redu mancarea la jumatate, eu am redus putin si ph-ul cand am avut problema asta deoarece am citit ca amoniacul este cu mult mai nociv la ph mare.

si inca ceva. scoate carbunele din filtru pe perioada ciclarii si nu pune solutii gen Aquaclear. Omoara bacteriile

am scris pe masura ce mi-am amintit,cred ca va repapa adminul greseala. Scuze anticipat.
Roaga un cunoscut care are acvariu ciclat sa-ti dea o bucata din filtru (are ceva bacterii) dar treaba asta e cu risc...daca respectivul are vreo boala in acvariu,o aduci si in al tau

foarte bun sa intelegi ciclul nitrogenului:
http://freshaquarium.about.com/cs/biologicalcycle/a/nitrogencycle.htm
[Yahoo!]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu nu stiu care sunt acesoriile. Daca ai un filtru biologic, interior sau exterior, nu-l confunda cu cel rapid, (mecanic) ca acela nu filtreaza biologic, va trebui sa grabesti cat poti ciclarea sa prin adaos de bacterii, pe care le poti cumpara din petshop.
Cumpara solutii, nu testere cu fasii de hartie 5 in 1, ca au tolerante prea mari, pentru amoniac, nitrit si nitrat si masoara cel putin la 2 zile amoniac si nitrit. Acestea vor aparea curand si dupa ce vor atinge concentratii periculoase vor incepe sa scada.
Schimba apa cand devin daunatoare! Atunci va trebui sa masori si nitrat. Daca cumperi bacterii trebuie sa le lasi cateva zile timp sa se fixeze pe materialele din filtru, asa ca ar fi bine sa nu le arunci odata cu apa schimbata. Nu lsa sa mearga filtrul la capacitatea maxima, ca se fixeaza bacteriile foarte greu.
Doua treimi ajung. Schimba mai multa apa inainte de a introduce bacteriile, ca sa ramana mai mult timp curata. Protejeaza intrarea in filtrul biologic cu un burete ca sa nu intre murdarie in el si fa tot ce poti ca sa nu fie nevoie sa-l cureti. Un burete prea fin se colmateaza prea repede, tine-l sub observatie permanent.
Unul cu porii prea mari lasa sa treaca prea multa murdarie. Pori de ca. 1mm sunt optimi. Buretele ar trebui sa aiba ca. 10 x 6 x 6 cm, cu gaura in mijloc si cu o sita de plastic sau metal care sa nu-l lase sa se stranga. Daca face curent prea puternic poti sa-i pui un burete si la iesire.
Poti sa inmoi buretele in apa, il congelezi si-l gauresti cu un tub de metal sau plastic pana aproape de capatul opus. Lasi cam 1 cm negaurit. Pe ambalajul bacteriilor scrie pentru cat volum de apa ajung. Cumpara cu jumatate mai mult, si pune-le pe toate deodata. Nu mai cere parerea vanzatorilor, sau fa invers ce-ti spun ei. Interesele tale si ale lor difera substantial! Cand cumperi, indiferent ce, trebuie sa stii mai bine decat vanzatorii ce faci. Ei sunt dresati sa vanda gheata la eschimosi!
gagarici
Junior member

IP:

salut,
daca as fi primit la timp sfaturile pe care le-ai primit de la Carja Ioan si eu as fi scapat de multe probleme in timp. personal le-am cam dedus cu timpul solutiile astea ce le concentreaza in post-ul lui de mai sus.
oricum daca ai pestii mici nu vei avea probleme majore/vizibile cam o luna dupa care vor incepe sa cedeze si-ti vor muri treptat cei mai sensibili pana se vor echilibra fortele...
eu am gresit punand fooooarte multa mancare si am grabit procesul de descompunere a mizeriilor si am intoxicat repede apa, a trebuit sa fac schimbari de apa la 2 zile cam 20% si am tot curatat kile de mizerie din filtru.
apoi am dat filtrul la max si am vazut ca apa era curata 2 zile max apoi mirosea filtrul de nu puteai sa stai in casa.
am cautat chimicale am ales MAX 3 solutii 1 biotop 2 bacterii de reducere nitrati si 3 solutie pt calmarea pestilor stresati de apa toxica
am folosit doze duble prima oara apoi peste o saptamana am folosit doze normale
oricum era prea tarziu, au murit foarte multi pesti, prostia a fost ca prietenii mei ma vazusera ca pusesem bazinul la ciclat (nu stiau ce inseamna asta. cum adica sa pun mancare in apa goala?) si se intrebau de ce las acvariul gol doar cu plante si pietris dar zero pesti?
crezusera ca ramasesem fara bani si s-a nimerit sa fie ziua mea si m-am trezit ca fiecare a venit cu 3-4 pestisori. (42 pui de neoni, sanitari, xipho, zebre si alte exemplare)
nu am stat sa le explic ca gresisera si i-am pus pe toti in apa desi chiar si incepator observasem incompatibilitati.
toata noaptea nu am dormit ca-mi tot sareau pesti din apa ca se alergau si ma duceam sa-i bag la loc in apa, ca nu aveam ceva destul de mare sa acopar bazinul...
oricum, asta a fost acum 2 ani
acum sprapopulez bazinul ca se inmultesc ca nebunii si iar tre sa schimb 20% la 3-4 zile pana mai scap de niste pestioci
sfatul meu, daca sunt puiandri lasa-i mai nemancati baga repede solutii care au bacterii sub forma concentrata si ai rabdare 2 saptamani poate treci cu bine peste perioada naspa
dar ia in considerare sa cedezi/donezi/vinzi cativa pesti
ai inceput cu prea multi pesti
bafta

Asa-i la vie!
[Email] [Yahoo!]
soul4u13
Unripe member

IP:

Revin cu mai multe detalii,
Dupa cum am spus acvariul este RIO 125, capacitatea de 125 litri are filtru gen bioflow,lumina asigurata de 2 neoane pentru mai multe detalii http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=4. Ca pompa de aer folosesc Resun airpump AC-9602, cu 2 iesiri prima intr-o piatra verde situata in coltul acvariului si a 2 iesire intr-un furtun/perdea de aer situat in spatele radacinii de mangrova.
Nu am mentionat anterior ca inauntru se afla o radacina de mangrova, cca 40-45 cm, si 3 plante-2 anubias si una nimphea lotus.
Multumesc celor care au raspuns si azi am plecat deja sa caut solutiile necesare pentru testarea apei/amoniac,nitrit si nitrat.
Mentionez ca apa pe care am pus-o/schimbat-o a fost apa de la robinet tratata cu solutia Aquasafe de la Tetra.
Astept in continuare raspunsurile voastre si va multumesc

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: