minnardy wrote:... Eheim Surface suction extractor 3535
Am 3 bucati din acest model, doua la 2 acvarii cu ciclide si unul la cel plantat. Cam de vreun an. La acvariul ala lung de 2 m am unul singur si face fata cu brio, deci n-are rost sa te complici cu mai multe bucati.
minnardy wrote:... eficacitatea lor anti-biofilmica
Din punctul meu de vedere eficacitatea lor e maxima, biofilmul disparand in primele 5 minute de utilizare.
minnardy wrote:... avantaje / dezavantaje, aspecte negative in folosire, etc.
Aici sunt mai multe de zis, cu trimitere un pic si la criteriul eficacitatii.
In primul rand se monteaza si dezasambleaza in bucati foarte usor (chiar si tubul cel mare si gros) acest lucru dovedindu-se folositor cand am observat creveti sau ancistrusi intrati pe acolo si am purces la eliberarea lor.
Daca filtrul are debit mare, dispozitivul devine zgomotos (un pacanit ritmic) asa ca in cazul acestor filtre (eu am TetraTec ex1200 si Eheim 2028) este necesar un teu pe traseul turului la care se monteaza jucaria, astfel incat debitul de apa care trece prin ea sa fie mai mic decat debitul de apa ce intra propriu-zis in filtru.
Cu alte cuvinte vei avea in acvariu si jucaria si turul initial (doua circuite de admisie).
In alta ordine de idei, are un dispozitiv care permite inchiderea/deschiderea admisiei apei de la suprafata, apa intrand numai prin partea de jos, cu efecte in ceea ce priveste atenuarea miscarii apei la suprafata (unii daca au plante plutitoare poate prefera ape "necurgatoare").
Daca nu-l poti instala intr-o pozitie verticala, va face zgomot.
Una peste alta, se merita.