[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un vis realizat  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Bine v-am gasit si in aceasta sectiune a forumului. Sper ca titlul acestui topic sa nu fie prea cinematografic, dar cam reflecta realitatea. M-am hotarat sa scriu si aici, sa postez in aceasta sectiune, pentru a se putea urmari evolutia acvariului meu. Mi-a trebuit ceva timp pana sa ma hotarasc, dar am ajuns la concluzia ca acvariul incepe cu adevarat sa-mi placa si sa se apropie din ce in ce mai mult de un acvariu cu ceva pretentii (vedeti modestia, da? ) Serios acum, pentru mine, felul in care arata acum acvariul este o mare realizare, tinand cont de lipsa esteticului din capul si creierii mei. Multe elemente ale aranjamentului meu, sunt imprumutate de aici de pe forum, de la alti colegi, sau de pe vastul net. Cu toate ca am mai spus-o, repet: ma bucur ca am intrat in urma cu aproape un an (doar un nebun isi face cont pe un forum de ziua lui :drogat pe acest forum unde am cunoscut oameni de treaba (cam putin spus dar nu vreau sa folosesc cuvinte pompoase), cumsecade si saritori. Visul meu de a avea un acvariu frumos, sanatos cupesti si plante carora sa le mearga bine, s-a adeverit.
Acestea fiind spuse, va voi prezenta acvariul si va voi lasa pe voi sa va spuneti impresiile. Sfatul meu este sa nu ma laudati prea tare ca mi-o iau in cap si ma balonez :ego:. Vreau sa-mi spuneti unde gresesc si ce ar mai trebui facut.
Fac acum o succinta prezentare a acvariului, apei, florei si faunei.
Avem un acvariu de 126 l brut, filtru extern JBL Cristal Profi e900, un power head pentru imbunatatirea circultaitiei apei si CO2-ului, CO2 presurizat, butelie 7-8 l, difuzor ceramic 120/200 Aquatic Nature, nu exista Ph controler, lumina 4*18 W t8 Osram Fluora+1*18 W t8 Flora glo, controlate cu prize programabile. Program de iluminare: 10:00-14:00 si 16:00-22:00
Substrat JBL Aqua basis, cu pietris 2-3 mm, fertilizare cu Feropol-10ml/zi, Feropol 24-5picaturi/zi si EI de la Val-4ml/zi.
Ca parametrii ai apei pot enumera urmatoarele teste: NH3/NH4-0, NO2-0, NO3 ~15 mg/l, GH intre 7-14, KH intre 6-10, PH pe undeva pe la 6.8. Alte teste deocamdata nu mai am, poate doar un test de PO4 sa fac, da’ acum mi-e lene :somn: .
In momentul de fata, ar fi umatoarele plante. Heteranthera zosterifolia, Anubias, Limnophila aromatica, Ludwigia repens “rubin”, Valisneria (zic io spiralis), Hemianthus callitricoides, Micranthemum micranthemoides, Blyxa japonica, Marsilea hirsuta si cateva pietre cu Riccia fluitans. A, si vreo 2-3 fire de Rotala macranda pe care inca nu reusesc s-o fac sa arate faraonic si nu numai.
Ca animale, se regasesc vreo 16 Paracheirodon innesi (neoni), 4 Xiphophorus maculatus (platy), 6 Corydoras panda, 2 Crossocheilus siamensis (SAE), 3 Pomacea bridgesii, si vreo 15-20 de Neocaridina heteropoda var. red (Red cherry). De vreo doua saptamani a trebuit sa introduce in acvariu 6 Hemigrammus bleheri si 2 Gupppy (din varii motive :badboy. Sper ca acesta usoara suprapopulare sa nu afecteze .

Acum va voi arata etapele de transformare prin care a trecut acvariul de-a lungul a cca 9 luni de zile, urmand ca ultimele poze sa fie cele de acum.

Octombrie 2008-poza asta am pus-o singur de data asta, pentru a nu mai da ocazia unora sa vorbeasca de funie in casa spanzuratului :-P. Nu spun ca-i vorba de Lofty ca-mi iau ban
Apropos am recitit primele pagini ale topicului deschis de mine la Coltul incepatorului. Cata naivitate si candoare si nestiinta si nu mai stiu ce:

Decembrie 2008

Tot Decembrie 2008

Martie 2009

Aprilie 2009

Si desigur, ultimele poze, calde inca, iunie 2009.
Acestea din urma sunt facute si inainte si dupa ce am tuns putin prin acvariu, dar sper ca acest lucru sa nu deranjeze foarte tare. Cred ca si asa se poate forma o impresie.
Hetherantera sufera din cauza caldurii, nu mai este asa deasa, dar rezista eroic. Iar despre Blyxa ce sa zic, imi place de mor cum merge. Made by Lofty Sper ca-mi va fi iertat pacatul anterior.
Cam acesta este acvariul meu, iar modificarile pe care le voi face de acum incolo, le voi prezenta aici.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

ii bun daca in decurs de un an ai reusit sa te "limitezi" la aceste randuri ma intreb ca timp ti-a luat sa-l scrii
oricum se vad diferentele
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Radu.U wrote:ii bun daca in decurs de un an ai reusit sa te "limitezi" la aceste randuri ma intreb ca timp ti-a luat sa-l scrii
oricum se vad diferentele


La chestia cu scrisu' nu m-am chinuit prea mult. De-ar fi asa usor si-n acvaristica...
Si sa stii ca diferentele le-am sesizat si eu.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bravos, asteptam evolutia ulterioara.
Pietrisul nu pare tocmai ideal pentru plante de foreground.
[Email] [WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Io zic s-ascunzi poza din octombrie 2008 sa n-o vada nimeni :p ....... sper ca peste vreun an sa te pun s-ascunzi si pozele din iunie 2009 .......

alber wrote:Vreau sa-mi spuneti unde gresesc si ce ar mai trebui facut.
Faca-se voia ta .

Io zic sa scoti Valisneria ca se potriveste ca nuca-n perete. Scoate si Ludwigia repens ca nu se potriveste nici ea (nu e rubin) in fata buturugii, io vad niste Blyxa in locu' ei. Din Limnophila aromatica as face o tufa mai deasa pina la vreo 5 cm sub nivelu' apei. La fel si cu Heteranthera. Parca nici Anubiasu' nu-mi place .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

bravo alber!

evolutia acvariului este certa..daca in prima faza elementele acelea decorative artificiale zgariau retina , ultimele poze dezvaluiesc un alt acvariu care incanta privirea si promite mult.

tine o tot asa!

crys

"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

malawi_crys wrote:evolutia acvariului este certa..daca in prima faza elementele acelea decorative artificiale zgariau retina , ultimele poze dezvaluiesc un alt acvariu care incanta privirea si promite mult.

Acum imi dau si io seama ce ati simtit voi cand ati vazut primele poze De, ce sa-i faci, sper ca n-ati avut nevoie de proculin

mosu wrote:Bravos, asteptam evolutia ulterioara.
Pietrisul nu pare tocmai ideal pentru plante de foreground.

Multam. mai lucru la el, nu stau. Pietrisu poate la un alt setup. de fapt nu poate, ci sigur


Faraonu wrote:Io zic s-ascunzi poza din octombrie 2008 sa n-o vada nimeni :p ....... sper ca peste vreun an sa te pun s-ascunzi si pozele din iunie 2009 .......

N-ascund nimic, de ce s-ascund? Sa fiu intrebat ce am facut in ultimii 5 ani si sa dau din epoleti?


Faraonu wrote:scoti Valisneria ca se potriveste ca nuca-n perete

De acord. Sa mai indesesc putin Limnophila sa pot taia si planta in stanga.

Faraonu wrote:Scoate si Ludwigia repens ca nu se potriveste nici ea (nu e rubin) in fata buturugii, io vad niste Blyxa in locu' ei

Imi cam place planta chiar de n-o fi rubin. Si mai e ceva. Buturuga aia nu e pana jos, ci se opreste undeva la jumatea acvariului. E prinsa cu ventuze pe sticla din spate. Mi-e ca daca pun Blyxa, fiind mai mica, se va vedea acest...artificiu

Faraonu wrote:Parca nici Anubiasu' nu-mi place .......

Care? Al din stanga sau al din mijloc? Sau amandoi?

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2009 07:53:32


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

alber wrote:Imi cam place planta chiar de n-o fi rubin. Si mai e ceva. Buturuga aia nu e pana jos, ci se opreste undeva la jumatea acvariului.

Daca-ti place si nu vrei s-o scoti schimba-i locu', poti pune buturuga mai in fata si Ludwigia in spatele ei.

alber wrote:
Faraonu wrote:Parca nici Anubiasu' nu-mi place .......

Care? Al din stanga sau al din mijloc? Sau amandoi?
Ala din mijloc c-are frunze prea mari .

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2009 07:53:57


Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Faraonu wrote:Daca-ti place si nu vrei s-o scoti schimba-i locu', poti pune buturuga mai in fata si Ludwigia in spatele ei.

Uite aici cum sta treaba cu buturuga aia. Nu prea vad cum as putea-o da mai in fata, poate cu ceva distantiere intre ea si ventuze. Dar nu stiu care ar fi rezultatul estetic. Sau sa fac in asa fel incat planta sa creasca pana la partea de jos, lasand sa se vade buturuga, apoi sa urce prin spate?

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2009 07:54:27


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Ma vad nevoit a scriu iar in acesta sectiune. De ce? Doar pentru ca a mai trecut ceva timp si acvariul s-a mai schimbat putin. Nu mult, dar cat de cat. Parametrii sunt aceiasi ca fertilizare si iluminare, atat doar ca am crescut EI-ul la vreo 50-60 ml/sapt.
As vrea sa-mi spuneti de ce am cateva frunze de Pogostemon mai albe, asa au crescut. Poate fi lipsa de fier? Nu am avut Ferropol vreo 2 saptamani.
Acvariul este pozat din cateva unghiuri; de asemenea am pus si cateva detalii. Nu m-am putut abtine si am "prins" si cativa locatari.
ENJOY

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 05/02/2005 03:14:35
Messages: 1789
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Imi place foarte mult cum arata , chiar ca e un VIS Felicitari si multumim pentru update!

Until you find someone worth dying for, you never really live.
g4bri3l77
Junior member

Joined: 06/07/2009 01:35:03
Messages: 14
Location: Timisoara
IP:
Offline


Mie imi place teribil "Tot Decembrie 2008". E super verde si haos total. Asa ceva vreau si eu.

g4bri3l77@yahoo.com
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Nu putem sa nu fim mindri c-ai ajuns aici ....... pornind aproape de la zero ....... daca reusesti sa-ti mentii viteza de evolutie ....... la anu' ne depasesti pe toti ....... mai bine te banez preventiv

Chiar daca-i un pic haotic acvariu ....... ai timp sa corectezi, fa-o ....... ca nu-i asa mare lucru si efectu' e maxim.

Da' unde-i Rotala macrandra .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Deci, Al-bere, iata ca roata a ajuns sa se invarta si invidia trece de partea...adminilor. La tine, macandra e frumos inlocuita de acea Barclaya parca. Arata foarte bine, dar scoate filtru ala internu si fa ordine prin tufe!
Felicitari !

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

alber wrote:As vrea sa-mi spuneti de ce am cateva frunze de Pogostemon mai albe, asa au crescut. Poate fi lipsa de fier? Nu am avut Ferropol vreo 2 saptamani.

Din poze se observa ca e vorba de frunze noi, ceea ce duce intr-adevar la ideea lipsei de fier. Ajutator ar fi ca o data cu cresterea masei plantelor sa cresti si "doza" de CO2 (in cazu' in care nu ti-ai luat inca un controller) si sa imbunatatesti circulatia apei in zona pogostemonului.

P.S. Nu-ti fa griji ca te baneaza porcu'... te debanez eu cu conditia sa treci pe africani... :crazyface:

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

minnardy wrote:de acea Barclaya parca


E Alternanthera daca nu s-au prostit de tot ochii mei.

alber wrote:de ce am cateva frunze de Pogostemon mai albe


Da. E un bun senzor pentru fier. Creste putin doza de Ferropol (da' nu varsa toata sticla inauntru), sau daca a fost doar o intrerupere temporara, atunci ok, las-o asa. Ce zice Lofty ramane totusi valabil, dar sunt sigur ca stiai deja. Stiu ca folosesti EI de ceva timp.

Concluzie - Felicitarile mele fara nici un pic de invidie... Cam netuns, totusi.
Si ai grija la GDA-ul ala care incearca sa urce pe Pogostemon helferi.

Porcu wrote:Da' unde-i Rotala macrandra


Porc, are ma, dar este macrandra de-aia care imi place mie. Invizibila.

Tine-o tot asa.
Toate cele bune.

This message was edited 2 times. Last update was at 22/10/2009 15:01:15

olinno
Member

Joined: 28/04/2009 14:09:45
Messages: 170
Location: Arad
IP:
Offline

fertilizare cu Feropol-10ml/zi


10ml/zi ?ce sticla parca scria 10ml la 80l de apa, eu adaug 10ml pe sapt pt un acvariu de 60l.

imi place acvariul tau dar parca ar merge bine cu un background negru.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Va multumesc pentru aprecieri; sa stiti ca s-au dus acolo unde trebuie.
Acum, sa incerc a raspund unor intrebari si poate sa pun altele.
Faraonu wrote:mai bine te banez preventiv

Mda, sincer nu ma asteptam la asta . O voi lua totusi ca pe o apreciere, nu ca pe o teama ca ucenicul si-ar putea depasi... -ul
Faraonu wrote:Chiar daca-i un pic haotic acvariu ....... ai timp sa corectezi, fa-o ....... ca nu-i asa mare lucru si efectu' e maxim

Da, stiu, dar voi relua o afirmatie mai veche. Nu am inclinatii catre estetica, nu ma pricep ce si cand sa tai. Plantele mele cresc asa, ca in natura, le mai ciufulesc io din cand in cand, dar fara mari pretentii.
Faraonu wrote:Da' unde-i Rotala macrandra

Preamarite, nu stiu cum sa spun, dar Rotala nu mai e. Desigur, vina nu imi apartine, zeii au vrut asta . Serios acum, Rotala nu a rezistat asa cum trebuia, asa ca a plecat. Inca nu sunt pregatit sa o cresc. Nu am un substrat de calitate, aditie de macro pe fiecare element in parte si nici...multe altele.
minnardy wrote:Deci, Al-bere, iata ca roata a ajuns sa se invarta si invidia trece de partea...adminilor. La tine, macandra e frumos inlocuita de acea Barclaya parca. Arata foarte bine, dar scoate filtru ala internu si fa ordine prin tufe!


Mi-ai "arabizat" nick-ul. Ce ma fac?
Mda, vad ca incep a avea probleme cu adminii. Dar ce sa-i faci, "ce e scris si pentru noi..." Stiti voi continuare
Filtrul intern va iesi poate la vreo poza. Dar sta acolo pentru curenti in acvariu si filtrare mecanica. Face treaba buna
Lofty wrote:Din poze se observa ca e vorba de frunze noi, ceea ce duce intr-adevar la ideea lipsei de fier. Ajutator ar fi ca o data cu cresterea masei plantelor sa cresti si "doza" de CO2 (in cazu' in care nu ti-ai luat inca un controller) si sa imbunatatesti circulatia apei in zona pogostemonului.

Nu am inca un controler pentru Ph, asa ca stau cu ochiu' pe testul vizual si cresc doza de CO2, odata cu dezvoltarea plantelor si cu inverzirea solutiei din tester.. Circulatie de apa este in zona, nu-i problema. Cred ca intr-adevar lipsa fierului a albit frunzele noi. Am revenit la dozarea obisnuita.
Lofty wrote:P.S. Nu-ti fa griji ca te baneaza porcu'... te debanez eu cu conditia sa treci pe africani...

Mda, aceeasi Marie, cu alta palarie . Adica is intre ciocan si nicovala. Unu ma baneaza, altu ma debaneaza, da' cu un pic de santaj. Asa, de vreo 3-400 de litri, nu? aca imi fac bazinu cu africani, probabil ca voi fi banat in zilele cu sot si debanat in zilele fara sot. Va mai aduceti aminte metoda?
Val wrote:E Alternanthera daca nu s-au prostit de tot ochii mei.

And the winner is.....Val. Da, Alternanthera este, lilacina parca. In treaba cu fierul, da, a fost o intrerupere temporara de vreo doua saptamani. In timpul asta, plantele au consumat tot excesul, ramanad fara. Acum ma gandesc; ar fi fost bune niste teste de fier in acea perioada pentru a vedea cam cat "papa" plantele.
Val wrote:Si ai grija la GDA-ul ala care incearca sa urce pe Pogostemon helferi.

Ma exaspereaza nemernica. Nu pot scapa de ea. Am crescut si CO2-ul de sa-mi sara pestii din acvariu si tot degeaba. Nu o pot starpi. Mai am o speranta. Vreau sa inlocuiesc doua tuburi care au mai mult de 6 luni. Poate atunci voi avea rezultate.
olinno wrote:10ml/zi ?ce sticla parca scria 10ml la 80l de apa, eu adaug 10ml pe sapt pt un acvariu de 60l.

Pe vremea cand am inceput sa cresc doza de Ferropol, aveam in acvariu un Anubias. Care imi spunea ca nu are fier. E, i-am dat fier pana a parut multumit de situatie si asa a ramas.
Usor usor ajung si io la concluzia adminilor prigonitori . Ochiul acvaristului spune ce si cat sa dai. Testele sunt utile, dar doar orientative. Nu poti bate in cuie niste reguli stricte. Spre rusinea mea, trebuie sa recunosc faptul ca n-am mai facut un test de vreo 3 luni de zile. Si nici nu simt nevoia sa o fac. Acvariul merge, plantele cresc si perleaza ca nebunele, pestii nu au probleme. A, melcii sufera. Si Pomacea si ailalti. Dar asta e de la Ph-ul prea mic. Sau lipsa de calciu.
Aoleu, ce imensitate de post, sper ca veti avea rabdare sa-l parcurgeti. Macar printre randuri

A, era sa uit. Insirati-mi ceva metode de combatere a GSA sau GDA. Sau ce-o fi pacostea aia de la mine din acvariu. Poate sunt metode ce mi-au scapat. Sau cauze ale aparitiei, mai bine zis.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2009 19:44:26


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Val wrote:Porc, are ma, dar este macrandra de-aia care imi place mie. Invizibila.

Blasfemie!

@alber: felicitari!

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2009 23:13:07


I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Mai vin cu cateva poze, facute in seara aceasta. Nu sunt multe, la fel cum multe nu sunt nici schimbarile. Doar vreo 3 fire de Eriocaulon si o buturuga care mie imi place mult.
Parametrii apei i-am postat aici; unul dintre ei fiind disecat la greu
Pozele sunt aici

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com