Author |
Message |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2008 09:42:22
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
green
Junior member
IP:
|
i-am luat cadou de ziua prietenului meu un acvariu de 40l. pana aici toate bune si frumoase, am pus apa, am montat filru interior, am pus nisip si 2 plante. am lasat apa in acvariu 3 zile inainte sa punem pestii si cum i-am pus au inceput sa moara. e o saptamana de cand am luat acvariul, 4 zile de cand am pus pestii. pestii nu i-am cumparat noi, ci fratele prietenului meu si habar n-are ce specii sunt. de aici o sa inceapa sa sune ca la retardati.. guppy i-am identificat si noi, sunt in majoritate adica 8-stiu, suprapopulat, dar ne-a fost mila sa aruncam din ei si avand un sg acvariu nu aveam unde altundeva sa-i punem (asta ar putea fi o alta cauza..), restul nu stiu ce sunt - sunt 2 pesti negri si micutzi si inca 2 cam marisori fatza d restul gri deschis si cu coada stufoasa, au si model zebrat pe ei, dar nu seamana cu pozele pe care le-am vazut noi la zebre...
cum au inceput sa moara: in a doua zi de la mutarea lor in noua resedinta au murit 3 pesti - guppy, noi ziua nu suntem acasa si nu am putut urmari cum s-a intamplat. dupa inca 2 zile a mai murit unul si la el ne-am putut uita cum se chinuia, avea coada mancata, stiu ca sun a o persoana f proasta, dar am facut atatea greseli incat nu stiu daca e vb despre pesti carnivori sau pur si simplu e filtru prea puternic pt acvariu(cu toate ca a venit in cutie cu el), nu au suficient aer, cu toate ca i-am lasat si cu capacul deschis si tot se duc spre suprafatza, nu e apa buna, cu toate ca probabil ar fi murit d la inceput in cazul asta.
am observat ca in majoritatea timpului guppy si cei negri stau la suprafatza si doar ceilalti 2 stau la fund sau spre mijloc, am crezut ca nu au oxigen... iar atunci cand unul dintre cei pe duca e aproape de a se intoarce cu burta in sus nu e atacat de ceilalti, am stat si ne-am uitat o ora jum la ei sa vdm cu actioneaza, dar nu-l ataca si probabil ca i-ar fi vandut cine i-a vandut impreuna daca stia ca nu pot convietui..
azi-noapte am dormit 3 ore de grija pestilor si a mai murit unul de ieri pana azi..
ma poate ajuta cineva cu explicatii?.. daca sunt posibile in conditiile in care nu stiu ce specii am in acvariu, cu toate ca am cautat poze cu toate pe care le-am gasit numite pe net si nu gasesc asemanarea..
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2008 10:33:44
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Citeste pentru inceput articolele de pe site: Ghidul incepatorului si Ciclul azotului si majoritatea nelamuririlor tale vor disparea  .
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
clauss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/05/2008 19:24:45
|
clauss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/20136253154a394c1b50c1a.jpg)
IP:
|
IAR DACA toti stau la suprafata inseamna ca apa nu este oxigenata, baga urgent o pompa de aer, sau daca nu o sa se rareasca de la sine  , pina cind celor ramasi l-e va ajunge oxigenul;varianta mai buna de oxigenare a apei este ca jetul de apa care iese din filtru sa bata la suprafata apei si sa creeze valuri, asa s-e va oxigena bine, insa ai zis ca ai un filtru intern, iar in general acestea stau scufundate la 5 cm sub apa...nu stiu de care ai tu...
te astept cu detalii, sper sa i-i salvezi pe restul
|
ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view¤t=P1020632.jpg |
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/05/2008 00:34:33
|
green
Junior member
IP:
|
em.. pai pestii aceia despre care nu stiu ce specie sunt.. sunt carnivori.. m-am prins azi cand am vazut un fel de incaierare, de fapt nu era incaierare, pt c guppy erau victimele care stateau sa fie parjoliti de carnivorii rapace.
i-am pus pe cei 2 intr-un vas separat cu apa din acvariu, daca mor asta e, eu nu mai sacrific din ceilalti (ce inseamna sa fii batut in cap si sa te joci cu viata unor animale - vezi cazul de fatza). de cand i-am mutat nu a mai murit niciunul, dar tot se mai duc spre suprafatza, deci e clar c n-au oxigen...
filtrul intern e de la firma aquarium aquatlantis TC-200 si ne-a dat mari batai d cap, are o rotitza numerotata d la 1 la 24 si noi o tot puneam la 1 ca ne-am gandit ca daca se misca prea mult apa nu e de bine pt pesti, dar ea se roteste singura pana la 24. pe instructiuni scrie ca e de preferat s nu fie pus pe peretii laterali asa ca am pus-o pe jos, e prins cu ventuze, probabil toate sunt..
|
|
 |
clauss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/05/2008 08:27:31
|
clauss
Senior member
IP:
|
nu stiu cum este filtrul tau , nu cunosc modelul dar incearca daca poti sa-i directionezi jetul catre suprafata apei sa o agite, asa vei optine oxigenarea, si lasa-l la maxim chiar daca agita apa ceva m-ai mult pestii v-or gasi si colturi m-ai linistite daca vor.
p.s. scrie m-ai multe detali despre acvariul tau, marime, lumini ,plante etc
|
ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view¤t=P1020632.jpg |
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/05/2008 17:53:59
|
green
Junior member
IP:
|
azi ne-am luat substrat de la sera floredepot, nisip, o perna de aer, 5plante care seamana cu mararul si o piatra. am mutat pestii cu o parte din apa intr-o oala, am pus retul de apa din acvariu intr-o alta oala, dup aia am aranjat substratul, am pus nisipul, apa din oala, plantele, piatra, perna de aer, filtrul. ne-am chinuit sa fixam plantele vreo 2 ore ca se tot ridicau la suprafatza iar acum apa e cam murdata ca se ridica paricele din substrat la suprafatza, am mai curatat din ele, e normal sa se ridice din substrat?
acum vrem sa punem pestii la loc.
|
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/05/2008 17:55:40
|
green
Junior member
IP:
|
lumina e de 12W, bec cu lumina galbena, incorporat in capac.
nu stiu ce dimensiuni are acvariu, e semicerc si e de 40 L , nu scrie nici pe cutie nici in instructiunile de montare despre dimensiuni, nici pe el...
|
|
 |
clauss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 10:53:56
|
clauss
Senior member
IP:
|
pina acum e bine,ca sa nu m-ai tulburi substratul tre sa umbli mai atent cind plantezi, sper ca ai 23 cm minim de pietris(sau nisip) peste substrat, iar becul acela este mult prea mic, vezi cum faci sa pui unul mai mare, plantele au nevoie de mai multa lumina.
succes!
|
|
 |
clauss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 10:55:15
|
clauss
Senior member
IP:
|
scuze voiam sa spun 2-3 cm de nisip
|
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 12:09:45
|
green
Junior member
IP:
|
de dimineatza a mai murit un guppy... cred ca au boala aia care le afecteaza cozile, am citit ca trebuie sa le pun sare in cazul asta? oricum ceilalti pesti sunt bine, cred ca guppy erau bolnavi de la inceput.
apa e cam verde acum.. si nu e de la alge, ca piatra e curata si peretii la fel. trebuie sa cumpar ceva ca sa fie apa cristalina? un filtru pt uv?
am primit instructiuni la substrat, asa ca sunt d parere ca aici n-am gresit, am pus nisip de vreo 3 cm, substratul de cam 4-5cm.
daca imi iau neon nu stiu cum sa-l montez, cred ca tre s schimb capacul, pt c suportul nu permite un bec mai mare.
|
|
 |
fipilica
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 12:44:03
|
fipilica
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14091067254655c20c01356.jpg)
IP:
|
1. pestii se adauga in acvariu nou dupa cel putin 2-3 saptamani de la setarea lui. Sunt exceptii de la regula dar nu este cazul tau. Se pare ca ai citit cam in diagonala sau au fost prea greu de inteles acele articole.
2. Foarte probabil ca pestii care ii ai sa moara in intervalul mai sus mentionat
3.buruienile  se planteaza fara apa in acvariu altfel te chinui enorm. Apa se adauga pe urma punand o farfurie pe substrat sa nu il deranjezi sau o coala alba de hartie.
Cati pesti mai ai si ce tipuri ?
Ps. Sa stii ca nu poti sa faci un acvariu din orice recipient, cu cat volumul scade si forma e mai suie creste dificultatea, in cazul tau esti la limita.
Pss. Decat sa dormi 3 ore pe noapte de grija lor, mai bine dormi bine si dimineata te documentezi temeinic despre ce inseamna sa ai un acvariu ;)
Mult spor!
|
... |
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 12:59:40
|
m_3
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9651584947a9b6f0b6a20.jpg)
IP:
|
Ca sa fie mai usor, eu as avea alta parere: ia pestii si du-i la un petshop si ia cateva plante nepretentioase pe ei (gen elodeea sau valisneria) deoarece acestea nu au nevoie de conditii speciale sa creasca mari si frumoase.
Reia setupul acvariului de la inceput, urmand pasii din ghidul incepatorului si ca pesti, orienteaza-te spre specii mici (ex: neoni). Populeaza-l corect, si ai scapat de majoritatea problemelor.
Asta e o alternativa ca sa nu se mai chinuie bietii pestisori care ii mai ai pe acolo...
|
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 14:13:46
|
green
Junior member
IP:
|
1. am citit in ghidul incepatorului chestia cu 2-3 saptamani, am citit apoi pe un site in engleza ca dureaza 6 luni pana se creaza un ecosistem stabil si abi atunci pot fi introdusi pestii, apoi am fost la petshop si tipul de acolo care se dadea expert si nu cred ca vb dgeaba a zis ca nu e nevoie de atata timp si dadea exemplu cu sarea, care ar fi buna si pt chestia cu cozile si pt apa, am vazut ca si in acvariile de acolo era sare si ne-a aratat cat sa punem cand am intrebat si a pus intr-un acvariu cu pesti de acolo. noi am vrut sa respectam regula cu 3 sapt, dar ne-am trezit cu pestii in acvariu si cand ne-a zis vanzatorul de la petshop ca e ok si ca probabil au nevoie doar de sare, asta am facut.
2. nu pot sa zic ca m-am documentat temeinic, dar am stat 2 zile si am citit tot ce am gasit despre acvarii si pesti pe net, am citit lucruri contradictorii si cand am mai fost si la petshop, chiar ca am auzit cu totul altceva decat citisem, despre substrat si plantare am gasit mai multe variante, iar noi le-am urmat pe cele care erau scrise in instructiunile substratului, ne-am gandit ca poate depinde de genul lui si ca asa ar fi cel mai sigur.
3. plante klumea nu am gasit, am fost intai la petshop la piata moghiorosi si acolo ne-a aratat tipul faza cu sarea, acolo nu aveau dec plante artificiale, apoi am fost la hosimin si acolo aveau numai marar din asta, am fost la gorjului unde era inchis, si ne-am intors la marar, pt c am zis ca plantele mai rezolva putin din problema cu oxigenul pt pestii care stateau la suprafatza. iar pe cutia cu substrat pasii de urmat erau: intai substratul, apoi nisipul, apoi 80% apa, apoi plantele. am facut chestia cu farfuria pt c era desen pe instructiuni cu asta.
mai avem: 2 tetraniti, 2 mulinezi si 4 guppy.
vanzatorii de la petshopuri nu prea stiu ce plante au, cel putin de unde am luat noi habar n-avea tipa cum se cheama 'buruienile' pe care ni le-a vandut. ala care parea informat de la moghiorosi a zis ca nu stie cand mai aduc plante.
ce inseamna populeaza-l corect? adica cu nr corespunzator? specii compatibile? pesti sanatosi?
|
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 16:07:37
|
m_3
Senior member
IP:
|
green wrote:ce inseamna populeaza-l corect? adica cu nr corespunzator? specii compatibile? pesti sanatosi?
Toate trei.
"Mararul" e cumva din asta?
Eu am dat exemplu de planta valisneria deoarece e o planta care creste in conditii chiar vitrege, si foarte repede, ceea ce e esential pentru un acvariu nou, in lupta cu algele. Uite aici cum arata.
Cat despre ciclare, fa altceva: ia teste de nitrati si nitriti si fa teste la apa. Introduci pestii cand valorile sunt conform celor citite de tine la ghidul incepatoului si ciclul azotului. O sa te convingi ca o sa treaca 2 -3 saptamani, exact cum ti s-a spus.
|
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 17:01:39
|
green
Junior member
IP:
|
da, alea sunt plantele si intr-adevar am mai pierdut din ele din cauza pestilor care trag de ele. vallisneria e singura planta care nu are nevoie de conditii speciale si e recomandata incepatorilor? intreb pt c poate nu o gasesc p asta, s am mai multe variante in caz c exista.
am gasit pe un forum despre tetrazone ca ar ataca guppy pt ca au o coada tentanta care se tot flutura in zare si cred ca asta s-a intamplat, chiar am fost martora la un asemenea atac, dar la petshop nu mi s-a spun asta, ci doar ca tetrazonele nu sunt carnivore, sau tetraniti, cum se cheama, c la petshop scria tetraniti, iar pe net am gasit tetrazone..
|
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 17:20:03
|
m_3
Senior member
IP:
|
Pai ar fi valisneria si eoldea, cele mai populate printre incepatori. La mine au mers foarte bine chiar pe vreme cand eram novice, (nu ca acum n-as fi  ) la o lumina de neon din ala penal de bucatarie si fara substrat fertil. Cabomba de care ai tu are nevoie de un pic mai multa lumina. Acuma asta nu inseamna sa o arunci.
De gasit cred ca e imposibil sa nu gasesti valisneria in Bucuresti...
A si inca ceva: aproape toti pestii sunt carnivori. Tu probabil te referi la "rapitori"?
|
|
 |
m_3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2008 17:36:34
|
m_3
Senior member
IP:
|
Uite ca am uitat ce era mai important: Aici ai catalogul cu plante de la Tropica. Practic orice planta care are nevoie de lumina putina si nu necesita un nivel ridicat e buna pentru un incepator, cu conditia sa o gasesti prin magazine...
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2008 08:53:03
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
green wrote:tipul de acolo care se dadea expert si nu cred ca vb dgeaba a zis ca nu e nevoie de atata timp si dadea exemplu cu sarea, care ar fi buna si pentru chestia cu cozile si pentru apa, am vazut ca si in acvariile de acolo era sare si ne-a aratat cat sa punem cand am intrebat si a pus intr-un acvariu cu pesti de acolo. noi am vrut sa respectam regula cu 3 sapt, dar ne-am trezit cu pestii in acvariu si cand ne-a zis vanzatorul de la petshop ca e ok si ca probabil au nevoie doar de sare, asta am facut.
Vinzatoru' care-a zis ca nu trebe sa astepti trei saptamini e un dobitoc.
green wrote:am gasit pe un forum despre tetrazone ca ar ataca guppy pentru ca au o coada tentanta care se tot flutura in zare si cred ca asta s-a intamplat, chiar am fost martora la un asemenea atac, dar la petshop nu mi s-a spun asta, ci doar ca tetrazonele nu sunt carnivore, sau tetraniti, cum se cheama, c la petshop scria tetraniti, iar pe net am gasit tetrazone..
Ti-am zis io ca-i dobitoc  .
Daca vrei sa tratezi pestii cu sare trebe sa scoti plantele, altfel mor de la sare.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/05/2008 20:44:37
|
green
Junior member
IP:
|
au murit toti guppy... habar n-am d ce, dar ceilalti pesti n-au nimic, i-am pus pe toti in acvariu si nu mai au nimic.ceilalti guppy au murit duminica noaptea si de atunci nu au mai fost incidente. sambata le cumparam plante noi pt c pe astea le tot scot din substrat.
|
|
 |
green
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/05/2008 22:09:45
|
green
Junior member
IP:
|
scuze ca va bat iar la cap...
plantele acelea despre care ai zis tu m_3 sunt apreciate drept cina in general de pesti? pentru ca cele pe care le am acum au fost pe jumatate mancate de ei...
|
|
 |
|