minnardy wrote: Am un acvariu de africani dotat cu doua Eheimuri, unul 2226 si unul 2228.
Inteleg ca e vorba de acvariul tau de 360 litri brut.
minnardy wrote: am prin apa mici particule in suspensie....stiti voi, nisip (mi-e fin si sapatorii astia il imprastie prin toata masa acvariului), mici resturi de la mancare, mici fragmente de alge care le desprind de pe substrat.
Nu cred ca ai nevoie de filtrare suplimentara.
Spre exemplu, eu am un acvariu de
550 litri brut deservit de doua Tetratec Ex1200 care imi mentin apa cristal, deci prin comparatie cele doua Eheim-uri ale tale ar trebui sa faca fata cu brio.
Motive pentru care ai in apa acele particule
ar putea fi:
1. Ai pus nisip foarte fin (aproape "praf") fara a-l spala foarte bine in prealabil. Un indicator linistitor ar fi fost ca in timpul spalarii nisipului intr-o galeata cu jet de apa, apa sa-ti ramana clara si sa nu te bazezi pe principiul "lasa ca oricum se depune". Nu-i mare bai (doar aspectul inestetic), setup-ul e proaspat, se va ameliora in timp....
2. Le dai prea multa mancare, nu ar trebui sa existe astfel de resturi in suspensie. Mai scade ratia sau nu incerca sa compensezi (adica nu le da dimineata si in contul mesei de seara - mai bine dai si dimineata si seara cate putin, decat sa dai dimineata mult si seara deloc, de exemplu...)
3. Le faci curat (aspiri rahateii) prea rar. Eu fac lucrul asta zilnic. Am incercat sa-l fac si din trei in trei zile, dar apa nu avea aceeasi claritate, datorita faptului ca dumnealor incepeau sa se descompuna si sa se imprastie in masa apei.
minnardy wrote: Oricum as orienta tevile de retur, acele capete de aspirare tot nu reusesc sa atraga foarte multe din particule
Eu am tevile de retur orientate astfel incat sa am un curent circular in acvariu (returul din stanga paralel cu peretele din spate, returul din dreapta in diagonala spre fata stanga). Ajuta ar ajuta la circulatia apei si facilitarea rezolvarii problemei tale. Asta nu inseamna insa ca rolul primordial al filtrelor e colectarea deseurilor din acvariu. Daca ai decor (pietre) sprijinit pe background (geamul din spate), orientarea nu o sa mai aiba efectul scontat.
Poftiti va rugam si pe la galerie cu o poza, doua, ...
In concluzie, eu nu ti-as recomanda o filtrare superioara, ci "complementarea" celei prezente cu "eforturi proprii"