[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
concediu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tyamathis
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/04/2005 23:05:01
Messages: 16
Location: Iasi
IP:
Offline

salutare.
trebuie sa plec cam o luna in concediu....si nu prea am cui sa las cheia sa vina sa imi hraneasca pestii...
ce pot sa fac?
instalatie de dozare nu am...de lasat in priza lumina si filtrul nu imi este frica, ca asa cum a mers pana acum de un an, poate sa mearga si in continuare....
daca le pun mult amancare cand plec, nu se strica apa??
ce sfaturi imi dati?
ce pot sa fac cu pestanii cat timp sunt plecat?
cat timp rezista fara mancare?
multumesc mult

image
[Yahoo!]
miky
Member
[Avatar]

Joined: 09/10/2004 19:54:23
Messages: 155
Location: Brasov
IP:
Offline

pai inainte de a pleca in concediu cu cateva saptamaini ai putea sa incepi sa le dai mai mult de mancare pestilor pentru a se ingrasa (ca sa aiba de unde slabi cat timp esti tu plecat)

si de rezistat ei rezista si cateva saptamani fara mancare acum depinde si cum e plantat acvariu (ei hranindu-se si cu algele de pe plante si alte microorganisme din apa)

si o idee ar fi sa-ti cumperi o priza programabila pentru a fi mult mai usor cu programul de iluminare al acvariului sau daca nu tragi perdeaua sa intre mai multa lumina in camera , nu este o idee buna sa lasi iluminatul non stop chiar daca nu e lumina prea puternica

Puterea zeilor este mare acvariu
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

tyamathis wrote:trebuie sa plec cam o luna in concediu....
Cam mult.

tyamathis wrote:daca le pun mult amancare cand plec, nu se strica apa??
Ba se imputeste apa, pestii mor => niste mirosuri de te evacueaza vecinii din casa.

tyamathis wrote:ce sfaturi imi dati?
Decit sa le dai multa haleala cind pleci, mai bine nu le dai nimic.
O priza programabila pentru lumina e obligatorie. Altfel ai sanse sa moara plantele => sa strica echilibrul acvariului.
Parca am vazut cindva o chestie de la Tetra: un cubulet de mincare care sa pune in acvariu cind pleci in concediu. Nu cunosc detalii ca n-am folosit.

P.S. Baga detalii despre acvariu ca altfel vorbim discutii .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

... orice peste rezista fara mari probleme unei perioade de foamete de circa 2 saptamani ... o luna e deja cam la limita, depinde ce fel de pesti ai ... da-ne amanunte despre bazin si numar de pesti daca vrei sfaturi pertinente ...
... eu as duce pestii la cineva, la frun' prieten care are posibilitatea sa-i gazduiasca, chiar la un pet-shop in ultima instanta ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

MARELE ALB wrote:[Parca am vazut cindva o chestie de la Tetra: un cubulet de mincare care sa pune in acvariu cind pleci in concediu.


Tabletele se cheama Tetra Weekend. Zice despre ele ca se pot folosi ca hrana pe durata vacantelor, dar nu am vazut specificata si perioada. :o O vacanta poate fi o saptamina, dar si o luna. Cam ambiguu...
johnny6600
Senior member
[Avatar]

Joined: 16/01/2005 03:20:40
Messages: 914
Location: Bucuresti - Berceni
IP:
Offline

Intr-adevar exista niste cubulete de mancare numite weekend food fish parca din care ar putea manca pestii dar mai mult de 1 saptamana nu cred ca tin.Cel mai bine ar fi sa gasesti pe cineva sa aiba grija de acvariu sau sa dai pestii cuiva.Gandeste-te cat va scadea volumul apei intr-o luna , probabil ca se va inumatati ceea ce nu e bine(poate sa ai capacul prea etans).Eu zic ca sa-i lasi o luna singuri e ca si cum i-ai condamna la moarte.Mai bine ii dai la petshop si iei altii cand te intorci.Daca aveai scimbatul apei la picatura si un hranitor automat atunci puteai sa-i lasi fara probleme.
Totusi ar trebui sa dai mai multe detalii despre acvariul tau si despre pesti pt ca nu ne-ai spus nimic.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Cory
Member
[Avatar]

Joined: 06/06/2005 09:56:14
Messages: 180
Location: Vatra Luminoasa
IP:
Offline

Tocmai am dat in cautari peste patentul celor de la TetraMin privind holiday food. Se pare ca nu iti strica de loc calitatea apei si cica pestii nu pot manca prea mult din ea - ce sa mai, produsul ideal!. Ma rog un pic de adevar o avea tinand cont ca apartin de Pfizzer (inventatorii bulinei albastre) care e o companie farmaceutica respectabila.
Stau sa ma intreb daca baracudele mele care au foamea grup nu devalizeaza in 2 zile mancarea astora??? Cred ca o sa fac odata o proba.

I shut my eyes in order to see...
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Cea mai simpla rezolvare e sa faci rost de o hranitoare automata. Costa putin peste un milion (sau o suta, daca vrei), dar face toti banii si e o investitie pentru multi ani. Eu am cumparat una acum aproape 5 ani si in concedii e nepretuita.

Ideea cu mancare multa pusa inainte de plecare, uit-o! La intoarcere o sa te ingrozesti cand o sa vezi ce "supa-crema" o sa gasesti in acvariu.

De asemenea, cumpara si o priza programabila pentru lumina. Plantele si pestii trebuie sa se odihneasca. Lumina continua ii determina la activitate continua si, in 2-3 saptamani, incep sa moara de epuizare.

Filtrul trebuie sa mearga non-stop, dar trebuie sa ai grija la apa ce se va evapora in aceasta luna. Trebuie sa montezi cateva sticle pline cu apa cu gura putin sub oglinda apei, ca sa aiba de unde sa se completeze cand se evapora. Apa distilata e cea mai recomandata, pentru ca cea de robinet iti mareste duritatea in acvariu daca o folosesti pentru completare si nu pentru schimb.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
tyamathis
Junior member
[Avatar]

Joined: 19/04/2005 23:05:01
Messages: 16
Location: Iasi
IP:
Offline

multumesc pentru sfaturi.
acvariul are 80 de litri, am 4 scalari, 2 neoni, 1 hoplosternum, 1 ancistrus, 3 guppy.
e destul de bine plantat.
ideea cu concediul de o luna pe care nu o inteleg multi: am o casuta mica-mica la munte unde pot sta. si daca sunt in vacanta, de ce sa nu schimb aerul imbaxit de oras cu cel de munte?
am vorbit cu un coleg de al meu, al carui frate are un acvariu. inca nu am primit un raspuns, dar daca ii dau lui sa ii tina, ce fac cu filtrul din acvariu? il las pornit? sau pot sa il opresc fara probleme?
cu lasatul cheilor pe la prieteni, parca n-as avea incredere....

image
[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

tyamathis wrote:...ce fac cu filtrul din acvariu? il las pornit? sau pot sa il opresc fara probleme?

Vad ca n-ai citit postul meu anterior, asa ca repet: FILTRUL TREBUIE SA MEARGA NON-STOP!!!
La capitolul asta nu merge cu negocieri!

tyamathis wrote:...cu lasatul cheilor pe la prieteni, parca n-as avea incredere....

Nici sa n-ai!
Eu am avut incredere intr-o vecina mai in varsta dar foarte saritoare si de treaba, pe care am instruit-o detaliat cand, cu ce si cu cat sa-mi hraneasca pestii. Bineinteles ca i s-au parut prea mici portiile aratate de mine si le-a dat sa manance "pe saturate". Cand am venit acasa apa era ALBA ca laptele, din efectivul de pesti mai ramasese un sfert care inca nu intrase in agonie, iar in casa putea a stricat si a putreziciune de iti provoca la stomac spasme de voma. Am deschis geamurile si m-am apucat de treaba! Dupa o calatorie pe tren cu o carca de bagaje!
De fapt, chiar incidentul asta m-a determinat sa-mi cumpar hranitoarea automata pe care o am si azi!

In concluzie: pentru ca tot ai pus deoparte niste bani pentru concediu, sacrifica 150 de lei ca sa iei o hranitoare si o priza automata. Vei dormi linistit si fara sa duci grija pestisorilor de acasa.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
calcaneu
Junior member

Joined: 19/10/2004 00:27:35
Messages: 87
Location: Regie
IP:
Offline

Okei deci io plek nu in concediu ci in vacanta :music: deci treaba e groasa cu Dempsey aia care mananca de 2 ori pe zi si tot degeaba ; acuma cum m-am gandit io s-o rezolv :
hranitoare automata custom made (nu pun poze ca arata jenant) ca deh una noua e 75 lei :draq:
lumina intra suficienta pe geam ca am balconu spre sud , deci fara priza programabila
filtru e klar ca o sa mearga non-stop , dar nush cine o sa-l curetze , la asta mai am de compilat
Haleala aia alba care se dizolva in 4-5 zile e f buna dar tre sa pun foaaarte multa ca sa se sature astia si oricum nu mai conteaza pt 2 luni :paperbag:

In concluzie daca nu mi se termina bateria la ceasul de 3 lei de la hranitoare , totu cre ca e ok

Imi place mult sa ma uit laTV
[Yahoo!]
levi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 07/12/2004 21:13:57
Messages: 418
Location: Timisoara, Fratelia (girocului)
IP:
Offline

Ti-ai facut singur o hranitoare automata??? M-ai facut curios, si sunt sigur ca si altii sunt curiosi. Pune si tu o schema, descriere, poza ceva la DIY, nu conteaza cum arata, conteaza sa functioneze. Anything numai sa nu trebuiasca sa dau si eu peste un milion (o suta de RON) in momentul in care plec si eu in vacanta.

Stand up and fight my friend,
JAH will guide you to the end! :yeah2:
[Email] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

@calcaneu: daca pleci in vacanta pentru doua luni ar fi bine sa lasi acvariul in grija cuiva. E un interval prea mare de timp ca sa nu se intample ceva neprevazut si sunt sanse bune ca sa intervina vreun ghinion. Nu mai pun la socoteala faptul ca in astea doua luni apa se va evapora in proportie de peste 50%. Pestii tai vor deveni amfibii, ca Periophthalmus.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
denis.stelian
Junior member

Joined: 05/05/2005 01:34:05
Messages: 19
Location: München
IP:
Offline

Am vazut ca unii sunt interesati sa afle mai multe depre TetraMinWeekend, mancare speciala pentru concediu conceputa de cei de la Tetra.
Mancarea are forma unor cubulete mici rosii, extrem de dure ce se dizolva foarte lent in apa.Sa vedem cam ce spune producatorul despre ea:
-continut sporit de minerale si substante hranitoare
-usor de administrat
-stabil timp indelungat

  • Administrare

    Marimea acvariului(l) Nr pesti Zile de concediu Dozare

    40-70 8-18 3-5 1-2buc
    6-9 2-3buc
    70-110 19-25 3-5 1-2buc
    6-9 5-8buc
    >110 >25 3-5 2-3buc
    6-9 8-10buc


  • Din pacate tabelul facut de mine nu apare, asa ca am incercat sa il explic cu ajutorul culorilor. Pare super complicat, dar e super simplu:
    Ex: la un acvariu de 40-70l, cu un numar de pesti intre 8-18 , pentru o perioada de concediu de 3-5 zile se vor adauga in apa 1-2 bucati de TetraMinWeekend.Pentru un concediu de 6-9 zile, se vor adauga 2-3 bucati.
    Experientele mele cu acest fel de mancare sunt pozitive.Apa nu se murdareste si nu capata nici un fel de miros. Pestii iubesc mancarea asta si o imping dintr-un colt in celalalt al acvariului. Pretul undeva la 4,50 euro.
    Cred ca e o varianta mult mai ieftina decat cea a unei hranitori automate.
    Intre timp si alte firme prezinta produse asemanatoare, poate la preturi chiar mai ieftine.
    [Email]
    Porcu
    Faraonu'
    [Avatar]

    Joined: 01/03/2002 09:35:00
    Messages: 11163
    Location: Egiptu' Antic
    IP:
    Offline

    E buna pentru concedii pina la trei saptamini. Prima saptamina au ce hali pestii, apoi un pic dddaaa greva foamei nu-i ucide.
    La concedii mai lungi se poate apela la "vecinu' binevoitor" care nu are de facut altceva decit sa arunce in acvariu la o data precis stabilita un numar la fel de precis stabilit dddaaa cuburi .

    Toate cele de mai sus se aplica in acvarii putin populate si echilibrate. La acvarii mediu sau suprapopulate ....... nu se pleaca in concediu ....... orice peste mort impute apa si urmeaza o serie de alti pesti morti si apoi iti sparge politia usa in cautarea cadavrului in putrefactie pppaaa care l-au reclamat vecinii cum ca ar fi in apartamentu' tau .

    Poze: smilie ... Poze cu plante
    Mordax
    Member
    [Avatar]

    Joined: 08/10/2004 16:23:29
    Messages: 284
    Location: Bucuresti
    IP:
    Offline

    Mai e o varianta, dar nu am testat-o si nici nu vreau sa-i fac reclama.
    Fish-sitter (o varianta de baby-sitter):
    http://www.animax.ro/intretinere_acvarii.html

    Cei de la Animax ofera asa ceva, dar nu stiu preturi, conditii, etc.
    (repet, nu vreau sa fac reclama).
    Oricum, am inteles ca in strainatate e ceva comun.
     
    Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
    Go to:   
    Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com