[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
problema din nou! pestii se freaca de ce apuca  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
archangel82
Member

IP:

Salutare voua!
De 2 zile pestii mei au inceput sa se frece de ce apuca! ..acvariul a fost ciclat fortat cu nitrivec si aquatan (au trecut vreo 10 zile de cand am pus pestii)..pietrisul este nou ...doar plantele si filtrul din fostul setup (in care nu aveam problema asta)..si normal....pestii!!
Momentan am urcat temperatura cu 3 grade..si am pus niste sare neiodata si aseara niste sera costa med F..dar doar cate 1 picur la 10 L.
Din cele observate..pestii nu se mai freaca atat de mult de ce au in jur dar cei 2 cory si inca un ciclid au parca putin mancate inotatoarele!! dar nu de ceilalti pesti evident..ci de o boala ce am mai intalnito la ramirezzi....cand un parazit "manca" toate inotatoarele incet si sigur!!..(sper sa nu fie acea boala!)
de altfel...un alt ciclid este cam retras si nu vine la mancare si pe deasupra inoata."pe loc"!.....
...daca cineva are raspuns la problemele mele plz help!!...
Tin sa precizez ca apa e curata si n'am avut nici o probl pana acum 2 zile de cand am schimbat apa (stiu..n'a trecut mult de atunci )

Acvariul meu
105X50X55..din care aproximativ 230 L brut
Filtru inter Aquael Fan 3 - 700L/h
Sera serafil 1100 - extern
4 tuburi 18X Philips - 10 ore pe zi
Incalzitor 300 W - temperatura constanta 25 C

Substrat pietris
2 buturugi - nu mari

Pesti actuali
10 ciclizi micuti (2 Pseudotropheus Acei, 2 Iodotropheus Sprengerae, 4 auloncara, 2 lombardoi!) - sub 4 cm..
4 ancistrus
2 pleco
2 peste cutit
1 labeo bicolor
2 synodontis eupterus
2 cory
si 4 pomaceea
................

Plante
1 Anubia Nana
1 Echinodorus Bleheri
2 Echinodorus ozelot

Va multumesc anticipat!!....
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Archanghele, in primul rand ar trebui sa ma leg de ciorbita ta din acvariu...nu se tin africani cu alte specii...dar nu o fac ptr ca problema asta s-a mai discutat.
In al doilea rand, ca un africanist inrait iti pot spune ca scarpinatul ciclidelor africane de substrat poate fi o treaba normala, fara a semnifica vreo boala. Pur si simplu eu cred ca asa le place lor. Poate insa insemna si o boala (gris), inclusiv o intoxicatie cu NO3 sau NO2. Sau cel putin simptomul unor niveluri ridicate ale acestor doi compusi in acvariu, chiar fara a atinge pragul unei intoxicatii. Asa ca, avand in vedere ca tu ti-ai amenajat recent acvariul, cumpara repede niste teste de apa, mai ales ptr NO2 si NO3 si masoara-le, nu cumva sa fi atins pragul superior al respectivelor substante, mai ales ca nu ai facut o ciclare adecvata...
In al 3-lea rand, "mancatul aripioarelor" / cozilor este un sindrom numit tail / fin rot. Are multe cauze, dar cele mai importante sunt doua: infectii bacteriene (Aeromonas / Pseudomonas) sau infectiile fungice, adica mai pe romaneste spus, boli micotice (ciuperci). Daca nu se poate stabili diagnosticul de certitudine ideal ar fi un tratament cu antibiotice (tetracicline). Si mai ideal ar fi asocierea si cu un antifungic.
Adesea, cauza primara a acestei fin/tail rot este stressul. Ori pestii tai sunt stresati, din cauza amestecului existent in bazinul tau. Acest stress reduce imunitatea naturala nespecifica a pestilor si astfel, bacterii ubicvitare cum sunt cele doua specii enuntate de mine, dintr-o flora banala se transforma in ceva patogen.
Ptr o documentare cat mai serioasa, cauta pe google totul despre fin rot. Eu iti dau un link care te poate orienta http://freshaquarium.about.com/cs/disease/p/finrot.htm
Si un site despre tratamente / produse comerciale:
http://www.wetwebmedia.com/FWsubwebindex/fwfishmeds.htm
[Email]
archangel82
Member

IP:

ms mult pt raspuns! ...noted!....
archangel82
Member

IP:

si banuiesc ca incompatibilitatea .ciclizilor ar fi cu pestele cutit si acel labeo!..am mai vazut in ceva compatibility charturi ca nu le'ar place cory!!
...pe langa astea 3 specii ..consideri ca ar trebui sa renunt si la restul sanitarilor?! ms.....astept raspuns!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Eu as lasa linga cichlidae doar Synodontis.

Poze: smilie ... Poze cu plante
flooriin
Junior member

IP:

Stiu ca aces post este vechi, dar sunt sigur ca va ajuta viitori crescatori de africani:

1. Scarpinatul de pietre, substrat se datoreaza stresului atat dat de mutarea in noul acvariu cat si de calitatea apei. Acest frecat insistent l-am avut si eu la inceput, cand pestii erau nou veniti - dar si nivelul de NO2/NO3 erau la limita superioara. Dupa 6 luni de la evenimentele respective s-au calmat si foarte rar se mai freaca de substrat (atunci cu siguranta am gresit cu ceva, poate chiar cu dozarea substantelor de mentinere a PH/GH/KH).
2. La mine aripioarele si cozile sunt ciupite (unele chiar bine) datorita agresivitatii: pestii dominanti ii ataca pe cei subdominanti atat la nivelul cozii cat si la nivelul aripioarelor. Singurul cu toate aripioarele si coada intacte este masculul dominant al acvariului. Nu-mi fac probleme pentru ca acestea cresc la loc relativ repede (maxim o saptamana). Stiu ca eu am probleme cu spatiul, dar acest impediment se va rezolva. De curand am adaugat 2 ancistrusi (nu ma huliti crescatori de ciclide !!!) care au patit-o si ei, adica au coada ciupita.

Bafta.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Nu-mi fac probleme pentru ca acestea cresc la loc relativ repede

Eu as zice sa-ti faci probleme. :-P Caci aceste cozi ciupite, plus stresul cauzat de permanenta alergare la care sunt supusi dominatii sunt cauze favorizante a suprapunerii unor boli peste acele cozi ciupite. Cel mai adesea de origine fungica sau bacteriana (tail si fin rot).
Ideal ar fi ca acesti dominanti sa fie inlocuiti cu alti masculi. Am avut si eu hiperdominanti ai acvariului, pe care i-am donat si inlocuit cu alt mascul. Nici cel plecat de la mine, nici cel sosit la mine nu si-au mai manifestat agresivitatea in noile acvarii.
Am in lucru un articol despre agresivitatea la ciclide si modalitati de combatere a ei...va apare in curand pe forum.
[Email]
flooriin
Junior member

IP:

La mine agresivitatea e datorata spatiului ingust. Si nu doar masculul dominant e agresiv ... e un tip de agresivitate in lant de la cel mai mare la cel mai mic. Teoretic mai agresiv e masculul subdominant catre ceilalti pestisori. In plus, doua femele sunt cu gura mare si foarte agresive cu cei ce trec prin locul ales. Nu vreau sa incep tratament cu antibiotice si antimicotice pana nu sunt sigur ca este o boala in acvariu. In caz contrar, voi obtine doar bacterii/ciuperci mai puternice in acvariu.

Forum Index » Boli/tratamente
Go to: