[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou inceput - Acvariu Low-Tech (metoda Walstad)  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

Salutare acvaristi mari si mici, eu sunt Marius, sunt din Braila si am 28 de ani.

Sper sa aveti destula rabdare, pentru a citi istorioara mea si... ce sa zic, va multumesc anticipat pentru timpul, rabdarea si buna-vointa, acordate, acum, in secolul vitezei unde, multi dintre noi, nu mai avem timp pentru noi, dapai pentru altii.


Desi nu sunt chiar incepator in ale acvaristicii, ca multi altii am facut pauze (de ani) intre proiecte/setup-uri, am incercat lucruri noi, am invatat din greseli etc.

Probabil, ca multi altii (ma repet), din lipsa bugetului necesar pentru acest hobby, la momentul respectiv, nu am avut ocazia sa interactionez cu produse profesionale, dedicate acvaristicii, si m-am descurcat cum/cu ce am putut.

Ca sa nu mai lungesc vorba, ultimul setup pe care l-am avut, in urma cu trei ani, a fost format din: un acvariu de 96 L brut, cu un filtru extern JBL E902 (materiale filtrante standard), iluminare 2xT8 18W initial (dupa care am trecut la LED si odata cu acest lucru au venit si ceva probleme cu algele, dar nimic grav, cum am mai zis, am invatat din greseli, asta fiind alta poveste.. ), substrat inert de la Evidecor quartz negru 2-4mm.

Ca si plante am folosit plante easy (moss, valisneria, cabomba, cryptocoryne, ludwigia etc.) carora le-a mers destul de bine cu aceasta lumina (lampa LED Diy, realizata de catre mine dintr-un profil de aluminiu, cu ceva benzi LED lumina calda + lumina rece + lumina rosie + lumina albastra, lipite cu un adeziv termoconductor) si substratul folosit.

Vietuitoarele ce le-am crescut au fost urmatoarele: cativa RCS (care s-au inmultit foarte rapid, spre bucuria mea), o linie de guppy full red albino, 4 pesti SAE (care, cat au fost mici au fost harnici, in vederea algelor si a resturilor de hrana, dar cu timpul au devenit primii cand era vorba de hranariea pestilor si totodata foarte agresivi atat cu crevetii cat si cu ceilalti pesti), 4 cory panda si vreo 3 platy. Cu bune si cu rele, setup-ul a functionat fara probleme, 1 an, dupa care am fost obligat sa renunt la tot.

Cam asta a fost ultima mea experienta. Buuun, acum am ocazia sa o iau de la capat, din nou, dar diferit (pe moment, asa tind sa cred).

Nu sunt 100% sigur ca vreau sa incep un astfel de setup (metoda Dianei Walstad, sau cum o numesc unii "metoda acvaristului lenes") insa sunt un pic fortat de imprejurimi in sensul ca, de doua ori pe an, viitorul meu setup, va functiona timp de 3-4 saptamani independent 100%. Asadar, nimeni nu va putea hrani vietuitoarele, nimeni nu va putea schimba/completa apa etc.

Iar pentru ca doresc sa-mi satisfac dorinta de a continua acest hobby dobandit inca de prin copilarie, si date fiind imprejurimile, nu vreau risc, lasand nesupravegheat, o perioada destul de indelungata, un acvariu, din principalul motiv: filtrul extern care va avea pe IN un prefiltru pentru a preveni aspirarea crevetilor mai mici si a puilor de creveti, se va imbacsi foarte rapid si va ajunge in incapacitatea de a aspira apa, astfel fortandu-se si cel mai probabil, arde, inainte ca eu sa ii pot asigura mentananta necesara. De aici rezultand o catastrofa, ce cu siguranta va sfarsi printr-un reset.
Tin sa precizez faptul ca am mai testat o data filtrul JBL E902 cu o sita pusa pe IN, fara sa ii acord mentenanta timp de 3 saptamani iar acesta ajunsese abia sa mai traga apa, practic furtunul de IN avea diametrul pe jumatate gol.

Mai e varianta sa scot din functiune filtrul si sa las acvariul "in voia sortii" pe aceasta perioada (mai sus mentionata), insa, iarasi cred ca nu va fi o idee prea buna, deoarece, acvariul avand "mersul sau", deodata sa intrerup filtrarea cred ca se va sfarsi tot printr-o catastrofa, cum am mentionat mai devreme, ce va rezulta intr-un reset.

Asadar, cum nu vreau sa-mi asum nici-un risc, prefer sa schimb "tactica".

Sau poate, cine stie, cineva cu experienta mai multa decat mine ma poate lumina si ajuta totodata sa gasesc o solutie mai convenabila, dar pana atunci m-am tot informat despre metoda Dianei Waltstad, si anume un acvariu Low-Tech, bazat pe filtrarea naturala, realizata de catre plante.

Am vazut ca multi au incercat aceasta metoda, si multora le-a si iesit, un acvariu perfect functional, stabil, fara filtru (sau pompa de aer), fara fertilizanti, fara co2 etc... doar lumina (medie), incalzitor (nu toti au folosit incalzitor, dar cred ca e necesar), plante (easy) in exces, substrat fertil (multi, folosind pamant de gradinarit fara ingrasaminte chimice, asadar, doar natural) si ceva pietris/nisip/quartz pe deasupra.

Acvariul pe care il voi amenaja nu l-am achizionat inca. Momentan sunt in studiu de piata, si nu vreau sa ma mai grabesc cum am facut alte dati.
Acesta va avea o capacitate de cca. 125L +/-, 80x35x45 - 80x35x50 (LxlxH), si ramane sa ma decid intre urmatoarele seturi: Juwel Rio 125 LED, Eheim Vivaline 126 LED, Eheim AquaproLED 126, cele doua din urma avand defapt acelasi tip de acvariu si iluminare, diferenta facand-o alte accesorii din pachet.
Momentan am pus ochii pe Eheim AquaproLED, totodata dorind sa achizitionez si un stand dedicat acestor acvarii.
Am sa fac o lista cu avantaje/dezavantaje ale acestor 3 seturi, din punctul meu de vedere.
Juwel Rio 125 LED
Avantaje:
- aspectul/finisajul/accesul capacului mult mai placut decat la gama Eheim (cu toate ca mi-e indiferent, caci voi folosi acvariul in modul Open-Top)
- standul arata mai bine decat cel din gama Eheim si in plus are si o polita inclusa
- din cate am inteles grosimea sticlei ar fi de 8mm pe toate laturile (mare avantaj)
Dezavantaje:
- capacul vine lipit de acvariu ceea ce implica eforturi pentru demontare si curatarea adezivului
- filtrul intern vine lipit de acvariu ceea ce implica eforturi pentru demontare si curatarea adezivului si totodata il face inutilizabil in alt acvariu, neavand un sistem de prindere cu ventuze, deci practic nu ai ce sa faci cu el, nici macar sa-l vinzi pentru a atenua din pretul initial de achizitie al setului (mare dezavantaj).
- incalzitorul cu care vine setul trebuie inclus in filtrul intern, si asa cum am spus si la filtru, nu se poate folosi, deoarece nu are un sistem de prindere cu ventuze si cam esti obligat sa cumperi altul.
- sistemul de iluminare LED este integrat in capac si astfel nu poti folosi acvariul in mod Open-Top, fara achizitia unei lampi separat si totodata nu este la fel de eficient ca cel din gama Eheim (mare dezavantaj).
- standul are contact cu solul doar in 4 puncte si totodata nu are intaritura pe mijloc la fel de eficienta ca al celui din gama Eheim (mare dezavantaj).

O mica precizare vreau sa fac, cu referire la standul inclus in setul Juwel Rio 125 LED, e probabil ca informatia pe care am furnizato sa fie partial eronata, deoarece eu am facut referinta la standul inclus in setul Juwel Rio 125 seria veche (cel cu sistem de iluminare cu tuburi de neon), din cate se pare, seria noua LED, include un alt model de stand, ce are intaritura pe mijloc la fel ca a celui din gama Eheim iar contactul cu solul ar fi tot in 6 puncte. Insa nu sunt convins 100% de aceasta informatie, probabil ca inca se vand acvarii din seria noua LED impreuna cu standuri din seria veche.
Oricum ar fi, acest fapt nu schimba, cu mult, datele problemei.


Eheim Vivaline 126 LED
Avantaje:
- sistemul de iluminare LED este mai eficient decat cel din gama Juwel si totodata permite folosirea sa in modul Open-Top. (mare avantaj)
- incalzitorul inclus in pachet este, cred, cel mai laudat si cel mai calitativ incalzitor pentru acvaristica, Eheim Jager Thermocontrol si este perfect dimensionat pentru acest acvariu, asadar nu esti obligat sa cumperi altul. (mare avantaj)
- filtrul intern care vine in pachet, nu este atasat/lipit de acvariu, astfel avand posibilitatea de a fi folosit in alt acvariu, sau, de ce nu, vandut, pentru a atenua costul de achizitie initial, totodata fiind renumit pentru calitatea sa. (mare avantaj)
- standul are intaritura din mijloc mult mai eficienta decat al celui din gama Juwel si totodata are contact cu solul in 6 puncte. (mare avantaj)
Dezavantaje:
- capacul nu este atat de estetic ca si cel din gama Juwel.
- capacul(mai bine zis, rama superioara) vine lipit de acvariu ceea ce implica eforturi pentru demontare si curatarea adezivului, INSA nu este un dezavantaj major, deoarece acesta poate fi demontat partial, foarte simplu, si acvariul poate fi folosit in mod semi Open-Top, pastrandu-se pe acvariu doar rama superioara (a capacului).
- standul nu este asa estetic ca cel din gama Juwel si nu are o polita inclusa.
- grosimea sticlei pe laturile mici (cred, si a fundului) este de doar 6 mm, insa cea a laturilor mari este de 8 mm. Nu cred ca este un dezavantaj atat de mare.

Nu mai trec in revista setul Eheim AquaProLED 126 deoarece acesta, spre deosebire de cele doua seturi analizate anterior, nu include stand iar acvariul (+ sistemul de iluminare, + incalzitor) este identic cu cel din setul Vivaline 126 LED, diferenta facand-o filtrul intern, care este unul dintr-o gama un pic mai slaba (dar totodata pastrand aceleasi avantaje ale celui din setul Vivaline 126) si faptul ca acesta include si un termometru (pret neinsemnat, dar il mentionez totusi) in pachet, spre deosebire de setul Vivaline 126.

Pretul celor doua seturi cu stand inclus, este aproximativ acelasi, in functie de vanzator. Luand in considerare aspectele mentionate mai sus, cel mai convenabil pentru mine, ar fi bazinul gol ce e inclus in ambele pachete Eheim (cod: EHEIM MP 0330820 sau EHEIM GB 82), asadar fara capac, fara iluminare, fara nimic, ramanand sa achizitionez o lampa led separat, si un stand, ori din gama eheim, ori cel ce e inclus in pachetul Juwel Rio 125, in functie de pret si de disponibilitate.

Daca acest lucru nu ar fi posibil, ramanand sa achizitionez setul Eheim AquaProLED 126, la fel, separat standul iar daca nici acest lucru nu ar fi posibil, pe primul loc pentru mine ar fi setul Eheim Vivaline 126 LED iar in cele din urma Juwel Rio 125 LED. Dar, repet daca diferenta de pret ar fi foarte mare intre aceste doua seturi, la momentul achizitiei (oferta, ceva..), nu ar fi exclus sa aleg setul Juwel Rio 125 LED in locul Eheim-ului. Mentionez faptul, ca standul, tin musai sa fie cu usi, si nu unul dinacela clasic.

Deeeci, cam aceasta ar fi selectia mea si prioritatile in achizitie, cu privire la echipamentul viitorului setup.
Repet, daca cineva mai competent decat mine, mai experimentat, mai "patit", ma poate ajuta in a face alegerea optima, sunt deschis tuturor criticilor/opiniilor/sfaturilor/parerilor etc.

Acum, sperand ca nu v-am plictisit la maxim cu cele relatate, si daca ati citit pana acum, toate aceste randuri, va mai retin atentia doar cateva minute pentru ca..

Partea mai grea (pentru mine) vine acum, unde chiar cer ajutorul vostru, caci neavand experienta cu diferitele tipuri de substrat, chiar nu stiu ce decizie sa iau.
Experienta pe care am avut-o cu substratul inert de la Evidecor nu a fost rea, dar pentru setup-ul pe care urmeaza sa il realizez, nu e tocmai potrivit, acel quartz negru de 2-4mm, si plus de asta, in zona unde sunt acum, nu il pot achiziona.

Asadar, sunt obligat sa cumpar ceva de "firma", si totodata sa evoluez si in acest capitol.

La fel cum am folosit si in ultimul meu setup, si acum, voi folosi tot plante easy, voi creste tot creveti RCS poate o sa imi incerc norocul si cu niste Red Crystal, depinde de calitatea apei pe care o voi avea iar ca pesti..... momentan nu ma gandesc la pesti, probabil, candva, vor fi cativa cory, otto si poate ceva neoni sau guppy, dar cum guppy nu se prea "impaca" cu crevetii, nu stiu ce sa zic, in ultimul setup, guppy mei nu aveau treaba cu crevetii, deoarece acestia (guppy) isi faceau veacul mai mult de la jumatatea acvariului in sus (e normal, asta fac cam toti guppy) iar crevetii fiind mai mult printre plante, sau pe substrat, nu se intersectau prea des.

Va zic din start, ca nu am cunostinte prea mari in tipurile de substrat, m-am documentat de pe internet, din articole, din filmulete, dar stiti si voi probabil, ca experienta personala te invata cel mai bine, ca din auzite, multe se speculeaza. Eu, personal, nu am discutat cu nimeni despre acest subiect, caci printre prietenii mei, nu se afla nici-un impatimit al acvaristicii, practic, nu am vazut live nici-un tip de substrat, ce urmeaza sa enumar, inafara de quartzul amintit mai devreme (folosit de mine), pietrisul de constructii cu granulatie foarte mare si nisipul clasic.

Pentru metoda Walstad (dar nu numai) se foloseste substrat nutritiv pentru plante, probabil multi ati vazut, ca au pus direct pamant de flori acoperit cu un strat de ceva inert(nisip/quartz/pietris), dar dupa mine, asta e cam loterie, poate sa fie bine, poate sa fie mai putin bine, pot aparea probleme neprevazute etc.

Asadar, eu as dori sa folosesc ceva dedicat acvaristicii. Initial as dori sa folosesc un substrat nutritiv poros (pentru a spori colonizarea de bacterii in acesta), gen Dennerle Shrimp King Active Soil, fara alt substrat de genu' "pamant de flori", dar ar fi suficient pentru acest tip de setup?

Si mai am alte intrebari:
- Pentru substratul fertil (gen "pamant de flori", peste care se aplica substratul inert), trebuie un activator? (Am vazut ca se recomanda a se folosi asa ceva, de fiecare producator in parte.)
- Substratul activ (gen Dennerle Shrimp King Active Soil) se sfarama/consuma/pierde in timp ?
- Substratul activ (gen Dennerle Shrimp King Active Soil) se poate fierbe/refolosi in timp, la un eventual reset?

Daca dintre un substrat activ (gen Dennerle Shrimp King Active Soil) si combinatia de substrat fertil (gen "pamant de flori") + substrat inert (gen quartz negru 2-4mm), combinatia de substrat fertil + substrat inert e mai indicata, am inteles ca se tulbura mult apa in cazurile in care nu ai prea mare experienta (dexteritate) la replantari/mentenanta si sincer nu as vrea sa imi bat capul prea tare, as vrea sa fac replantari fara batai de cap, fara griji. Ce parere aveti???

Am gasit multe produse de tip Substrat Activ, ce poate fi folosit independent, fara un substrat fertil, cum ar fi:
- SEACHEM Flourite BLACK
- Dennerle Shrimp King Active Soil
- Dennerle Scaper's Soil
- ADA Amazonia II
- Tropica Aquarium Soil
- Tropica Tropica Plant Growth
- Fluval Plant and Shrimp Stratum
- JBL ProScape Plant Soil
- JBL ProScape ShrimpSoil

.....si cred ca nu sunt toate, insa sunt o gramada. Cum sa imi aleg acest substrat activ? Multa lume recomanda Dennerle Shrimp King Active Soil, altii s-au plans ca ADA Amazonia se face precum "namolul" in cateva luni, sau poate aici gresesc eu, si nu se include in aceasta lista ?

Repet, am nevoie de un substrat care sa reziste in timp, sa nu fie usor, ca JBL Manado (de care se plange toata lumea ca e prea usor, si risca sa fie aspirat in timpul mentenantei, sau face foarte grea, poate chiar imposibila realizarea unui scape frumos deoarece fiind usor, in timp se niveleaza singur), sa poata fi refolosit etc.

Practic, vreau ceva in genul substratului quartz negru 2-4mm de la Evidecor, dar sa fie mai calitativ, sa nu se decoloreze in timp, mai bun pentru plante, poros (sa faciliteze colonizarea bacteriilor), sa nu aibe muchii ascutite in care se pot rani cory/crevetii, suficient de greu sa nu fie aspirat cu usurinta, sa faciliteze fixarea plantelor (plante easy, dealtfel) in el.

Ca si combinatii de substrat fertil + substrat inert am gasit urmatoarele:
- Substrat fertil Dennerle NutriBasis/DeponitMix 9 in 1 (sau 6 in 1 + Dennerle FB1) + Dennerle Crystal Quartz Diamond Black
- Substrat fertil JBL AquaBasis Plus + JBL Manado Dark (acesta nu ar fi de dorit, avand in vedere dezavantajul substratului Manado)

Si aici se incheie postarea mea. Va multumesc inca o data, celor care ati avut rabdarea si buna-vointa de a citi tot continutul.
Stiu ca m-am repetat de cateva ori, dar am facut-o in ideea de a face cat mai inteleasa cererea mea si cu riscul de a ma repeta din nou, asa cum am mai spus, sunt deschis la orice opinie/parere/sfat/critica fara nicio suparare, promit.

Ape limpezi, tuturor!

This message was edited 6 times. Last update was at 23/03/2020 00:28:05

MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

Nu ma poate sfatui chiar nimeni in vederea alegerii substratului?

This message was edited 1 time. Last update was at 24/03/2020 10:35:40

MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

Am rugamintea de a mi se sterge acest topic. Va multumesc.
Hermit
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 20/02/2015 22:11:05
Messages: 301
Location: iasi
IP:
Offline

Salutare!

Renunti cam repede...ai postat mesajul abia acum 3 zile...din motive diverse...oamenii raspund mai greu.

Iti spun ce am facut eu: La primul setup am folosit Aquabasis peste care am pus ceva inert - quart de 1-2mm

Acum la setup-ul actual am zis sa merg pe spartura de lava vulcanica...care e imbogatita cu microelemente. sub acest subsrat am pus doar gratarul de la un filtru de substrat...e un experiment...am facut un soi de plenum pentru a nu se forma zone anaerobe in substrat la sugestia unui acvarist de pe youtube

Sunt o gramada de metode si ai la indemana optiuni destule pe care sa le incerci...sa raspund la o intrebare...substratul de tip Aquasoil il poti reactiva cu granule concentrate pe care le pui in substrat din loc-in-loc (root tabs sunt numite in engleza), sau poti folosi aquasoil-ul ca baza pentru alt setup...cum ziceam te poti juca in fel si chip...

Unii pe net promoveaza si ideea de a folosi pamant de gradina/ padure peste care pui ceva inert...asa numitele "Dirted tanks" aici insa...e riscant...daca tulburi cumva ace substrat extrem de organic in compozitie...o sa ai o explozie de alge de toata frumusetea...so...este un joc cu margele de sticla...

Ape limpezi si nu renunta asa repede la acest forum...sunt o gramada de oameni faini aici care ar putea sa te ajute...e nevoie d ceva timp sa citeasca postarea ca sa iti ofere un rapuns...so...rabdare

This message was edited 4 times. Last update was at 26/03/2020 11:52:06


Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules
[Email] [Yahoo!]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Salutare si nu te bosumfla, momentan nu prea exista activitate pe forum, probabil la cat de incarcati sunt oamenii cu anumite probleme cauzate de problemele date de acest virus nu au avut timpul si dispozitia necesara sa citeasca tot ceea ce ai scris...
Alege ADA Amazonia cu succes, desi din experienta mea in acvaristica de apa dulce iti pot spune ca poti folosii cam orice substrat cu succes intr-un astfel de set up.Nu prea are rost sa folosesti un substrat fertil daca doresti plante easy, folosind un substrat inert in timp se v-a forma un ecosistem si practic pestii vor creea nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii plantelor easy.Iti pot spune ca in momentul de fata am un bazin de apa dulce cu dimensiuni similare bazinului ce il vrei (80/40/40) la care am 2 eheim ecco pro 300 pline cu substrat pro si matrix, 2 lustre din dedeman cu 2 bec-uri de 36 w led si un filtru hob aquael versamax 3 cu bureti si perlon pentru filtrare mecanica.Filtrul hob il spal odata pe luna, canistrele le clatesc odata la 6 luni.Apa nu am schimbat nici o data, doar completez automat apa evaporata cu un sistem simplu si eficient.Geamurile le curat odata pe luna, poate chiar si la 2 luni uneori cand nu imi fac timp de el, de hranit hranesc pestii odata la 2 zile, rar zilnic.O sa uploadez niste poze sa iti arat cum se prezinta acum bazinul, la 2 ani si ceva de la start.

My nano reef



[Email]
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline

Uite bazinul meu dupa 2 fara nici un schimb de apa:
image
Nu renunta!

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2020 11:56:29


My nano reef



[Email]
MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

Nici vorba de a renunta, nu asta imi era intentia insa, daca am vazut ca pe forum totusi e activitate dar topicul meu nu e bagat in seama, am zis ca n-are rost sa mai astept raspunsuri la niste intrebari care, probabil, nu atrag atentia nimanui.

@Hermit Mersi. Am sa tin cont de sfaturile tale.

@Blue14 Frumos bazinul tau. Legat de ADA Amazonia, asa cum am mentionat si in inceputul topicului, dupa un timp, nu cumva se "transforma" in "namol"? Am observat ca mai multi s-au plans de chestia asta. Sau transformarea asta are loc in functie de parametrii apei (ma refer apa de la retea cu care se umple/completeaza bazinul) in care va sta acest substrat? (pH/duritate...)

Grea decizie totusi, daca sa optez pentru un Full Low-Tech, sau sa folosesc filtrul extern si in perioadele de concediu sa-l las total nesupravegheat, insa ideea cea din urma nu-mi surade deloc.

This message was edited 2 times. Last update was at 26/03/2020 15:24:06

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

ce recomand pe scurt e sa iei 2 filtre in paralel,un jbl pe care il ai si...un resun extern,pt ca chiar daca nu sti cand se strica(acetse filtre pot tine 1 saptamana sau 10 ani,eu am unul din 2014 si inca merge) au un debit puternic ce nu se lasa usor in fata colmatarii buretilor pe in(stiu asta din proprie experienta).
Pentru a nu te complica cu substraturi prea usoare sau ce iti afecteaza claritatea apei(spartura de lava) iti recomand quartz negru 2/3 mm...inert,greu,contrasteaza superb cu pestii.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/03/2020 10:07:50


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
MariusTMC
Junior member

Joined: 22/03/2020 21:16:02
Messages: 8
IP:
Offline

@paradoxx multumesc pentru sfat
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com