Acum vreo 2 saptamani, am gasit un melc Pomacea cazut din acvariu. L-am pus inapoi (ma grabeam sa plec la servici). Seara cand am venit, am gasit mancarea (niste algae waffers dupa care sunt innebuniti) inca nemancata - si am intrat la banuieli. Am scos melcul si m-am uitat la el, avea carapacea sparta:
Spartura era in zona sensibila a melcului, unde daca intra apa risca sa moara (melcii isi pot repara singuri fisuri mici) insa sparturile mari duc la moartea lor.
Am decis sa-l repar
si am postat acest tutorial abia dupa ce m-am convins ca melcul este OK.
Incrediente:
a) niste silicon, de preferinta pentru acvaristica - eu n-am avut din acela si am considerat ca e prea putin ca sa faca rau in acvariu.
b) o cochilie de la un alt melc mort (aveam cativa Neritina care n-au supravietuit din pacate in conditiile din acvariul meu).
ATENTIE - siliconul nu trebuie sa patrunda in interiorul cochiliei!
Pasi:
a) se usuca melcul (Pomacea rezista si in afara apei o vreme) - cochilia trebuie sa fie uscata ca sa poata sa adere siliconul.
b) se confectioneaza noua cochilie care va acoperi spartura (eu am asezat melcul intr-un capac de sticla de Coca Cola - caci daca il tineam pe ceva plat, voia mereu sa fuga). Insa stand asa cumva, in aer - l-a facut mai reticent un pic.
c) Se pune usor de tot siliconul, incat sa nu scape in carapacea melcului si tot incet si cu grija se modeleaza acel silicon incat sa acopere uniform marginea noii cochilii:
Se lasa la uscat (am mai tinut melcul cu 'roatele in sus' vreo 15 minute in capacul de la o sticla de Coca Cola) pana cand am vazut ca siliconul a prins crusta, apoi l-am pus in acvariu.
Si azi, la vreo doua asptamani cum ziceam, iata ce surpriza mi-a facut
http://www.youtube.com/watch?v=IwTmR7UL7Oc (un filmulet cu melcul, cum depune!). Se vede in josul melcului albul de la silicon.
Observatii:
a) Melcul a stat aproape o saptamana - 10 zile in 'deriva' - doar la marginea superioara a apei si cu antenele stranse si incolacite. Aproape nemiscat, cum il lasam dimineata asa il gaseam seara. Nu mergea la masa cu ceilalti melci, nimic. Eram trist cand il vedeam si mi-a fost frica sa nu moara..
De cateva zile devenise un pic mai alert. Daca dimineata era intr-un colt al acvariului, seara il gaseam in partea cealalta a sticlei. Dar in continuare nu isi revenea.. si nu 'cobora' la masa.
Azi de dimineata insa victorie
am prins-o cum depunea!
Si acum se fataie pe geam, cauta haleala. Hehehe...
b) Mi-a fost putin teama cu siliconul acela, dar surpriza! Melcii negri (aceia rotunzi) erau mereu calare pe siliconul asta, sa-l manance si chiar acum e mai 'neted' siliconul decat era cand am pus melcul in apa.
c) M-am inspirat de pe site-ul appelsnail - unde si altii au mai reparat melci intr-un mod asemanator, si chiar melci cu sparturi mai mari ale cochiliei.
Ma simt bucuros
si sper ca acest tutorial sa ajute si pe altii.