[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Substrat discusi  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Am achizitionat un Juwel Rio 300. Masoara 120x50x60, deci 360 l brut si 300 net, conform producatorului. Destinatia lui: discusi! Apa din Cluj permite si chiar sugereaza specia. Are 2 tuburi T5 si restul kitului....stiti voi!
Il vreau cat mai aproape de un bazin natural, fara pretentii de biotop. Nu ma incanta bazinele ultraplantate gen Oliver Knott, sau alti asemenea "producatori" ai genului. Sunt splendide, intr-adevar, dar sunt pt concursuri si nu reflecta totdeauna realitatea din natura.
Asadar, intentionez putine plante, 1-2 echinodorusi, multa lemnarie prin bazin...buturugi, Java fern pe ele, poate ceva pietre.
Intrebarea mea este: care ar fi cel mai potrivit substrat? Cu aspect cat mai natural.
Am citit pe forum despre substraturile din acvariile cu discusi...nu exista o concluzie finala. Recunosc, arata bine maroniul "bobitelor" de Dupla combinat cu verdele plantelor si negrul decorului din spate...dar nu e natural acel maroniu.
Plante putine si Echinodorusi...obligatoriu substrat special pt ele?Adaug CO2?
Multumesc
[Email]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu exista alt substrat unde traiesc discusi in afara de nisip alb, foarte fin, sau in anotimpul ploios pamant acoperit cu vegetatie mai mult sau mai putin in descompunere. Dar nu cred ca tii neaparat sa ai asa ceva in acvariu, asa ca va trebuii sa te orientezi si dupa nevoile plantelor, iar pentru acestea, in afara substratului care contine substante nutritive cel mai potrivit este pietris de 2-3 mm. In zona din fata poti sa pui nisip fin, dar asta cere multa munca de intretinere ca se amesteca straturile, iar daca doresti sa ramana fiecare acolo unde-l doresti va trebuii sa-l pui singur inapoi din cand in cand.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Multumesc de raspuns.
Am gasit intre timp un site, pun aici acest link:
http://fish.mongabay.com/biotope_rio_sucasari.htm
Sper sa nu deranjeze pe cineva ca l-am afisat.
Am si un filmulet, tot cu discusi, in mediu natural:
http://www.youtube.com/watch?v=3u3au59ixsc
O sa incerc sa fac un decor/substrat cat mai aproape de realitate! Chiar daca necesita ingrijiri mai deosebite.
[Email]

Forum Index » Cichlidae
Go to: