[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Tropheus duboisi  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Intrucat sustineam intr-un post anterior ca m-am indragostit de acest peste, m-am gandit sa scriu un articol despre el fara insa a avea pretentia ca reprezinta munca sau experienta mea in domeniu ci o traducere cat de cat buna. Articolul reprezinta o compilatie a articolelor publicate la linkurile:
http://www.cichlid-forum.com/articles/t_duboisi.php
http://www.aquaticcommunity.com/tropheus/duboisi-maswa.php

image imageimage
http://www.africancichlids.net/gallery/tropheus_duboisi1.jpg
http://www.africa-acuario.com/Tropheus%20duboisi%20maswa%20juvenil.jpg
T. duboisi este o specie dificila si cu o constitutie puternica, de ciclid din Lacul Tanganika care, in ciuda comportamentului lui tafnos, certaret este indragit de multi acvahobisti. Chiar daca speciile de Tropheus sunt sanatoase, cresterea lor nu este lipsita de provocari. Din fericire, acest articol va ajuta incepatorii precum si hobistii avansati pentru ingrijirea mai corespunzatoare si de succes a acestora.

Aceste peste debuteaza ca juvenil avand un corp negru ornat cu duzini de puncte albe care acopera in intregime flancurile corpului. Ca matur pierde aceste puncte albe si dezvolta un cap albastru cu o dunga galbena verticala (sau alba daca e din Burundi). Varietatea Maswa este, probabil, cea mai populara in acvaristica deoarece dunga sa galbena este particular mai lata. Masculii si femelele au coloratie identica; oricum, sunt cateva diferente subtile intre sexe care pot fi de ajutor in diferentierea lor.
De exemplu, masculii au tendinta de a avea botul intors in sus in timp ce femelele tind sa-l aiba mai inclinat si rotunjit. Masculii, de asemenea, vor creste in general mai rapid si vor exprima culoarea lor de adulti mai devreme decat femelele. Coloratia masculilor este, de asemenea, adesea mai frapanta, mai izbitoare decat a femelelor deoarece lor le place sa si-o arate cand curteaza femelele. Masculii adulti tind de asemenea sa aiba un copr mai adanc, mai profund, in timp ce femelele apar a fi mai zvelte si mai acvamorfe. In timp ce aceste caractere pot ajuta un hobist experimentat, ventingul (eliminarea puilor?) este singura cale sigura de determinare a sexului la genul Tropheus.

T. duboisi este strict ierbivor, ca toate speciile de Tropheus. Ei petrec majoritatea timpului razuind alge de pe roci, atat in acvariu cat si in salbaticie. Masculii sunt foarte teritoriali si sunt agresivi in efortul lor de a convinge femelele sa depuna. Ei nu par sa oboseasca niciodata, oricare dintre masculi dorind sa depoune in fiecare minut al zilei. Acest peste nu va fi tinut niciodata intr-un raport sexual de 1 : 1. Un mascul la 3-4 femele este un raport ideal, dar retineti ca “singura cale corecta de a tine aceasta specie in captivitate este intr-un grup de 10 indivizi sau mai multi”. Exista insa acvaristi care recomanda un numar de 5-8 masculi la cel putin 20 de femele. Cele mai dificile provocari de reproducere a T. Duboisi sunt legate de aducerea femelelor in conditia de imperechere.
Odata ce o femela a depus si isi “cloceste” puii, ea trebuie mutata din acvariu pentru a preveni hartuirea exagerata in acvariu de catre masculul dominant. Incubatia dureaza oriunde intre 24-28 zile si pare a fi dependenta de temperatura. Puii sunt robusti si destul de mari. In timpul incubatiei bucale femelele uzual nu sunt rapide si, in fact ele mananca impreuna cu partenerii de acvariu, poate nu atat de agresivi.

Datorita naturii teritoriale a speciilor de Tropheus, o colonie trebuie constituita o singura data. Nu se vor introduce niciodata noi indivizi intr-o colonie deja existenta deoarece vor disrupe o ordine existenta. Se recomanda pentru o colonie de duboisi un acvariu nu mai mic de 75 galoane (aproximativ 280 litri) datorita naturii lor agresive si pentru ca trebuiesc tinuti intr-un numar de 10 sau mai multi. Dar si un acvariu de 55 galoane (circa 208 litri) este destul de mare, dar cand vor incepe reproducerea va fi necesara mutarea lor intr-un acvariu mai mare pentru a evita supraaglomerarea si a permite puilor sa creasca mari. Trebuiesc asigurate multe pesteri si alte locuri de ascuns pentru a asigura femelelor suficiente ascunzisuri. Se va folosi nisip fin, iar in acvariu se vor introduce multe pietre, conducte de pvc, bucati de marmura, toate acestea asigurand ascunzisurile necesare puilor. Unii acvaristi prefera cresterea lui duboisi in acvarii sterile pentru a reduce luptele. Daca se planuieste a se tine mai mult de 1 mascul intr-un acvariu trebuie luat in calcul un acvariu de minim 125 galoane (circa 470 litri). Constituirea unei colonii mari de duboisi tineri are ca scop si evitarea luptelor si le permite acestora cresterea impreuna.

T. duboisi produce o cantitate mare de deseuri, fiind recomandata o filtrare puternica. Schimbarea a 50% din apa o data pe saptamana va mentine permanent calitatile apei in parametrii optimi: pH ideal de 8,6, duritatea intre 250-300 ppm (parti per milion) si temperatura intre 25-28 grade C.

In ciuda faptului ca Tropheus sunt mult mai placuti decat omologii lor de Malawi – mbunele – ei nu sunt tot atat de usor de crescut si categoric nu sunt pentru incepatori. Ei sunt foarte stricti in ceea ce priveste calitatea apei si sunt binecunoscuti pentru “bloat” – umflare, infoire (boala caracteristica ptr Tropheusii hraniti cu proteina de origine animala – larve de tantari, artemia, pureci, etc) hobistilor care-i privesc intr-un mod gresit.

Ei necesita rabdare si capacitatea de a invata dintr-o greseala, dar cand sunt ingrijiti corespunzator, ei au o personalitate cu siguranta placuta. Laptuca Cos sau Romaine si spanacul sunt foarte recomandate, una dintre ele trebuind administrata cel putin o data pe zi. Hrana sub forma de fulgi verzi (bazata pe Spirulina) si o mixtura de creveti europeni sunt singurele alimente recomandate ca si constituenti majori ai dietei lor. Alimentele moi si usor digestibile ca crevetii saramurati sau larvele de insecte trebuiesc evitate intotdeauna.
[Email]
reefer
Senior member
[Avatar]

Joined: 18/05/2008 01:32:59
Messages: 819
Location: Buzau
IP:
Offline

Laudele mele pt articol .
Si eu sunt in tratative de achizitionare a 10 bucati de Ikola Kaiser, sau Bemba . Cum momentan am disponibil doar un acvariu de 150 L net, ce imi recomandati sa ma incumet sa ii cumpar ? Le este indeajuns volumul acvariului ? Sa merg pe varianta cu multi bolovani pentru a le reduce adresivitatea ?
Astept raspunsuri de la cei in masura sa le dea .
Multumesc !
[Yahoo!]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com