[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Este asta o cyanobacterie ?  XML
Forum Index » Alge
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Saluti!

De ceva vreme ma confrunt cu o alga de care nu prea pot sa scap. Am incercat antibiotic, zero lumina, H2O2 - si nimic. Persista.

Creste in zona din acvariu luminata mai bine, deci nu peste tot, insa nu da inapoi daca luminez mai putin. Impanzise toate frunzele de echinodorus pe margine, inclusiv de anubias (dar mai putin) insa plantele le-am clatit in solutie cu clor si a murit aproape instantaneu.

Din pacate echinodorusul nu a rezistat la solutie, asa ca a trebuit sa-i tai toate frunzele. Acum insa a dat una noua care a crescut maricica si pare ok.

Dar a ramas alga asta negricioasa (care cand e densa pare negricioasa, insa pe pietris pare verde - pe plante apare neagra). O fi posibil sa am doua feluri de alge.

In seara asta am luat niste firicele de plante pline de alge si le-am facut poze (in poza cu sonda se vad si bule de oxigen de la H2O2 - am adaugat special pentru ca sa vad cum se comporta 1ml de solutie de 3% la 30ml de apa din acvariu).

image

Magn: 400x
image

Magn: 900x (Aprox)
image

Aveti idee ce-o fi ?
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Are moaca de Staghorn algae. (Candva le stiam si dupa numele lor, dar tot citind site-uri de limba engleza am ramas si eu la denumirile astea)

Teoretic SAE ar trebui sa fie incantati de ea, dar la mine nu au avut nici un spor. Nivele mari de amoniac sau amoniu (in functie de pH) duc la proliferarea algei asteia. De asemenea un nivel prea mic de co2 o va favoriza.

Daca testele nu iti arata nivele mari de nutrienti, atunci am mai gasit pe undeva mai demult o teorie (nu ma intreba unde ca sunt batran si uit) cum ca frunzele mai batrane "scapa" nutrienti in apa si de aia apare aceasta alga pe ele. Nu stiu cat de stupid suna si nici cat de adevarat e pentru ca nu am avut cum sa verific.

Ai facut bine ca ai indepartat frunzele atacate. Asta as fi facut si eu. Mai incearca si niste schimburi mai dese de apa un timp.
Filtrul e ok? La cat timp il speli? (Nu mai trebuie sa zic ca nu se spala cu apa de la robinet, nu...?) Intreb pentru ca intr-un acvariu echilibrat nu ar trebui sa ai amoniac.

Toate cele bune.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Multumesc de raspuns Val.

a) SAE - citisem ca ar fi bun impotriva cyanobacteriilor, dar am citit ca se face mare pestele si nu va avea loc in acvariul meu de 60x30x30. Asa ca nu mi-am luat.

b) CO2 am bomba cu drojdie, iar amoniul si nitritii au fost mari cateva saptamani bune pana s-a reciclat acvariul [alga este insa de mai dedemult acolo]. E drept ca a proliferat dupa ce am introdus CO2.

c) Filtrul spal rar (am 2, filtru eheim pickup 2008, si un aquael mini). Si le curat pe rand cand e nevoie (in principiu cand tot schimband apa) observ ca le-a scazut debitul. Asta ar veni odata pe luna sa zicem. Spal cum trebuie, adica in aceiasi apa, si cat timp curat partea de plastic las buretele tot in apa;

Despre Staghorn, am gasit ca se cheama Compsopogon (dar foarte putine poze la microscop sunt puse pe google, ca sa pot sa compar vizual): http://vis-pc.plantbio.ohiou.edu/algaeimage/pages/compsopogon.html

Nu ma prind inca daca Staghorn are treaba cu Cyanobacteriile, insa am gasit si multe cyanobacterii care seamana:
(ce vad eu acolo la mine sunt multe discuri prinse una peste alta).

http://arch.ced.berkeley.edu/kap2/php/Hidden_Ecologies/?p=169

Toate au acelasi format vad.. niste discuri (bacteriile) care atunci cand se divid raman prinse de celelalte, si fac niste fire filamentoase.

Doar ca cyanobacteriile nu am vazut nici una ramificata, pe cand in poza cu Staghorn apar ramificatiile care le recunosc si la mine (cand dintr-un disc, apar 2 filamente).
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Sigur alea ale tale NU sunt Cianobacterii.

Nu poti sa confunzi cianobacteriile. Sunt urate, arata intr-un fel (nu stiu sa le descriu, odios oricum), au un miros specific, si nu prea cred sa le manance careva pentru ca sunt toxice. Si nu sunt filamente. Sunt ca o patura scarboasa.

Sunt pe fuga acum, daca nu iti raspunde vreun elder intre timp, revin... Scuze.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Am revenit...

am adaugat special pentru ca sa vad cum se comporta 1ml de solutie de 3% la 30ml de apa din acvariu


Si cum s-au comportat? Presupun ca au murit, dar la concentratia aia ar fi murit orice, probabil. La acvariul tau ar insemna cam un kil jumate de apa oxigenata ...E cam mult, cred

Din experienta mea, algele astea nu sunt invazive, cum e Cladophora de exemplu. Au obiceiul sa stea in anumite zone ale acvariului si din motivul asta nu prea au sanse mari cu un acvarist atent.

Eu as ramane la a indeparta algele la care pot sa ajung, eventual la a taia frunzele invadate, si pentru orice eventualitate as face schimburi mai dese de apa. As incerca sa am parametri apei cat mai stabili, fara variatii mari de pH, CO2, nutrienti.

Daca problema dispare, atunci cauza era una dintre cele enumerate. Daca dispare la schimburi dese de apa, dar re-apare si continua sa reapara, atunci as banui (am uitat sa zic in postul initial) un substrat cu probleme. Granulatie prea mica, sau prea mare, poate imbacsit. BTW, aspiri substratul?
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Uite ce am putut sa observ:

0) Mai dedemult, dupa ce am spalat frunzele de anubias/echinodorus [in solutie diluata cu clor] alga nu a mai aparut pe plante. Dar continua sa se dezolte pe substrat (pe pietrisul de 3mm). Da, aspir si pietrisul, il racai asa usor cu clopotul cat sa intorc primul si al doilea rand de pietre, dar nu o fac meticulos. Insa acolo unde am vazut ca a prins alga, am insistat si tot degeaba.

1) In acvariu am pus 2 zile la rand cam 25ml de solutie H2O2 3% (apa in total este vreo 44L). A fost cam la limita superioara din cate am calculat eu. Concluzia a fost ca au stagnat in zona in care am turnat H2O2, dar atat. Cum am incetat tratamentul, cum au continuat sa mearga mai departe.

2) Am lasat aseara fiola aceea de 30ml (in care am pus cateva fire de Lilaeopsis brasilensis pline de alge) vreme de 2 ore in solutie de H2O2. Din pacate nu s-a intamplat nimic, algele au ramas la fel de negre (doar ca mai aveau bule de oxigen printre ele).

3) Dupa vreo 2-3 ore cum ziceam, inainte sa ma culc, si enervat ca nimic nimic, am pus cam 1ml (la 30mL de apa de acvariu din fiola) de Sera Algovec (care spune ca include si sulfat de cupru). E, azi de dimineata algele din fiola devenisera verzi, slabite, dar ramasesera agatate.

Astept diseara sa vad ce o fi.

Mentionez ca dozez cu Sera [imi scapa numele acum] o solutie lichida.. si cu niste pastile Tetra care le pun la radacina plantelor [poate ar trebui sa o fac mai des totusi, acum ca am bagat si CO2].
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Ai maaare grija la folosirea tratamentelor algicide. Epuizeaza intai metodele naturale si, poate cel mai important, ai rabdare. Nu vei scapa de alge de azi pe maine fara urmari negative orice ai face.

Nu neaparat pentru tine, dar pentru cine inca nu a inteles de ce zic asta pe aproape orice thread de la topicul de alge uite aici:

Starea initiala:

http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/normal_PC027043_hnf_scaled.jpg

Nu ca ar fi cine stie ce setup, dar plantele erau cel putin ok. Apoi, acelasi acvariu la distanta de cateva luni plus un tratament cu algicid:

http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/10343/normal_deprimant_resized.jpg

Deprimant, nu?
Take care!
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

La naiba

Da, stiu si eu avertismentul ca nema chimicale pana nu rezolvi cauza (caci apar iar nebunele). Dar am zis macar sa incerc sa vad ce o fi in sonda.

Deocamdata sunt cam confuz:
a) se spune ca si cyanobacteriile sunt filamentoase, iar pozele de la microscop seamana cu ce am vazut la mine.
b) De asemenea si "black beard algae" (care par a fi un red algae) seamana la descriere cu ce am eu + ca seamana si la comportament - cresc greu, se dezlipesc foarte greu, cresc pe marginea frunzelor, etc.
c) Staghorn-ul arata mai mult a fire lungi, si nu sunt asa inghesuite si negre, cam cum sunt la mine.
[WWW]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

staghornu' apare si datorita variatiei concentratiei de CO2 in apa acvariului (problema care apare din cauza bombei cu drojdie) - de aici si concluzia ta cum ca au proliferat dupa introducerea de CO2. Probleme cu staghornu am si eu (fiind posesor de bomba), n-am reusit s-o elimin indiferent de ce am facut (iluminat cu pauza, diferiti fertilizanti etc) da' am reusit s-o stabilizez incercand sa mentin cat de cat constant nivelul de CO2 in apa (nu mai astept bomba sa expire cu totul: o las cam doua saptamani jumate si schimb amestecul fata de 3-4 saptamani cum schimbam inainte).

Iti pun in link (postat de intros acum ceva vreme dar nu mai stiu pe unde), sper sa iti fie de folos: http://www.aquariumalgae.blogspot.com/
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Mai studiez si in seara asta sa vad. In principiu nu mi se pare corect sa scap de o vaca de alga dand 600 euros pe o instalatie de CO2

Pana una alta, iata ce face o concentratie de 1ml sera algovec / 30mL apa de acvariu (cum ar veni, la un acvariu cam de 45L cat am eu, cam turnat 1kg de sera algovec - enorm stiu, dar omul poate sa viseze nu ?!)

image
[WWW]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

viulian wrote:La naiba

b) De asemenea si "black beard algae" (care par a fi un red algae) seamana la descriere cu ce am eu + ca seamana si la comportament - cresc greu, se dezlipesc foarte greu, cresc pe marginea frunzelor, etc.


BBA chiar sunt alge rosii. Seamana da' nu rasare. Cu incapatanatele de BBA ma lupt eu acum si nu sunt ce ai tu. Si eu le confundam candva. Pana nu le ai, pana nu le injuri in fiecare zi si nu casti ochii la ele sa vezi daca au mai murit sau au mai avansat... nu prea iti dai seama din pozele alea de pe net ce si cum, decat in linii mari.

Totusi, m-am strofocat si mi-am adus aminte unde vazusem un articol misto. Io-te ca Alzheimer nu a avansat chiar asa de mult... :-)

Arunca o privire aici:
http://www.aquariumalgae.blogspot.com/

Mi se pare unul dintre cele mai complete articole. Spor!
mircea peres
Junior member

Joined: 21/01/2008 12:41:41
Messages: 13
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

parerea mea e ca seamana mai mult cu staghorn algae- vezi si link.
solutia: schimburi mici si dese de apa -zilnic- (probabil inca e nivelul mare de nitrati, co2 putin) si daca ai Crossocheilus siamensis. In cazul meu a functionat in acvariul in care foloseam bomba de co2. Chimicalele sunt doar solutii de moment, mai mult sau mai putin folositoare. Cauza trebuie indepartata.

galeria mea
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Thanks for advice, neputand sa identific mai devreme, am purces la spalaturi cu clor, pana mi-o veni alta idee cu ce e in neregula in acvariu.

Am scos lilaeopsis brasiliensis si am pus in clor cu apa - deasemenea si tot pietrisul care fusese 'atacat' de alge.
Geamul l-am frecat cu chestie din aceea care e cu magnet. Se pare ca peroxidul a avut ceva efect (cand am pus in acvariu) fiindca acum se lua usor de pe geam [incercasem mai dedemult, dar nu ceda deloc].

Lilaeopsis brasiliensis stau acum intr-un bol cu apa si nitel ingrasamant, la soare, sa creasca nitel, caci au fost paradite rau de alga si nu le-as pune direct in acvariu.

Multumesc de idei, speranta mea ca e o alga anume a fost desarta
[WWW]
mircea peres
Junior member

Joined: 21/01/2008 12:41:41
Messages: 13
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

imbaiatul in solutie cloroasa e doar o solutie de moment- identifica cauza, altfel te vei intoarce la aceeasi problema (nu poti elimina definitiv nici o alga, in schimb poti opri evolutia/dezvoltarea/proliferarea ei)

galeria mea
kid
Member
[Avatar]

Joined: 05/05/2005 22:54:19
Messages: 157
Location: Bucuresti
IP:
Offline

la mine a aparut (cam in dusmanie)in momentul in care sa consumat butelia de co2 si nu am observat decat dupa o saptamana.
dupa ce am inceput sa bag din nou co2 a inceput sa dispara singura. trebuie sa recunosc ca ia luat cam o luna....dar a disparut. intre timp am mai curatat eu manual.
am incercat mai demult si tratamentul cu apa oxigenata care nu a facut altceva decat sa-mi lichideze o mare parte din plante si f putin din alge. am facut si eu test sa vad cam cat trebuie sa pun apa oxigenata pt a lichida alga....concluzie: prea mult pt a suporta plantele.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

In celalalt acvariu (unde incerc sa pastrez conditii asemanatoare) alga a disparut. Insa odata cu alga au disparut si physa marmorata (melcutii mici). Introdusesem alga atunci cand am mutat niste plante.

Alarmat de disparitia melcutilor, am masurat: GH mic (6-7) si PH pe la trecut de 6.0 dar sub 6.5. Kh e cam la fel in amandoua 5.
Suspectez ca alga moare in conditiile astea de la sine. Din pacate, nu pot sa le obtin in acvariul celalalt, pentru ca mi-e mila de melci asa ca... mai studiez.
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Gata, scap de alga asta

Au fost cateva probleme:
1. difuzia de CO2 trebuia imbunatatita, eu nu aveam un reactor de firma, ci ceva home made. Nu am luat, dar am curatat bine filtrul care sufla CO2, si in loc sa sufle CO2 paralel cu luciul apei, il sufla in jos, acum.
2. am schimbat pozitionarea celor 2 filtre interioare incat apa sa fie invartita circular in acvariu.

De unde era densa asa si lunga de vreo 2-3 mm, acuma si-a pierdut din negreala (parca e gri cumva) si scurta cam de 1mm.
[WWW]
kid
Member
[Avatar]

Joined: 05/05/2005 22:54:19
Messages: 157
Location: Bucuresti
IP:
Offline

deci co2
[Yahoo!]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com