[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
[tutorial] Repararea chochiliei unui Pomacea.  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Acum vreo 2 saptamani, am gasit un melc Pomacea cazut din acvariu. L-am pus inapoi (ma grabeam sa plec la servici). Seara cand am venit, am gasit mancarea (niste algae waffers dupa care sunt innebuniti) inca nemancata - si am intrat la banuieli. Am scos melcul si m-am uitat la el, avea carapacea sparta:

image

image

Spartura era in zona sensibila a melcului, unde daca intra apa risca sa moara (melcii isi pot repara singuri fisuri mici) insa sparturile mari duc la moartea lor.

Am decis sa-l repar si am postat acest tutorial abia dupa ce m-am convins ca melcul este OK.

Incrediente:
a) niste silicon, de preferinta pentru acvaristica - eu n-am avut din acela si am considerat ca e prea putin ca sa faca rau in acvariu.
b) o cochilie de la un alt melc mort (aveam cativa Neritina care n-au supravietuit din pacate in conditiile din acvariul meu).

ATENTIE - siliconul nu trebuie sa patrunda in interiorul cochiliei!

Pasi:

a) se usuca melcul (Pomacea rezista si in afara apei o vreme) - cochilia trebuie sa fie uscata ca sa poata sa adere siliconul.
b) se confectioneaza noua cochilie care va acoperi spartura (eu am asezat melcul intr-un capac de sticla de Coca Cola - caci daca il tineam pe ceva plat, voia mereu sa fuga). Insa stand asa cumva, in aer - l-a facut mai reticent un pic.

image

c) Se pune usor de tot siliconul, incat sa nu scape in carapacea melcului si tot incet si cu grija se modeleaza acel silicon incat sa acopere uniform marginea noii cochilii:

image

Se lasa la uscat (am mai tinut melcul cu 'roatele in sus' vreo 15 minute in capacul de la o sticla de Coca Cola) pana cand am vazut ca siliconul a prins crusta, apoi l-am pus in acvariu.

Si azi, la vreo doua asptamani cum ziceam, iata ce surpriza mi-a facut

http://www.youtube.com/watch?v=IwTmR7UL7Oc (un filmulet cu melcul, cum depune!). Se vede in josul melcului albul de la silicon.

Observatii:

a) Melcul a stat aproape o saptamana - 10 zile in 'deriva' - doar la marginea superioara a apei si cu antenele stranse si incolacite. Aproape nemiscat, cum il lasam dimineata asa il gaseam seara. Nu mergea la masa cu ceilalti melci, nimic. Eram trist cand il vedeam si mi-a fost frica sa nu moara..
De cateva zile devenise un pic mai alert. Daca dimineata era intr-un colt al acvariului, seara il gaseam in partea cealalta a sticlei. Dar in continuare nu isi revenea.. si nu 'cobora' la masa.
Azi de dimineata insa victorie am prins-o cum depunea!
Si acum se fataie pe geam, cauta haleala. Hehehe...

b) Mi-a fost putin teama cu siliconul acela, dar surpriza! Melcii negri (aceia rotunzi) erau mereu calare pe siliconul asta, sa-l manance si chiar acum e mai 'neted' siliconul decat era cand am pus melcul in apa.

c) M-am inspirat de pe site-ul appelsnail - unde si altii au mai reparat melci intr-un mod asemanator, si chiar melci cu sparturi mai mari ale cochiliei.

Ma simt bucuros si sper ca acest tutorial sa ajute si pe altii.
[WWW]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Nice treaba! Felicitari...ai oarecare inclinatii medicinistice veterinare.
Dar vroiam sa mai zic...
aveam cativa Neritina care n-au supravietuit din pacate in conditiile din acvariul meu

Ai apa moale si pH scazut? Asta e cauza. Neritinelor le place un pH mai crescut, peste 7,3 - 7,5 si o duritate mai crescuta, necaracteristica acvariilor plantate. Eu am unul de mai bine de un an, dar il tin cu puietul de africani...o duce exceptional. Il consider cel mai mare mancau de alge verzi de pe geamuri...pe unde trece e sticla curata, perfecta.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Multumesc pentru aprecieri!

Ai dreptate cu PH-ul. La mine sta cam pe la 7.0 - 7.5 daca nu bag CO2 - cand se termina bomba si mi-era lene o saptamana sa fac alta, prindeau neritinele o viteza de numa numa. Cum bagam bomba, parca ii paraliza.

N-am mai cumparat.. Pomacea sunt ceva mai rezistenti insa, si isi repara cochilia pe interior, chiar daca proteina aceea portocalie se pierde in timp la un PH sub 7. Din cand in cand adaug putin calciu pentru acvariile marine. Nu stiu cat de bine le face, dar vad ca rezista chiar si mai paraditi asa la exterior si n-a murit nici unul pana acum (acvariul are 1 an).

Unul chiar e rezistent bine si ma mananca ideea sa-i reproduc selectiv - dar ar fi prea mare bataie de cap - mai ales ca-mi lipseste suportul teoretic cat si cel practic.
[WWW]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

ma mananca ideea sa-i reproduc selectiv

E o idee exceptionala. Practic nu-ti trebuie nici un suport teoretic sau practic...doar elimini de la reproductie indivizii cu o cochilie subreda si-i lasi pe cei la care observi o cochilie rezistenta, in aceleasi conditii. Melcii se reproduc destul de rapid, iar dupa cateva generatii sigur ai selectiona o linie cu cochilia mai rezistenta natural. Eu zic ca merita sa incerci.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Hm.. interesant

Problemele ar fi doua:
a) am nevoie cam de jumatate de an ca sa pot sa decid care dintre ei sunt mai rezistenti la un PH mai mic de 7 (adica in primele luni arata foarte bine toti) si abia dupa jumatate de an incep sa se observe daca sunt sensibili sau nu la un PH mic (se 'scorojesc').
b) ca sa am cateva generatii si sa pot selecta, ar trebui sa ma 'debarasez' intr-un fel sau altul de mii si mii de melci eventual mai scorojiti [nu stiu cum as putea testa mai devreme daca vor fi sau nu sensibili, ca sa ii pot dona cat inca arata bine]

Daca as fi langa un rau ceva, in zona lor, ar fi foarte simplu .. nu ma deranjeaza sa astept 2-3 ani sa zicem, dar punctul b) imi ridica niste vinovatii mari.
Sa vad cat de rezistent e asta totusi, daca restul s-au albit destul de mult - asta e cam la fel de portocaliu ca la inceput.
[WWW]
Alokt
Member

Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Poti dezvolta prin inmultirea selectivaaproape orice caracteristica a acestor melci. Eu ii inmulteam in functie de colorit si am reusit sa dezvolt si gene albinotice cu pigment galben spre crem, dar si portocaliu spre brun. In Satu Mare duritatea apei este extrema, deci probleme cu cochiliile nu am avut si in general crustaceele merg de la sine in apa de aici.

album1, album2, album3, album4
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cochilia melcului pare destul de distrusa, probabil de la aciditatea apei. O sursa de calciu l-ar ajuta cred.
[Email] [WWW]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

E prima data cand aud de un transplant de... cochilie care m-a lasat
Oricum, ai tot respectul meu pentru grija pe care o porti micilor tale vietuitoare, vad asta si din posturile tate.

Adrian

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
deSCALAR
Junior member

Joined: 02/01/2011 19:39:33
Messages: 96
Location: Oradea
IP:
Offline

da, un topic inedit si pt mine
poate aflam de la sursa ce s-a intamplat in cei 4 ani de cand a fost 'operat"
[Email]
babanukriss
Senior member
[Avatar]

Joined: 26/01/2012 20:55:45
Messages: 558
Location: Brasov,Sacele
IP:
Offline

activez de ceva timp pe acest forum dar nu am vazut acest topic,este ceva magnific sa faci din cap ceva si sa iti iasa,asta este pasiunea si dragostea fata de un hobby ,felicitari colegu

Ai bani, mananci..!!! Nu ai bani, nu ti-e foame...!!!
[ICQ]
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

n-ar fi mers mai bine cu superglue gel oare?
[Email] [WWW]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

in 2008 nu cred ca era decat superglue lichid, care ar fi ars melcul in interior daca se prelingea. Ma bucur totusi ca ai reinviat topicul, chiar nu il citisem si poate sa mai ajute si pe altii.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/07/2023 17:52:14


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com