[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Hai sa trecem treapta a II-a sau Fertilizanti DENNERLE!  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

A fost foarte interesant sa constat la fata locului, la unul din vanzatorii autorizati ai firmei Dennerle in Germania, cat de profesionist esta vazuta cresterea plantelor, dar mai ales cat de fundamentata stiintific este aditionarea de fertilizanti.

Cand fac comparatie cu ceea ce se recomanda odinioara pe acest forum spre a fi folosit in fertilizarea plantelor :o , cand ma gandesc in ce deradere era tratat subiectul CO2 si din ce motive, cand vad ca inca mai apar oameni care pun intrebari disperate despre diverse necazuri aparute in cresterea plantelor nu pot decat sa le recomand sa arunce un ochi pe site-ul oricarei firme serioase care se ocupa de fertilizanti de zeci de ani.

Cand constat ca raspunsul la intrebarile legate de carentele nutritionale ale unor plante relativ banale aflate in acvariile unor colegi de pe forum isi afla raspunsul in "tuicile" pe care le administreaza pe post de fertilizanti dar si in totalul dezinteres fata de un minimum pe care al trebui sa il asiguram pentru a face ca acvariul nostru sa fie cat mai aproape de ceea ce se intampla in natura atunci am uneori sentimentul ca imi bat gura de pomana…

Inteleg ca presiunea financiara e mare, inteleg ca toti ne dorim acvarii frumoase daca se poate cu apa, "paie si bataie"…da` daca am reusit impreuna sa trecem peste prima treapta a acvaristicii, cand deja nu mai este un pacat de moarte daca ai spus ca acvariu este ceva ce nu are 15 litrii si 50 de pesti, haideti, sa facem si cel de al 2-lea pas (treapta a 2-a), utila de data asta plantelor.

Haideti sa trecem si peste cealalta treapta, haideti sa realizam cu totii ca nici plantele nu pot sa creasca cu "vomela" la sticla .

Acum cativa ani era pe forum aprope o scindare intre cei ce scriau…nu stiu cati din cei vechi isi mai amitesc de sintaxa unei foste membre care impartea lumea forumului in cei cu acvarii mici si cei cu acvarii mari…un soi de lumea saraca versus lumea bogata intr-un mod peiorativ, paradoxul fiind ca trebuia sa te simti jenat daca spuneai ca ai macar un 300 in casa. Ti se atragea instant atentia ca nu toti au bani, nu toti vor sa faca ceva serios mai sunt si oameni care se bucura de un "Cleo" la bol…

Un soi de comunism al acvaristicii care emitea teoria conform caruia se poate practica lejer tehnica bonsaiului in acvaristica aruncand cu buna stiinta la gunoi parerile unora care evident aveau pacatul ca se ocupau de acvaristica de cativa zeci de ani si stiau cam cum trebuie sa se desfasoare lucrurile.

A fost nevoie ca unii membrii sa ne bagam semnaturi de tipul celei a lui Razvan (UN RECIPIENT MAI MIC DE 50 DE LITRI, NU SE POATE NUMI ACVARIU !!!) sau cum este semnatura mea legata de importanta aditionarii cu CO2…semnaturi care au starnit ironii, mistocareala din partea scepticilor dar care in timp, datorita evidentei lor s-au dovedit reale si educative.

Revin deci catre un nou subiect controversat intr-o perioada in care am fost suspectat de "pro-Duplism" , facand apel catre voi cei care iubiti in mod sincer plantele din acvarii, neanimati de interesul comercial al vanzarii pe piata al unui produs anume, sa faceti pasul si peste aceasta a 2-a treapta, legata de aditionarea de fertilizanti pentru ca, da sunt pro-Dupla , sunt pro Dennerle, sunt pro-Tropica si pro Ehaim si pro Sera si da, le fac reclama daca vreti si sunt impotriva unor surogate no name -no brand utilizate doar ca sa ne facem ca ne facem treaba.

Am sa vorbesc despre cat de impresionat am fost cand am vazut cat de amanuntit trata o firma ca Dennerle( na…sac, ca nu e Dupla ) subiectul plante …ei fiind dealtfel si producatori la scara larga de plante de acvariu.

La ei am constatat ca totul porneste inca de la substrat si asa este si in natura, caci au un produs Dennele-Deponit pe care ar fi putut sa-l vanda lejer drept "sol miraculos" cunoscuscute fiind exemplele din Romania unde "secretul solurilor unor producatori autohtoni" care vand de la soluri miraculoase colectate dupa vreun tapsan pe care a crescut un brusture mai gros pana la alti care vand pietris fosforescent este tinut cu sfintenie spre a nu da in vileag "marele fasaiala" al unei retete empirice care nu exista.
Cei de la Dennerle depilda au constatat ca lucrurile nu sunt chiar simple si ca acest substrat nu poate asigura singur si in mod constant necesarul de elemente nutritive cum ar fi vitaminele, hormonii si enzimele necesare bunei cresteri a plantelor.

In natura toti acesti nutrienti sunt rapid folositi si degradati dar sunt constant inlocuiti de apa proaspata cu aceleasi calitati initiale si cantitati de nutrienti.
In acvarii este necesara o aditie constanta a lor sub forma de elemente separate spre a asigura conditii optime pentru cresterea plantelor.
Toate aceste substante nu pot inlocuite cu o solutie din "sticla magica" macar pentru simplul fapt ca daca am amesteca toate aceste substante active necesare cresterii unei plante acestea se pot anihila intre ele si astfel devin substante inactive.

Cand o "substanta anihilata" lipseste adica cand constatam lipsa unui singur nutrient, efectele imediate incep sa apara in dezvoltarea plantelor, apar frunze subdimensionate, ingalbenite, gaurite iar in final plante stagnate care arata de multe ori de nerecunoscut...
Este precum carenta de vitamine in dieta unui nou-nascut, este ca si cum am vorbii de lipsa unei diete variate in almentatia noastra, in care lipsa anumitor alimente esentiale lasa urmari asupra dezvoltarii organismului uman.
In plus fiecare schimb de apa ca sa nu mai vorbim de schimburile la picatura altfel foarte utile, dilueaza constant concentratia nutrientilor din substrat.

M-am intrebat cam ce contin toti acesti fertilizanti administrati separat si de ce sunt asa de importanti pentru cresterea plantelor.
Raspunsul a venit simplu:

E15 unul dintre principalii fertilizanti recomandat de Dennerle (similar cu ce ofera de la concurenta -Dupla Plant) contine fier bivalent administrat sub forma de tablete, fertilizant care in sine este cel mai important nutrient, dupa CO2.
Da ati citit bine dupa CO2…si astea nu sunt vorbele mele, ci este un lucru pe care il recunoaste si firma Dennerle…asa ca dispute de tipul celor purtate pe vremuri despre ce-i mai important oul sau gaina si cine a aparut primul sunt lipsite de sens.
Imi aduc aminte cand se scria pe forum chiar de catre persoane care ar fi trebuit sa fie avizate ca CO2-ul e un vax si ca 2-3 picaturi din "solutia magica" rezolva treaba de la sine…stiu ca eu ca persoanal pot fi combatut de gura mare a altora, dar argumentele unor firme de renume care isi desfasoara activitate de zeci de ani investind in cercetare nu.

Asa ca pentru cei ce au ochi sa citeasca si urechi sa auda este evident ca s-a mai pierdut o lupta de catre cei care sustineau contrariul.
Datele enuntate pe paginile unor firme cu specialisti care investesc in cercetare intr-o zi cat nu ar putea investii intr-o viata un producator autohton de fertilizanti nu pot fi combatute!

Un alt fertilizant este V30 insa este un fertilizant solubil in apa a carui absorbtie se face prin frunzele plantelor…

Toti fertilizantii au scheme precise de administrare tocmai spre a nu se anihila reciproc iar fertilizantii ce au in numele commercial aditionata cifra 7 inseamna ca trebuie adaugati o data pe saptamana .

S-a descoperit depilda o solutie si pentru grabirea aparitiei inflorescentelor la plantele de acvariu. Astfel ca administrarea conform programului a solutiei PFG7 ce contine enzime si hormoni ai plantelor, determina inflorirea majoritatii plantelor.
Dupa cum va scriam totul e cercetare…nimic nu e intampalator

Poate cea mai grea intrebare este daca avem nevoie de toti acesti fertilizanti si isi gaseste raspunsul in cat de pasionati suntem, cat de mult suntem dispusi sa constientizam ca toate aceste substante sunt folosite pentru ca sunt utile dezvoltarii optime a plantelor noastre si nu dintr-un moft.
Nu in ultima instanta trebuie sa realizam odata pentru totdeauna ca nu exista panaceul universal, "sticla magica" care sa le rezolve pe toate asa ceva "nu se iegzista"
Nu in ultimul rand depinde si de buget, dar macar daca nu avem bani sa folosim ceea ce trebuie intr-un acvariu plantat atunci macar hai sa "ciocu mic" si sa nu mai comentam ca se poate sa-i oferim unei plante 2-3 picaturi de ce o fi si uite ca merge si asa .

Poate exista cazuri izolate, excepti care dau rezultat pe termen scurt, in general la plante banale dar nu este ceva de durata, caci ochiul nostru nu poate detecta "fericirea plantei" oricat ar propavadui-o substanta dintr-o sticla.

Ca sa va formati o usoara idee despre ce inseamna un plan de fertilizare pe termen lung o sa exemplific prin ceea ce au gandit cei de la Dennerle si ce au produs ei:

E 15 - fertilizant cu fier
Un fertilizant universal pentru plante de acvariu, cu actiune rapida, ce ajuta la crestera plantelor si la formarea frunzelor cu o culoare sanatoasa

V 30
Un fertilizant universal pentru plante de acvariu care are o actiune de preventie a deficientelor in cresterea plantelor sau asupra celor stagnate in dezvoltare, testat si verificat dupa cum o spun chiar cei de la Dennerle pe parcursul zecilor de ani.

DEPONIT FERTILIZER BALLS
Nutrient de substrat pentru plante de acvariu pe ce asigura continutul necesar de elemente si de fier direct catre sistemul radicular al plantelor cu corespondent Dupla Root K, Root Fertilizer ca si substanta activa. Bilele sau conurile sunt plasate langa sistemul radicular al plantelor si elimina substanta active dupa cum declara producatorul timp de aproximativ 6 pana la 12 luni.

S 7
Complex de oligoelemente si vitamine ce favorizeaza cresterea sanatoasa a plantelor si a pestilor din acvarii

PFLANZENGOLD 7
Promotor de crestere al tuturor plantelor de acvariu, un produs 100% natural ce contine enzime din plante, stimuleaza cresterea acestora, are o actiune continuua si se pare ca a dat rezultate in cele mai dificile cazuri chiar si in fata unor plante ce pareau de nerecuperat. In plus previne si cresterea algelor.

A1 AQUARIUM DAILY FERTILIZER

Un fertilizant de aditie zilnica ce elibereaza necesarul de multi-minerale concentrat, in fiecare zi.
Similar lui Dupla Plant 24, Daily fertilizer, se adauga 4 picaturi la 100 litrii "of aquarium water" in aditie la fertilizantii de baza (E15 and V30) pentru a completa schema de fertilizare chiar si a unui bazin cu cerinte mari de nutrienti.

Graficul de administrare al principalilor fertilizanti de la DENNERLE

Remarcati faptul ca schema de a administrare a celor 2 fertilizanti principali permite doar administrarea alternativ si niciodata impreuna a lui E 15 si V 30 . In ziua a 15-a a fiecarei luni se administreaza E 15 si in ziua a 30-a a fiecarei luni V 30.
Alaturi de fertilizanti propusi exista si asa-numitele substante legate de calitatea apei care completeaza programul de fertilizare pe o perioada de minimum 60 de zile dupa care producatorul garanteaza efectele substantelor administrate asupra "peisajului acvatic "

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
acata
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/01/2004 10:55:17
Messages: 368
Location: Bucuresti, Iuliu Maniu - Politehnicii
IP:
Offline

Super Sandule!
Ca de obicei.

Apropos, la noi se gasesc?

Acvariul meu
[Email]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bravo Sandule!
acata wrote:
Apropos, la noi se gasesc?

Si daca nu se gasesc, nu putem si noi sa facem rost? :-) Ne unim "fortele" si poate, poate! Si poate vor intelege mai multi ca doar cu apa, paie si bataie nu iese nimic.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

acata wrote:Apropos, la noi se gasesc?

Pai la noi se gaseste ce stim cu totii...ca daca lumea a crezut in Fat-Frumos nu a dat bani pe fertilizanti cum nici pe vremuri nu a dat nimeni o para chioara pe CO2...timpul si nivelul de educatie a cumparatorului le rezolva pe toate.
Indraznesc sa spun ca nu e o problema ca nu gasesti in Obor Dennerle sau mai stiu eu ce firma ...cine vrea gaseste afara, apoi tocmai asta ar putea fi rolul unui forum cu membrii pasionati, cand descoperiti ceva util un peste, un melc , un crevete, o aparatura va strangezi cativa oameni si fie vorbiti cu un importator local destupat la minte si care e in stare sa aduca ce cereti fie o faceti prin consultanta reciproca si pe spinarea voastra. Eu o fac pe cont propriu si doar pentru uzul plantelor mele de ani de zile...deci se poate!
De unde?... aici ar putea fi zeci de locatii iar despre pret chiar nu are sens sa vorbim, de fapt cred ca ar fi cel putin cativa dintre voi care ar putea gasii preturi mai bune pe net decat ar putea gasii un novice al calculatorului ca mine.
Vointa sa fie..si bani ca de unde alege uite ce lista bogata au numai la produsele despre care v-am vorbit si in ce forma larga de prezentare pe piata:

E15 IRON FERTILISER (20 tablets for 400 litres) E15 IRON FERTILISER (40 tablets for 800 litres)
E15 IRON FERTILISER (100 tablets for 2000 litres)

V30 UNIVERSAL FERTILISER (50ml for 400 litres)
V30 UNIVERSAL FERTILISER (100ml for 800 litres)
V30 UNIVERSAL FERTILISER (250ml for 2000 litres)

S7 TRACE ELEMENTS & VITAMINS (50ml for 2000 litres) S7 TRACE ELEMENTS & VITAMINS (100ml for 4000 litres)
S7 TRACE ELEMENTS & VITAMINS (250ml for 10,000 litres)

TR7 PEAT & BARK EXTRACT (50ml for 1000 litres)
TR7 PEAT & BARK EXTRACT (100ml for 2000 litres)
TR7 PEAT & BARK EXTRACT (250ml for 5000 litres)

PFLANZENGOLD 7 GROWTH PROMOTER (20 capsules for 1000 litres)
PFLANZENGOLD 7 GROWTH PROMOTER (40 capsules for 2000 litres)
PFLANZENGOLD 7 GROWTH PROMOTER (100 capsules for 5000 litres)

BIOGRUN SPECIAL WATER CONDITIONER (50ml for 500 litres)
BIOGRUN SPECIAL WATER CONDITIONER (100ml for 1000 litres)
BIOGRUN SPECIAL WATER CONDITIONER (250ml for 2500 litres)

FB7 CLEARWATER FILTER BACTERIA (50ml for 500 litres)
FB7 CLEARWATER FILTER BACTERIA (100ml for 1000 litres)
FB7 CLEARWATER FILTER BACTERIA (250ml for 2500 litres)

A1 DAILY FERTILISER (20ml for 10,000 litres)
A1 DAILY FERTILISER (100ml for 50,000 litres)

FERTILISER SET (S7, E15, V30 50ml size)

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

si eu cand am scris pe forum sa folositi numai produse profesionale at -i crezut ca glumesc si ca nu le -am firmele Dupla ,Tropica si Dennerle sunt adevaratii profesionistii in acvaristica sa invatam de la ei poate se va gandi cineva cu banii sa aduca si produsele firmei dennerle in romania eu am incercat cu firma Dupla sa vina in Romania dar trebuie fonduri mari de bani si deocamdata in romania pretul da tonul nu calitatea Sandule ai o bere de la mine poate aduni de o naveta

Ogar batrin dar.... cu miros fin
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

in urma articolului fluviu de mai sus, poate cuiva i-a incoltit in minte ideea "dar niste fertilizanti d'astia minune, nu putem face si acasa ? "

avind in vedere ca "ne stim" si mai ales (sandu) cunoscind inclinatia mea spre cirpaceala, am pus eu intrebarea, urmand ca in caz de "suparare" sa ne "impacam" duminica la circiume, punindu-ma pe post de paratraznet pentru respectiva intrebare, ca daca ar pune-o un incepator, BAN scrie pe el cu rosu

FRATILOR ... aia "ie" nemti, este adevarat ca si marketingul finctioneaza din plin in "afacerea" asta, dar produsele se fabrica de j' de ani si sunt sustinute de o cercetare stiintifica pe masura. daca incercati acasa sa "reproduceti" respectivele substante, s-ar putea sa reusiti intr-o anumita masura, DAR S-AR PUTEA SA NU, deoarece jigodiile astea de capitalisti ni spun niciodata TOTUL si s-ar putea sa existe un "ingredient secret" care da toata solutia peste cap.
de asemenea rolul respectivelor solutii poate fi jucat de altele din alta zona de aplicare ( floricultura) DAAAAR!!! trebuiesc testate - NU SE POATE MERGE LA SIGUR CU ELE!!

SE VA DESCHIDE DIN NOU POLEMICA PROFI VS CIRPACEALA

V-O SPUNE UN CIRPACI !!!! SUNT SEGMENTE UNDE SA VREI SA FACI CIRPACEALA SI TOT NU-TI IESE PROFI !!!! SI ASTA O SPUN DIN SCURTA MEA EXPERIENTA ACVARISTICA SI INDELUNG CIRPACISTICA !!!!!

sandule! astept critici , laude sau stergerea postului, daca "polueaza". poate o sa fiu invinuit de "publicitate mascata" , sa fim intelesi, NU SUNT ADEPTUL SOLUTIILOR PROFI dar sunt momente in care vrind nevrind trebuie sa ne plecam in fatza lor !!

INCEPATORI ! DEDUCETI CE VRETI DIN ACEST POST
wolfy
Senior member

Joined: 13/02/2003 19:52:45
Messages: 630
Location: Bucuresti, 13 Septembrie
IP:
Offline

Sandule, ca intotdeauna, un comentariu profesional!!!
jos palaria in fata ta!!!!

nimic nu e ceea ce pare
[Email] [Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

lazarginel wrote:poate se va gandi cineva cu banii sa aduca si produsele firmei dennerle in romania eu am incercat cu firma Dupla sa vina in Romania dar trebuie fonduri mari de bani si deocamdata in romania pretul da tonul nu calitatea


Nici vorba...pentru moment nu mai cred in calea asta .
Hai sa discutam sincer situatia noatra de moment si sa fac cateva dezvaluiri pe care probabil ca macar unii dintre noi nu le stiu.

1.Tropica exista in Romania !!! Si nu de ieri de azi ci de cativa ani.
Daca mai aprea pagina Tropica in forma veche cum o cunosteam ati fi ramas socati sa constatati cat de "bine o duceam" la nivel de plante .

Evident totul era ca pe vremurile bune cand se raportau productii la hectar.
Da tovarasi aveam firma Tropica in Romanica da` de pomana,...exact cum ai cerut tu, un om cu bani (sau nu atat cu bani dar importator cunoscut din Ploiesti) se decisese sa apara pe piata cu plante de la Tropica.
Aditional ar fi trebuit sa apara si fertilizantii lor, ca o paranteza, de o calitate ireprosabila.
Nimic din toate astea ...plantele aduse datorita conditiilor de stocare si a nepriceperii sau lipsei de pasiune a vanzatorilor precum si a cererii scazute de pe piata faceau ca plantele sa se paradeasca instant.
Era un genocid in masa ...mai ales in perioada aia in care erau putine alternative de a cumpara ceva nou, ceva de la o firma de renume...ceva ce nu ai fi gasit sub nici o forma de la un producator local.

Fertilizanti nici nu s-au mai adus(nu, cel putin din cate stiu eu)...pentru ca plantele erau tratate in batjocura, iar datorita pierderilor masive se incerca rentabilizarea transportului prin marirea pretului la plantele care mai ramaneau asa ca, pentru ce dracu sa mai aduci fertilizanti...si pentru cine?
Cine dracu sa mai cumpere in conditiile astea???

Asa a fost distrus un brand in Romania, un brand care afara este o afacere infloritoare si care cu putina cultivare ar fi putut sa prinda si aici!
Asa s-a pierdut o sansa...din lacomie si nepricepere!

Acum eu am vazut la fata locului si am discutat cateva ore bune cu distribuitorul Tropica care aproviziona cel mai mare magazin din Berlin...oameni finuti, cu studii, deschisi spre a explica orisice dar mai ales cu respect fata de cumparator.
Nimic din toate astea nu le puteai intalnii la reprezentantul lor de aici.
Asa ca mai pe romaneste baietii si-au bagat picioarele si, de pe harta Tropica a disparut Romania !

2. Cu Dupla e un subiect aparte... o alta poveste.
Chiar intr-o piata dezvoltata cum este cea germana nu-i chiar usor sa vinzi Dupla.
Nimeni nu-i neaga calitatea, da` vesticu`-i om calculat, nu da banii usor din buzunar.
Acolo nu toti oamenii care au bani de Mercedez il si cumpara. Prefera poate un WV...nu-i zgarceala e cumpatare.
Trebuie sa fi destul de pasionat sau nebun, ca sa iti cumperi "Mercedezul fertilizantilor sau al aparaturii".
La vremea la care am scris articolul despre CO2, ziceam si ce mi-a povestit posesoarea acelui mega-magazin din Berlin...daca vrei sa iti cumperi Mercedez i-ati Dupla, da` noi renuntam la ei...ne ocupa pentru prea mult timp spatiul in raft si in timpul asta vindem alte firme mai slabe dar mai pe buzunarul neamtului de rand.

Politica firmei Dupla a dus intr-un final apoteotic la faliment si la cumpararea ei de catre un grup Israelian(din cate stiu) care a modificat marketingul incercand sa nu faca rabat la calitate...pana acum vad ca au reusit...ce va fi de `acum incolo om traii si om vedea.
I-am laudat cand a fost cazul...o sa-i injur daca se vor porcii (scuze M.A. ...stiu co` sa citesti ce scriu acum ).
In fond nu am actiuni la ei, inca suntem o piata prea mica pentru ei, deci interes 0...

3.Dennerle au un raport pret calitate bun, sunt mult mai diversificati si sunt un concern deja, cu produse ce au jdemii de destinatii si care produc si plante.
Chiar si eu am un Eusteralis de la ei mai "sp." decat se gaseste stellata-ul pe la noi ...ala de a fost confundat unu` cu altu`pe vremea cand mi se propunea sa joc la mai rosu de a trebuit sa schimb "categoria" ca sa ma inteleaga interlocutoru`...ma rog nimic personal si eu m-am fript cu poze si m-am jurat ca nu ma mai pronunt pe ce nu vad

Aici cred ca ar fi mai multe sanse ca cineva dibaci sa se bage ca poate jongla cu mai multe "ace,brice si carice" decat segmentul restrictiv al lui Dupla.

Totusi nu asta ar trebuii sa fie lupta noastra, a celor de pe forum si sa asteptam la mana lui x,y si z sa-si riste banul si sa incerce sa devina reprezentant Dennerle in Romania...asta se poate intampla si peste 10 ani...si atunci ce facem, zece ani nu folosim ce am citit ca-i cel mai bun lucru??? Ideea e ca lumea sa ceara produsul si sa fie dispusa sa il plateasca ...iar cai de a-l importa se vor gasii .

razvan wrote:SUNT SEGMENTE UNDE SA VREI SA FACI CIRPACEALA SI TOT NU-TI IESE PROFI !!!!
...si mai grav este ca sunt segmete (si asta al fertilizantilor este un exemplu bun) in care unii au facut carpaceala si au zis atat de bine ca au facut lucru ala "profi" incat lumea i-a crezut

Probabil si asta e un lucru care tine "cultura" clientului.
Lumea e neinformata si credula vedem asta zi de zi din ce mai aflam ca a cumparat userul nostru de zi cu zi la prima sa vizita in Obor si la ce mai cumpara dupa un an de navigat pe forum din acelas...obor.

Se bucura la pretul de seminte in loc sa realizeze ca pretul ala reflecta efortul producatorului spre a fabrica produsul.
Nici un vanzator nu poate fi altruist cu chestiuni legate de pret.
Daca ai bagat bani in cercetare si bagi perpetuu intr-o echipa de bazati...oamenii aia se "vad" in pret.
Daca nu ai cercetat nimic si imbuteliezi o zeama in sticle atunci normal ca pretul e scazut...dar si rezultatele pe masura...

Intr-un topic ce se pierde in negura vremurilor pe un forum distrus de fru`n idiot, foloseai e o expresie care se leaga foarte bine de subiectul pe care il discutam noi acum:
Atunci spuneai intr-un context asemanator... ceva de genul " dam microprocesoare la canibali, ce o sa faca cu ele? "
Vezi tu cum stau lucrurile...de patru ani incoace se duce o munca...buna-proasta pe forumul asta...nici macar nu mai are importanta...
"Canibalii" intre timp au citit...au invatat sa nu mai creada chiar toti in Petre Ispirescu, varianta piscicola si uite ca incet dar sigur incepe sa se formeze o piata mai elevata care isi doreste, cum este si firesc, performanta in pasiunea legata de acvarii.

Ori performanta nu se poate face dupa ureche...mai ales dupa o singura ureche.
Iar baietii astia de afara au si ochi bun, dat de experienta unor scoli si studiu fundamentat, au si gura buna, caci stiu cum sa isi promoveze un produs intr-o piata unde cu marketingul nu-i de joaca iar presiunea calitatii produsului este infinit mai mare si au si ureche buna...caci nu stiu de ce, nu au auzit de noi, si de marile noastre realizari in domeniul fertilizantilor...
Ca daca ar fi auzit de ce lucruri geniale se produceau pe la noi si la ce pret, sigur se forma o "coada europeana" la usa producatorului spre a achizitiona asa o potiune magica.
Cum pana acum nu am auzit de asa ceva da-mi voie sa
Timpul lucreaza in favoarea mea, cand lumea se va invata sa citeasca macar de doua ori mai mult inaintea achizitionarii unui produs o sa devina poate mai exigenta decat sunt eu pe forumul asta.
Exista forumuri in strainatate in care oameni cu studii, pasionati de acvaristica dar biologi, chimisti...in viata de zi cu zi se contrazic decent pe seama unor substante prezumtiv folosite la fabricarea unor produse...apoi evident ca formula de fabricare nu va fi dezvaluita in veci

P.S. Multumesc celor care imi transmit aprecieri la adresa celor scrise ...deduc din asta ca suntem mai multi in trib

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Greu de adaugat ceva dupa Sandu...
Recunosc ca_campania "fara suprapopulare" cel putin la mine a avut efect ...Si "CO2" m-a pus pe ganduri ...
Citind threadul asta am inceput sa privesc altfel si problema "fertilizantilor"...sincer pana acum nu m-am gandit prea mult la asta.

Desi nu asta e scopul threadului...am si eu o dilema:
Deocamdata nu imi pot permite sa dau cam 10 euro (atat am calculat eu ca_costa intretinerea unui acvariu cu solutii profi pe luna, ar fi bine sa ma insel).
Vreau si eu plante rare si frumoase.... Ce fac? Continui sa le dau tzuica, nu le mai dau deloc sau ma las de acvaristica o perioada?

A fost o perioada cand foloseam fertilizanti de la Sera si alternam cu Nutrivit ...asta da carpeala ...stiti voi: "daca pui o lingurita de apa de canal intr-un butoi cu vin , vei obtine apa de canal....daca pui o lingurita de vin intr-un butoi cu apa de canal, vei obtine apa de canal"

...Intrebarea mea cred ca e retorica Raspunsul il stiu deja...raman la valisneria mea

image
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

... stau si ma minunez cand vad pana unde ajunge toata treaba asta ... Sandu are dreptate cand afirma ca, daca vrei "calitate", atunci tre' sa bagi mana in buzunar si sa iei ce e mai bun ... pe vremuri, faceam Vallisneria si Echinodorus cu "veioza" aplecata deasupra bazinului, dar, asa cum cu totii observam, au aparut soiuri de plante care nu mai suporta "sa manance din gunoi" ...

... vrei ultimu' racnet in materie de plante ? ... apoi tre' sa pui osu' la treaba si sa dotezi bazinu' cu toate cele necesare [ lumina, CO2, soluri fertile, ingrasaminte, etc, etc ] ... unele dintre aceste cerinte si necesitati poate ca se mai pot "mesteri in casa" daca te simti frun' castigator al concursurilor de genul : iata ce pot face doua maini dibace ! , insa, pentru marea majoritate a acvaristilor, e pacat sa te zgarcesti la taratze dupa ce tocmai ai fost darnic cu malaiul ...

... motorul dezvoltarii [ si nu ma refer aici doar la acvaristica ] este BANUL ... asta o stim cu totii [ sau ar trebui sa ne intre bine in cap ] si tocmai de aia, trebuie sa invatam ca NIMENI nu face NIMIC fara sa aibe in cap, ca tinta finala, PROFITUL !!! ... vrem, nu vrem, asta e realitatea ! ... de aceea apar soiuri si hibrizi care nu mai pot fi crescute cu "apa, paie si bataie" ... marile concerne nu sunt niste institutii de binefacere care cheltuie banii actionarilor fara discernamant sau din ratiuni umanitare ...

... cat despre acvariile Amano [ am vazut ca amicul Dumi a postat niste link-uri foarte interesante ], sa fim seriosi ! ... alea sunt niste opere de arta in toata puterea cuvantului si am toate stima pentru rafinamentul si perfectiunea la care au fost "aduse" ... insa, vorbind in nume personal, eu cred ca un acvariu trebuie sa fie [ sau sa incerce sa reprezinte ] un colt "rupt" din natura ... Amano, cu bazinele sale in care apar "munti, dealuri, vai si campii", face un fel de arta_in_acvaristica pe care eu o admir doar ca realizare tehnica ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

BLeeD wrote:Desi nu asta e scopul threadului...am si eu o dilema:
Deocamdata nu imi pot permite sa dau cam 10 euro (atat am calculat eu ca_costa intretinerea unui acvariu cu solutii profi pe luna, ar fi bine sa ma insel).
Vreau si eu plante rare si frumoase.... Ce fac? Continui sa le dau tzuica, nu le mai dau deloc sau ma las de acvaristica o perioada?


Of Doamne cand vad cat e de kkt situatia financiara in romania imi explic si de ce suntem cu acvaristica la nivel de pestera. Acuma daca nu poti sa iti permiti macar banii aia adica un 350.000 de lei/ luna pentru asta...ce sa zic e nasol. Da uite zi-mi ce planta anume iti doresti si incerc sa te mai ajut eu cu una cu alta. Poate mai gasim un fertilizant...poate un con...o scoatem la cap cumva. Spune ce vrei si cred ca or sa sara mai multi in ajutor.

Acum tu ai pus o intrebare punctuala:

Raspunsul este ca mai intai NU te lasi de acvarii (nici macar pentru o perioada) .
Nu abandonati asa usor!
Cititi, documentati-va. si in ultima instanta ti-ai cam dat raspunsul de unu` singur. Nu e obligatoriu sa cresti plante deosebite pana cand nu iti permiti.

Ce am zis eu si a subliniat koala mult mai plastic este o cruda realitate:"... motorul dezvoltarii [ si nu ma refer aici doar la acvaristica ] este BANUL ... "
Eu insa am sa-ti dovedesc ca nu arunc cu vorbele in vant si am sa-ti fac un calcul ca sa vezi cam cum sta treaba.
Uite am sa incerc sa iti fac o idee despre ce ar insemna zic eu varianta "carpita" de la Dennerle.
Un soi de cum sa crestem plante chiar mai dificile pentru toti…
V-am sfatuit pe toti, cum facea tovarasu` Lenin pe vremuri : Cititi!!! Intrebarea ta nu a framantat numai pe romani ci si pe (dupa cum scriam) cumpatatii din vest.
Cam ce am dedus eu intr-un dialog al unui client englez cu producatorul.
Iti garantez ca gasesti marfa la pret sub cel pe care il voi posta si care implicit pentru veridicitate este exprimat in lire:

Omul spunea …frate vreau si eu o schema completa de fertilizare da nu mi-o permit…economic nu fac fata n`am atatia gologani .
Baietii foarte receptivi la ceea ce inseamna clientul au avut amibilitatea si au inceput sa-i explice cam ce ar fi un minim dupa mintea lor intr-un acvariu ca sa mearga si boschetii:

Nu modific nimic dar oameni incep cu CO2, lumina buna, fertilizare,un kH de 3 grade si pietris "bob de orez" de preferinta cu bile Deponit fine gravel.
Pentru a imbunatatii cresterea plantelor ar fi "genital" daca ai putea sa se adauge si un cablu incalzire substrat si de preferinta substratul Deponit de la ei.

Apoi eu te sfatuiesc sa respecti cu sfintenie niste reguli, o sa incerc sa iti explic pe scurt la fiecare cam si de ce este bine sa le respectati:

1. Aerarea de orice fel va scoate CO2 din acvariu si face ca nutrientii sa fie inaccesibili plantelor. Nici filtrele de substrat nu sunt indicate caci face sa treaca apa bogata in oxigen pe la radacini.
Ganditi-va ca in natura aceasta situatie nu exista, caci radacinile plantelor sunt crescute in soluri maloase.
Daca tot vorbim de filtre atunci trebuie folosit un filtru intern sau extern care sa nu filtreze mai mult de 2 ori volumul acvariului pe ora.
Jetul de apa trebuie sa fie la cel putin 5 cm sub nivelul apei de la suprafata.

2. Nu iti suprapopula acvariulsi nici nu haranii din abundenta pestii.

3. Cel mai rar o data la 2 saptamani fa schimb de apa ca sa iti introduci nutrienti proaspeti pe aceasta cale.
Sifoneaza atent toata mizeria de pe substrat si nu exagera cu curatatul buretilor de la filtriu.
Filtrele biologice cu jet lent sunt ideale pentru plante.

4. Cand iti faci un acvariu nou nu uita sa introduce si plante cu crestere rapida nu numai raritati care de obicei au un ritm de crestere mai delicat. Macar 80% din aria substratului sa fie plantat pentru a asigura o balanta naturala intr-un acvariu pentru pesti.
Ascultati-ma ca nu mi-am batut gura de poma daca vrei sa reduci posibilitatea de a-ti aparea alge va rog eu cumparati Otocinclus, Neritina, Caridina japonica sau macar daca tot luati vivipari nu uitati de Black Molly!

5. Nu folositi pietris cu granulatie mare caci pietrisul de tip "bob de orez" este pe departe mai bun pentru radacinile plantelor.

6. Nu cumva sa puneti acvariul in razele soarelui sau in zone luminate.
Iar daca vi se intampla pocinogul cu alge incercati sa aplicati inca de la inceput un "regim"de lumina: 5 ore de lumina dimineata, 5 ore de intuneric si iar 5 ore de lumina dupa-amiaza spre seara.
Nu afecteaza plantele da` ajuta la dereglarea ritmului de crestere al algelor.

Bun acum hai sa vedem ce iti promisesem un buget mostra pentru un acvariu ipotetic de sa zicem 85 de litrii:

Deponit fertiliser balls £ 3.95
Bio CO30 CO2 kit £19.95
JBL kH test kit si small kH buffer £11.60
Biogrun, S7, E15 si V30 fertilizanti £20.35
Osram fluora neon de 24" x 1 £11.95
Total: £67.80

Vezi cam asta este un acvariu carpit la maximum in varianta Dennerle. Eu cred ca mai poate fi imbunatatit atat dpdv.tehnic cat si pret.
Ce pot sa itigarantez din tot ce zic ei e ca dpdv fertilizanti esti acoperit 100% daca mergi pe varianta asta.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

BLeeD wrote:Vreau si eu plante rare si frumoase....


aici e de comentat ceva !!! care nu e intotdeauna adevarat

sunt plante frumoase, care nu sunt rare, si sunt plante rare care nu sunt frumoase .....

frumusetea acvariului nu sta in raritatea plantelor din el ... uita-te la amano, care, cu un covor de micrantemum (care se gaseste din belsug pe la membrii) si 2-3 pietre, iti tranteste unacvariu de te lasa cu gura cascata .
alt exemplu - pe mine ma streseaza realizarile lui cu riccia pe fundul apei ... eu am riccia foarte multa, si foarte bine crescuta (lasuparafata apei) . cum incerc sa o "naturalizez" pe fundul bazinului ... ciuci.. se topeste. eeeeeeeeeee aici intervine fertilizantu' minune, bioxidul de co2, si lumina chitita spre delectarea si buna crestere a pirdalnicei de plante ...
aici intervine MAIESTRIA si foarte buna cunoastere a necesitatilor plantei !!!!

zeratul wrote: o chestie care rastoarna semnatura user-ului Razvan este Aqua-Cube de la TROPICA LOL

nu te lua chiar dupa tot ce scriu, deoarece jigodie batrina fiind, uneori chiar imi face placere sa mai induc in eroare ...
dupa cum spuneam si in alt topic, detin "niste" veioze de 5 l cu plantute mici, in care fac anumite experimente, sau le tin pentru conservarea materilalului genetic (al plantei in sine) chiar daca are doar 2-3 frunze, in momentul in care cineva (care stiu ca poate sa-i asigure un trai decent) are nevoie, i-o dau cu cea mai mare placere.
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com