[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
AGA - comentariile juriului - sau cum sa nu calci stramb.  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

In incercarea de a planui cum sa arate acvariul nou la care lucrez, am dat un ochi pe AGA (concursul din 2007), notand criticile aduse de juriu.

In principiu, am insumat cateva care s-au tot repetat - si cum n-am vrut sa stric acest TOPIC, le postez separat.

Un acvariu ar trebui sa aiba:
1) cohesive focal point
2) not too much symmetry
3) wood not too vertical and with a graceful shape.
4) sloping from back to front
5) open area for a foreground
6) color composition (green and red) - color more as an accent than a show stealer.
7) no parallel lines (from the driftwood, or etc)

De asemenea:

1) spre deosebire de nebuia care o vad pe forum legat de 'background'-uri arse la bricheta, siliconate pe sticla, cimentate, eeetc, toti - dar toti - folosesc ori black background, ori white background.
2) mai toate acvariile de asemenea, au vietuitori neoni sau arlechini + shrimps. Parca doar la unul singur am vazut un soi de ancistrus.
3) solutii profi de filtrare, mai toti folosesc sol ADA + tot ce trebuie tot de la ADA, ici colo apare si EI si 50% apa schimbata saptamanal.

Astea au fost o sinteza din 2007 - cam cat am putut si eu, abia acum incercand sa-mi fac o idee despre aquascaping.

Castigatorul din 2007 este acesta..

Castigatorii pentru 2008 se vor anunta pana pe 14 Noiembrie - si voi incerca sa fac o sinteza si atunci.
[WWW]
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Eu nu sunt specialist in design acvaristic, dar am asa o repulsie cand vad ca se reproduc peisaje terestre acolo unde ar fi de asteptat sa se vada cum curge apa, sau ceva ce da impresia ca-i ceva fluid, lichid intre peretii de sticla. Pentru mine, daca m-as ocupa de asa ceva ar fi dezamagitor si descurajator sa vad cum se pune valoare pe imaginea a doua movile cu vegetatie si se uita cu totul ca daca n-ar fi pestii acolo, acel design ar parea sa n-aiba nimic de-a face cu vreun lichid. Tot asa cum se premiaza tot felul de Discus, care mai au in genele lor doar urme de Symphysodon.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Carja Ioan wrote:am asa o repulsie cand vad ca se reproduc peisaje terestre acolo unde ar fi de asteptat sa se vada cum curge apa, sau ceva ce da impresia ca-i ceva fluid, lichid intre peretii de sticla.

Aceeasi repulsie o am si io la copaci cu coroana din Vesicularia si carari care serpuiesc pe sub copac , apreciez doar starea de bine a plantelor.
Ce sa facem daca-i trendy copacu' si cararea? Trebe sa ne conformam si sa ne comportam ca oitele din turma . Cum care oite? Alea care ar trebui sa se plimbe pe sub copac si sa pasca .
Eu prefer acvariile olandeze.

Poze: smilie ... Poze cu plante
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Exista si sectiunea biotop.

Eu apreciez estetica, pana la urma acvariile castigatoare la aquascaping respecta niste principii (de exemplu cel care a castigat locul 1 anul trecut - link-ul din primul post) respecta regula diagonalelor, are 'visual tactile textures', are contrast, plantele sunt ingrijite, mie imi place... omu' acela chiar a muncit la el.

La sectiunea biotop, oamenii au incercat sa reproduca ce-au vazut pe la ei prin ape, si sunt mai putin spectaculoase, mai fruste.

Pana la urma artistic nu inseamna realist [devin putin pe avocatul diavolului] nu ?
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

100% de acord cu Ioan, ba si mai mult ... mi se pare de un "prost gust imperial" curentul acesta in care ni se prezinta, in fata ochilor mirati, niste peisaje demne de "Stapanul Inelelor" si alte asemenea filme "visuale" ...

... ce legatura cu mediul acvatic pot avea copacii, cararile, cascadele de nisip curgator , muntii si vaile ? ... nu am tangente cu bazinele plantate si nu sunt decat un carcotas din afara fenomenului, insa e prea de tot ...


Parerea mea !

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
alef0
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2007 09:19:50
Messages: 149
Location: Bucuresti - Mosilor
IP:
Offline

Hi, hi...
E tare...
Mai lipsesc "mioarele" si un ciobanas cu un fluier. Mie asa mi-a lasat inpresia.
[WWW]
andras
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/12/2007 03:25:16
Messages: 553
Location: Odorheiu Secuiesc
IP:
Offline

Iulian, oricum multumim ca ai facut o sinteza a regulilor dupa care apreciaza un acvariu. :-) Iti apreciam efortul, eu niciodata n-am luat atata timp sa citesc despre asta, sincer nici nu stiam unde si nu am cautat. Nu cred ca acvariul meu ar avea vreo sansa

Referitor la peisaje, nici eu nu ma dau in vant dupa peisajele terestre subacvatice, imi aduce mai mult idea de inundatie.

Dar visez la acvarii de acest fel>


image

image

image

galeria mea
[Email] [WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Pana la urma un acvariu este si un tablou in apartament, si din acest punct de vedere ar trebui sa aibe toate calitatile vizuale ale unui tablou. Pentru pasionatii de biotop si conditii cat mai realiste (alt punct de vedere despre ce reprezita acvaristica, exista dupa cum ziceam si rubrica de biotop).

Revenind, iata cateva reguli de compozitie in artele vizuale (de urmarit si link-urile catre care puncteaza aceste site-uri):

Rule of thirds
Diagonal Rule

Reguli despre compozitie.

In principiu, acvariul trebuie sa reprezinte el insusi o fotografie unde trebuie respectate regulile de compunere. Astfel privitorul nu va fi contrariat / confuz, ci ar sta multa vreme sa urmareasca toate detaliile din acvariul. Altfel, fara niste reguli de compozitie, fara o 'forta' a expresiei, un acvariu poate fi foarte usor trecut cu vederea.

@andras multumesc de aprecieri. Pozele acelea le-am vazut la chiar la AGA, si sunt faine si ele.
[WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Regulile generale privind compozitia se pot aplica atat unei compozitii nature cat si unei compozitii olandeze.. Chiar si unui biotop

Ca sa fiu sincer mie imi plac ambele feluri de bazine. Ba chiar si copacul. In genialitatea lui, mi-a parut aproape, chiar foarte aproape de kitch, fara sa fie.

Ca orice concurs, AGA / ADA au si ele chestiile lor particulare, asa ca par sa existe retete care deriva chiar din regulile si scopul concursului...

Cred ca un acvariu decorativ nu trebuie sa fie judecat <numai> de acvaristi...

Si un concurs de aquascaping nu este un concurs de avaristica.
[Email] [WWW]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Si eu sunt total anti-fantasmagoriile astea cu copacei, potecute si alte cascade de prost gust. Is adeptul acvariilor biotop, ori de unde ar proveni ele, dar in special cele care fac referire la alea doua lacuri cu roca bazaltica pe fund si apa dura, de-acolo, dintre Tanzania, Malawi, Burundi si alte tari limitrofe . Imi plac insa si amazoniencele!
[Email]
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Mie-mi plac acvariile astea suprarealiste Nu neaparat pentru performantele acvaristice cat mai ales pentru viziunea celor care le-au creat. Poate este si putina invidie deoarece eu nu voi putea niciodata sa fac asa ceva oricat de bine mi-ar merge plantele. Asa ca ma cramponez intr-un stil olandez pe care-l pot stapani cat de cat din punct de vedere estetic.
Ca un exemplu este acvariul de pe locul patru la concursul IAPLC 2008 care mie personal imi place foarte foarte mult:
image
image

865
[Yahoo!]
andras
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/12/2007 03:25:16
Messages: 553
Location: Odorheiu Secuiesc
IP:
Offline

Sesmar wrote:Mie-mi plac acvariile astea suprarealiste Nu neaparat pentru performantele acvaristice cat mai ales pentru viziunea celor care le-au creat. Poate este si putina invidie deoarece eu nu voi putea niciodata sa fac asa ceva oricat de bine mi-ar merge plantele. Asa ca ma cramponez intr-un stil olandez pe care-l pot stapani cat de cat din punct de vedere estetic.
Ca un exemplu este acvariul de pe locul patru la concursul IAPLC 2008 care mie personal imi place foarte foarte mult:
image
image

Da, intr'adevar e foarte fain.
Ce radacina sau crengi ar putea sa fie cele in colt?

galeria mea
[Email] [WWW]
ZOLA
Member
[Avatar]

Joined: 14/10/2007 00:58:56
Messages: 161
Location: bucuresti/berceni/cultural
IP:
Offline

Toate stilurile de aquacaping au puncte forte si puncte slabe . Evident ca o cascada cu nisip niste oi cara manaca din marsilea si maimute de lego care se legana in copacul de moss sunt de un bun gust indoielnic , un un bazin jungle sau nature igwani(sau cum se scrie) facut cu simt de raspundere si cu gust o sa arate excelent si ''o sa intoarca privirea'' .
mai degraba un acvariu olandez este supra realist unde in antura ati vaziut voi atatea specii de plante inghesuite intrun bazin?
Prcatic adevartul colt de natura este bazinul biotop , care de cele mai multe ori nu arata prea bine pentru al tine in casa )

oto si crevetii lui
[Email] [WWW] [Yahoo!]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com