[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ce m-ati sfatui sa fac?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
maria12
Unripe member

Joined: 26/11/2020 12:02:35
Messages: 4
IP:
Offline

Buna tuturor,

Am de gand sa ma apuc si eu de marine si as vrea sa ma sfatuiesc putin inainte de a arunca banii aiurea. Una dintre probleme e aceea ca sunt din Iasi... unde nu se gaseste nimic.

Ce mi-as propune sa realizez daca nu o sa gasesc o varianta convenabila pentru ceva mai mare: as vrea sa realizez ceva asemanor cu cei de la BRS - un acvariu doar cu anemone - BTAs, doi clowns (doar atat) si eventual niste porcelain crabs.

Sau as merge pe principiul 'go big or go home' daca cei de la coralis mi-ar face o comanda la waterbox eu de un AIO 65.4 gal care ar costa vreo 650 de euro fara transport - desi pe site ul producatorului, cica modelul asta nu e momentan disponibil in UE, facand varianta asta mai putin fezabila.

1. Merita Fluval flex marine 1865 de lei tinand cont de ceea ce ofera?

https://roacvarii.com/acvarii/acvarii-marine/fluval-flex-marine-123-aquarium-14994-3-5831

2. E buna de ceva iluminarea oferita - Aquasky 3.0 marine? Ar fi potrivita pentru a mentine BTAs?
Lumens 1800 lm
Color Temp. 25 000 K
LEDs 252

3. Cat de riscant e sa comand un acvariu de pe roacvarii? Nu prea am gasit recenzii...

4. Daca cei de la coralis ma vor ajuta - astept un raspuns la email si cei de la waterbox au modelul pe stoc... 65.4 gal si 1.20 m lungime ar fi suficienti pentru un tang care atinge dimensiuni de 6-7" la maturitate?

Multumesc anticipat pentru ajutor.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2021 20:46:24

ugarit5
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/04/2020 17:30:39
Messages: 1189
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna,inainte sa te apuci de marine iti recomand sa citesti pe forum jurnalele colegilor si articolele de pe site,te vor ajuta enorm.
Mai intai trebuie sa te hotarasti ce vrei,din cate am inteles vrei un acvariu cu cativa pesti,anemone,nevertebrate si corali nepretentiosi moi.
Acvariul acela este prea scump si nu ofera mai nimic nu iti recomand,despre lumina nu stiu,lampa cea mai obisnuita la marine este mars aqua,intre 50-100 euro pe ebay.
[WWW]
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Buna Maria si bine ai venit. Sper sa nu te superi pe mine, dar sunt multe intrebari si proiectul tau este un pic haotic. In sensul ca am definit ca ai vrea sa incepi initial cu niste anemone si niste clowni. Apoi ai ales doua acvarii gata facute, cel de la Waterbox si cel de la Juwel, pe urma ai intrebat si de unul facut la comanda. Ori, ambele acvarii ready made nu au sump, iar despre cel facut la comanda, deasemenea nu ai zis nimic de sump. Ori, mai ales daca nu ai mai avut marine pana acum, iti recomand unul cu sump, sunt mult mai usor de stapanit decat cele cu filtru in spate.

Apropo, bazin de apa dulce ai avut? Ca sa nu mai iti povestim de la zero multe chestii care sunt comune.

Desigur, pentru doi clowni si anemone probabil ambele sisteme ready made sunt ok. Dar sa stii ca nu te vei opri acolo! Lumea acvaristicii marine este atat de fascinanta, incat, incet incet, iti vei dori sa mai adaugi cate ceva. Sigur un peste mai interesant iti va face cu ochiul. Dar apoi vine lumea coralilor. Sigur, acu zici anemone only, dar cand te-ai apucat de treaba sigur mai pui ochii pe ceva. Si daca nu bagi macar un softie (un coral moale), parca e degeaba acavriul. Si sigur primi polipi de zooasi o sa ii primesti cadou si uite asa incepe aventura.

Sfatul meu este sa te uiti si dupa acvarii ready made cu sump, daca nu te incumeti la proiecte DIY. Uite, eu am un Red Sea Max 650. Langa el zace si un Aquarium System de 450 L. Nici nu se compara! Red Sea va fi pentru mine excelenta in marine. Toate reglajele, modul in care e contruit sumpul, intretinerea usorara, vasul de autocompletare mare de tot in spatele bazinului, uiti sa il umplii la cat de mare e etc.

Apropo, stii ca pe langa acvariul propriu-zis iti mai trebuie niste acareturi. De exemplu, instalatia de osmoza inversa, butoaie in care sa faci apa sarata, pompe cu care sa dizolvi sarea, sisteme cu care masori salinitatea, nitratii, fosfatii (ai zis de anemone, trebuie sa masori), eu as zice si un Ca si un kH, desi nu ai zis nimic de corali duri sau LPS. Pe care ar fi bine sa le ai inainte sa pornesti bazinul.

Sfatul meu: nu te grabesti. Mai vezi si ce raspund colegii pe aici. Mai intreaba-ne punctual. Si incet incet o sa iti faci o idee cat mai buna.

Si acuma fi atenta! Facem un pariu? Urmatorul coleg marinar ce o sa iti raspunda o sa iti spuna sa nu iti faci mana incepand cu anemone Si oarecum subscriu, anemonele nu sunt cele mai usor de tinut vietuitoare. Apropo, la ce clowni te-ai gandit? Uite doar raspunsul asta poate face treaba foarte simpla sau foarte complicata Stiu, si raspunsul meu este haotic, asa ca hai sa le luam in ce ordine vrei.

LE Si uite, am uitat. Ce tang ti-a facut cu ochiul?

This message was edited 1 time. Last update was at 06/02/2021 00:57:21


Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
black_man_ady
Member

Joined: 11/11/2008 00:11:12
Messages: 100
Location: iasi
IP:
Offline

Salutare. Ca sa simplificam putin partea de echipamente si acareturi , fac o lista cu minim de hardware etc.
1. Acvariu cu sump intern sau
extern
2. Filtru de osmoza
3. Sare
4. Piatra ( vie sau uscata) , nisip
5. Medii de filtrare
6. Pompa de valuri + pompa recirculate
7. Lumina
8. Incalzitor
9. Teste
10. FOARTE MULTA RABDARE

Daca iei un acvariu ready made majoritatea echipamenteleor sunt incluse.
Acum depinde de tine cevvrei de la acvariu.

P.S. si eu sunt din Iasi
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

raspuns la intrebari:

1. nu prea stim pentru ca nu este popular pe la noi, nu cred ca il are multa lume.
iar asa de pe hartie este greu de spus, ce pot sa zic e ca pretul e cam mare comparativ cu DIY

uita-te la topicul meu pt AIO, la inceput este lista de echipamente, preturi, cum e construit etc - poate te ajuta

2. acelasi raspuns ca la 1, e f greu de spus. poate gaseste reviews pe forumurile de afara

3. nu stiu

4. 120 cm nu sunt suficienti pt un tang de 15 cm, dar pana sa ajunga tang-ul acolo e nevoie de multi ani, deci da, poti tine un tang de dimensiuni normale in 120 cm

vad ca nu te-am ajutat prea mult :-))

dupa mine, daca esti incepator ai urmatoarele variante, in functie de bani si efortul necesar la inceput pentru setare:

[a]- bani minimin, efort initial minim[/b]: un acvariu normal de 100+ litri, filtrare doar cu piatra si nisip, 2 clovni, corali moi, lumina mars aqua de pe ebay
daca stii de BRS TV probabil stii deja ca multa lume incepe asa, cu un 40 gallon breeder

- bani mediu, efort initial mare: un acvariu custom made, eventual AIO cum am eu; e frecus foarte mare cu furnizorii, zi-le ce vrei sa faca, intarzieri, greseli etc - vezi pe topicul meu daca vrei

[c]- bani maxim, efort initial mic[/b]: un acvariu RED SEA, preferabil seria reefer

eu am ales varianta b si desi sunt multumit acum, totusi efortul initial de setare a acvariului a fost cam mare, asa ca nu as mai face-o inca 1 data



maria12
Unripe member

Joined: 26/11/2020 12:02:35
Messages: 4
IP:
Offline

Multumesc tuturor pentru ca v-ati rupt din timpul vostru pentru a-mi raspunde. Imi cer scuze ca am fost cam haotica in exprimare dar da... sunt intruchiparea cliseului: vreau 2 clovni si BTA, corali TBD... si ma gandeam ca poate in privinta stocului voi dori in viitor si o specie mai micuta de tang - doar daca ar fi fezabil (din cate se pare nu e).

Nu am cerut sfatul vostru fara sa fi citit nimic inainte - stiu despre ciclare, stiu ca am nevoie de rabdare dar si de bani - din pacate bugetul nu e unul nelimitat, dar nici unul mic mic... si mai stiu si ca pe langa acvariu am nevoie de sare, refractometru, sistem RO, piatra si multe altele.

Fara lumina inclusa, cred ca as fi dispusa sa dau maxim 4500 ron pe acvariu. Negasind nimic in Iasi, trebuie sa iau totul pe 'orbeste' si e greu sa ma decid. Nu se pune problema unui acvariu custom made, deci practic sunt limitata la red sea, innovative marine si la ce mai gasesc pe site urile noastre.

Stiu ca cei de la Red Sea fac acvarii premium si ma tenteaza, insa nu cred ca as putea justifica costul, daca as avea limitari serioase in privinta stocului, cat timp nu imi permit un 450 atat dpdv al spatiului cat si al pretului.

@Humbert

Multimesc pentru raspuns. Cum sa nu ajute?

O mica intrebare insa, tinand cont de faptul ca unele site-uri contin date contradictorii: Nu ar merge nici macar un tomini? Potrivit live aquaria 70 gal ar fi ok, iar potrivit unei liste de pe reefcentral , un 4 ft ca lungime ar fi acceptabil, dar lista e din 2010

Intreb pentru ca stau intr-un apartament si ceva mai mare de atat nu ar fi fezabil. Daca nu se poate, atunci mai bine imi iau gandul si il trec la wishlist.

Eram dispusa sa dau banii pe un Red sea reefer 250, dar varianta asta are doar 90 cm lungime...

Red sea reefer 350 cred ca are o lungime de 120 cm, precum varianta de la Waterbox; iar daca 120 cm nu sunt sunt suficienti, ar trebui sa optez pentru un reefer 450 si aici sunt depasita din toate punctele de vedere.

Daca nu se poate nu se poate.

@black_man_ady
Multumesc pentru lista.

1. Cred ca acvariul reprezinta cea mai mare problema a mea.
2. Il voi lua de pe abc-zoo - celebrul aquili.
3. Am cumparat 10 kg de sare; 4. Piatra va fi cel mai probabil uscata - pukani. Nisip am luat de la Red sea.
Cat despre celelalte acareturi TBD... in functie de ce acvariu voi alege.

@Benu

Nu am de ce sa ma supar . Multumesc pentru explicatii. Exprimarea mea a fost haotica. Stiu ca e recomandat sa se astepte 6 luni inainte de anemone. Din ce am citit pe aici, toti incepatori vor clovni si anemone si cum sunt incepatoare...

Am vorbit despre 2 modele de AIO: cel de la Fluval si Waterbox. Cand am spus de comanda, nu m am referit la custom made, ci la faptul ca cei de la coralfarm sunt distribuitori waterbox si acestia din urma mi-au spus ca daca vreau un model de pe site ul lor, voi putea comanda prin intermediul coralfarm pentru ca ei nu livreaza in Romania decat distribuitorilor.

Experienta mea consta intr un caras auriu de tipul fancy, care a trait 5 ani. Stiu ca e putin, insa a avut swim bladder disease si din pacate, la un moment dat tratamentul cu mazare nu a mai functionat.

Sunt studenta si stau in apartament (parintilor) la etajul 4 din 10. Nu cred ca ar fi indicat sa am o asemenea greutate si momentan nu mi-as permite ceva atat de mare. Poate cand ma voi muta la casa.

Stiu despre acareturi. Am achizitionat sare si nisip... restul voi comanda cand voi avea acvariul.

Specia de clovni nu am hotarat-o inca - depinde de ce voi gasi. Cat despre tang, daca 120 cm nu sunt suficienti, acesta va ramane la stadiul de proiect viitor.

@ugarit5

Multumesc pentru sfaturi. Am citit ca mars aqua si viparspectra ar fi ok.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/02/2021 21:41:28

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Nu ai precizat ce tang vrei.

De ex un yellow tang sau alta specie similara (kole / purple etc) poti sa tii in 90 cm.

Poti sa tii de fapt si in 60 cm, eu am unul pe care l-am mutat temporar din acvariul de 120 cm ca-mi batea un alt peste si o duce foarte bine, nu numai ca mananca de rupe si nu e deloc stresat, ba chiar asta al meu s-a imblanzit, sta si la mangaiat desi in acvariul ala mare fugea cum ma vedea.

Daca vorbim insa de blue tang, cred ca e mai complicat, aia sunt mai zbuciumati,eu cel putin nu am luat in calcul, nici nu prea imi plac si mai au si probleme cu ich.

Adevarul e ca toata lumea stie ca tang-ii au nevoie de acvariu mare dar ii tin oricum in acvarii mici. Nu e ideal, asta-i sigur, dar na, asta e realitatea.

De asemenea toata lumea vrea clovni + anemone si tang, e cliseu intr-adevar dar e real :-)

This message was edited 4 times. Last update was at 07/02/2021 08:40:33




insoso
Member

Joined: 23/02/2015 15:27:21
Messages: 250
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna,

Am tinut in 275l (110 cm - lungime) un flavescens, veliferum si un foxface fara nicio problema.
Daca te decizi sa bagi 2 tangi e bine sa fie introdusi in acvariu in acelasi timp pentru a diminua din agresivitate
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

insoso Am avut doi hepatus in 800 de litrii(acvariu de 2,5 m+sump=1000 l) cu 110kg de piatra vie si s-au batut pana cand cel mare a fost omorat
[Email]
maria12
Unripe member

Joined: 26/11/2020 12:02:35
Messages: 4
IP:
Offline

Humbert wrote:Nu ai precizat ce tang vrei.


Da, ma gandeam sa pot pune pe viitor daca voi dori fie un kole, un tomini sau poate un yellow (unul singur)...
Deci sa inteleg ca un kole/yellow in 90-120 cm, nu ar fi chiar inacceptabil, chiar daca nu e ideal?

Cat despre hepatus aka Dory - imi plac-, insa nu se pune problema deloc... dar deloc. Stau la bloc... chiar daca as mai strange bani si as face loc... peste 500 litri, greutate acvariu, stand, piatra etc... nu e cazul...

Mai am o intrebare prosteasca - probabil demna de trecut in 'greselile incepatorilor': cum planul meu era sa imi fac un marin anul trecut dar a venit pandemia, am cumparat niste nisip viu de la Red sea si am observat ca o punga a expirat de cateva luni... mai poate fi folosit daca il spal bine? Nu am gasit un raspuns clar pe forumurile straine.

Multumesc mult pentru sfaturi.

@insoso

Multumesc pentru sfaturi, am inteles ca se poate isca agresivitate daca sunt introdusi separat, insa daca voi opta pentru un tang, voi baga doar unul - daca imi voi mai permite in urma restrictiilor din Hawaii

This message was edited 1 time. Last update was at 07/02/2021 18:42:07

Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Nu speli deloc nisipul viu. Chiar daca e expirat de mult, tot mai sunt ceva bacterii bune. Chiar daca miroase ciudat, lasa-l asa. Incearca sa nu speli nimic cu apa de la robinet. Pune livesand asa cum e din punga. Pune live rock, apa sarata si porneste ciclarea. Stii ca in apa sarata (in esenta bactericida) ciclarea dureaza ceva mai mult. Te-ai hotarat la vreun bazin? Despre chirurg, da, un Flavescens, Scopas as zice ca e un must. Fun fact! Stii ca primul peste marin pe care l-am avut este un zebrasoma flavescens? Si ca traieste si azi de aproape 13 ani??? Si jur ca primii ani de viata a locuit intr-un bazin cu lungime de 90. De ce un chirurg? Pentru ca sunt consumatori de alge! Am patit intr-un bazin doar cu SPS. Fara niciun peste. Totul a mers perfect, fara probleme de nitrati si fosfati. Pana la o explozie de alge rosii. 3 luni m-am luptat sa le indepartez manual. Mai rau faceam, au explodat peste tot. Pana la urma am introdus cu inima stransa un Flavescens. Nu s-a implinit saptamana si alga era disparuta. Deci da, iti recomand un tang de talie mica. Aaa, convict tang iti plac? Sunt de departe ce mai buni consumatori de alge si au si un comportament super funny. Venind vorba de clown, asa-i ca iti fac cu ochiul ocellaris sau percula? Aka Nemo Sa stii, cel putin din experienta mea, nu simbioteaza intodeauna anemona. Nu stiu de ce, poate ca anemonele bubble (Entacmaea), cele mai usor de tinut si pe care ti le recomand, nu fac parte din habitatul lor? Habar nu am. Insa orice alt clown pui, premnas, clarkii, tomato, etc. vei avea spectacol din primul minut. Sa nu iti imaginezi ca te mai apropii de anemona aia vreodata! Uite un link de la un filmulet cu clarkii mei hranind un bubble, de acum 6 ani! Fata a murit , insa masculul traieste inca



LE Regula o stii, cu exceptia catorva specii (chromis, anthias) un singur exemplar din fiecare specie! si chiar subspecie. De exemplu, un acanthurus japonicus mi-a omorat pana dimineata un acanthurus leucosternon. Poate daca ii introduci impreuna, de mici, poate poate se tolereaza. Altfel se vor ucide. Despre clowni, iti povestesc eu cum faci o pereche. Dar alege intai unul si vorbim.


Edited by koala: Am aranjat linkul de YT.

This message was edited 3 times. Last update was at 07/02/2021 20:38:16


Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Multumesc frumos Koala. Din ceva motive, nu mai am butonul de edit la postarea asta, tare eram curios ce am gresit la sintaxa, sa vad ce ai corectat.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
maria12
Unripe member

Joined: 26/11/2020 12:02:35
Messages: 4
IP:
Offline

@Benu

Multumesc mult pentru sfaturi .

13 ani??? Stiu ca nenea google zice ca speranta de viata e de 40 de ani, dar felicitari! Cu siguranta ca asta se datoreaza conditiilor bune de trai.

Superbi micutii din filmulet - imi pare rau pentru femela. Nu am vazut niciun filmulet pana acum cu un clown care isi hraneste anemona - si am vazut destule pe YT.

Neavand nicioadata un clown, momentan, ma atrag ocellaris, insa cand voi ajunge sa fiu nevoita sa aleg, cine stie?

Ca model, probabil voi alege un acvariu de 120 cm - am cateva locuri potrivite pentru lungimea asta... ma gandesc la Waterbox, dar nu exclud nici posibilitatea unui Red sea - care m-ar cam usca . Sa vedem... inca sunt la stadiul in care masor peretii sa vad care ar fi cea mai buna solutie din punct de vedere logistic.

Cat despre tang, nu ma voi grabi deloc pana cand nu voi avea totul pus la punct - sper doar sa-mi mai pot permite unul pana atunci
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mergi 120 latime sau mai mare, cand tragi linie dupa ce cumperi toate cele necesare .. acvariul o sa fie o mica parte din cost .. mareste cat mai mult acvariul din start, te va ajuta mult.

Un RS cat mai mare, sistem complet display + sump nu este o idee rea. Recomand Display+Sump, ai totul ascuns, ai volum mai mare de apa in sistem deci stabilitate, refugiu cu macro alge .. plus multe alte beneficii.

Edit: Poti opta pt un sistem DYI, similar RS, Display cu Sump, stand si capac si mai reduci din cost.

Pct.1 - Nu as recomanda acvariul acela, nu inteleg exact cum este cu sticla bombata, dar nu vad sa fie usor de curatat.

Pct.2 - Lumina din pachet ... nu recomand pachetul, deci nici lumina ... mie imi prospera RBTA sub lumina dsunny .. te poti orienta asa.


Succes,

This message was edited 2 times. Last update was at 10/02/2021 00:17:42


MSI Reef
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com