[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Capac plexiglas  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
dadu
Member
[Avatar]

IP:

In mod normal nu folosesc capac la acvariu, am o lampa Chihiros si tin acvariul fara capac de aproximativ un an de zile. Acvariul e un Eheim 240 care are acea rama de plastic sus ce gazduia capacul original. Am tot sperat ca datorita acelei margini de plastic nu voi avea salturi ale pestilor. Pestii sunt Leeri, Conchonius, Cory si Ancistrus. Cateodata Leeri se sperie tare de mine si fac miscari bruste zilele trecute unu chiar a sarit din acvariu bine ca l-am auzit si l-am recuperat.
As pune un capac ceva transparent si as vrea sa fie cat mai usor si sigur de manipulat. De aceea ma gandeam la un plexiglas subtire, ca am ceva resturi de 2mm dar nu stiu cum va fi pe viitor la curatare daca va mai putea fi folosit sau stric plexiglasu degeaba. Aa evita sticla, la geamgeria din oras are doar de 4mm cel mai subtire.
A mai folosit cineva plexiglas pentru capac acvariu?

This message was edited 1 time. Last update was at 08/09/2025 17:25:13

[Email]
Danila
Membru de baza
[Avatar]

IP:

In timp se cam opacizeaza -formeaza condens daca exista diferenta de tempretura , daca lampa e aproape se poate deforma-eu am experimentat si cu plexi si cu sticla.Din propria experienta mi se pare mai practic un sistem(rama) cu plasa ca cel folosit la acvariile marine(de cumparat sunt ceva mai scumpe dar se poate bricola).Acum depinde si de optiunile estetice, dar am citit ca in general nu se prea recomanda capacele din punctul de vedere al iluminarii ,in sensul ca ar diminua(reflecta) fluxul luminos.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Danila wrote:In timp se cam opacizeaza -formeaza condens daca exista diferenta de tempretura , daca lampa e aproape se poate deforma-eu am experimentat si cu plexi si cu sticla.Din propria experienta mi se pare mai practic un sistem(rama) cu plasa ca cel folosit la acvariile marine(de cumparat sunt ceva mai scumpe dar se poate bricola).Acum depinde si de optiunile estetice, dar am citit ca in general nu se prea recomanda capacele din punctul de vedere al iluminarii ,in sensul ca ar diminua(reflecta) fluxul luminos.

Total de acord, capacul din sticla/plexiglass e o idee proasta. Chiar daca faci capac de plexiglass cu perforatii.
Daca ai bani, poti sa iti iei un sistem jumpguard de la DD (plasa cu o rama subtire si estetica).
Daca nu, cauti o plasa cu ochiuri de 5mm pe la magazinele de bricolaj, iar rama o improvizezi. Nu recomand plasa fina pentru tantari, pierzi multa lumina.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
dadu
Member
[Avatar]

IP:

interesanta varianta cu plasa, nu ma gandeam la asta, o sa fiu receptiv cand imi va cadea privirea pe ceva folositor, clar nu plasa de tantari. Chestia e ca imi si place asa fara capac, m-am obisnuit asa, arata si bine, acces instant in acvariu si cumva, cred ca din cauza unora dintre pesti, nu am deloc biofilm ceea ce ma surprinde, credeam ca biofilmul va fi chiar agravat fara capac, ca praful se depune peste tot prin casa, iar la setup-uri anterioare aveam biofilm, am si skimmer cu care nu am mai avut ce face.
[Email]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

eu am rezolvat sariturile pestilor cu plante la suprafata
[Thumb - WhatsApp Image 2025-09-09 at 21.52.19_ae12a649.jpg]

[Thumb - WhatsApp Image 2025-09-09 at 21.53.02_e17969a6.jpg]

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
dadu
Member
[Avatar]

IP:

am si eu Pistia pe o zona de 30-40% dar nu pot acoperi toata suprafata ca am si plante de substrat. Cert e ca a sarit, s-a speriat de mine si a sarit din acvariu. E un caz izolat, am acesti Leeri din noiembrie anul trecut si e prima data cand sare vreunu. O sa incerc sa nu-i mai sperii si daca-i vad agitati sa ma indepartez.
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: