[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Despre Oxigen si suprahranirea pestilor.  XML
Forum Index » Apa
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Eu stiam ca oxigenul este consumat de :
a) pesti
b) plante pe timpul noptii.

De aseara am o dilema mare, pe care am rezolvat-o azi de dimineata dand de un articol interesant despre Oxigen. O sa postez link-ul diseara caci acum nu-l mai am, dar pe scurt oxigenul mai e consumat de:

c) orice inseamna digestie
d) orice inseamna putrezire

Mi s-a spus ca dau prea multa hrana la pesti, dar oamenii habar n-au cand zic ca prea multa hrana = alge. Nu, prea multa hrana = zero oxigen
Corydoras si pomacea par a fi intrat cumva in priza in perioada asta si mananca orice; intrigat de voracitate, le-am dat foarte multe 'algae waffers' (de fapt voiam sa le dau vreo 2-ua dar scuturand usor pungulita, au cazut vreo 10).
Si am zis, e baieti, ia sa va vad io acu' cat sunteti in stare sa duceti. Nu ma interesa daca apar alge sau etc, restabileam eu echilibrul, dar mi-era mila de ei. Cand le dadeam cate o pastila, veneau toti 3 si infulecau, asta pana cand soseau melcii, si nu mai apucau nimic.
A doua zi de dimineata, totul bec - mancasera TOT - zic fraaatilor, astia erau lesinati rau. Ce fraier am fost ca i-am lasat sa rabde.
Aseara le-am dat ceva mai putin, insa am observat ceva suspect.
Cory faceau curse foarte des la suprafata apei, la fel si pomacea. Physa erau toti la suprafata apei. Colisa are labirint si il durea undeva

Si nu pricepeam, stiam ca am dat de mancare mult, dar nu intelegeam de ce a scazut brusc cantitatea de oxigen (parca nici cand cazuse drojdie in acvariu nu se duceau asa des si multi sus).

E, pana la urma, explicatia este ca este atat de mare cantitatea de nutrienti din apa, incat bacteriile avide s-au 'intins' sa o consume - proportional cu cata mancare a fost. Insa s-au intins atat de mult, incat a scazut simtitor cantitatea de oxigen din apa, caci oxigenul este necesar la 'break down'-ul nutrientilor, si cum la mine au fost multi, bacteriile s-au gandit sa-mi vina in ajutor si sa curete

Asa ca, nu va suprahraniti pestii..
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Oxigen consuma toate vietatile aerobe inclusiv bacteriile din ciclu' azotului - astea consuma chiar foarte mult oxigen.
Pesti multi => mincare multa => resturi multe => hrana multa pentru bacterii => bacterii multe => consum mare de oxigen => oxigen putin in apa => o groaza de belele => nu suprapopulati + nu suprahraniti.

Si cind ii spui asta unuia cu 50 pesti in 50 litri ....... iti spune ca te dai profesionist si "jmeker" si-ti pomeneste rudele apropiate .

Poze: smilie ... Poze cu plante
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Porcu wrote:... Si cind ii spui asta unuia cu 50 pesti in 50 litri ....... iti spune ca te dai profesionist si "jmeker" si-ti pomeneste rudele apropiate .


... in plus, iti mai si umple frigiderele cu produse sanatoase, din carne macra ... sunt oameni carora le este greu sa vada peste drum, daramite sa mai poata intelege succesiunea fireasca a unor lucruri ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Porcu wrote:Oxigen consuma toate vietatile aerobe inclusiv bacteriile din ciclu' azotului - astea consuma chiar foarte mult oxigen.

Unii spun ca ar fi suficient bacteriilor alora (nitrificatoare), cam 2 mg/l oxigen dizolvat, altii - 5-7 mg/l, adica tot atit cit ar trebui si pestilor.
Exista un consum biochimic de oxigen (respectiv consumul de catre toate microorganismele din apa) - care pe mine nu ma prea intereseaza. Insa cu o semnificatie mai mare (pentru mine, lucrind cu volume mari in circuit inchis...) este consumul chimic de oxigen, pe care eu il masor periodic - si astfel aflu nivelul substantelor organice din apa (de oricare natura ar fi), acestea fiind la baza multor probleme care apar la nivelul chimismului - si starii pestilor, in final.
Deoarece masurarea consumului chimic de oxigen nu imi e la indemina si apelez la un alt laborator, ma ghidez in a aprecia incarcarea ("poluarea")apei, masurind conductivitatea si, implicit, TDS (Total Dissolved Solids). E o informatie utila , chiar daca nu vi se pare, la prima vedere (care-mi "comanda" luarea anumitor masuri de intretinere a acvariului)(vorbesc despre acvariile cu apa dulce).
[(TDS)ppm = Conductivity µS/cm x 0.67]
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com