[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu cichlide africane mbuna Malawi  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
Stefan M
Junior member
[Avatar]

Joined: 07/02/2017 23:51:28
Messages: 41
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In mod clar un considerent este si bugetul, dar nu singurul si nu neaparat cel mai important - sunt constient ca este o investitie care sare de cateva mii de lei bune ( am ordin de marime acvariul actual care lejer a papat vreo 2000 ) asa ca nu este vorba decat de cateva procente sa zicem

Mai ma gandesc la urmatoarele:
1. Spatiul pe care il am la dispozitie 2900 x 600/900 ( 900 daca vin pana la fata usilor de trecere prin living - usile sunt scoase dar asa ca reper ) - daca il fac de 2500x600 ramane in fiecare latura un spatiu de trecere de 20cm, mult prea putin pentru a avea acces pe laterale, eu ma gandesc sa il fac de 600 latime dar sa il trag de la perete 20cm, sa il aduc mai in fata - spre linia usilor, asa ma gandesc ca am un minim de acces spre spatele acvariului ( mai umblu la o teava mai umblu la ceva - nici nu stiu, neprevazute ).

Daca il fac de 2000, il plasez si mai bine in spatiu, raman cate 45cm in fiecare parte si asa am vedere si din laterale nu exclusiv din fata.

O alta idee pe care o am daca il retrag 20 de cm de la perete este ca as putea sa montez pe intreaga lungime a acvariului un fel de consola pe peretele din spate ( placa de beton ) si cumva sa fac capacul acvariului atasat pe perete, nu sustinut pe acvariu iar in spatiul de 20 de cm sa fie balamaua capacului daca vreau sa il rabatez complet ( aici nu stiu ce implica, am cerut ajutor fratelui meu care lucreaza in domeniul proiectarii 3d/CNC sa vina cu o solutie tehnica - tot el imi construieste si cadrul ).

2. 2000x600x550 = 660l apa brut si anumite cerinte ca mm geam si intarituri, diferenta la 2500x600x550 = 825 si cred ca sticla un pic mai groasa si intarituri mai multe/mari - fapt ce il traduc in greutate mai mare a bazinului efectiva - aici problema se leaga de punctul 3

3.La 2500 lungime, cadrul aproape sigur trebuie construit din doua bucati si asamblat/partial sudat in final pe pozitie, asa se pare ca modelul actual de cadru va putea fi construit integral in atelier si transportat pe pozitie - cred totusi ca marimea prea mare a cadrului si a bazinului in toate procesele de constructie prezinta un risc sporit si mai multe probleme logistice.

Legatura cu pct.2 este ca imi este teama ca aceleasi probleme in costructie/asamblare pot fii si la bazin - un bazin de 2m poate fii mai usor amplasat/manevrat.

Desigur la toate punctele de mai sus exista si un cost suplimentar dar nu este argumentul suprem.


Stefan M
Junior member
[Avatar]

Joined: 07/02/2017 23:51:28
Messages: 41
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si un post un pic mai scurt.

Cum fac cu lumina, cate neoane sa pun si ce marime/marca ( probabil raman pe ciclide africane mbuna dar daca ma mai uit mult pe la sud-americani o sa ma sucesc ... ) ?

( mai trebuie sa ma documentez tehnic cum realizez sistemul de iluminat si incorporez in capac dar apreciez o idee )
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Indifirent ca il faci de 2 metri sau de 2,5 metri laterala in care vine caseta de overflow ar trebui sa nu se vada, sau sa se vada cat mai putin,
practic vei vedea in mare parte cutia acolo.

Daca adancimea este aceeasi nu conteaza, pentru siguranta, grosimea sticlei, daca e mai groasa sau nu. Intariturile ar trebui sa le faci la fel
indiferent daca e de 2 metri sau 2,5 metri, daca cunosti varianta de fund incastrat asa trebuie sa faci si intariturile. Practic se lipeste cate o fasie
de sticla peste toate lateralele iar apoi se lipeste cate o fasie de sticla sub fiecare din fasiile lipite anterior si de laterale in acelasi timp. Costul
in cazul asta nu e mult mai mare de la 2 la 2,5 metri. Nu ai nevoie de intaritura in H.

Nu stiu cat te costa cadrul metalic, dar poate ar fi interesant de vazut cat te-ar costa din profile de aluminiu industriale care se prind intre ele cu
niste prinderi speciale (cu suruburi speciale). Daca diferenta nu ar fi mare ar fi preferabila varianta asta, practic il construiesti la fata locului. Ceva de
genul asta (cel din poza are 3000x800x800 mm):

image

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

+1 pentru postarea de mai sus!

- la aceeasi inaltime a bazinului (55 cm), tre' sa folosesti geam de 12mm (minim)... indiferent ca bazinul are 2 metri lungime, sau 2,5 metri.
- ranforsari longitudinale duble, fund dublu incastrat.
- nu inteleg de ce nu faci sumpul "pe masura bazinului"... sau, barem de 1,5 metri lungime... la o inaltime de 40 cm, ai nevoie de geam de 8 mm grosime.
- profilele alea industriale de aluminiu sunt o inventie geniala, daca-ti permiti costurile aferente... uite aici, avem un coleg care le-a folosit pentru un bazin mare: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19550.page
- referitor la lumini... tuburile "de neon" se cam incing, deci o sa ai nevoie de ceva ventilatie/racire. Poate iei in calcul niste leduri... pentru cichlidae sunt perfecte.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Stefan M
Junior member
[Avatar]

Joined: 07/02/2017 23:51:28
Messages: 41
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,

Multumesc pentru recomandari.

Referitor la cadru, am la dispozitie materialul pentru el plus ca il realizeaza fratele meu - cheltuiala este minima - pare foarte "smart" solutia cu profilele industriale din aluminiu, light-weight, rezistent si nu rugineste - practic tot ce ai nevoie.
Eu am gasit interesanta si solutia folosita de Artur la bazinul lui, mai naturala cu lemn si mai usor de realizat direct pe pozitie.

Cu sumpul, vreau sa imi incerc mana cu el dar la un sump de 1.5m+ nu ma bag.
Am mai lipit acvarii acum 10ani dar de marimi mai mici si cu metode mai vechi si inestetice, comparativ cu ce cred ca imi permite tehnologia si tehnica sa fac acum ( margini cantuite, lipituri estetice, acril, etc. ) si am oare si care habar ca nu este chiar asa de usor sa iti iasa bine - mi-e teama ca la o marime asa mare a sumpului nu imi iese bine si mai mult mai chinui, daca nu irosesc si materialul.

Totusi, daca imi iese bine, nu este ceva foarte greu de inlocuit ulterior.

Cadrul metalic este gandit pe un sistem de "arcada" in partea din fata, ca sa am acces usor la sump, nefiind un stalp pe centru ( cel putin asa este acum in proiect - sper saptamana viitoare sa fac cadrul si sa vad daca este realizabila treaba ).

Acvariul principal in mod clar vreau sa il faca cineva profesionist, sa ii aplice corect intarituri si ce mai este nevoie - la sticla de 12mm ma gandeam si eu si fund dublu.

This message was edited 2 times. Last update was at 20/04/2017 22:39:24

 
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com