[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incalzirea globala - Ce putem face???...  XML
Forum Index » Discutii generale
Author Message
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Ieri seara am vazut un film care m-a impresionat pe Netflix: "Chasing Coral" tradus "Alungarea coralilor" . Ptr noi acvaristii pasionati, filmul asta intra la categoria Filme de groaza si ce e grav, ca nu e gluma. Urmariti-l, l-am urmarit pe nerasuflate. Problema cu incalzirea globala este mult mai grava decat ne-am asteptat marea majoritate. Desi nu am acvariu marin, candva sper sa apuc sa imi fac. Mi se pare de departe cel mai teribil ecosistem de pe pamant, cel creat in jurul coralilor.
In 2016 29% din coralii Marei Bariere de Corali au murit. Marele pericol este ca o mare biodiversitate de fauna in simbioza cu coralii vor disparea si ele. In film sunt aratate si alte zone din ocean care au avut probleme mari cu albirea, respectiv moartea coralilor. Treaba este mult mai grava decat se astepta oricine. " Albirea" reprezinta o problema temporara a coralillor de la care isi pot revenii.

La minutul -1:00:00-Una dintre echipele care filmeaza modificarile aparute dupa incalzirea oceanului in 2016, fac filmarile plecand de la bordul unui restaurant plutitor. "Esste unul din fenomenele cele mai rare care se intampla in natura si nimeni nu pare sa-l observe. Nu poti sa-i invinovatesti ptr asta doar ca este ceva aproape tipic intregii umanitati. Are loc acest fenomen si nimeni nu pare sa bage de seama."("albirea" in prima faza a coralilor si apoi moartea lor, bineinteles urmat de distrugerea acestor ecosisteme teribile.)
Ce se intampla dedesubt si nimeni nu baga de seama? O paralele interesanta.

Un mesaj care il transmite filmul, daca nu vom face ceva in aproximativ 25 de ani, oceanul se va incalzi atat de mult incat viata coralilor nu va mai fi posibila in oceane. Deci peste vreo 25-30 de ani venind cineva la unul din acvaristii mai tineri de pe aici si fiind intrebat oare coralii astia prin ce zona traiesc ?
Raspuns :"Traiau ! Ca acum ii gasesti numai in acvarii!" Tragic dar nu e de gluma!
Vad ca filmul este pus de 6 zile si pe youtube: Chasing Coral | FULL FEATURE | Netflix

https://www.youtube.com/watch?v=aGGBGcjdjXA


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
rari
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/04/2014 15:17:35
Messages: 379
Location: Cluj
IP:
Offline

Incalzirea globala e într-adevar o problema serioasa, dar ea nu poate fi oprita de oamenii de rand. Topirea calotelor glaciale, modificarea faunei, inclusiv in România, schimbarea climei si multe altele nu pot fi oprite instant. Chiar daca sa spunem ca de maine nu s-ar mai produce dioxid de carbon ar dura ani buni pentru ca efectele incalzirii globale sa inceteze.Ar trebui facut decarbonificarea atmosferei, ceea ce e foarte complicat.
Ceea ce putem face cel mai mult e sa ne bucuram ca avem ocazia sa vedem frumusetea naturii in natura. Peste cativa zeci de ani e posibil sa o vedem doar virtual. E trist dar acesta e adevarul.
Singura solutie de a salva pamântul e o constientizare in masa ceea ce nu parea prea credibila in urmatoarea perioada.

This message was edited 2 times. Last update was at 24/04/2020 20:44:07


"Sarac e cel ce se simte sarac, caruia îi trebuie neaparat mai mult decat are." -Mihai Eminescu
"Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere"
[MSN]
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Este groaznic ,dar insurmontabil.Nivel de trai=energie consumata.Cine va renunta la confort ? sau macar la acvariu lui de recif ,care si el consuma suficienta energie.Nimeni nu va avea curajul sa ceara oamenilor sa fie mai putini ,sa consume mai ponderat etc. Probabil natura se va adapta atat cat va putea ,si vorba aceea, natura nu te iarta niciodata.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Natura se reface mai repede decit credem noi. Oceanele sunt cel mai mare depozitar de dioxid de carbon si contributorul cel mai important la oxigenarea atmosferei : 50%, dupa unii autori chiar 70%. Este suficient sa ne oprim in 20-30% din industriile cele mai poluante.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Rari@ Danila@ Silviu Man@
Va raspund impreuna la toti , ma iertati ca nu am apucat mai repede . Domnul Silviu imi place elanul cu care traiti pasiunea asta si nu in ultimul rand threadul cu schitele umoristice. Duminica cand am avut timp sa raspund am fost responsabil cu gratarul. Dupa, daca tot le-am spus de filmul "Chasing Coral" , am hotarat sa-l revad impreuna cu familia.

Eu vad treaba mai pesimist adica dupa mine incalzirea globala va merge anii astia pe alte nivele decat o facea pana anii astia. DE CE? Din urma cu cativa ani,vreo 10, vara se topesc toti ghetari de la polul nord. Deja se resimte in noiembrie, toamnele sunt foarte calde fata de ce era in urma cu ani. Urmatoarea victima ghetari din Groenlanda, care se topesc cu o viteza mult mai mare decat ingheata iarna. Ghetari astia din nord faceau ca temperatura sa nu creasca mult vara ,creau un echilibru. Cand vara se vor topi si ghetari din Groenlanda complet,ultimul factor de inertie termica in emisfera nordica isi va fi incetat efectul. Verile arsita va fi groaznica si caldura mare va incepe mult mai repede . Cu alte cuvinte o bautura racoritoare se incalzeste mai iute cand nu mai ai cuburi de gheata sa pui in ea! O alta problema ca in ani de zile Oceanul s-a incalzit si el , si automat toate temperaturile medii globale vor creste.

Al Gore facuse un film pe TedTalks parca in urma cu cativa ani, un vicepresedinte care a constatat pericolul care ne asteapta. Ma rog un vicepresedinte care si-a meritat locul, nu ca actualul presedinte, dupa mine o "calamitate", ptr el nu exista incalzire globala.

Marea problema este ca chiar daca am reusi sa ne organizam la nivel mondial(desi stiu ca e o utopie) sa folosim mult mijloacele de transport in comun . Toate autoturismele sa le transformam in electrice in zece ani sa zicem, problema este ca actualul nivel de co2 din atmosfera face ca temperatura globala an de an sa creasca, un sistem care acumuleaza an de an si cedeaza mult mai putin decat ar trebui. Energia care intra in sistem creste intr-o miscare elicoidala ascendenta ,an de an temperaturile vor creste chiar daca am opri orice consum de carburanti petrolieri.

Decarbonificarea aia Rari este ceva prea complicat si oamenii nu au vreme de tipul ala de cercetare ,noi cercetam aiureli(virusi COVID inca din anii 2015 parca??? si cu ce efect? Care era scopul?...) in timp ce in Oceanul Pacific este o "insula" gigantica de gunoi care era mai mare ca Spania,Franta si Germania la un loc, inca de acum cativa ani. Dar sa cerceteze cum sa colecteze gunoiul ala si sa il recicleze cumva nici o speranta? Mi-e teama ca ne trezim cand nu stiu daca mai putem face mare lucru , cum am spus Co2 ajunge la niste valori la care chiar daca oprim emisia(ceea ce e de fapt SF) incalzirea va continua,marja aceea unde era un echilibru era undeva intre 0.020 -0.030%, altfel spus 200-300 parti per milion. Iar acum suntem trecuti de 410 parti per milion.
Undeva mai jos pe link-ul asta:
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide
uitati-va cat de mult a crescut valoarea CO2 in 45 de ani de la aprox 340 la 410. Toata povestea asta imi aduce aminte de Marea Aral in decursul unei vieti de om cineva care ca si copil in anii 70 fiind la mare, ducandu-se peste 30 de ani gasea plaja la zeci daca nu sute de km departare. Pesti nu mai erau inca din anii 8o. O alta catastrofa creata de om. Vase de pescuit intinse pe sute de km de nisip. Toate sau intamplat intr-o viata de om.

La fel si aici mie teama ca toate vor decurge mult mai repede de acum incolo si nu ne putem organiza ca sa facem ceva. Daca cineva ne-o va spune vom zice e alarmist, cum sa intamplat cu acel cercetator (min 50) care in 1999 spunea despre faptul ca incalzirea globala va face victime sigure corali. Daca e prea iute , e prea iute nu facem nimic , inca unii il vor certa. Dar ce vom face daca e prea tarziu industria nu o schimbi in doi ani, stai ca noi schimbam toate masinile in electrice. Cum am spus incalzirea in anii ce vor urma, va merge pe un trend vadit ascendent fata de anii precedenti. De cand acel cercetator a facut acea constatare in 1999 (de la care au trecut 18 ani pana a aparut acest film in 2017) nu s-a facut cine stie ce modificari spectaculoase. Au aparut ceva masini electrice firav, extrem de firav . Daca in 18 anii au fost modificari atat de mari in RAU cu organismele mai sensibile din ocean coralii, si vietatile in simbioza cu ei. Eu cred ca probleme mari vor fii in mult mai putini ani
Uitati-va aici: https://www.co2.earth/
februarie 2020 este cel mai cald dupa acel dezastruos februarie 2016 care a produs dezastrul din film.

Mi-e ciuda ca traducerea la film ,vad ca nu se poate vedea pe Youtube. Pe Netflix am putut vedea cu traducere. Va spun din inima merita vazut!

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
rari
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/04/2014 15:17:35
Messages: 379
Location: Cluj
IP:
Offline

Viata va merge mai departe, depinde numai de omenire daca aceasta va supravietui sau nu. Pamantul a stocat de-a lungul timpului cantitati enorme de carbon pe care noi le eliberam in atmosfera mai repede decat natura le poate capta paduri, carbuni, petrol.
Am facut referire la decarbonificarea deoarece am citit un articol in care scria ca cercetatorii au descoperit o modalitate de a capta artificial carbonul sub forma de carbuni . La urma urmei noi va trebui sa redam Pamantului intr-un timp scurt o cantitate enorma de resurse pe care noi le-am folosit pe parcursul unei perioade foarte lungi.
Am putea vedea Pamantul ca fiind un acvariu imens si foarte complex, iar omenirea ca fiind o specie vivipara aflata momentan in varful lantului trofic care a suprapopulat mediul de viata. Ce se intampla intr-un acvariu suprapopulat cred ca stim cu totii...
Toata lumea stie ca exista o incalzire globala doar ca unora nu le vine sa creada ca asa ceva e posibil, unora nu le pasa ca au bani si putere, iar unii sunt prea saraci ca sa isi faca griji pe termen lung. Atata timp cat omul se va crede zeu pe Pamant si va incerca sa domneasca peste o forta mai puternica decat el, in loc sa isi gasesca locul in biotop si sa accepte ca nu e centrul universului nu poti face nimic.
Eu, desi fiind la varsta tineretii pot spune ca am avut ocazia sa vad natura schimbându-se. Anual merg in Humulesti si stau acolo cam vreo saptamana-doua la bunici si alte rude, ca am multe prin zona. Imi placea sa pescuiesc si sa stau pur si simplu si sa ma uit la Ozana. Ce am constatat de-a lungul a vreo 10 ani e ca viata acvatica s-a schimbat. Un rau de munte in care gaseai boistean, clean si mreana e invadat de alge si specii de pesti ierbivore. Nivelul apei e in continu? scadere,un rau pe care il puteai folosi sa te scalzi, al carui nivel nu era niciodata mai mic de cel al genunchiului unui adult vara trecuta abia ca ajungea la glezna si ma temeam ca o sa sece.
Noi m?car o sa avem amintirea unei lumi in care raurile si padurile se gaseau la tot pasul, dar generatia viitoare nu stiu ce va mai vedea din Planeta Albastra.
Vorba aceea, nu sti ce comoara ai pana nu o pierzi.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/04/2020 23:40:36


"Sarac e cel ce se simte sarac, caruia îi trebuie neaparat mai mult decat are." -Mihai Eminescu
"Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere"
[MSN]
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am vazut si eu Chasing Corals de doua ori. Foarte interesant.

Referitor la schimarile climatice, desigur, ar trebui sa facem tot ce ne sta in putinta ca si specie sa elimam impactul pe care il avem asupra planetei, noi fiind un cataclism pentru ea.

Dar natura cum zice si Silviu, isi revine.

Asa doar sa punem lucrurile in prespectiva (tocmai am vazut un alt documentar), muntii Dolomiti acum vreo 240 milioane de ani, erau un recif de corali sub oceanul planetar acum altitudinea maxima este de 3000+.

Desigur, ritmul schimbarilor climatice produse de om, nu se compar cu ritmul normal al planetei, dar in 240 milioane de ani, planeta a trecut prin nenumarate cicluri de incalzire si racire, miscare a placilor tectonice, deci implicit si repozitionarea recifurilor pe planeta (in zone mai calde sau mai reci), natura a gasit un mod de a trece prin schimbari RADICALE in aceste milioane de ani si recifurile au gasit resurele necesare sa existe in continuare si sa prospere in vremurile respective in zonele cele mai optime lor, nu zic sa lasam lucrurile asa cum sunt, nici pe departe, doar vreau sa spun ca exista speranta si coralii vor gasi o cale.

A se avea in vedere, acum 240 milioane de ani, era un singur continent, Pangeea, ruperea placilor tectonice, a provocat niste evenimente foarte ample, eruptii vulcanice, cu emanari uriase de diverse gaze si dioxid de carbon in atmosfera. Evenimente mult mai radicale decat ritmul in care incalzim noi planeta.

Plus ca ne-a mai lovit si un asteriod acum vreo 65milioane de a dus la o racire brusca a temperaturii datorita cantitatii uriase de particule aruncate in atmosfera, care au tinut un pic plantea la umbra. Si muuuuuuulte alte evenimente, cu impact foarte rapid si radical.

In cei 240 milioane de ani planeta a fost laboratorul, acum o putem ajuta si noi prin eforturi de pastrare a coralilor, bazine speciale in institute de cercetare, etc.

Ca in momentul in care putem vom putea sa ne reducem "amprenta" la 0, sa ii ajutam sa isi revina, sa se dezvolte si sa se propage in zonele cele mai propice lor.

Normal nu este fezabil un proiect gen Arca lui Noe, dar sunt convins ca oceanul va pastra diversitatea pentru majoritate speciilor, numai ca in numere mai reduse decat ideal, pana il vom putea ajuta mai mult, in conditii stabile de mediu.


MSI Reef
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Eu am raspuns numai la intrebarea legata de viteza de refacere a naturii apreciind ca este mult mai rapida decit ne inaginam. Vedeti Cernobil despre care se spunea ca va ramine pustiu si cu multe anomalii la plante si animale. Recent am vazit un reportaj. Totul era acoperit de vegetatie iar fauna se reface aproape complet. Evident ca daca nu ne oprim din poliare sansele sunt mici. Si nu e numai CO2 cel care se acumuleaza in atmosfera.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
MihaiF
Senior member

Joined: 15/02/2017 14:50:05
Messages: 863
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Am vazut topicul si sigur ca mi-a atras atentia. Lucrurile sunt mult mai complexe decat le putem intelege noi oamenii de rand . Orice stres care il avem pe marginea acestei probleme ne prejudiciaza doar pe noi ca indivizi . Noi nu detinem ca oameni simpli ( asta daca nu se afla printre noi savanti , biologi de renume international , care au fost / vazut cu ochii lor , inteles problema ) poate nici 2-3% din informatia necesara pentru a putea emite o parere MINIM pertinenta. Pentru initiatorul topicului , daca te-a impresionat filmul inseamna ca a fost o regie buna. Sa revenim la realitate. Sunt interese enorme in ziua de astazi spre diverse manipulari ( sunt necesare pentru a putea controla lumea occidentala ).
Noi trebuie sa credem , exact ce trebuie , nu altceva.
Eu sunt dintre cei care nu prea cred in incalzirea globala ca si cauza a activitatii umane pe Terra. Bine , bine sigur ... CO2 mai mult , efect de sera si asa mai departe , avem probabil si noi un impact minor... , ca si paranteza tind sa dau dreptate colegului Silviu Man ; reducerea cu 20-30 % a industriilor mai poluante cred ca ar putea rezolva partea noastra de vina . Incalzirea globala a inceput si va continua o vreme indiferent daca pe pamant vor mai fi oameni sau nu. Aici e vorba de ere geologice. Vorbim de perioade pe langa care 1000 de ani e o secunda. Omul este o simpla insecta in fata eternitatii ai a ciclurilor geologice. Ca rezultat cred ca nu trebuie sa ii atribuim lui mai mult decat poate.Cred ca aceasta incalzire se datoreaza mai degraba unui ciclu natural prin care trece planeta noastra. Aceste cicluri sunt repetitive , au mai fost ... . Spre exemplu cu 30-40.000 de ani in urma, in zona Transilvaniei traiau lei , leoparzi , elefanti si alte animale tipice pentru zone mult mai calde , la fel era si flora . Apoi brusc a urmat racirea... . Ar trebui sa i-o punem in carca omului de neandertal ( pe racire ) care acum 40.000 de ani mai exista in triburi mici si slab dezvoltate ? Sigur ca nu. Dupa o vreme ( zilele noastre ) ce sa vezi , vremea se incalzeste din nou , e normal , chiar daca nu ar fi totul ciclic , nu putem sustine ca soarele nostru nu imbatraneste si el. Nici planeta noastra nu este exact la fel cum era acum 5.000.000 de ani cand a aparut homo australopitecus. Sa fie de vina pentru toate acestea : homo australopitecus ? Homa sapiens ? Homo habilis ? sau homo de neandertal ? sigur ca nu ! Astea sunt prostii gandite de unii sau alti ca sa influenteze oamenii intr-un fel sau altul.
Daca omul va mai fi pe Terra la urmatoare glaciatiune vom putea spune in gluma ca am incalzit-o pana a inghetat. DA exista o teorie in fizica ( doar teorie ) ca la un moment dat temperaturile tot urcand se ajunge la final la 0 absolut. De cand monitorizam noi temperaturile de pe Terra de 200 de ani ? Ma umfla rasul. Chiar si existenta omului in sine cca 5000000 de ani este o gluma comparativ cu varsta planetei. Spun savantii nostri acum batandu-se in piept ca e mai cald cu x grade decat era cu 100 de ani in urma ( cu buzunarele pline de la cei care vor " studii " la comanda ) , bun , si ce demonstreaza asta ? NIMIC !
Asa ca in opinia mea INCALZIREA GLOBALA E o problema REALA , dar la care NOI NU CONTRIBUIM semnificativ , asa ca sfortarile noastre de orice fel nu vor accelera , dar nici nu vor putea stopa acest fenomen.
Ca la orice fenomen exista tot timpul oameni care stiu sa expluateze situatia si asa datorita acestor schimbari majore de clima multi se vor imbogati , exact cum au facut unii si acum in plina pandemie. Este o realitate si trebuie sa o acceptati.
Asa ca la final sa raspund intrebarii din numele topicului :
" Ce putem face ??? ... " NIMIC , doar sa speram ca prin salt tehnologic si adaptare vom reusii sa supravietuim ca specie .

P.S. tot ce am spus reprezinta opinia mea NEAVIZATA despre aceasta problema , opinie care mi-am format-o pe parcursul vietii punand cap la cap diferite informatii si lucruri care le-am vazut si citit.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/04/2020 12:56:56

calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Rari @
E bine ca observi schimbarile astea in lumea asta minunata a naturii, altii nici macar nu sunt prezenti(sufleteste) ca sa observe aceste schimbari.

MSI@
Ma bucur ca l-ai vazut filmul Chasing Coral. Oamenii care l-au facut si cei care au aparut in el sunt unii pasionati de viata marina (ex. acel tanar care numea toate speciile de corali din acel acvariu mai catre inceputul filmului), sau altii doctori in stiinte cum era acel cercetator care in 1999 cand a spus de pericolul real ca Incalzirea globala va duce la moartea coralilor in timp, a fost criticat ca e alarmist etc. Bun a fost alarmist sa zicem, si noi societatea ce am facut in acesti 18 ani???... Aproape nimic. Si situatia e foarte grava.
Captalismul actual insusi este o catastrofa. Gasisem la un moment dat un link cu risipa care o facem . Cand schimbam un calculator la 5-6 ani multe lucruri nu mai sunt compatibile si trebuie sa renunti la Hard disk, Placa video ,carcasa fiindca societatea te indeamna sa faci asta. Desi iti trebuia numai un procesor care era ars. Actualele procesoare nu se mai potrivesc la Placa de baza veche , ASA CA TOTUL NOU.
Imi trebuia o garnitura la o mufa rapida :
https://mathaus.ro/p/mufa-rapida-pe-fe-dn25-x-3-4/000000000010801198
Efectiv am pierdut garnitura de cauciuc dinauntru(sub capacul albastru), nici o nadejde sa poti cumpara doar garnitura ei, au doar tot reperul din imagine care are peste 100 grame fata de a schimba o garnitura de cateva grame. Si ca asta pot da exemple cu gramada.

Eram cu masina la un service acum vreo 2 ani si povesteam acolo cu cineva care era ceva sef la service si glumea cu noi ca masinile noastre sunt vechi, a mea avea vreo 11 ani si a celulilalt 14 ani parca. O societate de consum. Lui ii convine sa vanda cat mai multe ptr patronul lui.

Silviu Man@
Problema este ca schimbarea climatica este nu rapida, ci extrem de rapida. Da, ecosistemele au o viteza de refacere nu contest asta. Dar legat de paralela cu Cernobalul eu vad treaba asa: Radioactivitatea si toate efectele adiacente scad in timp, deci cu cat trece timpul efectele scad, exemplu in Hiroshima se duce o viata efectiv normala actual. Ori in cazul nostru temperaturile cresc constant , ori peste o anumita temperatura nu vad cum mai poate continua viata.

Deci cantitatea de bioxid de carbon din atmosfera a crescut atat de mult, intr-un timp foarte scurt ,ceea ce duce la schimbari termice in timp scurt. Graficul de mai jos arata cresterea asta brusca. Partea din dreapta a graficului.
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

MihaiF @
Da, oamenii aia din film sunt savanti , biologi de renume international si cercetatori unii din ei.
Nu crezi in incalzirea globala dar in urma cu 40 de ani, pe toate dealurile copii se dadeau cu sania sau cu skiurile,(acolo am invatat si eu sa ma dau cu skiurile) ceea ce acum pot face doar in statiuni montane cu peste 1500 metri altitudine. Ce am putea face totusi ca persoane ? Putem ! Ca persoane de exemplu sa nu avem nevoie de 3 sau 4 masini , fiind doar doi adulti in casa. In orase mici te poti descurca linistit si cu o masina. Dar cel mai important cu cine votam, si ale cui idei le impartasim cum am spus, Al Gore facea ceva anii astia. Altii fac altceva:
https://ynaija.com/mugabe-ganduje-now-donald-trump-leaders-sleeping-much/
Nu este vorba de a crede sau nu in incalzirea globala, aici este problema doar de matematica si fizica plus masuratori.

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Impactul este foarte puternic, dispar intr-un ritm accelerat recifurile .. in mod clar nu s-a facut mai nimic pentru a remedia situatia, inca suntem prea dependenti de combustibil fosili si cum am vazut cu Trump, de s-a retras din Tratatul de la Paris si cand se face cate ceva nu tine mult.

Este pacat, sa vedem ce se mai poate salva sau conserva ..


Acum sa vedem si eventimentul curent cum ne va schimba obiceiurile, poate in bine fata de planeta, are si planeta un moment de respiro .. desi in traiul Dambovitean citadin, asta se vede la populatia de sobolani din cartier ...






MSI Reef
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Am vazut un film care este legat de Chasing Coral , a fost prezentat in 2012 deci cu 5 ani inainte de Chasing Coral.Au acelasi producator Jeff Orlowski se numeste "Chasing Ice"(Alungarea ghetii sau Goana dupa gheata ). Fotografiile au inceput prin 2007 pana in 2011.
Un film care m-a impresionat tot atat de mult. Un fotograf profesionist al naturii, James Balog, care ani de zile nu credea in incalzirea globala, la un moment dat s-a implicat in acest proiect "Studiul Extrem al Ghetii". Sau instalat camere de filmare secventiale in Islanda,Groenlanda,Alaska si intr-un parc national in nordul SUAla un anumit interval de timp(parca o ora) si fotografiile respective se atasau, realizand un film cu evolutia ghetarilor, ptr ca nimic nu este mai clar decat evolutia aratata in imagini, a acestor ghetari . Unul dintre ghetarii filmati, in 3 ani de zile, sa retras 4 km.

" Existau voci care spunea ca exista anumiti ghetari care cresc in dimensiune si avanseaza, cume posibil. Cum poate fi un raspuns la semnalul incalzirii globale? S-a urmarit in Yukon(Canada) schimbarea suprafetei ghetarilor intre 1958 si 2008. Dintre cei 1400 de ghetari existenti in 1958 , 4 au crescut, peste 300 au disparut si aproape toti ceilalti s-au micsorat. "

Apoi James Balog vorbeste depre un cunoscut ghetar despre care vorbeste concret cu masuratori si fotografii."...S-a retras 12 km in 100 de ani, din 1900 pana in 2000. Din 2000 pana in 2010, s-a retras 14 km. Asadar , in zece ani, s-a retras mai mult decat in precedentii 100 de ani. E un lucru real. Schimbarile sunt reale si sunt foarte vizibile, pot fi fotografiate, sunt masurabile. Nu exista vreo disputa stiintifica cu privire la asta. Ironia si tragedia timpurilor noastre e faptul ca mare parte din public crede ca nu exista consens stiintific. Stiinta nu pune asta la indoiala."

" Unul din lucrurile tulburatoare e faptul ca aproape toti climatologii de prestigiu din lume sunt mai inspaimantati de asta decat e publicul."


"Oamenii nu prea inteleg cand discutam de spre incalzirea globala. Ce e atat de puternic si fara precedent ptr mine in munca pe care o depune e vizualizarea schimbarii, care ne ajuta sa vedem ce a fost si ce a devenit."

" Studiul Extrem al Ghetii va intra in istorie drept... E dovada ca stiam ce se intampla. E de netagaduit!"


"Nu avem o problema cu politicile economice, tehnologice sau sociale. Avem o problema de perceptie, deoarece nu intelege suficienta lume. Cred ca asta e ocazia noastra. Suntem in pragul unei crize, dar inca avem ocazia sa trecem prin cea mai mare provocare a generatiei noastre, a secolului nostru. Va multumesc" Fragmente din Conferinta sustinuta la TED.

Finalul e cel mai emotionant, si face ca cine nu a vazut filmul sa il vada, James Balog spune: "Cand fiicele mele, Simone si Emily, ma vor privi peste 25-30 de ani si ma vor intreba :"Tu ce faceai in timp ce se intampla incalzirea globala si stiai ce avea sa urmeze?", vreau sa le pot spune: "Fetelor , am facut tot ceea ce am stiut sa fac."

This message was edited 4 times. Last update was at 13/05/2020 22:45:00


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Mi s-a stricat roata la roaba. Niste caucicuri jalnice,in utimi 3 ani le-am schimbar de vreo 3 ori!!! Ma duc si doamna de acolo imi spune ca cauciul cu tot cu ax si camera gata montata este 50 de lei. Si cauciucul doar, 40 de lei ???... Mai erau niste caucicuri groaznice care erau mai ieftine. O Societate care incurajeaza sa arunci si sa iei nou. Ca atunci ptr 10 lei nu te mai incurci sa il schimbi tu . Si ai aruncat un ax de fier(de vreun kg) cu o camera functionala. Societatea asta e un dezastru, nu ai nici o parghie sa opresti aceasta creatie continua de plastic,fier,cauciuc +fum. Sau macar sa o incetinesti ca asta am putea. In Germania si Italia am vazut ca se refolosesc sticlele. La noi nu stiu sunt ceva sticle returnabile, cu valoare ma refer???

Inainte de filmul Chasing Ice (Alungarea Ghetarilor) James Balogh a a avut o prezentare de Conferinta la TED .
https://www.ted.com/talks/james_balog_time_lapse_proof_of_extreme_ice_loss?language=ro
Ce este grav ca o asa de importanta problema ptr planeta, nu are decat ceva mai bine de 1 milion de vizzualizari in mai bine de 10 ani, conferinta fiind prezentata in 2009.
NE PLACE SA NE MINTIM ( noi oamenii). Ca nu e nici o problema etc. Ce e grav, ca au trecut 11 ani si nu vad masini electrice pe drumurile publice . Nu vad statii de incarcare electrice pe langa statii de benzina.

Cum spunea in film ,in 100 de ani(ddin 1900 pN in 2000) sau retras ghetarii mai putin decat in 10 ani din 2000 pana in 2010. Ma gandesc de ce nu exista partea a doua a filmului cum arata ghetarii dupa alti 10 ani? Cred ca ar fi film de groaza deja? Stii nu e bine sa fii masochist.
Ce vom lasa copiilor nostri. Uite ca totusi unii din ei constientizeaza . Dar opinia lor nu este acceptata de interese meschine .
https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-manechin-reprezentand-o-pe-greta-thunberg-a-fost-spanzurat-de-un-pod-din-roma-1197566

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Poza dupa 103 ani:
https://www.pinterest.co.uk/pin/495044184037672571/
Pozele vorbesc mai mult decat o mie de cuvinte:
https://www.pinterest.co.uk/pin/AXEkv68TWiZ81z1zwUpsMS0efeSDFe77dm_H1IHK5BDhgzyTNS_F7ow/
https://www.pinterest.co.uk/pin/371265563024898982/
https://www.pinterest.co.uk/pin/438467713724100267/
https://www.pinterest.co.uk/pin/661044051537859177/
Dupa 30 de ani:
https://www.pinterest.co.uk/pin/397020523377458831/

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Infernul de foc de pe Coasta de Vest a Statelor Unite e departe de a fi stins, în ciuda eforturilor depuse de zecile de mii de pompieri americani, dar si din alte tari, care încearca sa controleze focarele.

Sunt cele mai mari incendii de vegetatie înregistrate vreodata în aceste regiuni, iar distrugerile pe care le-au lasat în urma sunt teribile. Cel putin 24 de oameni si-au pierdut viata, alte zeci de persoane sunt date disparute, un oras întreg a fost facut scrum si multe cartiere ale altor localitati sunt acum ruine fumegânde.

De saptamâni întregi, aproape întreaga Coasta de Vest a Statelor Unite este afectata de incendii uriase de vegetatie. În California, un stat care se confrunta anual cu asemenea probleme, sunt cinci din cele mai mari focare înregistrate vreodata aici. Mii de pompieri încearca sa limiteze dezastrul, dar niciunul dintre incendii nu este sub control. Iar temperaturile caniculare fac munca oamenilor aproape imposibila. În urma cu o saptamâna, în Los Angeles s-au înregistrat 49 de grade Celsius, un record absolut în regiune.

Gavin Newsom, guvernator al Californiei: „Avem o stare de urgenta climatica" e ceva real.”

Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, spune ca s-a saturat sa discute cu cei care neaga schimbarile climatice.
Gavin Newsom, guvernator al Californiei: „Când înregistram temperaturi record, seceta record, atunci avem o situatie care nu este de joaca. Ceea ce ni se întâmpla noua aici se va raspândi peste tot în comunitatile din Statele Unite, daca nu ne rupem de toate minciunile care sunt împratiate de un grup restrâns de oameni.”


În California au ajuns pompieri si echipe specializate în lupta cu incendiile de vegetatie din alte tari, cum ar fi Canada si Israel. Vor sa dea o mâna de ajutor înainte ca situatia sa devina de necontrolat.
Jeff Britton, pompier: „Canionul asta nu a mai ars în toata istoria recenta, asa ca e un butoi cu pulbere.”
Pâna acum, cel putin 24 de persoane si-au pierdut viata în incendiile de vegetatie din California, inclusiv trei pompieri care s-au prabusit cu un elicopter. Alti oameni sunt dati disparuti, iar ?sansele sa fie în viata sunt tot mai scazute. Supravietuitorii spun povesti tulburatoare.
Supravietuitor: „Priveam cum copacii de lânga noi iau foc si scânteile zboara peste lac.”
Denise era împreuna cu mai multi vecini când, surprinsi de flacari, au fost nevoiti sa-si caute salvarea într-un lac.

Denise: „Opt dintre noi s-au dus la capatul strazii, au iesit pe plaja si de acolo au intrat în apa ca sa evite flacarile.”
Altii s-au mobilizat si au încercat sa-si protejeze singuri casele de flacari.
Dan Burrus: „Am salvat cel putin doua case cu mica cisterna a lui Rob. Am alergat de colo-colo încercând sa stingem focarele mici, cele care ardeau pe marginea drumului.”
În toata California, incendiile distrug peste 400 de hectare de vegetatie la fiecare 30 de secunde. În orasul Phoenix din statul Oregon, 10% din populatie a fost fortata sa se evacueze.
Supravietuitor: „Am venit aici în urma cu un an, tot din cauza unui incendiu. Atunci am pierdut tot, asa ca acum nu avem mare lucru de pierdut dar... Dumnezeule, e groaznic.”
Imaginile din satelit arata cum cartiere întregi din Phoenix s-au facut scrum în doar câteva ore. În Statul Washington, în trei zile a ars o suprafata mai mare decât în toate incendiile combinate de anul trecut. Orasul Malden a fost sters de pe fata pamântului.

Hilary Franz, locuitor: „Nu am vazut în viata mea vijelii ca astea si sunt aici de mult timp. E o situatie dezastruoasa pentru orasul nostru. Nu am avut nicio sansa.”
Doar în California au ars pâna acum peste un milion 200 de hectare de teren, aproape cât întreaga suprafata a statului Muntenegru.


Preluat de pe : https://stirileprotv.ro/stiri/international/haos-in-sua-incendiile-de-vegetatie-sunt-cele-mai-mari-inregistrate-vreodata-ze-ca-un-butoi-cu-publere.html

This message was edited 4 times. Last update was at 14/09/2020 21:33:30


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Unii nu inteleg ca situatia este mult mai grava decat pare cu incalzirea globala. De exemplu discursul CEO-ului TOYOTA Akio Toyoda în cadrul unei conferin?e de pres? care a avut loc în Japonia mi se pare ca intra la zicala "Casa arde si baba se piaptana"
https://www.automarket.ro/stiri/toyota-discurs-radical-impotriva-masinilor-electrice-preturile-vor-101775.html

Bioxid de carbon se va produce la producerea ambelor modele de masini electrice sau pe benzina(motorina),problema este ca dupa producere masinile electrice nu vor mai produce CO2 daca curentul este din surse eoliene, hidrocentrale, sau centrale nucleare.

Ca in link-ul de mai sus, este politica marilor concerne auto, care au transmis-o mai departe la grupul de persoane care formau opinia, ziaristii .
Vazusem acum cateva saptamani un articol despre copii care luau atitudine impotriva incalzzirii globale, si erau cumva luati in deradere de un ziarist care avea poza la inceputul articolului.
Ce e mai hazliu? Omul din poza se vedea ca are in jur de 60-65 de ani, deci era un om care stia cum erau iernile acum cateva zeci de ani. E pacat ca ptr niste bani sa "creezi" un ALT ADEVAR .

Pe langa ziaristi de la aparitia Internetului a aparut un alt soi de formatori de opinie,tot asa manipulati in diverse moduri de acest tip de interese corporatiste, INFLUENCERII.
Ma uit la James Balog: Dovezi fotografice ale pierderilor extreme de ghe?ari de-a lungul timpului
https://www.ted.com/talks/james_balog_time_lapse_proof_of_extreme_ice_loss?language=ro
Si ce observ in 12 ani are un NUMAR INCREDIBIL DE MIC de vizualizari -nici 1.100.000 de vizualizari. Probleme mult mai putin importante aici pe TED au mult mai multe vizulizari. Ii lipsesc in fluencerii acestui film!!

Eram prin 1987 suisem pe saua Bucurei, si pe poteca asta care ducea la Lacul Bucura si varful Peleaga, in dreapta era un ghetar, care cei mai batrani imi spuneau ca nu se topeste niciodata vara, pe valea Stanisoarei prin zona aia. Am trecut acum cativa ani pe la 1 octombrie nu maai era nici o urma din el . Oaamenii de munte nu stiu daca ii afecteaza atat de mult un ghetar din asta, sau daca inteleg exact toate implicatiile care decurg de aici.
Noi acvaristii si iubitorii de ocean cand am vazut ce se intampla cu coralii, ar trebui sa intelegem si chiar mai mult sa devenim influenceri prin simplul fapt de a pune un link ptr constientizare , cum ar fi cel de mai sus cu James Balogh etc, ptr ca unii habar nu au.

Un singur termen de comparatie ptr cei care sunteti trecuti de 50 de ani. Oare voi ce parere aveti de iarna asta? Vremea asta din decembrie-ianuarie era pe la jumatea lui octombrie acum 35-40 de ani.
Problema nu e in special iarna dar cum or sa fie verile e intrebarea?

This message was edited 1 time. Last update was at 03/01/2021 21:25:20


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
rari
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/04/2014 15:17:35
Messages: 379
Location: Cluj
IP:
Offline

@calin daca ai timp uita-te la filmul 2067, e un film artistic dar mie mi-a placut.

"Sarac e cel ce se simte sarac, caruia îi trebuie neaparat mai mult decat are." -Mihai Eminescu
"Honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere"
[MSN]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Cred ca pe locul doi ca importanta ar fi topicul " Reciclarea".
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

@Rari
Da , am vazut filmul. Daca ne-ar speria cate un scenariu din asta, ca sa trecem la actiune. Am sa revin pe tema asta cu un TEDTalk.
@Gabi C
Stii cum e cu reciclarea Gabi daca nu o faci anul asta o faci peste 5, 10 ani cand ti-e sila deja sa mai vezi mizeria, dar cu incalzirea globala problema este ca energia se acumuleaza in Oceane. Multi nu inteleg fenomenul. El este relativ simplu daca oceanul ar avea o adancime de 4 ori mai mica deci in loc de 3800 adancime medie ar avea aproximativ 1000 m adancime, ziaristii si concernele auto, societatea nu ar mai trece prin perioada asta"filozofica" ca nu ar fii incalzire globala, efectele s-ar fi vazut de mult era o dogoreala teribila deja de acum.

Au fost doi factori care au facut, sa nu se incalzeasca clima repede:
1. Gheata din Groenlanda si Polul Nord, asta deja e mult mai putina acum.
2. Volumul asta gigantic de apa, iar apa are unul din cele mai mari calduri specifice. Nu stiu daca ati fost in zone oceanice, vara este racoare si iarna destul de cald ,ma refer in vestul europei in special. Din cauza ca apa actioneaza ca un urias rezervor tampon de caldura. Deci daca apa oceanului era in medie de 4 ori mai mica ca adancime , temperatura globala azi era mult mai ridicata. Deci apa oceanului s-a tot amestecat , curentii oceanici o tot amesteca. Dar treptat temperatura medie a oceanului a crescut ,iar temperatura medie a oceanului fiind mai mare se pot intampla catastrofe ca cea din 2016 din zona Marii bariere de corali, cand 30% au murit.

Asta este marea problema, acumularea caldurii in oceane, se pare ca intra cantitati gigantice de energie in sistem. Meteorologii sunt foarte ingrijorati. Citeam undeva ca Pamatul se incalzeste in fiecare minut cu echivalentul energetic a nu stiu cate bombe atomice ca si caldura .
Inchipuieste-ti ca de-a lungul istoriei cantitatea de CO2 din atmosfera a fost intre 180-280 parti per milion. Acum ce inaseamna valoarea actuala de 420 ppm?
150% altfel spus fata de maximul istoriei.

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

Eu zic ca directia pentru reducerea incalzirii globale este destul de clara:
- refacerea padurilor (oprirea taierii haotice a padurilor si reimpadurirea zonelor defrisate);
- reducerea emisiilor de CO2 (utilizarea in proportie mai mica a combustibililor fosili si in proportie tot mai mare a energiilor regenerabile, reciclare).
Problema este ca multi nu constientizeaza efectele pe care le poate avea incalzirea globala sau sunt doar interesati de profitul propriu imediat iar daca mai ajung si in pozitii cheie (vezi Trump) ... ne-am ars.

Deja seceta din ultimii ani a dus la aparitia desertului pe suprafete mari in Oltenia. Iar diverse soiuri care in mod normal se cultivau in zone mai calde au inceput sa fie aclimatizate la noi (vezi kiwi).
Iar faptul ca nivelul oceanelor creste datorita aportului de apa care rezulta din topirea ghetarilor are un impact important. De exemplu in Olanda unde sunt suprafete mari care deja sunt sub nivelul oceanului si care in urmatorii ani probabil ca vor fi invadate de ape. Sau mai vazusem un documentar pe Netflix (72 locuri periculoase) unde locuitorii unei insule erau amenintati ca pamantul sa le fie invadat complet de ape. Incepusera sa cumpere teren pe continent pentru a se putea muta.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/01/2021 15:24:06


[Nano cu albinute] [Old tree]
 
Forum Index » Discutii generale
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com