Mav3rick
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7500040404861211b09117.gif)
IP:
|
Buna Ziua! Problema mea este legata de niste pete la un xipho, mai exact pe coada lui, dar o sa incep printr-o descriere a habitatului si a colocatarilor, asa cum cere si regulamentul, precum si a anumitor evenimente care pot lamuri mai bine efectele, astfel ajungand si la o concluzie mai exacta.
Cum am mai scris si pe alte posturi, am un acvariu de aprox 90l, (62,5x34,5x40cm - reprezentand volumul de apa), functional de aproximativ 3 saptamani. Desi m-am documentat intr-o oarecare masura inainte sa incep, mentionez ca este primul meu acvariu (ever, ever) asa ca sunt convins ca am facut si greseli. Pestii sunt urmatorii : 3 ancistrusi - 1matur si 2 copii, 2 molly, 2 xipho, 5 guppy si 2 platy. Echipamentele sunt de la hailea, mai exact o popma de aer si un filtru intern de max 150l (deci suficient). Sistemul de iluminare nu cred ca e relevant, dar este un neon normal T8 de 15W cu suport ca si ala de pe tavan, la care am bagat un cablu cu stecher (intotdeauna am vrut sa stiu de ce sunt asa de mari diferentele la preturi pentru neoanele specializate pt acvaristica).
- Apa este de la chiuveta, dupa ce in prealabil o las intr-un vas cu gura mare (o galeata de 30l de plastic) 1 zi sa se declorinizeze, si o schimb o data la 2 saptamani (aprox 30%). Un accident nefericit a facut sa schimb acum cateva zile, apa in totalitate si fara declorinizare naturala (am cumparat o solutie de aquatan de la sera in scopul acesta pentru a preveni eventualele probleme), la numai 2 zile dupa ce in prealabil schimbasem apa la modul natural. Inainte sa sariti la gatul meu.... am plecat in weekend din bucuresti, iar verisoara mea le-a dat pestiilor o cantitate enorma de mancare, iar la intoarcere apa era oribila, incat nu puteai sa vezi pestii... o zi foarte trista pentru mine.
-temperatura apei nu reusesc decat foarte greu sa o tin la 28 de grade... cu tenditza de a urca mereu inspre 30.
- hrana este de la tetra - granule (Crisps) in combinatie cu fulgi (Tetramin si tetramin Rubin)
- pestii au fost achizitonati din piata vitan, de la un petshop, in afara de puii de ancistrusi care i-am luat din piata obor, si primul peste(ancistrusul femela din hornbach). 3 plante din hornbach si 1 ghem de muschi de apa din piata obor. Plantele se pot vedea in galerie (nu stiu numele).
- un alt eveniment nefericit, care l-am pus pe baza mancarii in surplus, a fost moartea unui gup in carantina, dupa ce incepuse sa nu mai poata sa se mentina in inot, parca obosea, cadea incet pe substrat, si nu reusea sa stea in pozitie normala, intorcandu-se pe o parte). A fost depistat repede si mutat in carantina.
- In sfarsit simptomele pestelui... Este un Xipho rosu, insa coada nu este sub forma unei spade, ci mai mult a unui trident. Ei bine simptomele apar chiar la coada, unde apare niste pete albe, remarcabile destul de usor cu ochiul liber. In rest el este foarte activ, nedand vreun semn de oboseala sau boala. Mentionez de asemenea ce ma sperie foarte mult, este ca si la gup, cand era in carantina, coada a inceput sa se faca transparenta de la capat inspre corp, astfel incat atunci cand a murit, era transparenta aproape in totalitate. De asemenea ce a mai fost oarecum ciudat la moartea lui, este ca a murit pe fundul apei, fara sa se ridice la suprafatza.
In speranta ca cineva ma poate ajuta, va multumesc anticipat, si sper sa reusesc sa postez niste poze in detaliu cat de curand posibil.
|