Author |
Message |
ohodea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2009 19:27:54
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
ohodea
Junior member
IP:
|
Buna ziua!
Am citit mare parte din forumul acesta si cam toate topicurile legate de construirea unui acvariu insa, am ramas cu cateva nelamuriri.
Ipoteza problemei: construire acvariu cu dimensiunile L=1000mm, l=400mm si h=500 mm, grosime sticla pereti laterali 10mm iar pentru fund o foaie de sticla de 10 plus inca una de 4 mm(grosimea am calculat-o cu ajutorul unui calculator in format excel, pus pe site in galeria foto; am folosit un factor de siguranta 3.8).
-Am citit pe forum si am observat ca la dimensiunile astea se pot face acvarii si cu sticla de 8mm dar cu intaritoare. Eu as vrea totusi sa evit intaritoarele din motive estetice.
-Lateralele acvariului vreu sa le pun deasupra fundului iar lateralele mici sa fie incastrate intre lateralele mari.
-Siliconul pe care vreau sa il folosesc este denBraven pentru acvarii pentru ca am auzit ca este mai vascos decat bison.
-Acvariul vreau sa fie prevazut si cu o gaura de supraplin
Intrebari legate de solutionarea problemei:
1) Pentru fundul acvariului, care foaie ar trebui sa fie prima cea de 4mm sau cea de 10mm? Sau mai bine zis care din cele doua foi sa fie in contact cu apa din acvariu?
2)Pentru calculul latimii lateralelor mici ar trebui sa iau in considerare cate un milimetru pentru silicon?
3)Ce dimensiune sa aiba gaura de supraplin?(asta in functie de fitingurile pe care as putea sa le folosesc) Cam la ce inaltime maxima as putea da acesta gaura; nu de alta da as vrea ca acvariul sa aiba cat mai multa apa in el
4)Cu ce as putea sa conectez furtunul de scurgere la gaura de supraplin? Ce sita as putea folosi pentru a evita pierderea pestilor in scurgere.
5) Am vazut in galeria foto a acestui forum, ca unii useri au folosit scoci pentru a evita murdarirea sticlei cu silicon, in momentul lipirii si mi-am dat seama ca este o idee destul de buna. Problema care mi-o pun este, cand dezlipesc scociul, inainte de uscarea siliconului sau dupa?
6) La ce distanta fata de muchia foii de sticla sa lipesc scociul?
O parte din intrebarile pe care le-am formulat imi sunt neclare nu pentru ca nu am gasit pe forum raspunsuri ci pentru ca am gasit raspunsuri diferite pentru aceeasi problema.
Nestiind daca intrebarile pe care le-am pus sunt tampite sau nu, am preferat sa incadrez topicul in categoria Coltul incepatorului.
Va multumesc
|
|
 |
Radu.U
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2009 19:36:48
|
Radu.U
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/866d90e0921ac7b024b47d672445a086.png)
IP:
|
5) eu am folosit hartie adeziva, mi se pare mult mai ok de folosit ,dupa ce am turnat siliconul, am nivelat cu degetul si apoi am scos hartiile.
6) am lasat 1 mm in plus fata de grosimea sticlei (sticla de 8mm , atunci banda lipita la 0.9 mm distanta de muchie
|
|
 |
Radu.U
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2009 19:42:11
|
Radu.U
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/866d90e0921ac7b024b47d672445a086.png)
IP:
|
punctul 2:
cate 1 mm la fiecare latura mica in Minus! pentru silicon
ex: sticla 10mm , dimensiunile acvariului 100x40x50cm, va avea (100 x40fundul principal, acuma daca vrei incastrat inca o placa de 97,8x37,8, iar laturile mici: 37,8x50H)
|
|
 |
ohodea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2009 20:25:23
|
ohodea
Junior member
IP:
|
multumesc pentru promptitudine Radu. Raspunsurile pe care mi le-ai dat m-au lamurit.
Cele 2 foi ale fundului vreau sa aiba celeasi dimensiuni iar lateralele sa vina peste ele. Singurele foi de sticla care vor fi incastrate vor fi lateralele mici. Ele vor fi prinse intre lateralele mari.
Sper sa nu va suparati pe mine dar mai am o intrebare.
7) Ce inseamna cantuirea sticlei? Presupun ca o slefuire si daca e asa trebuie cantuita si pe laturile pe care urmeaza a fi aplicat siliconul?
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/06/2009 09:24:20
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
ohodea wrote:pentru fund o foaie de sticla de 10 plus inca una de 4 mm
Ajunge geamu' de 10 mm  .
ohodea wrote:Cam la ce inaltime maxima as putea da acesta gaura; nu de alta da as vrea ca acvariul sa aiba cat mai multa apa in el
Sa dai gaura prea aproape de margine nu-i bine. O dai un pic mai jos de margine si foloseti o chestie in forma de " L" infipta in gaura pe dinauntru ca sa stabilesti nivelu' apei in acvariu.
ohodea wrote:Problema care mi-o pun este, cand dezlipesc scociul, inainte de uscarea siliconului sau dupa?
Il dezlipesti cit mai repede, inainte de a face siliconu' pojghita.
ohodea wrote:La ce distanta fata de muchia foii de sticla sa lipesc scociul?
Io lipesc la vreo 3-4 mm sa ajunga mai tirziu eventualele alge in zona periculoasa.
ohodea wrote:Ce inseamna cantuirea sticlei? Presupun ca o slefuire si daca e asa trebuie cantuita si pe laturile pe care urmeaza a fi aplicat siliconul?
Nu trebe slefuita acolo unde face contact cu siliconu'. E suficient s-o slefuiesti un pic pe muchii sa nu te tai.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
ohodea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/06/2009 18:12:09
|
ohodea
Junior member
IP:
|
Ajunge geamu' de 10 mm OK .
Cerd ca asa o sa fac. O sa folosesc pentru fund o singura foaie de sticla de 10mm.
Sa dai gaura prea aproape de margine nu-i bine. O dai un pic mai jos de margine si foloseti o chestie in forma de "L" infipta in gaura pe dinauntru ca sa stabilesti nivelu' apei in acvariu.
M-am gandit, ca daca teava de scurgere ar sta exact la suprafata apei din acvariu, s-ar elimina si pojgita care se formeaza(praf si alte chestii). Daca as folosi piesa aceea in forma de L ar insemna ca gaura de scurgere ar fi undeva sub nivelul apei. Daca felul in care gandesc este gresit va rog sa ma corectati.
Referitor la sita care ar trebui pusa in capul scurgerii am inteles ca trebuie sa aiba o forma conica pentru a avea o suprafata cat mai mare pe care s-ar putea depune resturile nedorite, evitandu-se infundarea. Daca cineva foloseste metoda descrisa de mine ar putea sa-mi spuna si mie ce sita foloseste.
Referitor la pozitionarea gaurii de supraplin as vrea sa-mi spuneti, cei care aveti asa ceva, unde o aveti pozitionata si ce diametru are.
M-am gandit ca daca gaura o sa fie destul de jos fata de muchia de sus a lateralelor, ar fi bine sa mai cresc inaltimea cu inca 5 cm adica sa am o inaltime de 55 cm. (probabil o sa am vreo 7 cm fara apa). Ce ziceti este o idee buna?
P.S. Maine pe la ora 14 ma duc la magazin sa cumpar sticla si tot maine o sa ma apuc sa-l mesteresc; abia astept..
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/06/2009 08:33:03
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
ohodea wrote:Daca as folosi piesa aceea in forma de L ar insemna ca gaura de scurgere ar fi undeva sub nivelul apei. Daca felul in care gandesc este gresit va rog sa ma corectati.
Asa e.
ohodea wrote:M-am gandit ca daca gaura o sa fie destul de jos fata de muchia de sus a lateralelor, ar fi bine sa mai cresc inaltimea cu inca 5 cm adica sa am o inaltime de 55 cm. (probabil o sa am vreo 7 cm fara apa). Ce ziceti este o idee buna?
N-are rost sa-l faci asa inalt. Daca partea superioara a gaurii e la 3-4 cm sub marginea lateralei e bine. Piesa in forma de "L" va avea asemenea inaltime incit nivelu' apei din acvariu sa fie la vreo 2-3 cm sub marginea lateralei. Atentie la etanseitate, sa nu picure apa pe la gaura.
Diametru' gaurii il stabilesti in functie de piesele cu care vei conecta gaura la furtunu' de evacuare. Io zic sa n-o faci mai mica de 2 cm.
|
|
 |
ohodea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2009 23:24:37
|
ohodea
Junior member
IP:
|
Este vreo problema daca dupa 48 de ore am inlaturat lemnele prinse cu sfoara(folosite pe post de menghina dupa lipirea acvariului). Le-am dat jos pentru ca m-am impieidicat de ele prin casa(dee stau intr-o garsoniea de 24mp). Si pe deasupra am mai si miscat acvariu dintr-un loc in altul tarandu-l; mi-a fost frica sa-l ridic. Precizez ca am folosit silicon Den-Braven si ca pe tub scrie timp de uscare 1 saptamana. Ar trebui sa pun lemnele inapoi?
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2009 08:02:03
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Io nu le-as fi dat jos. Chiar daca ai tirit acvariu e posibil ca locu' pe care l-ai pus sa nu fie exact la fel de plan ca cel pe care l-ai facut ceea ce duce la tensionarea lipiturii. Dupa 48 ore siliconu' nu s-a intarit pina-n mijloc. Nu cred ca-ti poate spune cineva daca s-a intimlat ireparabilu' (adica sa se fi miscat siliconu' semintarit ceea ce poate avea efecte pe care nu le stim).
Nu cred c-are rost sa mai pui lemnele inapoi. Daca nu s-a miscat siliconu' cind le-ai dat jos si cind l-ai miscat, n-o sa se miste nici acuma. Daca s-a miscat, degeaba mai pui lemnele.
Acuma n-o sa te pun sa-l dezlipesti si sa-l faci din nou c-o sa ma blestemi  . Io l-as lasa inca 2-3 saptamini nemiscat. Apoi l-as umple cu apa si-as trage de el cu putere (la margini, nu la mijloc) sa fiu sigur ca nu se desface. Daca lipitura nu-i distrusa n-o sa-l poti desface chiar daca-i plin cu apa. Daca-i distrusa e mai bine sa se desfaca cind tragi de el decit intr-un viitor incert cind poti sa nu fii acasa sau in concediu.
De retinut pentru tine si pentru altii: nu miscati acvarii din geam de 10 mm mai repede de 2 saptamini si nu le umpleti cu apa mai repede de 3 saptamini. Io asa fac si n-am avut probleme. Va inteleg nerabdarea da' nu-i chiar asa mult sa asteptati 3 saptamini. Stiu ca unii pun apa dupa citeva zile sau o saptamina da' e treaba lor. Faptu' ca rezista se datoreaza aderentei excelente a siliconului la sticla da' in timp nu cred ca-i bine.
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2009 08:19:39
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Asaaaaa....si daca e din sticla de 12, lasati-l 4-6 saptamani gol, la o uscare profunda...puneti banda de hartie pe margini pentru o lipitura superba, folositi silicon dow corning 881 si cel mai important, lipiti-l sub directa supraveghere web-istica a lu'  !!!
Sigur nu veti regreta si veti avea un acvariu ce va rivaliza cu orice Cayman, Juwel ori Eheim de pe piata!!!
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2009 08:33:20
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Da' chiar asa multumit esti  ? Sa inteleg ca (inca  ) nu curge?
|
|
 |
ohodea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2009 11:29:12
|
ohodea
Junior member
IP:
|
Sa speram ca nu a patit nimic. O sa astept, cu siguranta, cel putin 2 saptamani pana il umplu cu apa. Mai am de facut un background din polistiren si am inteles ca si asta dureaza undeva la 10 zile pana e gata de bagat in acvariu. Deja incep sa numar zilele pana o sa-l umplu cu apa  .
|
|
 |
clauss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2009 17:49:28
|
clauss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/20136253154a394c1b50c1a.jpg)
IP:
|
|
ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view¤t=P1020632.jpg |
|
 |
|