[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Necesitatea plantelor vii intr-un acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Buna, sunt Gilbert din Hunedoara. As vrea sa stiu putin mai in detaliu importanta plantelor vii intr-un acvariu de ~50L cu cativa pesti.

Acvaristica este un hobby frumos, problema este ca pentru mine nu e neaparat un hobby si-as dori sa nu supar persoanele care sunt impatimite, am si eu o caruta de hobby-uri de toate felurile asa ca inteleg foarte bine DAR! Eu as vrea (probabil mai sunt si altii) un acvariu pentru decor, ideea de baza este sa am un acvariu cu ceva pesti, de care sa ma ocup relativ cat mai putin. Schimburi de apa, aspirat, sters geamuri, curatat filtre.
Nu doresc substrat care murdareste apa la orice aspirare, doresc doar pietris naural 4-8mm.
Plantele daca e sa nu se poata fara ele ar trebuii sa fie o necesitate, pentru mine nefiind important daca e plastic sau nu, important sa nu aiba pretentii si nevoi speciale.

Ca idee, am achizionat un filtru extern Eheim Experience 150, incalzitor si pompa de aer (din cate am inteles nu are importanta?).

Experienta cu plante:
Am cumparat 2 plante Anubias Nana din magazin, care vroiam sa le lipesc pe DragonStone, una din ele avea pete verzi inchis si ieseau firisoare din marginile frunzelor. Am considerat ca acolo este vorba de alge, asa ca din cautari pe internet am facut o solutie cu clor si-am tinut plantele 1 minut in solutie de apa+clor de 5%. De fapt am pus 100ml Clor si 2L de apa.

Apoi le-am clatit in galeata cu schimburi de apa vreo 10 ori, apoi am pus in galeata de 5L plantele cu apa tratata impotriva clorului, si le-am pus langa calorifer la geam (orientat spre nord, nu bate soarele) in asteptarea finalizarii acvariului. Pentru ca inca nu am toate materialele, etc...

Plantele in decurs de cateva zile au inceput sa ingalbeneasca unele frunze, decolorarea per total din verde inchis spre verde deschis. Le-am pus o pompa de apa in galeata , am adaugat ceva fertilizant pe baza de fier, si lumina de 7W, in fine poate isi mai revin poate nu, dar deja au inceput problemele cu plante, exact ce nu-mi place.
Nota: cand am spus ca le-am clatit, nu va ganditi ca le-am batut cu maiu de vana ca pe spanac, le-am manevrat cu manusa si grija.


Asa ca, va rog sa-mi explicati ce beneficii majore fara de care un acvariu nu poate fi funcional fara plante, pentru ca stiu ca in opinia majoritara a acvaristului plantele trebuie sa fie naturale. DAR! E vorba de lucruri tehnice sau pur si simplu, placere de a avea planta vie, frumusete, culori intense si reale, bla bla-uri pentru care eu o persoana care nu am acest hobby...nu ma topesc.

In speranta de-a nu creea o suparare pentru modul meu de-a gandii, astept o indrumare ca pentru un incepator...

This message was edited 4 times. Last update was at 03/06/2022 17:38:35

[Email] [WWW]
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Nu trebuie "obligatoriu" sa ai plante in acvariu.

Ce fac plantele in acvariu?

- Consuma o parte din NO3.

- Elimina si absorb CO2.

- Arata bine si dau o tenta naturala acvariului. (alte utilitati nu au)

__________________________________________

Daca nu vrei sa pui plante, nu este obligatoriu.

Vezi acvariile cu ciclide. (nisip, pietre, apa, ciclide)


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

Fac mai multe decit zice colegu, prin ciclu fotosinteza/multiplicare celulara . Da evident, ai triii regimuri mari, tehno, tehno cu biotop, biotop.deci cum zice colegu, ,,produci,, bazinul cum dore?ti. Personal prefer acvariu plantat s?lbatic cu GDA controlat.

”sunt o somitate in treling”
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 293
Location: Hunedoara
IP:
Offline


- Consuma o parte din NO3.
- Elimina si absorb CO2.


Cu mica mea "foicica" de informatii gandesc asa, si daca gresesc va rog sa-mi spuneti:

planta vie consuma o parte din NO3 (care parca este rezidurile pestilor daca am inteles eu bine), acelasi lucru fac si bacteriile..
Eliminarea CO2, se rezolva cu schimbul de apa, valuirea apei si bulele de agitatie a apei.

In afara de astea cred ca as adauga la rolul plantei vii, reproducerea pestilor. Nu stiu daca pestii se vor reproduce pe plantele de plastic.

@dinu79 : te-ai obosit sa-m scrii degeaba nu am inteles nimic din "tehno, tehno cu biotop, biotop". Era ok daca explicai ca la oameni care nu sunt avansati. Sau pur si simplu ma lasai in ceata.

This message was edited 2 times. Last update was at 03/06/2022 19:39:54

[Email] [WWW]
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

Î?i r?spund cînd am PC c? is pe mobil, mai detaliat .mai deseara un pic, revin cu detaliere.

”sunt o somitate in treling”
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Pestii nu se reproduc in functe de plantele care sunt in bazin. (nu conteaza plantele la reproducere)

NO3, eliminat/transformat de bacterii: nu vei avea prea curand "bacterii" care sa il transforme. (exista "filtre" cu bacterii anaerobe care fac asta... nu este cazul sa incerci "dastea" acum, la inceput)

NO3 se reduce proportional cantitativ, prin schimbul de apa. (Plantele consuma prea putin)

Momentan, faci confuzie intre: NO2, NO3, CO2 si care cum se transforma/manevreaza.

Ar trebui sa mai citesti inca o data: "ciclul azotului" aici pe forum. (vei deduce de ce am scris in alt post, sa cumperi Eheimu' 150)

Valurirea apei la suprafata, faciliteaza schimbul de gaze "in/out". (principala utilitate fiind ca adauga oxigen in bazin)

This message was edited 1 time. Last update was at 03/06/2022 20:01:05


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Efectul vizual ar fi principalul motiv, naturalul, satisfactia de a creste plante sanatoase si de a le inmulti.
Toate astea insa cer si eforturi financiare - fertilizare, lumina buna, instalatie co2, etc.
De exemplu, la mine in bazine pestii au fost facultativi, optionali, plantele erau primadone.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/06/2022 20:00:33


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

tehno, adica produci parametrii substantelor dizolvate in apa prin metode artificiale / bio, adica incerci sa echilbrezi ca bioptop, ciclurile substantelor dizolvate - elemente si ioni- ca produceri biologice interdependente.
bon, deci colegii de forum dianinte, au subliniat sa zic asa, chestii f f importante, cum e ciclul azotului, ciclul hidrogenului, al oxigenului, al carbonului, care is teme largi, ca descrieri chimice. acuma, tu pui in discutie rolul palntelor.
f f simplu, ele sunt filtrul natural concurent solutiilor tehnice, care fata de solutiile tehnice are avantajul unui spectru mai mare , chimic, de producere a filtrarii, prezinta biotop - adica vegetatia este complementara oricarui aspect compotamental al pestilor, incluzind aci anxietatea, stresul, teritorialzairea, etc. fata de solutiile tehnice, plantele nu fac filtrare mecanica buna, si fac filtrare chimica si biologica mai buna, daca intradevar se respecta cerinta de lumina , raportul oxigen/co2 dat de fazele fotosinteza respiratie- incluzind aci, in filtrarea vegetala, echlibrarea sarurilor, a fosforului, etc, pt ca apa cuprinde ca o ciorba multe multe multe substate simple sau compusi, mai ales organici.
ca exemplificare de abordare tehno cu elemente bio, iau de pe nevertebrate.

”Intai, ce este aditia de CO2 in acvarii? Este procesul prin care injectam intentionat dioxid de carbon in acvariu pentru a promova cresterea plantelor. Si plantele de acvariu, la fel ca toate celelalte plante se folosesc de CO2 pentru a produce oxigen (O2) in prezenta luminii, prin fotosinteza. CO2-ul intra in apa in primul rand din mediul inconjurator, prin schimbul de gaze care se intampla la suprafata apei, apare in acvariu datorita respiratiei pestilor, sau este injectat de noi din instalatii dedicate.

Primul lucru de stiut cand decidem daca injectam CO2 in acvariu, este nevoia de CO2 al plantelor, nevoie pe care o s-o exemplificam dupa reteta Tropica, acesta fiind unul dintre cei mai mari producatori de plante de acvariu din lume. Iar reteta Tropica imparte plantele in 3 categorii principale a caror diferenta majora (pe langa lumina si fertilizare) este nevoia de CO2:

Plantele usoare

Aceste plante practic nu au nevoie de CO2. Totusi, o concentratie foarte mica de CO2 (3-5ppm) exista in acvariu de la schimbul de gaze cu aerul din jur si de la respiratia pestilor. Si aceasta minuscula concentratie este mai buna decat nimic, astfel trebuie sa avem grija la acvariile fara injectie de CO2 sa avem o suprafata deschisa, valurita si bine aerisita (acvarii open-top sau capace ventilate). Ritmul de crestere pentru aceste plante este de obicei destul de lent, insa exista si specii care cresc rapid independent de CO2 (ex.: ).

Plantele medii

Aceste plante functioneaza si fara CO2, insa ritmul lor de crestere este foarte lent atunci cand acesta nu li se ofera. Atunci cand acestor plante le dam macar o concentratie medie de CO2 (10-15ppm), ritmul de crestere, sanatatea lor si corectitudinea de crestere si colorare, cresc exponential.

Plantele avansate

Aceste plante nu pot sa creasca fara CO2, nu se adapteaza in noul acvariu si mor. Cresterea in conditii de CO2 insuficient este lenta si incorecta. Aceste plante necesita o concentratie de CO2 de 20-30ppm.

Aditia de CO2 in functie de dificultatea plantei

CO2-ul din acvariu este in relatie stransa cu PH-ul si KH-ul. PH-ul este un fel de a exprima aciditatea apei, iar KH-ul este duritatea carbonata/temporara. Din relatia dintre cele 3 elemente s-a nascut tabelul alaturat, iar metoda de folosire a acestuia este urmatoarea: Se determina duritatea carbonata inainte de aditia de CO2. Se citeste in tabel nivelul necesar de CO2 in functie de categoria de dificultate a plantei despre care vorbeam anterior. Apoi, in functie de valoarea KH pe care o aveam inaintea aditiei, se controleaza aditia pana cand PH-ul ajunge la valoarea recomandata in tabel.”

care spune asa, ca in functie de metabolismul vegetal, se face sau nu aditie de CO2 pentru stabilziare chimica a biotopului. deci efectiv, is multe tipuri de abordare, eu de ex momentan am acvariu plantat solo, dar am folosit ca acavarist pompa de aer/filtrare chimica.

”sunt o somitate in treling”
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

asta, ca exemplu la ce am citat mai sus, relativ la faptul ca orice discurs e realmente o reclama sau o indicatie de consumerism. e pearling in borcan de muraturi fara nici o tehnica alta decit mase biologice.
[Thumb - IMG20220601163720.jpg]


”sunt o somitate in treling”
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Jos palaria pentru explicatii. (tastatura inca are ceva probleme, dar se intelege)

Pearlingu' este facut cu capacul borcanului: inchis? (ori este fotosinteza "prea intensa/lunga" ? )

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

fotosinteza lunga cu suprapopulare de plante si filtrare biologica - radacini-, stiu ca mi-am notat si nu mai transcriu aci, bazata pe suplement de oxigen intre fotosinteza si respiratie - multiplciare vegetala, asa in mare bazata pe faptul ca plantele si pestii produc dioxid nonstop. is pro si solutii tehno. nu is un fanatic al non-tehnologizarii. din contra.
multumesc pentru apreciere.

”sunt o somitate in treling”
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .
[Email]
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

Samy wrote:Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .


mersi fain. postez aci de pe wiki, cu sublinierea ca suplementul de oxigen e dat de energie solara transformata in procesualitate celulara ntensificata in fotosinteza, invers fata de arderea oxigenului. ca s afie informatia completa.

Prin fotosintez? plantele transform? apa ?i dioxidul de carbon în molecule mari ca glucoz?, celuloz? etc. Formarea acestor substan?e este endoterm? ?i înso?it? de cre?terea ordinii în sistem, datorit? trecerii moleculelor simple la molecule complexe. Sunt astfel de reac?ii probabile din punct ce vedere termodinamic? De exemplu formarea glucozei:

6 CO2 +6 H2O ? C6H12O6 +6 O2

sau simplificata cu 6 se ob?ine:

CO2+H2O ?CH2O+ O2

Consumul unui mol de CO2 ?i formarea unui mol de O2 necesit? ?H=470 kJ/mol-1; cum ?G este de 505 kJ* mol-1, se calculeaz? ?S=-117, 4 j*K-1.

Conform valorilor entalpiei libere reac?ia ar fi imposibil?, de?i se ?tie c? are loc în natur?.

Explica?ia rezult? din faptul ca reac?ia are loc în prezen?a radia?iei solare. Dar în bilan?ul energetic trebuie s? se ?in? seama de cre?terea mare de entropie in timpul absorb?iei fotonilor de catre plante, aceasta compenseaz? diminuarea dezordinii din timpul reac?iei. Pe ansamblu entropia cre?te, entalpia liber? se mic?oreaz? ?i se respect? astfel principiile termodinamicii, în reac?ia de fotosintez?. Astfel, poate fi explicat? nedumerirea lui Schrödinger c? „organismul se hr?neste cu entropie negativ?”.

Fotosinteza particip? la ciclul carbonului pe planeta P?mânt ?i la ciclul energetic asociat cu participarea energiei radiante solare.

////

Procesul de ardere
Substan?a organic? se oxideaz? (ardere complet?) prin reac?ie o exotermic? terminat? cu eliminarea de energie (c?ldur?), dioxid de carbon ?i ap? la oxidarea monomerilor, sau polimerilor de zah?r ?i de gr?simi, iar la alte substan?e organice, oxizi de metale etc.

Glucoz?: C6H12O6 + 6O2 --> 6CO2 + 6H2O + energie

Energia (c?ldura) poate fi eliberat? :

în timp scurt ?i la temperaturi înalte, în cazul arderii simpl?;
lent ?i treptat, prin procese biochimice catabolice, care au loc pe toat? biosfera, ca baz? a metabolismului, de la microb la animal, cu elimin?ri dozate ?i controlate de energie/temperatur? (spre exemplu, glicoliza, arderea unei hexoze — zah?r cu 6 atomi de carbon — pe calea Embden-Meyerhoff-Parnas (englez? :Embden-Meyerhoff-Parnas pathway) prin ruperea enzimatic? a hexozei care duce într-un prim stadiu la piruvat, energia fiind preluat? de cofactori: adenozindifosfat ADP care se transform? în adenozintrifosfat ATP ?i NAD -->NADH; piruvatul, se va descompune enzimatic (ciclul Krebs) la dioxid de carbon, eliminat prin respira?ie ?i ap?).[10][11][12]
Dioxidul de carbon din atmosfer? este preluat de plantele, algele ?i protozoarele care con?in clorofil? - sau sisteme enzimatice surori - care, împreun? cu apa ?i energia solar? resintetizeaz? polimeri zaharide: amidonul, lignina etc.

”sunt o somitate in treling”
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

Samy wrote:Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .


Si eu am renuntat demult sa inteleg ceea ce tasteaza @dinu79.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Traducere:

dinu79 wrote:
Samy wrote:Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .


Merci fain. Postez aici de pe wiki, cu sublinierea ca suplementul de oxigen e dat de energie solara transformata in procesualitate celulara intensificata in fotosinteza, invers fata de arderea oxigenului. (ca sa fie, informatia completa)

Prin fotosinteza plantele transforma apa si dioxidul de carbon în molecule mari ca glucoza, celuloza etc. Formarea acestor substante este endoterma si însotita de cresterea ordinii în sistem, datorita trecerii moleculelor simple la molecule complexe. Sunt astfel de reactii probabile din punct ce vedere termodinamic ?
De exemplu formarea glucozei:

6 CO2 +6 H2O ? C6H12O6 +6 O2

sau simplificata cu 6 se obtine:

CO2+H2O ?CH2O+ O2

Consumul unui mol de CO2 si formarea unui mol de O2 necesita (aici: nu stiu ce trebuia scris) ?H=470 kJ/mol-1; cum ?G este de 505 kJ* mol-1, se calculeaz? ?S=-117, 4 j*K-1.

Conform valorilor entalpiei libere reactia ar fi imposibila, desi se stie cc are loc în natura.

Explicatia rezulta din faptul ca reactia are loc în prezenta radiatiei solare. Dar în bilantul energetic trebuie sa se tina seama de cresterea mare de entropie in timpul absorbtiei fotonilor de catre plante, aceasta compenseaza diminuarea dezordinii din timpul reactiei. Pa' ansamblu entropia creste, entalpia libera se micsoreaza si se respecta astfel principiile termodinamicii, în reactia de fotosinteza. Astfel, poate fi explicata nedumerirea lui Schrödinger ca: „organismul se hraneste cu entropie negativa”.

Fotosinteza participa la ciclul carbonului pe planeta Pamânt si la ciclul energetic asociat cu participarea energiei radiante solare.

__________________________________________________ Este buna traducerea, pana aici? (nota corectorului )

Procesul de ardere:

Substanta organica se oxideaza (ardere completa) prin reactie o exotermic? terminat? cu eliminarea de energie (c?ldur?), dioxid de carbon ?i ap? la oxidarea monomerilor, sau polimerilor de zah?r ?i de gr?simi, iar la alte substan?e organice, oxizi de metale etc.

Glucoz?: C6H12O6 + 6O2 --> 6CO2 + 6H2O + energie

Energia (c?ldura) poate fi eliberat? :

în timp scurt ?i la temperaturi înalte, în cazul arderii simpl?;
lent ?i treptat, prin procese biochimice catabolice, care au loc pe toat? biosfera, ca baz? a metabolismului, de la microb la animal, cu elimin?ri dozate ?i controlate de energie/temperatur? (spre exemplu, glicoliza, arderea unei hexoze — zah?r cu 6 atomi de carbon — pe calea Embden-Meyerhoff-Parnas (englez? :Embden-Meyerhoff-Parnas pathway) prin ruperea enzimatic? a hexozei care duce într-un prim stadiu la piruvat, energia fiind preluat? de cofactori: adenozindifosfat ADP care se transform? în adenozintrifosfat ATP ?i NAD -->NADH; piruvatul, se va descompune enzimatic (ciclul Krebs) la dioxid de carbon, eliminat prin respira?ie ?i ap?).[10][11][12]
Dioxidul de carbon din atmosfer? este preluat de plantele, algele ?i protozoarele care con?in clorofil? - sau sisteme enzimatice surori - care, împreun? cu apa ?i energia solar? resintetizeaz? polimeri zaharide: amidonul, lignina etc.


Facand omisiune de erorile tastaturii, chiar avem pe cineva care "stie" la Chimie.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/06/2022 22:35:05


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mellbo wrote:

- Consuma o parte din NO3.
- Elimina si absorb CO2.

planta vie consuma o parte din NO3 (care parca este rezidurile pestilor daca am inteles eu bine), acelasi lucru fac si bacteriile..
Eliminarea CO2, se rezolva cu schimbul de apa, valuirea apei si bulele de agitatie a apei.


Salutare,

Hai ca eu ma bag sa raspund pe partea asta. (Pana la sfarsit voi face si legatura cu rolul plantelor din punctul meu de vedere). Edit: Avand in vedere ce discutii de chimie avansata se poate intre colegi, eu o iau pe asta mai basic )

Ciclul azotului este cheia in acvaristica, de altfel tot ce tine de chimia apei per ansamblu. ( de la inceput, vreau sa afirm, ca nu se poate vb de un acvariu "ciclat" acest proces este in permanenta dinamica, se poate spune un acvariu stabil).

1. Avem un acvariu cu pesti, bun, hranaim pestii, automat o parte din hrana ajunge pe substrat si alta este consumata, aceasta se va descompune in apa alatyru de ce elimina pestii dupa ce consuma hrana (ca de altfel, orice materie biologica) si prin procesul de descompunere va rezulta Amoniac (NH3/NH4) -> toxic, deci acesta este combustibilul.

2. Acum trebuie sa adresezi problema, cat de mult amoniac voi produce? (in functie de asta, iei un filtru corespunzator ca marime si in el desigur pui material ceramic poros). - stiu, ai rezolvat deja etapa asta, dar este important a se intelege succesiunea lucrurilor si cum interactioneaza fiecare element din sistem.

3. Deci, avem pesti, incepe sa se produca Amoniac .. acum pe suprafetele din acvariu, sticla, nisip si cel mai important pe materialul poros din filtru, pe parcursul a cateva zile incep sa creasca bacteriile sa le zicem A, bacteriile A vor atinge un nivel al populatiei, adecvat sa proceseze fix cantitatea de combustibil (amoniac, NH) pe care o adaugi tu prin hranire ... pe parcursul acestor cateva zile bacteriile vor creste in numar in filtru si se vor stabiliza intr-un punct, un nivel al populatiei lor, in care vor procesa imediat orice amoniac se produce in acvariu, deci, dupa cateva zile amoniacul daca se va testa va arata 0 in orice moment.
Aici e important de retinut ca o sa avem o colonie de sa zicem X milionane de bacterii adaptate sa consuma fix cantitate Y de amoniac (orice variatie mai apoi, in tiparul de hranire, samd, va afecta acest echilibru .. iar daca sa zicem moare 50% din populatia de bacterii A, aceasta va rezulta la randul ei in mai multa descompunere si automat o accelerare a dezechilibrului).

4.Bun, au trecut ziele, s-a fixat populatia de bacterii A, care transforma NH in NO2 (nitriti - la fel toxic) creste o a doua specie de bacterii, sa le zicem bacterii B, aceastea transforma NO2 in NO3 (nitrati), cea mai putin toxica forma a azotului ... la fel ca la punctul precedent, se atinge un nivel al populatiei care va consuma instant orice NO2 si in orice moment vei testa, NH si NO2 = 0, iar NO3 doar creste si creste si creste si la fel ca la punctul precedent, orice schimbare de parametrii doar provoaca un efect in lant si poate duce la un dezechilibru pe lant ..

5. Ce facem cu NO3? Bun, s-a spus, plantele ajuta sa consume NO3, celalalta optiune este shimbul de apa .. eu nu cunosc un mod eficient, ca prin bacterii sa se elimine NO3-ul din apa. Orice substanta in ideea asta, de la magazin, dpmdv, reprezinta o alegere gresita, putem sa discutam despre ideea de a lega NO3 de alte substante, dar toate astea se depun si doar provoaca mai multe probleme....

6. Ce fac plantele in povestea asta, o abundenta de plante, reduce simtitor NO-ul, iti permite sa tii chimia apei stabila, ca un schimb de apa, aduce cu el si alte substante de la retea, silicati samd,

Si ajungem la punctul cu adevarat important, daca singura varianta de a elimina excesul de NO3, o sa fie schimbul de apa, atunci fara plante, o sa prospere algele, fiind un exces de NO3, in mod firesc vor aparea acesti consumatori naturali aici chiar si ideea de schimburi de apa dese, poate sa poarte anumite probleme cu ea, introducerea de silicati, este la fel un factor de accelerare a cresterii algelor.

Fara plante, orice decor se va alege, el se va umple de alge, fiind atat de multi factori care faciliteaza asta si fara factorul de ehilibru pe care il ofera plantele.

Revenind un pic la etapele din ciclul azotului, mentionam faptul de bacteriile implicate in proces, A si B, pot avea episoade in care schimbarile de parametrii sa le dea peste cap, fapt ce va duce desigur catre mai multe alge si alte bucurii .. aici plantele aduc un beneficiu, ca ajuta in atenuarea azotului in toate formele lui, deci se absoarbe din soc.

Ca si timpi in procesul de ciclare, putem sa vb undeva intre 20-30 de zile, ca sa se atinga nivelul de echilibru pentru cele doua populatii care sa absoarba si sa proceseze pe lant, cantitatea de materie biologica adaugata. In prima etapa apar bacteriile A iar B dupa sa zicem mai bine de o saptamana.

Sper ca am putut sa iti fiu de ajutor cu raspunsul meu.

Seara frumoasa,

PS: Tu vrei un acvariu decorativ si este ok si acest lucru, doar ca trebuie avute in vedere anumite lucruri privind mententanta, se poate si fara plante, in mod clar, dar cu o rigurozitate in schimbarea apei si as zice chiar cu prelucrarea apei de la retea .. e mult de vb aici.. si o investitie intr-un filtru cu UV, care ajuta f mult in combaterea algelor.

This message was edited 2 times. Last update was at 03/06/2022 22:45:36


MSI Reef
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acvaristica este despre pesti, plante si melci, in principal. Daca plantele nu o duc bine, e un semn ca ceva nu e ok. Daca melcii nu o duc bine, la fel. Plasticul nu da semnalele astea.

Se poate si filozofa pe tema asta. Iti place ceea ce vezi sau ceea ce este? Fiinta sau poza?

Eu cand ma uit la acvariu vad in primul rand plantele, dupa care ma uit la melci sa fie ok, intr-un tarziu observ si pestii.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

la mine este exact invers. Ma uit la pesti, apoi la pesti,apoi inca o data la pesti, pe urma la melci, plantele le observ tarziu, insa au rolul de a da naturalete acvariului, respectiv micului nostru colt de natura. exista acvarii hardscape cu buturugi si pietre. substratul il recomand(daca exista-recomand a fi pt a stabiliza colonia de bacterii) a fi intre 1-3 mm

This message was edited 1 time. Last update was at 03/06/2022 23:46:22


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Imi aduc aminte cu drag de vremurile cand pe aici se mai facea si acvaristica..

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1444
Location: Austria
IP:
Offline

smilie
dan.pavelescu wrote:Imi aduc aminte cu drag de vremurile cand pe aici se mai facea si acvaristica..
[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com