[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Album de alge  XML
Forum Index » Alge
Author Message
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Articol original de George Booth.



Multumiri speciale lui Ghazanfar Ghori ( http://www.aquaticscape.com ) pentru acest articol excelent despre diferite alge si despre sfaturile ajutatoare.





INTRODUCERE:



Exista doua categorii de alge care preocupa pe acvaristi: "bune" sau "rele". Algele "bune" sunt prezente in cantitati mici, indica buna calitate a apei si sunt tinute sub control usor de pestii mancatori de alge sau de inlaturarea lor in intretinerea de rutina. Aceste alge sunt o consecinta naturala a unui acvariu in care exista nutrienti si o sursa de lumina.
Algele "rele" sunt ori un indiciu in proasta calitate a apei sau sunt tipuri de alge ce tind sa invadeze acvariul si sa strice estetica pe care acvaristul incearca sa o dobandeasca. Denumirea de "rele", este in intregime subiectiva. De exemplu, un tip de alga verde, filamentoasa este considerata a fi "rea" de unii acvaristi americani, insa este cultivata de acvaristii europeni ca fiind o prezenta valoroasa in acvariile lor, fiind folosita pe post de supliment alimentar pentru pesti.






TIPURI DE ALGE:



Albastre-verzui cu aspect malos:
Cresc repede sub forma de panze albastre-verzui. Se imprastie repede aproape peste tot si de obicei arata calitatea proasta a apei. Oricum, algele albastru-verzui pot sa fixeze nitrogenul in apa si pot fi vazute in acvarii cu nitrati extrem de putini. Se pot observa cateodata intre substrat si peretii acvariului. Se inmultesc si omoara plantele. Acestea sunt defapt cianobacteria. Se poate indeparta mecanic asta fiindo o solutie ineficienta pe tremen lung deoarece conditiile din acvariu sunt inca favorabile pentru dezvoltarea sa, si se va dezvolta repede dinou. Tratamentul cu 200 mg fosfat de eritromicina la 38 de litri de apa vor elimina alga albastra-verzuie dar unii experti cred ca poate avea efecte secundare pentru filtrul biologic. Daca eritromicina este folosita pentru tratament, nivelurile de amoniac si nitriti trebuie monitorizate foarte atent.





Algele maro:
Se formeaza in pete fine, maronii. In acvariile de apa dulce aceastea sunt de obicei diatomi. De obicei indica lipsa de lumina sau excesul de silicati. Cresterea nivelului luminos ii va face sa dispara. Se pot curata usor prin raclare.






Apa verde:
Alge mici, unicelulare se reproduc uneori atat de repede incat apa devine verde. Fenomenul este denumit popular "explozie de alge" si este cauzata de obicei de prea multa lumina cum este lumina soarelui. O explozie de alge poate fi inlaturata prin filtrarea apei cu filtre de diatomi. Sterilizatoarele UV pot prevenii explozia in prima faza. Apa verde este foarte folositoare in cresterea dafniilor si a artemiilor. Algele peliculogene cresc pe sticla acvariului si se prezinta sub forma de ceata subtire. Se pot indeparta usor de pe geam cu o carpa sau un burete. Acest fenomen este considerat normal in acvarii cu lumina multa pentru cresterea plantelor.





Algele sub forma de puncte:
Cresc in pete subtiri, tari, circulare de culoare verde deschis, de obicei pe sticla acvariului dar si pe plante care stau in conditii de lumina foarte puternica. Este considerata normala pentru acvariile plantate. Trebuie sa fie indepartata mecanic. In acvarii acrilice se folosesc carpe moi sau lavete si multa munca din umar Smile. In acvariile din sticla raclarea este foarte eficienta.





Algele pufoase:
Cresc in special pe frunzele plantelor sub forma de perisori individuali scurti (2-3 mm). Considerata normala. Poate fi o forma mai putin virulenta a algei "barboase". Este controlata usor cu mancatorii de alge cum sunt: black molli, Otocinclus, Peckoltia si siamese algae eaters.




Alga "barboasa":
Un articol interesant despre tratarea acestei alge cu Simazine, scris de Neil Frank, gasiti aici.





Alga "paroasa":
Creste in palcuri de un verde deschis pe nisip, in jurul bazei plantelor cum sunt Echinodorus si pe obiectele mecanice. Are o textura mai aspra decat alga "barboasa". Alga barboasa va face valurele in curentul apei in timp ce alga "paroasa" tinde sa formeze palcuri mate. Un fir individual poate creste pana la 5 cm sau chiar mai mult. Se poate indeparta mecanic destul de usor prin infasurarea pe o periuta de dinti. Poate provoca necazuri daca este lasata sa se extinda. Aceasta alga este un suplimenta alimentar popular printre acvaristii europeni.






Algele atiforme:
Cresc sub forma de fire lungi pana la 30 cm sau chiar mai mult. Tind catre o culoare verde inchis (greu de spus pentru ca este foarte subtire). De obicei indica un exces de fier (>0,15 ppm). Se poate indeparta usor cu o periuta de dinti la fel ca alga "paroasa".




Algele "corn de cerb":
Arata ca niste fire individuale de alge "paroase" dar tinde sa creasca in fire solitare care se ramifica la fel ca un corn de cerb si este de culoare gri-verzui. Pare sa creasca pe echipamentul acvariului, langa suprafata apei. Este dificil de indepartat mecanic. Inmuiati echipamentul afectat intr-o solutie cu 25% inalbitor de casa si apa.





Algele-perie:
Acestea cresc in smocuri negre ca niste pene fine de 2-3 mm lungime si tind sa se dezvolte pe plantele cu o crestere lenta cum sunt Anubias, unii Echinodorusi si pe alte plante cu frunze late. Deasemenea tinde sa creasca pe echipamentul acvariului. Aceasta defapt este o alga rosie din genul Audouinella (alte denumiri: Acrochaetium, Rhodochorton, Chantransia). Poate fi indepartata usor mecanic. Rupeti si aruncati frunzele afectate. Echipamentul poate fi inmuiat intr-o solute cu 25% inalbitor apoi frecat pentru indepartarea algelor moarte. Siamese algae eaters (Crossocheilus siamensis) mananca aceasta alga si o pot tine sub control. O masura mai drastica este tratamentul cu cupru.
Un articol foarte bun despre aceasta alga, scris de Neil Frank, poate fi gasit aici.







PREVENIREA APARITIEI ALGELOR



Sporii de alge exista peste tot si sunt prezenti tot timpul intr-un acvariu (dispar numai daca sunt luate masuri extreme). Pentru acvarii doar pentru pesti, un sterilizator UV va omora sporii de alge din apa. Pntru acvariile plantate, aceasta nu este o solutie buna pentru ca lumina UV va oxida unele elemente necesare plantelor si va limita cresterea acestora.
Din nefericire, conditiile care sunt propice pentru cresterea plantelor sunt benefice si pentru cresterea algelor. Din fericire, plantele castiga, de obicei, batalia pentru nutrienti. Oricum, daca este un dezechilibru de nutrienti, algele vor folosi intr-un mod oportunist orice nu este folosit de plante.
Diferitele tipuri de alge vor folosi diferite tipuri de nutrienti, cauzand explozii sporadice in acvarii aparent stabile din cauza unui dezechilibru temporar. Un mg de prevenire cantareste cat un kg de remediu. Pentru a preveni introducerea unor noi tipuri de alge cu noi plante, o simpla inmuiere in inalbitor pare sa mearga bine. Amestecati 1 parte de inalbitor in 19 parti de apa si inmuiati planta noua in ea timp de 2 minute. Imediat puneti planta sub jet de apa, apoi scufundati planta in apa care contine substante pentru neutralizarea clorului de la inalbitor. Aceasta procedura va omora algele si va inceta cresterea plantei, asta insa numai temporar. Plantele slabite pot muri in urma acestui tratament, dar probabnil oricum nu mai rezistau si fara tratament. Mancatorii de alge sunt cei mai eficienti impotriva algelor intr-un acvariu plantat. Este in special critic intr-un set-up nou sa stim ca plantele s-au acomodat inainte ca algele sa apara. Din acest motiv si pentru a ajuta filtrarea biologica sa se formeze, este recomandata introducerea in acvariu a unor mancatori de alge autentici.






PESTI MANCATORI DE ALGE



Black Molly:
Acesti pesti sunt niste candidati excelenti pentru set-upuri aflate in perioada de cilclare pentru ca sunt ieftini si usor de gasit. Sunt de obicei considerati in plus si sunt scosi din acvariu dupa o aproximativ o luna. Este important SA NU FIE HRANITI. Daca sunt hraniti nu vor mai fi atat de motivati sa manance algele. Cand sunt infometati devin consumatori a aproape tuturor algelor care pot aparea in perioada de ciclare.



Otocinclus sp.:
Otocinclus sunt niste consumatori constiinciosi de alge dar este recomandat sa fie tinuti in bancuri din cauza marimii lor reduse. Unul la 40 de litri este o regula de baza. Diferite specii de oto sunt vazute in magazine, in diferite perioade; multi sunt buni mancatori de alge dar unii ataca alte specii de pesti. Din nefericire pare sa nu fie nici o cale de a face diferente intre cei mancatori de alge si ce care ataca pestii.
Oto par a fi niste pesti foarte delicati, dar asta probabil din cauza abuzului de importuri si a manipularii lor decat o caracteristica mostenita. Cand un magazin de pesti primeste cativa, este bine sa asteptati pana cand raman cei mai puternici pentru ca multi oameni cumpara multi si mai raman cu o singura pereche care traiesc normal.




Plecostomus sp.:
Plecostomus este numele generic pentru un camp mare de specii de pesti cu "ventuza". Numai speciile mai mici sunt utile intr-un acvariu plantat, pentru ca varietatile mai mari tind sa manance plantele impreuna cu algele. Doua specii comune si folositoare sunt "plecostomus cu nas aspru" si "plecostomus claun" sau Pekoltia. Amandoi stau sub 10 cm lungime si nu cauzeaza prea mare distrugere de plante. Dieta lor poate fi completata de dovlecei albi sau de tablete care cad la fundul apei. Apreciaza deasemenea o buturuga pentru a-si satisface nevoia de celuloza.





Siamese Algae Eater:
A nu se confunda acesti pesti cu Chinese Algae Eater, care este foarte agresiv si nu mananca alge deloc. Siamese algae eater, Crossocheilus siamensis, este un consumator mare de alge si se stie ca mananca algele-perie negre (rosii). Sunt cativa pesti in aceasta familie. Cel mai des intalnit este Epalzeorhynchos kallopterus, denumit comun Flying Fox. Acest peste are un corp maroniu cu o linie neagra pe partile laterale, deasupra careia se afla o linie aurie sau roscata subtire. Aceasta varietate tinda sa fie agresiva cand sunt maturi si nu mananca algele rosii (din cate se stie pana acum).
Alt membru este Siamese Algae Eater. Are aceeasi forma cu Flying Fox dar culoarea corpului tinde spre argintiu cu o oarecare linie neagra. Poate fi si o linie aurie sau roscata neclara deasupra liniei negre. Acesti pesti nu sunt agresivi deloc; sunt parteneri buni pentru discus si tetra mici. Cand sunt tineri, diferentele dintre E. kallopterus si C. siamensis pot sa nu fie asa de evidente mai ales daca nu ati vazut amandoua speciile impreuna. Din nefericire majoritatea angrosistilor nu vand pestii la magazine sub denumirea lor stiintifica si denumirile comune folosite uneori devin haioasa (ca "siamese flying fox"). Daca nu stiti ce specie este cumparati-l oricum si fiti pregatiti sa-i dati daca nu sunt cei cautati (asta daca pestii nu au ceva de obiectat ).





Amano Shrimp (Caridina japonica):
Amano Shrimp au devenit populari cand acvaristul japonez Takashi Amano i-a introdus in cartea sa 'Nature Aquarium World'. Sunt extrem de eficienti impotriva algelor chiar daca nu mananca toate tipurile de alge.






Farlowella:
Sunt foarte eficienti in combaterea algelor cu toate ca sunt foarte sensibili la parametrii apei. Tipul cunoscut sub denumirea de Royal Farlowella cresc prea mari pentru un acvariu plantat si pot provoca pagube.





Din motive de copyright pozele au fost sterse deocamdata.



Copyright:
Acest articol isi datoreaza existenta contribuabililor de pe internet, aceste atributii de copyright revenind autorilor originali. Acest articol se poate copia atata timp cat este distribuit gratuit si este atribuit copyrightul.
Toate pozele din articol sunt protejate de copyright.

This message was edited 2 times. Last update was at 26/02/2010 21:29:44

[Email]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Sunteti invitati toti userii care aveti poze cu alge sa le postati aici, sa scrieti denumirea lor, cauza aparitiei lor si metode de combatere pe care le-ati incercat si au dat rezultate. Bineanteles ca se pot posta si poze cu alge necunoscute si discutii despre ele: combatere, cauze, denumiri.
[Email]
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Cam asa arata acvariul meu de cand am schimbat tuburile fluorescente cu lampile HQI.

image

De 1 luna am cosmaruri cu acvariul asta; am zis initial ca e de la substrat - l-am aruncat (sau dus 4 bulioane la gunoi); am schimbat apa, am schimbat materialele filtrante, am pus carbon activ, am renuntat la fertilizanti.........ce sa mai......mai aveam un pic si schimbam casa in care se afla acvariu si acum aflu ca e de la lumina. Nu mai vorbim de faptul ca i-am terorizat pe toti cu telefoanele intreband ce si cum, din ce cauza, etc...... si in afara de Andrei Cristea, nimeni nu mi-a oferit o solutie viabila. Se pare ca spusele lui Andrei se adeveresc in acest caz.

Buuuuuun......... Fac eu calculul la lumenii de la lampi si descopar ca am 95 de lumeni pe litru !!!!!!!!!!!!! cand toata lumea vorbeste de faptul ca la 40 de lumeni/litru e un acvariu bine luminat. Acum stau si ma intreb: eu sunt prost sau dobitoc ? Cum naiba nu mi-a trecut prin cap ca poate fi de la lumina ?

Postul asta in sfarsit m-a luminat asupra problemei. Maine introbag o lampa UV si va spun daca are vreun efect sau este egal cu zero. Nu vreau sa apelez la solutii anti-alge (nu am incredere in ele).

In orice caz, daca schimb la 3 zile cam 75% din apa din acvariu si este inutil. Dupa 3 zile e la loc verde. Foarte curata, dar verde.

Intrebarea este: ce sa fac in cazul asta? Ca lampa UV mai mult de 1 ora nu o tin ca imi distruge substantele fertilizante si Dennerle costa mult.

O solutie mi-ar prinde bine !

-----

-----
[WWW]
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

o solutie despre pe care au aplicat-o unii acvaristi este sa pui crengi de salcie in acvariu. da search in forum si o sa aflii detalii.

Acvariul meu
[Yahoo!]
nicolaepaun2008
Junior member

Joined: 13/04/2008 21:17:20
Messages: 71
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ar trebui sa nu-ti faci griji pentru moment de fertilizanti.Monteaza lampa uv si las-o cat este necesar.
Plantele vor fi ok fara forma chelata a fertilizantilor pentru o perioada in care vei tine lampa aprinsa,dar nu acelasi lucru as putea spune in cazul apei verzi.Crezi ca plantele vor creste sanatos cu apa aia in care nu-ti vezi nici mana?

PSp:daca vei face un calcul,mai exact un raport intre pret si cat de concentrate sunt,intre dennerle si jbl,vei vedea ca in unele cazuri sunt la fel,mai putin calitativ.Mie unul nu mi se par scumpe.
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Asa arata acvariul meu concret. Acum am pus lampa UV si va tin la curent cu noutatile (bune sau proaste).

image

image

-----

-----
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

nicolaepaun2008 wrote:Plantele vor fi ok fara forma chelata a fertilizantilor pentru o perioada in care vei tine lampa aprinsa,dar nu acelasi lucru as putea spune in cazul apei verzi.Crezi ca plantele vor creste sanatos cu apa aia in care nu-ti vezi nici mana?
Asa zic si io: plantele sint efectiv asasinate de vii de catre apa aia verde. Cu o scula UV problema ar trebui sa se rezolve in 2 zile .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Revin !

Lampa UV -> rezultat 0 (zero) ! A functionat o zi si nici cea mai mica modificare in bine nu s-a vazut, asa ca am aplicat planul "B".

Adica asta -> metoda numarul.1 Am schimbat 50% din apa, am hranit pestii, am acoperit acvariul (total zic eu) si acum..............astept. Sunt foarte dezamagit de lampa UV pe care toata lumea o ridica in slavi. Becul are 9W si cred ca teoretic conform spuselor producatorului si nu numai, ar fi trebuit sa faca fata acvariului cu un volum net de 260 litri de apa.

Sa vad ce-o fi !

P.S. Daca nu tine nici planul "B", aplicam planul "C", respectiv intoxicarea in masa cu algicide la nivel industrial. Daca nici aia nu tine, arunc acvariul pe fereastra si fac cadou toate echipamentele.

Va salut !

-----

-----
[WWW]
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

Andariel wrote: Daca nici aia nu tine, arunc acvariul pe fereastra si fac cadou toate echipamentele.

Va salut !


mie lampa!

Acvariul meu
[Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Marimea lampii UV se calculeaza in principiu in functie de debitul filtrului, nu de volumul acvariului. Bine, intrucat astea sunt oarecum legate, se poate discuta si asa, dar o lampa de 9W la un acvariu mediu mi se pare cam putin. Eu am 11W la 120l si tot mi se pare putin, sau cel mult ok.

Dar nu-ti face griji, nu dispera si nu renunta. In primul rand intunericul o sa le omoare sigur. Ca sa mergi si mai la sigur, combina metodele. Intuneric + UV. N-ai cum sa dai gres.

Spor!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Andariel wrote:Lampa UV -> rezultat 0 (zero) ! A functionat o zi si nici cea mai mica modificare in bine nu s-a vazut
E singuru' caz auzit de mine in care nu da rezultate lampa UV impotriva apei verzi . Io zic sa ai rabdare .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Pai deja am acoperit acvariul, am schimbat 50% din apa..........ce sa mai. In ceea ce priveste lampa UV i-am spus unui prieten sa vina s-o ia.........sa faca bors cu ea.

-----

-----
[WWW]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Nu dupa o zi de functionare a lampii UV vei vedea
Dupa 3-4 zile
Mai redu din lumina

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

lazarginel wrote:Nu dupa o zi de functionare a lampii UV vei vedea
Dupa 3-4 zile
Mai redu din lumina


Repet :

Lampa UV nu mai am !
Acvariul este acoperit total -> deci intuneric complet.

-----

-----
[WWW]
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Revin cu noutati !

Dupa 4 zile de intuneric total (cel putin am incercat) s-a observat o usoara disparitie a fenomenului de "apa verde" si probabil ca daca continuam sa il las acoperit disparea total. In tot acest timp mentionez ca am scos si incalzitorul din functiune, apa mentinandu-se la o temperatura de 18 grade si in ziua a 2-a am adaugat 100 ml de Tetra Algizit la 260 L de apa acvariu. Avand in vedere ca nu am timpul necesar sa astept sa se clarifice apa, am cautat sa gandesc un pic logic de ce a aparut fenomenul si cum pot sa il combat mai rapid.

Factorii cumulati care au dus la aparitia fenomenului, cred ca au fost urmatorii: setup-ul nou, concentratia mare de nitriti si amoniac din apa, supra-fertilizare si iluminatul puternic.

Ce am facut :

1) Am inlocuit 80% din apa doar cu apa de osmoza (adica 0 - zero substante adiacente)
2) Am adaugat in apa 2 substante -> Tetra Easy balance si Tetra Crystal Water. De ce am facut asta; pai easybalance reduce nitrati remarcabil si nu numai(cel putin asa scrie pe prospect) si CrystalWater limpezeste apa si intr-adevar o face.
3) Am adaugat 2 litri de Siporax® in filtru si am redus debitul filtrului pana la o limita la care sa nu se onduleze plantele in acvariu. (Una din cauzele aparitiei "apei verzi" este filtrarea puternica).

Am pornit instalatia de Co2 si iluminatul.

Acvariul se poate vedea AICI si in ciuda faptului ca pozele sunt facute cu telefonul mobil, totusi o idee generala se poate face.

Concluzii finale:

1) In urma tratamentului "inuman" de privare de lumina, plantele arata deplorabil, dar sper ca dupa ce re-incep fertilizarea cu V30 si E15 sa isi revina.

2) Se pare ca in cazul meu si nu numai (mai exista cineva pe forum aici), produsele Tetra s-au achitat cu brio de sarcina ........sa vedem pentru cat timp.

3) De 15 ani de cand ma ocup de acvaristica, niciodata nu am intalnit fenomenul cu care m-am confruntat acum si sper nici sa nu ma mai confrunt vreodata si nici la altii nu le doresc.

Salutari tuturor de la mare,
Cosmin.

-----

-----
[WWW]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Ieri, din "minunata" mea crescatorie de alge-perie (Audouinella), am smuls o bucata. Am strans-o bine intre degete pana a iesit aproape toata apa din ea, a ramas cu un aspect de carpeta taraneasca din lana. Am vrut sa o rup.
Cum mama zmeului sa o manance ancistrus cand am tras cat am putut de ea si nu se putea rupe?!!
Daca am rarit bulgarasul de alge, se mai dezlana, dar compact nu e nici o sansa.
[Email]
pulitzer
Junior member
[Avatar]

Joined: 18/02/2009 20:47:11
Messages: 97
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

interesant ca nu a functionat cu UV. la mine intr-o saptamana a facut luna si bec. intr-o zi nu s-a vazut mare lucru... acuma cum e?
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

La categoria Alge perie(din albumul de alge) sunt niste poze.
Eu am ce se vede la pozele 3 si 4.
Trebuie sa rup frunzele afectate cum scrie acolo?
[Email] [Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Daca nu vrei sa rupi frunzele poti sa incerci eventual cu inmuierea in solutie de clor asa cum scrie la prevenire, dar nu stiu daca o sa-ti moara algele plus ca planta se opreste din crestere ceva timp sau chiar poate sa moara. Aportul de CO2 am observat ca le face albe dar nu pot sa spun ca le opreste prea tare din crestere. Nici chiar SAE nu am vazut sa le manance pe cele mari dar am vazut ca mananca intr-una de pe sticla. Poti incerca si cu SAE daca nu ai deja.
[Email]
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Am un SAE dar cand sunt hraniti pestii e primul acolo.
In rest am vazut ca se chinuie el dar nu prea face fata
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com