[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Canistre TetraTec EX care curg - schimbare garnituri  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acest mic tutorial se adreseaza asadar posesorilor de filtre TetraTec Ex 600/700/1200 care se confrunta cu scurgeri de apa pe la clapetele de prindere a capacului canistrei. Cauza frecventa a acestui eveniment nefericit este deteriorarea garniturilor aflate in corpul in care intra furtunele, asa-numitul “Adaptor Hose Unit”.

image image

Pornind de la acest dispozitiv, apa isi face loc prin interiorul capacului si se prelinge apoi in exterior prin locul de imbinare a capacului cu corpul canistrei, in dreptul clemei/clemelor de prindere.
Daca filtrele sunt in garantie solicitati verificarea si inlocuirea piesei respective.
Daca garantia a expirat sau nu aveti (din diverse motive) faceti rost de o surubelnita in cruce .

Trebuie mentionat ca scurgerile de apa datorate deteriorarii garniturii principale a capacului sau sistemului de amorsare sunt mai abundente si necesita inlocuirea garniturii sau capacului, dupa caz, acestea constituind cazuri mai rare.

imageimage

Acest dispozitiv demontat arata ca in figurile nr. 1 si nr. 2 si se compune din 2 garnituri mici, 2 garnituri mari, 2 bile/robineti de inchidere a circuitului apei, 2 corpuri de plastic in care sunt pozitionati robinetii, clapeta ce deschide/inchide circuitul apei, capacul adaptorului si 4 suruburi.

Ordinea dezasamblarii este inversa operatiunilor descrise in continuare.

Pornind de la clapeta (figura 3) se pozitioneaza garnitura mica pe cilindrul care va actiona robinetul (figurile 4, 5 si 6).

imageimage

Aceasta garnitura reprezinta cauza cea mai frecventa a scurgerilor, iar datorita fragilitatii ei (diametru 6mm si grosime 1mm) este predispusa la rupere sau la uzura prematura.

imageimage

Pozitionarea robinetului/bilei in corpul aferent se face in pozitia indicata in figurile 7, 8 si 9.

imageimageimage

Corpul robinetului (cu robinetul in interior) se cupleaza cu clapeta pe care se afla puse garniturile mici pornind de la pozitia din figura 10, astfel incat in final vom avea aranjamentul din figura 11.

imageimage

Se repeta procedura pentru celalalt robinet.

Pozitia garniturii mari este intre robinetul montat in corpul aferent (figura 9) si capatul de teava aflat in capacul adaptorului (figura 12). Este indicata fixarea acestei garnituri pe pozitie imediat inainte de strangerea suruburilor.

image

Unirea capacului adaptorului cu clapeta+robinetii atasati se face pornind de la pozitia din figura 13, urmand ca dupa inserarea clapetei in spatiul dedicat (figura 14),

imageimage

capacul adaptorului sa fie rotit cu 90 de grade in sensul invers acelor de ceas (figura 15).

imageimage

Se pozitioneaza garniturile mari si se strang cele 4 suruburi (figura 16).
Pentru etanseitate este indicata gresarea garniturilor cu vaselina speciala.
Daca nu sunteti acel “doua maini dibace” macar sa stiti de unde vine “picuratul”.
Succes!

PS: Avand in vedere ca ieri cand am ajuns acasa am gasit un TetraTec curgand (mai cunosc 2 persoane pe acest forum care au avut aceeasi problema, filtrele -toate modelul 1200- curgand din cauza garniturilor mici) si considerand ca o imagine face cat o mie de cuvinte, am zis ca daca tot desfac haragaia sa ramana si ceva util din aceasta aventura. Ideea unui tutorial apartine unui coleg de forum la ale carui adaptoare am mesterit cand a patit-o.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Lofty wrote:ieri cand am ajuns acasa am gasit un TetraTec curgand (mai cunosc 2 persoane pe acest forum care au avut aceeasi problema, filtrele -toate modelul 1200- curgand din cauza garniturilor mici)
Saptamina asta i s-a intimplat unui amic exact acelasi lucru . Si io care credeam ca-s de calitate canistrele Tetra ....... trecem la Eheim .

Poze: smilie ... Poze cu plante
rachim
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/11/2007 13:45:54
Messages: 91
Location: PITESTI
IP:
Offline

Un topic foarte reusit si util. Am aceeasi problema la un ex600 si garantia dureaza 2 saptamani timp in care ar trebui sa stau fara filtru, asa ca prefer sa ma apuc si eu de treaba.Am o intrebare de unde pot lua garniturile???
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In Bucuresti am vazut la Hornbach; e un set cu garnituri de diferite dimensiuni (cate 2 bucati per dimensiune).
Teoretic ai putea gasi la magazine cu instalatii sanitare (dotate in "fitingaraie").
In Pitesti as incerca in primul rand la Mr. Bricolage (parca se numea). Inca nu le-am vazut ca "piese de schimb" in portofoliul Tetra.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
rachim
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/11/2007 13:45:54
Messages: 91
Location: PITESTI
IP:
Offline

Multumesc frumos pentru informatie. Credeam ca sunt niste garnituri speciale dar acum stau linistit, stiu unde as putea gasi.
[Email] [Yahoo!]
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

TUTMES AL III-LEA wrote: Si io care credeam ca-s de calitate canistrele Tetra ....... trecem la Eheim .

Eu sunt cam dezamagit de Eheim din clasa profesional 1 ( am un 2226) nu ca as fi avut probleme cu el dar e cam zgomotos si-si pierde repede debitul. Din cate am inteles insa cele din clasa profesional 2 si 3 sunt mult mult mai bune. Asa ca nu va zgarciti la bani cand alegeti un Eheim.

@Lofty foarte bun acest topic...dar sper sa nu-mi foloseasca chiar daca din cele trei tetratecuri ale mele n-am avut probleme cu niciunul. Iar un 1200 are deja doi ani jumate de folosire continua.

865
[Yahoo!]
rachim
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/11/2007 13:45:54
Messages: 91
Location: PITESTI
IP:
Offline

Al meu are 4 luni si dintr-o data a inceput sa curga si sa isi piarda debitul. Acum dupa ce am vazut acest topic am rezolvat problema :-) . In general sunt foarte multumit de el.
[Email] [Yahoo!]
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sunt foarte bune tetratec-urile, daca puneau si doua garnituri mici de rezerva era si mai bine.

@Lofty

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1242
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Evident ca va doresc sa nu aveti nevoie de punerea in practica a operatiunii.
E bine de stiut insa pentru cazurile de extrema urgenta, ca numai la garnitura aia mica nu te gandesti cand vezi balta langa filtru.

g.g wrote:Sunt foarte bune tetratec-urile...

Eu am trei EX 1200 cu vechime intre 1 si 2 ani si in general sunt multumit de ele. Asta a fost primul incident, pe care l-am remediat in 10 minute (cu pozat cu tot). Dar daca eram 2 saptamani in concediu plecat pe coclauri?
Ca sa fie totul clar, in nici un caz nu as dori sa se inteleaga ca se face antireclama TetraTec. Este evident faptul ca nu asta a fost motivul postarii, si inca ceva esential: nu trebuie sa omitem niciodata raportul calitate/pret.

g.g wrote:...daca puneau si doua garnituri mici de rezerva era si mai bine.

Vorbesti cumva de atitudinea firmei de a nu pune in pachet pe langa cele doua garnituri mari oferite si p’astea mici, in conditiile in care stie de hiba (de la reprezentant citire “the most common cause is that the water leaks from the hose adaptor unit on the top and makes its way through the top part and comes out at the seal“) sau macar un pliculet cu vaselina (ajuta si asta daca garniturile nu sunt rupte) cum face, de exemplu, Eheim? Pai ar inregistra costuri suplimentare colosale sau nu si-ar mai vinde “Hose Adaptor”-ul…

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
scock
Junior member

Joined: 24/05/2009 20:52:44
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am avut si eu problema aceasta cu un ex1200. Am schimbat garnitura cu un set cumparat din Hornbach, dar degeaba. Asa ca am decurs la o solutie ieftina si care vad ca tine bine: banda de teflon.

O rola de banda de teflon este 1-2 RON. Am pus banda peste garniturile acelea mici care se tot rup (cam 10-15 cm de banda). Apoi am adaugat banda si pe garnitura O-Ring pentru a fi in siguranta (nu stiu insa daca din cauza ei curgea), acolo am aplicat aproape jumatate de rola. Rezultatul este ca filtrul merge de 2 saptamani si nu picura un strop, iar inainte de asta m-am trezit intr-o dimineata cu o mica balta langa acvariu.

Cum spunea cineva mai sus, daca cumva cedeaza garnitura si esti plecat la cativa zeci de km ori in vacanta ori cu treaba si te suna vecinii sa iti spuna ca le ploua in casa, ce faci?

Eu per ansamblu sunt multumit de ex1200-le meu, l-am luat la mana a doua, si va spun sincer ca nu dadeam 500 RON pe el nou, cu atat mai mult nu dau mai multi bani pe un Eheim.

|+
narcis.b
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 22/05/2009 09:43:00
Messages: 447
Location: Constanta
IP:
Offline

eu am o canistra tetra 1200,care desigur mi-a curs de mai multe ori ,si dupa cateva nopti de dezansamblari a capacului pe care Lofty l-a descris amanuntit,am decis: ori stric si imi cumpar altceva ori reusesc sa bricolez ,astfel m-am apucat de demolat! Am descompus tot sistemul aceala mobil in care se ataseaza furtunele,am renuntat la sistemul cu clapa care permite scoaterea rapida a a furtunelor,am decupat un pic carcasa capacului, aceea gri,partea ce vine sub ansamblul de furtune,am fixat cele doua coturi cu adeziv dezistent la apa(Devcon)am obturat capetele din lateralul coturilor tot cu adeziv(vezi fig.7,Lofty),asa ca am ramas cu niste capete fixe pe corpul de capac si desfac piulitele de dupa robinetii izolare de furtun ptr a detasa canistra...sper sa ma fi facut inteles(ce putin cei ce au desfacut sistemul descris de Lofty).Si astfel functioneaza perfect fara nici o picatura!promit sa trag si poze cand spal filtrul sa realizati mai bine...
[Email]
scock
Junior member

Joined: 24/05/2009 20:52:44
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ceea ce ai facut tu este o modificare substantiala, daca nu esti atent poti sa il strici.

A trebuit sa scot din functiune filtrul, dupa ce am oprit robinetii de care sunt atasate furtunele am inchis si suportul care intra in capacul canistrei (pentru a nu iesi apa afara cand il transportam pana la baie). Dupa ce l-am montat inapoi a inceput iar sa curga. Am acoperit din nou cu banda de teflon acele doua mici garnituri si nu au nicio problema.

Deci am sesizat faptul ca doar pentru ca am oprit robinetii din acel suport garnitura s-a slabit ducand iar la curgeri de apa.

|+
scock
Junior member

Joined: 24/05/2009 20:52:44
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am o rugaminte la voi.

Eu am un ex1200 cumparat aproape chel (nu am avut la el tevi si furtune).

Am facut eu o improvizatie cu niste furtune (cam 13 mm diametru interior) atat pe intrare cat si pe evacuare.

Filtrul merge bine, doar ca la un moment dat (cam de vreo 10 ori pe zi) parca pierde din debit si se aude un zgomot in el cum baga apa mai puternic. In acest moment, pentru cateva secunde debitul pe evacuare este mult mai mare, dupa aceste cateva secunde revenind la valoarea lui initiala.

Banuiesc ca nu merge la capacitatea lui maxima, cred ca debitul este prea mic, si problema cred ca este de la furtune. Va rog sa imi spune-ti daca aveti careva schimbate furtunele si ati sesizat vreo diferenta in mersul filtrului.

Stiu ca ex1200 are furtune de 15,2 mm diametru interior. Am gasit in magazin furtun de 15 mm si as vrea sa le schimb, dar ma complic pentru ca trebuie sa bricolez tevile.

|+
abcdesign
Junior member
[Avatar]

Joined: 31/08/2010 16:03:43
Messages: 97
Location: Bailesti(dolj)
IP:
Offline

Am exact aceeasi problema cu un ex 600 - i-am schimbat garnituri(am cumparat si o plasa de garnituri ca doar as se vand la set) am pus teflon, si nimic curge de nebun(am ramas fara idei si cu nervii la pamant) - asa ca l-am scos din functiune ca mi-a distrus si mobilierul abia se mai inchid usile la dulap - In concluzie o sa iau un eheim 2222 - sper ca cu acesta sa nu am probleme ! Daca cine are nevoie de el pt parti componente dati un PM !

Inceputurile curajoase, hranite cu pasiune aduc rezultatele visate!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/12776.page
[Email] [Yahoo!]
Araldq
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2003 22:16:55
Messages: 1116
Location: Brasov-Constanta
IP:
Offline

Se pare ca multe au fost gandite prost. Evident, zilele trecute mi-a curs si mie, rezolvat problema. Dar, apoi, plimbandu-ma prin magazine am vazut hose unit de vanzare separat (in jur de 50ron). M-am uitat la unitate si am observat o diferenta interesanta (probabil sunt mai multe, dar nu sunt vizibile).
In ce consta aceasta diferenta: daca va uitat in poza nr. 15 veti observa ca pe piciorusele care intra in capac exista una bucata garnitura. Pe hose unitul luat de rezerva exista doua asemenea garnituri. Din asta inteleg ca foarte probabil baietii au rezolvat problema cu cursul (probabil).
Chiar as fi curios daca este cineva care are 2 garnituri pe acele picioruse si a avut probelem cu cursul canistrelor, sau apare doar la cele care au o singura garnitura? (nu neaparat ca acolo ar fi problema, dar aceea este diferenta de constructie care se poate observa fara a bricola sub nicio forma).

Be what you will, You are destiny!
[Email] [Yahoo!]
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

Faza este ca ele defapt nu curg pe la garniturile din poza nr 15, ci acea garnitura din fig nr4. Asa am intalnit la toate care le`am avut eu cu probleme. (2 la numar un 1200 si un 700). Intradevar se poate ca noul hoose unit sa aiba imbunatatiri pt ca plangeri au fost o gramada

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Araldq
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2003 22:16:55
Messages: 1116
Location: Brasov-Constanta
IP:
Offline

Corect. Nici nu am zis ca pe acolo ar curge, doar ca acolo se vede diferenta clara intre ele fara a fi nevoit sa le desfaci etc...
Si interesant ar fi sa vedem daca intr-adevar cele cu o singura garnitura sunt cele cauzeaza probleme (chair daca curg prin alta parte).

Be what you will, You are destiny!
[Email] [Yahoo!]
arohnean
Unripe member

Joined: 03/02/2011 09:31:53
Messages: 3
IP:
Offline

UN coleg de al meu acvarist ca si mine are probleme cu tetratec ex600. Spune ca ii curge din cauza sistemului de amorsare. Ati mai intalnit problema? Cum se poate rezolva? sau cum si de unde se poate inlocui sistemul?
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Araldq wrote:Si interesant ar fi sa vedem daca intr-adevar cele cu o singura garnitura sunt cele cauzeaza probleme (chair daca curg prin alta parte).

Filtrele Tetratec curg curg prin mai multe locuri:
1. pe la pompa de amorsare (garnitura O-ring de proasta calitate)
2. garnitura O-ring din foto nr. 4
3. garnitura O-ring din foto nr. 15
Cazul cel mai des intalnit este numarul 3. De aici si rezolvarea producatorului/proiectantului.
De precizat este faptul ca alti producatori, Hagen de exemplu, au proiectat si realizat acea hose unit (rog pe careva dintre noi sa gaseasca o traducere in romaneste a acestei expresii) de o calitate mult mai buna, prevazuta din start, chiar si la modelul timpuriu, cu locasuri pentru doua garnituri pe fiecare stut. Italianului i-a trecut prin cap sa puna doua yale la casa...neamtului insa nu. Ideea este ca in timpul utilizarii filtrului, furtunele (suficient de grele si mai ales rigide) tractioneaza puternic acea hose unit si cele doua O-ringuri nu mai pot sigila canistra.
Treaba este insa ca si alte produse similare, chinezarii si ele, au asimilat din start invatamintele celor de la Fluval. De pilda, hose unit de pe filtrele Jebao si altele asemenea, desi sunt proiectate avand la baza modelul Tetratec, sunt mult mai bine gandite si executate.
arohnean
Unripe member

Joined: 03/02/2011 09:31:53
Messages: 3
IP:
Offline

Multumesc mult de sfat. A mers acasa si a constat exact ce ati spus. O-ringurile au fost de vina.
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com