Author |
Message |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 12:38:51
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Salutare!
In primul rand, as vrea pe aceasta cale sa-i multumesc lui Lofty pentru butelie si plante. Plantele sunt exceptionale iar butelia functioneaza impecabil (evident)!
Acum, s-ar parea ca am niste mici probleme si as vrea niste sfaturi.
In primul rand, despre reductorul de presiune. Problema este ca reductorul de presiune pe care l-am luat are gradaj pana la 120 de bari pe ceasul care-mi indica presiunea din butelie iar pe butelie scrie 250.  Ideea e ca acul imi sta la maxim, peste gradaj, in opritorul ala de pe ceas. E vreo problema?
Alta problema e ca eu cred ca am bagat cam mult CO2 intr-o zi. Ideea e ca mi-a cedat un SAE. Adica a murit. Neonii nu au absolut nimic! Am masurat ph-ul in seara aia si era ~6.2 - 6.3 (nu am ph controller). Testele sunt de la Sera. Am gradatie pentru 6.5 si pentru 6 (bine, si multe altele, dar asta e intervalul in care imi indica) si dupa culoare era mai mult spre 6. Acuma, tinand cont ca kh-ul este 8 (nu ma bateti!) si uitandu-ma in tabelul de pe site din articolul despre CO2, am vazut ca, cel putin teoretic, aveam o concentratie maare de CO2. Acum am scazut putin debitul de CO2 la aproximativ 2 - 3 bule pe secunda si ph-ul a crescut pe la 6.4 - 6.5 care, nu stiu, e tot prea mult? Iarasi, din acel tabel pare sa fie mult. A, da, si gh e undeva pe la 16 daca-mi mai aduc bine aminte... Nu inteleg c s-a intamplat. Inainte sa ma mut, puneam tot apa de la robinet si aveam kh 3 - 4.
Ce as vrea eu sa stiu este daca treaba asta imi afecteaza negativ plantele. Sa mai scad debitul de CO2 si mai mult? Problema e ca daca il mai reduc la 1 - 1,5 bule pe secunda nu mai apare fenomenul de perlare pe plante.
Despre echipamente: butelie, reducotr de presiune, bubble counter, valva anti-retur, reactor Tornado montat direct pe output-ul filtrului extern (Tetratec ex700), in exterior. Reactorul isi face treaba de minune, este excelent, dizolva foarte bine CO2-ul.
Deci, ce spuneti?
|
|
 |
bilti
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 13:00:44
|
bilti
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1512669051436b1a96af371.jpg)
IP:
|
gengiskhan wrote:
In primul rand, despre reductorul de presiune. Problema este ca reductorul de presiune pe care l-am luat are gradaj pana la 120 de bari pe ceasul care-mi indica presiunea din butelie iar pe butelie scrie 250.  Ideea e ca acul imi sta la maxim, peste gradaj, in opritorul ala de pe ceas. E vreo problema?
in primul rand cat ai pe ceas? nu prea cred sa ai tu acolo 120 de bari.
pe butelie scrie pe cat este garantata. adica 250.
|
Acvariul meu |
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 13:30:33
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
SAE nu a murit de la pH-ul mic ci, in cazul in care moartea lui chiar are vreo legatura cu toata discutia si nu e doar o coincidenta, de la socul de ph, cel mai probabil.
Daca neonii nu prezinta semne de stres, atunci CO2-ul nu este prea mult.
Daca plantele nu scot bule (si ai si o fertilizare rezonabila) atunci este prea putin CO2.
Atentie cu reductorul ala de presiune. Daca e in stare sa iti indice valori eronate ale presiunii (ceea ce e foarte probabil pentru ca nu cred ca ti-a incarcat cineva bultelia la de doua ori capacitatea ei) atunci nu cred ca e foarte bun. Ceea ce inseamna ca iti va varia mult debitul de CO2 cu temperatura din camera. Cu cat e mai frig, cu atat o sa iti bage mai mult CO2 si invers... Stai cu ochii pe el.
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 13:36:56
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
Da un search pe forum, parca tropikana explica diferentele si din cate am citit am inteles ca 250 de bari reprezinta presiunea de incercare, adica presiunea maxima la care recipientul rezista fara a suferi modificari permanente , iar presiunea de lucru, cea din buteliile noastre cu CO2, este de ~ 60bari.
Acum practic de ce iti indica tie asa mult..nu imi dau seama
|
|
 |
Lofty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 13:49:13
|
Lofty
De-al casei
IP:
|
Butelia a fost incarcata pe cantar, deci a fost bagat in ea exact atat cat trebuie. Reductorul de presiune Dupla pus pe ea arata vineri seara fix 60 de bari. Ca fapt divers, la presiuni mai mari de 90 de bari, reductorul Dupla imi taie gazul de tot, reglajul fin devenind inutilizabil.
In concluzie, cred ca reductorul tau indica eronat, insa important e ca iti functioneaza reglajul fin si poti umbla la debit. Nu e bine sa nu ai un pH stabil; lasa 3 bule pe secunda daca restul de pesti nu au nimic, iar plantele perleaza. Ce marca e reductorul?
|
Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 14:11:25
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Val wrote:SAE nu a murit de la pH-ul mic ci, in cazul in care moartea lui chiar are vreo legatura cu toata discutia si nu e doar o coincidenta, de la socul de ph, cel mai probabil.
Asta vroiam sa spun - soc de ph. Trebuie sa mentionez ca treaba asta s-a intamplat inainte sa bag butelia de la Lofty, cand aveam o butelie mica mica, de 95 de grame la care varia destul de mult debitul in cursul unei zile. Si trebuie sa mai adaug: 2 ancistrus - nu au avut nimic, vreo n red cherry (n adica unknown) - nu au avut absolut nimic.
Val wrote:Daca neonii nu prezinta semne de stres, atunci CO2-ul nu este prea mult.
Neonii nu au nici pe... nimic!
Val wrote:Daca plantele nu scot bule (si ai si o fertilizare rezonabila) atunci este prea putin CO2.
Fertilizarea este dupla, iar plantele scot bule de pe la 3 bule de CO2. Daca dau mai putin... nimic.
Val wrote:Cu cat e mai frig, cu atat o sa iti bage mai mult CO2 si invers...
Nu e invers?
Lofty wrote:Ce marca e reductorul?
Nu mai tin minte, este cel de aici. Si aici nu vad specificat niciun nume.
Nici nu m-am gandit ca butelia ar avea ceva.  Nu stiam la cat se incarca o butelie si din cauza asta am presupus ca e presiune mai mare acolo. Reglajul fin merge perfect, debitul este perfect constant, testat in ultimele 2 zile. Cum ii dau drumul dimineata exact acelasi debit il am seara, cand il inchid. Totul este ok, singura problema e cu acest reductor la care imi sta cu acul la maxim.
In concluzie: nu e ceva in neregula daca am ph 6.2 - 6.3 si kh 8? Adica asta ar insemna o concentratie destul de mare de CO2 in apa. Daca imi spuneti ca e ok, atunci ma linistesc.  Ma intereseaza in principal sa fie ok pentru plante. Nu zic ca pestii nu ma intereseaza...
|
|
 |
Lofty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 15:36:14
|
Lofty
De-al casei
IP:
|
Reactorul ala e Aqua Medic si e bunicel.
Tii cumva butelia langa o sursa de caldura?
Daca pestii n-au nimic, lasa pH-ul la cat ai zis tu. Oricum cantitatea de CO2 din apa e mai mica decat crezi tu.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 15:42:25
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
La cate reductoare am vazut eu, nu. Nu e invers. Daca logica ta, ca si a mea initial, te duce cu gandul la faptul ca la o temperatura mai mica gazul din butelie se contracta si deci scade presiunea, e inca un exemplu din viata de toate zilele cand intuitia ne inseala. E vorba de reductor, nu de butelie. Reductorul trebuie sa iti dea aceeasi presiune indiferent ca in butelie sunt 60 sau 6 bari. Si asa si face in linii mari. Ceva in el, vreo membrana, vreun "needle" variaza in vreun fel cu temperatura si de aici variatia de debit. Mai mult CO2 la temperaturi mai mici ale mediului ambiant, Mai putin CO2 daca temperatura din camera creste. N-am demontat inca un reductor de presiune asa ca nu ma intreba de ce...
Referitor la concentratia de CO2. Daca pestii nu au de suferit inseamna ca nu ai prea mult CO2. Plantele nu vor suferi in nici un caz la concentratii rezonabile. Oricum animalele dau semne (dupa care isi dau si sufletu') cu muuuult inainte ca plantele sa aiba de suferit.
Cel mai bun senzor de CO2 raman vietuitoarele din acvariile noastre, mai bune decat scule de mii de euro.
Si ca sa te mai linistesti, iti dau si eu un exemplu din acvariul meu:
Eu am KH=7 si pH=6 deci, cel putin teoretic as avea 210ppm CO2. Evident ca nu poate fi vorba sa am atat, sunt multe substante in afara de bicarbonati care se comporta ca buffer influentand tabelul ala. Ceea ce incercam sa iti spun este ca se poate sa ai, teoretic, si valori imense ale concentatiei de CO2 si totusi el sa fie ok, undeva in jur de 30ppm, hai poate 40ppm, sa zicem.
Atentie: asta nu inseamna ca recomand cuiva sa ajunga la valorile alea ale KH si pH. Cum spuneam, bagati CO2 privind plantele si pestii si nu va luati aprioric dupa un acvariu sau altul.
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 16:38:17
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Lofty wrote:Tii cumva butelia langa o sursa de caldura?
Nu, butelia este in spatele acvariului, langa perete si nu este nici o sursa de caldura pe langa ea.
Val wrote:La cate reductoare am vazut eu, nu. Nu e invers.
Ok, am inteles, multumesc pentru clarificari.
In cazul asta, o sa ma linistesc si o sa tin un ochi pe pesti. CO2-ul va reveni de maine la 3 - 4 bule pe secunda ca acum nu am cum sa-l reglez "remote" de la serviciu. :p
Putin off-topic: Lofty, Aromatica aia este... exceptional de frumoasa  Este din acvariul din semnatura ta?
|
|
 |
Lofty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 16:43:02
|
Lofty
De-al casei
IP:
|
gengiskhan wrote:Putin off-topic: Lofty, Aromatica aia este... exceptional de frumoasa  Este din acvariul din semnatura ta?
Exact de acolo.
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/03/2009 17:10:19
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
O sa iau tot thread-ul ala in care ai povestit ce si cum ai facut sa il citesc, poate prind si eu vreun "secret". :p
Thanks again. Cred ca se poate inchide.
|
|
 |
|