[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 200L - Inceput de drum,Ciclare. Intrebari si nelamuriri, sfaturi.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Buna seara,

Scriu pentru prima oara pe acest forum, sunt incepator si am nevoie de niste sfaturi/pareri din partea celor mai experimentati. Precizez ca am citit multe ore/ zile bune forumuri, posturi sau diferite materiale online.( Ro sau din strainatate). Astfel ca am un minim de habar, care desigur nu are cum sa suplineasca experienta si practica indelungata. De asemenea sunt la prima ciclare, si incep cu cateva lucruri referitoare la situatie (cumparate de mine din diferite parti, am vrut sa iau un acvariu-set dar pana la urma am cumparat eu individual componente si desigur, din aceasta cauza, nu are nici capac momentan):

- Acvariu 200L - cumparat online de la Hornbach 100x40x50 cm (160L volum real de apa fara substrat, pietre si lemn)
- Suport acvariu tot de acolo, asamblat de mine
- Pietris/nisip, cum o fi catalogat, granulatie 1-2mm aprox. 22-23kg
- Substrat nutritiv Dennerle Nutribasis 5L
- Lampa LED JBL 37W si 3800 lumeni
- Incalzitor EHEIM 125W
- Filtru intern EHEIM Biopower 240 (max. 750L/h - aici o sa revin)

Bun. Zic de la inceput ca sa fie clar, am inceput ciclare CU plante si pesti (fish-in cycle - stiu, majoritatea recomanda ciclare fara pesti dar am gasit si ddestule articole invers), pentru asta am in el 4 buc. Corydoras (introdusi dupa 3 zile de la inceput) si astia vor fi totul pana la sfarsitul ciclarii. In acest moment, acvariu e in ziua a 9-a (apa a fost declorinata 1-2 zile etc. am urmarit in mare sfaturile).
Am cumparat si am teste NH4 si NO3, iar maine trebuie sa imi ajunga (cu mare intarziere) si pentru NO2. Am cumparat teste individuale de la JBL si Tetra, nu 6 in 1 deoarece am inteles ca nu sunt foarte precise (probabil nici astea nu sunt ca si cele de laborator, dar banuiesc ca sunt mult mai exacte si iti poti face o parere). PH apa aici in zona e in jur de 7.4, si duritate dGh foarte mica gen 2.5 (zona Clujului).
Am introdus de la inceput 100ml Tetra start bacterii, plante si pesti. Am facut zilnic teste NH4 si azi si cel de NO3 (care precum era de asteptat, valoarea lui e aceeasi deocacmdadta in apa din acvariu si in cea de la retea - e normal sa creasca doar in faza 3 a ciclarii).
Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) Toate testele NH4 inceand cu prima zi pana in ziua 9, sunt sub valoarea 0.05 ppm (mg/l). Desi am pus mancare in apa, sunt si cei 4 Cory care mananca si produc amoniac - se pare ca valoarea ramane aceeasi desi conform graficelor e de asteptat un "peak" undeva in aceasta perioada... Sa fie de vina aditia de bacterii Tetra Safe start, combinat cu prezenta plantelor si se poate sa se fi trecut direct la NO2 fara a mai exista un varf ded NH3/NH4? Ati mai intalnit asa ceva, se poate ciclare fara varf de amoniac? ....(maine o sa fac test NO2, e singurul care imi lipseste si care m-ar putea ajuta sa inteleg cam pe unde is...dar momentan, consultand diagrama e ca si cum ciclarea nu a inceput)
2) Din cauza plantelor, dar si a lemnelor din acvariu (desi fierte etc, tot lasa tanin si bucatele f mici) - ieri am fost nevoit sa curat burete filtrului pentru ca avea un debit mult redus. Curat in apa luata din acvariu, 2 min. Influenteaa asta radical dezvoltarea bacteriilor?
3) Revin si e legat de intrebarea de mai sus, filtrul. Stiu, l-am ales intern si multi recomanda cele externe. Recunosc, mi-e frica de inundatii si alte neplaceri - mai ales ca sunt plecat in destul de multe perioade scurte de acasa. Acvariu va fi mediu plantat si mediu populat (mai vreau 3-4 Ottocintus, cativa neoni (8-10) si ceva rasbora (6-8) - poate ceva creveti dar aici e o intreaga discutie legat de colonia lor si de pui mai ales in raport cu restul pestilor...ma voi gandi la asta). Filtrul actual are 0.45L (3 canistre) Substrat Pro de la Eheim (partea de filtrare biologica) plus partea de filtrare mecanica mai ales (buretii) avand volum de 0.68L filtrare total. Ma gandeam sa mai cumpar un filtru la fel (din 2 motive - aceleasi componente plus design acvariu) si eventual inca 2 canistre suplimentare umplute tot cu Substrat Pro.
Asta ar duce la aprox. 1,2L volum Substrat Pro si 0.5L burete filtrare (capacitatea ambelor filtre) la un acvariu de 160L volum real de apa, cu incarcare medie. Nu ma deranjeaza sa curat la 2-3 sapt filtrele, intrebarea mea este: sunt sanse sa fie de ajuns? Sau tot nu scap de un filtru canistra extern? (desi evit deocamdata asta).

Multumesc anticipat pentru orice feedback ori recomandare.
[Thumb - acvariu 1.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 05/05/2020 21:38:49

Octavian1331
Junior member
[Avatar]

Joined: 22/07/2019 09:20:45
Messages: 70
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dupa principiul nu -mi cumpar masina ca s-ar putea sa se desumfle roata...cam asa ai facut tu cu filtrul. Mare greseala. Trebuia sa cumperi extern La volumul acvariului tau iti trebuie intre 2 si 3 kg material biologic...sau mai precis sa zicem 3 -4 litri.
Tare sunt curios ce filtru intern ai cumparat si cat a costat.
Octavian1331
Junior member
[Avatar]

Joined: 22/07/2019 09:20:45
Messages: 70
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acum am vazut ce filtru ai cumparat. apa de ploaie. Singurele filtre interne calibrate la marimea acvariilor sunt cele de Juwel. In rest in materie de filtre interne ....
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

In primul rand, mersi de raspuns. Legat de filtru, inteleg partial raspunsul tau - si asta stiam si eu (il folosesc la ciclare), de aia vreau sa suplimentez si nu o sa renunt la el. Intrebarea e , ce inseamna filtru calibrat? In unele locuri, da vad si stiu recomandarea de 5-10% ca si medie de filtrare din capacitatea interna. Nu voi avea multi pesti (nici carasi etc, care mananca mult) si pe langa asta, din ce am inteles - amoniacul si NO2 sunt mai easy de tinut la 0 dupa ciclare cu o gama mai larga de filtre. Asa ca, ramane NO3 sa creasca mai repede la cele de capacitate mai mica. In mare parte rezolvat prin schimb de apa.
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Eu zic ca e bine sa citim ce scrie cineva, inainte sa raspundem.

Dau un exemplu, sunt inginer si merg pe cifre: Seachem Matrix se lauda cu (+ 250 ml Matrix are sufficient for up to 200 liters). Ok, sa nu fie "up to 200L" ci sa zicem pentru 50L (adica de 4 ori mai putin). De ce nu is de ajuns 1L de filtrare BIO de genul asta pentru 150-160 L acvariu (cand ei declara asa ceva pe site)? Cand fac schimb de apa saptamanal (cat o fi nevoie in functie de testele NO3 care iti dau intervalul de schimb necesar) si asa cum am zis - nu e o problema sa curat filtrele la 2 sapt. de exemplu.
Ma uit la altceva, la Biohome de exemplu "Average community tropical aquarium = 1kg per 100 litres", full cycle. Adica undeva in jur de 1.5 kg (pentru un acvariu de 150L-160L).
Mie mi se pare ca singura diferenta, cel putin pe ce declara unii producatori - e doar intervalul necesar de schimb apa (dat de valorile periculoase NO3 si care cresc clar mult mai repede in caz de filtru intern fata de extern - dar si aici e vorba de bacteriile anaerobe si de care citeam ca au nevoie de un debit mic de apa gen 200L/h pentru a se dezvolta ca lumea). Sau mint producatorii in ceea ce declara...

Poate ma insel sau nu inteleg bine/ori pierd ceva din vedere, nu e o problema. Invatam, accept orice raspuns sau idee.
Multumesc anticipat cui ma mai lamureste pe acest subiect, cat si cu restul intrebarilor mele de mai sus!
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dragule, bine-ai venit pe forum!

Acvaristica asta e ca o meserie... poti sa o faci bine, sau prost. Poti sa o faci cu drag, sau de "nevoie".
Nu e cine stie ce "inginerie", totul se bazeaza pe "bunul simt" si pe cateva reguli generale.
Viata intr-un acvariu este guvernata de niste procese biologice simple... cu cat le intelegi mai bine, cu atat mai usor iti va fi.
E ca acasa, daca "nu duci gunoiul la timp", atunci incepe sa miroasa urat in casa.

Pe scurt, toate procese bio-chimice din acvariu sunt guvernate de regula "cata mizerie introduci = atata mizerie trebuie sa scoti!"
Exista colonii de bacterii care descompun (chimic) produsii toxici in produsi mai putin toxici... daca vrei sa aprofundezi, asta e "Ciclul Azotului".
Nu e cine stie ce mare stiinta, totul se bazeaza pe cateva reguli clare si usor de respectat.

Schimburile regulate de apa te vor ajuta intotdeauna sa suplinesti lipsa de experienta.
Cu cat vei avea "apa mai proaspata", cu atat iti vei "permite" greseli mai mari.
Cu timpul, vei invata ce trebuie sa faci si iti vei permite o alta abordare... mai lejera.

Pentru ca esti inginer si ai zis ca "intelegi cifrele", o sa fie usor pentru tine.
Un numar de X pesti o sa strice calitatea apei intr-un acvariu de Y litri... ciclul Azotului este un proces natural in care colonii de bacterii "mananca" si "neutralizeaza" compusi toxici din apa acvariului: amoniac si nitriti... in final, totul se reduce la "schimburile frecvente de apa".

Daca esti harnic, atunci vei avea succes... apa proaspata "salveaza" multe greseli.
Daca esti lenes, atunci trebuie sa inveti chimie si biologie... aici incepe "jmekeria".





This message was edited 1 time. Last update was at 05/05/2020 23:25:36


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Multumesc frumos pentru bun-venit si raspuns, foarte interesant si logic.

O sa citesc mai mult si despre ciclul azotului de pe forum (am citit doar partial si pe sarite cand am avut timp, tintit pe numite subiecte), probabil o sa ma bat ca multi altii la inceput de drum de multe lucruri (deja incep sa apara alge etc. ). Mersi inca odata!

Octavian1331
Junior member
[Avatar]

Joined: 22/07/2019 09:20:45
Messages: 70
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,
Te rog in primul rand sa ma ierti ca nu am retinut in prima faza tipul filtrului....
Ce am vrut sa spun prin calibrat? Pai volum filtru ( mecanic + bio). Tu vorbesti mai mult de Bio Filtrare dar omiti Filtrarea mecanica, care estee clar subdimensionata. La fel fluxul de apa. Acel filtru are un debit de cca 300-350 l/h. Sunt multe de spus. Depinde ce acvariu vrei sa dezvolti, daca in viitor vei opta pt CO2, daca vei vrea la un moment dat sa ai niste africani de ex..... In toate cazurile filtrarea trebuie sa fie bine facuta.
Ca sa nu ma mai dau eu mare priceput ( sunt doar economist) mai bine vizionezi asta https://youtu.be/QQlpsSPBwZ4. Este un ghid foarte explicit al filtrarii.
La urma urmei fiecare isi face cum vrea acvariul. Dar pt ca ai intrebat am incercat sa vin cu un sfat. Atat.

Nota. MATRIX este foarte bun ca si substrat pro ...dar incearca sa privesti dincolo de marketingul firmelor. ca sa-ti faci o idee 1 l de matrix cantareste cam 700-750 gr. Acum 4 luni am cumparat o cutie de 4 l. ca si greutate avea 3,1 kg. Asta ca ai adus aminte de biohome. Si da sunt de acord cu abordarea lor 1 kg la 100 l de apa populat normal. Aici intervine iar discutia ..ce pesti cati ..cat de poluanti. Pt ca vezi tu....in 100 de litri pot tine 30 de characide ( tetra fish) dar...dar pt ciclide este mic....pt ca sunt si pesti teritoriali si mai mari evident. Sunt multe de discutat si sunt curios unde bagi tu in cele 2 filtre interne 1, 5 kg de material bio adica cam 2 l ( indiferent de care) si sa faci si filtarea mecanica si sa ai si flux in toata profunzimea acvariului. In plus eu as mai recomanda si un skimmer.

Multa bafta! Si da ...Acvaristica indiferent de care dulce, sarata, plantata sau cau doar cu pesti nu este pt oameni lenesi. Recomandare pentru filtrul extern nu era ca sa nu ai mentenanta ci pt ca sa ai o apa cu adevarat curata.
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Salut,

Nu e nici o problema, mersi pentru timp si raspuns. De acord cu ce ai zis, intradevar depinde mult de incarcarea acvariului cu plante si pesti (deocamdata ma gandesc la ceva basic si mici, gen neon si rasbora - dar in timp ma atrag ciclidele de clasa mai mica sud-americane, care merg cu plante). O sa am 2 filtre (inclusiv de siguranta), ma gandeam de la incecput la asta. Trebuie sa mai strang niste bani...oscilez deocamdata intre Juwel intern (3L volum) sau un Eheim/JBL extern (Eheim stiu ca au experienta mare, nu stiu care is mai "water leakage proof" si fiabilite?! vad ca si Oase par destul de ok).

Legat de CO2, deocamdata nu - plantele ce le am is la ccategoria "easy", in perspectiva insa ma gandesc la un sistem CO2 (costa din ce am vazut unul ok cu butelie etc.). Oricum, trebuie sa citesc aici pe forum despre aditia de CO2 sa vad ce presupune si ce variante de sistem/preturi exista. Asta ar veni si cu niste plante mai pretentioase.


Mersi!
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

sa adaug si eu ceva la xce u spus colegii mai sus
nu exista prea multa filtrarea bio dar poate fii insuficienta. Cum a spus colegul, despre calibrarea filtrelor. Filtarea biologica se calculeaza in functie de incarcatura biologica Dejectii, plante , hrana in descompunere, genereaza amoniac.Deci cu cat e mai incarcat bazinul cu atat volumul filtrarii bio trebuie sa fie mai mare

Eu, la un bazin de 400l cu 6 carasi si 3 ancistrusi, fara plante, am 2 filtre SUN SUN 403B a 10l medii bio ficare....si sunt obligat sa schimb apa la saptamana pentru a mentine nuitratii la limita...e drept , aici , apa la retea vine cu valoare mare la nitrati

acest model de filtru, dupa specificatiile fabricantului , este recomandat pentru bazine pana la 400l.. eu am 2

ceea ce se spune, recomandari,pentru filtre si medii filtrante, este marketing

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Salut Adrian, mersi si tie pentru raspuns.

Inteleg de la tine si de la restul ca mare parte e marketing al producatorilor mediilor biologice (eu fiind la inceput, m-am luat ca fiecare om ce cumpara un lucru dupa indicatiile de pe eticheta), o sa iau in considerare de acum incolo mai ales volumul de filtrare (si debit). Cam ce volum de filtrare as avea nevoie pentru aprox. 160L? Undeva la 7-8L medii filtrare biologice? Acvariu mediu plantat.
Si as mai avea o intrebare, sunt in ziua 10 de la inceputul ciclarii (cu 4 corydoras in acvariu si hranitit zilnic, dar si plante si am pus solutie tetra safe start) si valorile NH4, NO2 si NO3 imi sunt toate in marginea cea mai safe, inferioara (teste individuale pentru fiecare de la JBL si tetra)... Ca si cum sau nu a inceput ciclarea, sau e gata ciclarea (ma gandesc ca nu are cum fi dupa 10 zile) ori plantele pur si simplu au nivelat varfurile de amoniac si nitriti?!

Multumesc anticipat.
Octavian1331
Junior member
[Avatar]

Joined: 22/07/2019 09:20:45
Messages: 70
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am sa-ti raspund eu in linii mari cam cum sta treaba....sigur putand exista si alte pareri. In general la alegerea filtrelor externe trebuie sa iei in calcul undeva limita de jos data de producatori.
De ex pe un filtru extern scrie ca este destinat acvariilor cu o capacitate intre 100-300 l. Probabil ca un asemenea filtru este foarte bun pt acvariul tau. Sigur acum ca sa te bag si mai mult in ceata acelasi filtru poate fi folosit cu filtrarea mecanica de 70% si doar 30% biologica in cazul unui acvariu foarte bine plantat cu un substart pe masura si cu foarte foarte putii pesti, sau cu o filtrare biologica preponderanta daca avem mai multe vietuitoare. Sunt mai multi factori...inclusiv aditia de Co2 care nu trebuie uitata, deci..trebuie un echilibru intre plante functie de tip, nr , necestitatile lor si fauna.....
Daca tot am adus aminte de fauna......ideea este ca nu trebuie sa ne batem joc de vietuitoare. Eu cand vad mixul acela de specii, characidae cu Gupii, Xipho, eventual si 2 scalari si 3 barbus ma infior. Cand se audauga si Nisip verde sau roz + 1 corabie si cufere rasturnate ....totul devine grotesc, sau ma rog asa mi se pare mie.
daniel_85
Junior member

Joined: 29/04/2020 21:22:43
Messages: 9
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Bun, mersi!

O sa aleg un extern cu volum mare ca sa nu trebuiasca schimbat daca va creste popularea cu pesti, plante etc. Deci incarcarea biologica, in caz ca ma exprim corect. Pot cauta o balanta si un volum de filtrare adecvat pentru situatia data de acum, insa nu cred ca are rost sa fac asta. Bigger is better here

Totusi, is foarte nelamurit cu valorile testelor din timpul ciclarii...ziua 10/11 si toate is foarte ok, in parametrii ideali. Nu trebuia sa fie un "peak" al amoniacului pana acum ?
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Ar fi trebuit sa ai un virf de amoniac acum si sa inceapa sa creasca NO2 in urma cu 3-4 zile. Dar depinde de multe. Cu 4 cory ai incarcarea biologica mica si filtrul reuseste sa faca fata. Si da, plantele cu crestere rapida ( de obicei cele denumite usoare) ajuta mult la ciclare. Plantelor le place amoniacul deoarece nu sint nevoite sa descompuna 2 substante diferite (NO3/NO2 si apa) ca sa obtina N si H (ambele fac parte din structura interna a diversilor compusi biologici). E simplificat foarte mult. Plantele de fapt fac parte din procesul de filtrare a apei - de cind au aparut pe pamint.

Oricum la tine e prea devreme ca acvariul sa fie ciclat. Si as zice ca ai un acvariu slab plantat.

Referitor la filtre problema e simpla. Nu exista filtre prea mari , exista doar filtre prea mici. Un filtru prea mare va fi colonizat doar partial de bacteriile din ciclul azotului. Mai ramine loc pentru mai multe bacterii in viitor daca creste incarcarea biologica (incarcarea biologica e un termen destul de vag - depinde de ce animale ai, ce maninca , cit maninca, cit excreteaza, cit din mincare ramine sa se descompuna). Un filtru prea mic va fi colonizat la maxim de bacterii, iar materiile biologice care ar trebui sa le descompuna (fecale si urina) se vor depune mecanic pe suprafata materialelor filtrante ducind la blocarea ciclului azotului. Sint citiva care au respectat regula de 10% material filtrant din volumul acvariului - si eu incerc sa ma apropii de ea.

Am 180 litri brut la fel ca tine. Sera zice de Siporax ca 1 litru trateaza 200 litri de apa, Seachem zice de matrix ca 1 litru trateaza 200 litri de apa. JBL spune ca un filtru E900 e bun pt. 200litri de apa. Eheim spune ca un filtru Ecco Pro 200 e bun pt. 200 litri de apa. Am 4 litri de Siporax si 1 litru matrix intr-un JBL E900 (cu prefiltru Sunun de 2 litri) si un Eheim Ecco Pro 200 si nu sint destul de multumit de filtrare (am lasat si ceva bureti prin filtre pt. filtrarea mecanica). Daca ar fi sa ma iau dupa declaratiile producatorilor am filtrare pt. 400 litri - si nu ma satisface la 200 litri. La cca. 40-50 de Ancistrus si citeva sute de RCS. Vreau o filtrare mai buna. Punct.

Acvariul e un fel de cutie neagra. Stii ce bagi, stii cind bagi, dar nu poti sa aproximezi niciodata ce iese si cind. Ai exemplul de la calculatoare. Placa de baza , procesor , memorie,harddisk, placa video, sursa, monitor, tastatura si mouse. Toate sint calculate si rascalculate, sint standardizate, ... Totusi din cind in cind dau erori majore. Si nimeni nu poate spune exact de ce . Calculatorul (ansamblul) e tot o cutie neagra - inclusiv mobilul de la tine din buzunar. Nimeni nu poate prezice in ce stare se va afla la un moment dat. In biologie e si mai rau din cauza multiplelor relatii si reactii. Fierul nu face parte din structura clorofilei (care contine magneziu). Dar lipsa fierului ( in cantitati mici - 0,5-1 ppm - ppm=parti pe milion) duce la imposibilitatea de sinteza a clorofilei. Ok - pun mai mult fier. Excesul de fier duce la duce la o posibila lisa de fosfor (din amintiri). Cheia din toate cele de mai sus e balansul. Nu stim exact de ce are nevoie fiecare specie (de plante sau animale) decit pe baze statistice. Toate stocheaza pe undeva elementele lipsa. Nu sint in jur - ok il luam de unde il gasim mai mult (din frunze , din radacini, din corp. O observatie atenta a dezvoltarii duce la rezultate bune de obicei. Dar observatia buna se face dintr-un esec - de multe ori.

De asta e important sa imprastiem informatiile obtinute - undeva, cineva, cindva va obtine ceva mai mult decit mine. E un pas inainte. Dupa mai multi pasi cineva poate o sa invete sa alerge.

This message was edited 2 times. Last update was at 07/05/2020 20:43:30


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com