[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Jurnal acvariu 54L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Salutare.

Sunt incepator in ale acvaristicii si as avea nevoie de niste sfaturi. Am primit cadou un acvariu Aquatlantis 60L led si am zis sa-l pun in functiune daca tot avem zilele acestea de stat prin casa. Am cumparat de la Hornbach substrat (nu mai stiu ce model, e maroniu) peste care am pus pietris negru, cam 2 cm de substrat si 3 - 6 cm de pietris (6 cm am pus in zona in care am asezat pietrele si lemnul). Am pus si niste plante pe care le-am asezat cum mi-a placut estetic (citisem anterior ca cele mari stau in spatele acvariului si cele mici in fata.) Am montat filtrul si am pus apa de la robinet. Am citit destul de mult despre ciclare si cum nu ma grabesc sa am pesti in acvariu, am pornit acvariu fara ei. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

- filtrul este suficient pentru dimensiunea acvariului? (este un filtru care a venit in pachet cu acvariul - Mini Biobox 2).
- filtrul are in partea de sus o teava de refulare a apei. Citisem ca este suficient daca face valuri la suprafata pentru oxigenarea apei. Mai este necesara montarea unei pietre de aer?

si o ultima intrebare, avand in vedere cum se prezinta acvariu dupa 5 zile, sunt pe drumul cel bun?

[Thumb - IMG_20200317_163720__01_resize.jpg]

[Thumb - IMG_20200319_114943__01_resize.jpg]

[Thumb - IMG_20200321_163743__01_resize.jpg]

Lemon
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/03/2014 21:58:13
Messages: 1143
Location: Constanta
IP:
Offline

Salut!
Pana acum , esti printre putinii care s-au apucat sa citeasca inainte sa puna apa in acvariu. Pentru asta, felicitari. (Eu unul nu ma numar printre ei).
Filtrul este suficient sau nu si in functie de incarcatura biologica pe care o vei avea in acvariu, de cat de plantat va fi. In mod normal, daca nu supra-populezi si ajungi sa bagi 20 de pesti mici sau 2 mari, ar trebui sa fie suficient.
Legat de aerare, nu este necesara daca faci valurire a suprafetei. La fel, daca sunt mai multi pesti, vei avea nevoie de mai mult oxigen, adica valuri mai multe / mai mari.

Da, arata bine dumul pe care ai pornit.
Ai grija cu iluminatul, nu exagera, foloseste (daca nu ai deja) o priza programabila si porneste de la 6h in primele 2 saptamani, apoi, functie de ce vezi acolo (crestere buna, alge) cresti sau reduci perioada.

Cryptic Cherries - West-Africa river
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Multumesc frumos pentru raspunsuri. Legat de lumina, nu cred ca merge nici cele 6h pe zi. O pornesc doar seara cateva ore, in jur de 2-3. La pesti inca nu m am gandit, dar as baga doar 2 pesti mai maricei in detrimentul celor mai multi dar mai mici. Am vazut o specie, cioc de papagal parca se numeste, dar ma gandesc ca e prea mic acvariu pentru 2 pesti de dimensiunile acelea.

In alta ordine de idei, vad ca acel mucus (bacterii am inteles ca sunt) s a format preponderent pe lemnul acela fara a se atinge de pietre. Exista vreo explicatie sau pur si simplu acolo a nimerit?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Capo wrote:Salutare.
Sunt incepator in ale acvaristicii si as avea nevoie de niste sfaturi.

Salutare si bun venit pe forum!
Cu mare drag iti vom raspunde la orice intrebare legata de acvaristica...
Asa, ca idee generala... pune mana si rasfoieste forumul, citeste, uita-te peste jurnalele colegilor... fa-ti o idee "generala" despre CE si CUM ai vrea sa fie bazinul tau si apoi vino cu intrebarile. Nu te sfii sa intrebi orice, indiferent cat de stupida ti s-ar parea intrebarea.

Toti am fost incepatori si toti am trecut prin asta. Deci, nu e o rusine sa intrebi!
Capo wrote:Am primit cadou un acvariu Aquatlantis 60L led si am zis sa-l pun in functiune daca tot avem zilele acestea de stat prin casa. Am cumparat de la Hornbach substrat (nu mai stiu ce model, e maroniu) peste care am pus pietris negru, cam 2 cm de substrat si 3 - 6 cm de pietris (6 cm am pus in zona in care am asezat pietrele si lemnul). Am pus si niste plante pe care le-am asezat cum mi-a placut estetic (citisem anterior ca cele mari stau in spatele acvariului si cele mici in fata.) Am montat filtrul si am pus apa de la robinet. Am citit destul de mult despre ciclare si cum nu ma grabesc sa am pesti in acvariu, am pornit acvariu fara ei.

Ai procedat bine si totul e in regula... acu' lasa-l in pace, ca sa "se aseze", vreo 3-4 saptamani.
Ciclarea bazinului nu e "inginerie spatiala"... sunt doar niste procese biologice simple, bazate pe dezvoltarea unor colonii de bacterii care "fac si desfac".
- in prima etapa o sa apara niste bacterii care descompun amoniacul in nitriti.
- in a doua etapa o sa apara si alte bacterii, care descompun nitritii in nitrati.
- nitratii in scoti din acvariu prin schimburi de apa, in proportie dictata de "media aritmetica" (daca schimbi 50% din apa acvariului, atunci nitratii scad cu 50%).
- dupa aproximativ o luna de zile poti baga primii pesti... ce pesti iti plac?
Capo wrote:Intrebarile mele sunt urmatoarele:

- filtrul este suficient pentru dimensiunea acvariului? (este un filtru care a venit in pachet cu acvariul - Mini Biobox 2).
- filtrul are in partea de sus o teava de refulare a apei. Citisem ca este suficient daca face valuri la suprafata pentru oxigenarea apei. Mai este necesara montarea unei pietre de aer?

Ce are filtrul ala in interior?... ca idee, orice filtru isi face treaba atata vreme cat "populatia" de pesti este limitata si capacitatea lui (a filtrului) nu este depasita.
E vorba de "bun simt practic"... daca ai 2 pesti mici, totul o sa fie in regula. Dar daca o sa ai 20 de pesti, atunci filtrul nu va mai face fata.
In acvaristica totul se rezuma la "echilibru": intre CE BAGI si CE SCOTI... pestii fac mizerie si strica apa, iar filtrele si schimburile de apa cauta sa indrepte aceasta situatie.
DA, este in regula ca teava aia de refulare sa "unduiasca" suprafata apei... NU ai nevoie de aerare suplimentara.
Capo wrote:si o ultima intrebare, avand in vedere cum se prezinta acvariu dupa 5 zile, sunt pe drumul cel bun?

DA, ai inceput bine si pari sa vrei sa faci lucrurile ca lumea...
- la un moment dat, pe lemnul ala o sa apara niste muci albi (un biofilm bacterian)... e in regula, nu te speria si nu te agita. Dispare de la sine.
- asa cum ti s-a spus deja, trebuie sa ai grija ca lumina sa respecte un ciclu diurn-nocturn. Incepe cu 6-7 ore de lumina/zilnic si, pe masura ce bazinul se maturizeaza, poti sa ajungi pana la 14-16 ore de lumina pe zi. O sa iti dai seama singur, in functie de "cum merg plantele".

Dupa 4 saptamani, poti sa faci un schimb masiv de apa (50-75%) si sa incepi sa populezi acvariul cu pesti.
- NU lua pesti mari!
- NU suprapopula acvariul!
- NU te lua dupa ce spun vanzatorii de la pet-shop! Niciodata! Ei sunt pusi acolo ca sa vanda si, in 99% din cazuri, nu se pricep la acvaristica.

Un ultim sfat... vino si intreaba aici, inainte sa dai banii pe orice.
===

EDIT:
Am vazut ca amandoi am scris in acelasi timp, asa ca vin cu completarea:
La pesti inca nu m am gandit, dar as baga doar 2 pesti mai maricei in detrimentul celor mai multi dar mai mici. Am vazut o specie, cioc de papagal parca se numeste, dar ma gandesc ca e prea mic acvariu pentru 2 pesti de dimensiunile acelea.

Da-ne niste poze cu pestii aia, ca nu merge pe presupuneri...
In alta ordine de idei, vad ca acel mucus (bacterii am inteles ca sunt) s a format preponderent pe lemnul acela fara a se atinge de pietre. Exista vreo explicatie sau pur si simplu acolo a nimerit?

Ti-am raspuns deja la asta... e normal sa apara, se face pe lemnele proaspat introduse in acvariu... nu e toxic si trece de la sine.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/03/2020 09:15:25


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Multumesc pentru raspunsuri

Pestii de care vorbeam sunt acestia https://www.nevertebrate.ro/cichlida-papagal-1996

As baga si un sanitar, sa mai curete fundul acvariului. As vrea sa incerc sa stabilizez acvariu cu cat mai putina intruziune din partea mea. Nu de lene sau altceva, dar imi place sa las natura sa si urmeze cursul.

Nu as putea sa zic ca sunt "fiert" dupa o specie anume, imi plac animalele in general. Am 2 pisici, 2 perusi si am zis ca ar completa bine fauna casei 2 pesti

Filtrul este acesta https://www.hornbach.ro/shop/Incalzitor-Mini-Biobox-2-75-W/5580842/produs.html

Din ce am vazut, ar avea ceva vata, un burete destul de fin, carbune activ si argila.

Daca totul decurge bine, o sa trec la un acvariu mai mare, dar asta dupa ce voi experimenta destul de bine cu cel pe care il am acum.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Capo wrote:Pestii de care vorbeam sunt acestia https://www.nevertebrate.ro/cichlida-papagal-1996

As baga si un sanitar, sa mai curete fundul acvariului.
As vrea sa incerc sa stabilizez acvariu cu cat mai putina intruziune din partea mea.
Nu de lene sau altceva, dar imi place sa las natura sa si urmeze cursul.

Cichlide papagal... niste hibrizi.
Iti fac eu cadou 2 pesti din aia, dar dupa ce termini de ciclat acvariul.
Uite-i aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2220/27458.page (postul #2235)
Capo wrote:Nu as putea sa zic ca sunt "fiert" dupa o specie anume, imi plac animalele in general.
Am 2 pisici, 2 perusi si am zis ca ar completa bine fauna casei 2 pesti

Si eu sunt la fel... in afara de acvariu, am si catel si motan.
Capo wrote:Filtrul este acesta https://www.hornbach.ro/shop/Incalzitor-Mini-Biobox-2-75-W/5580842/produs.html
Din ce am vazut, ar avea ceva vata, un burete destul de fin, carbune activ si argila.

Perlonul (vata aia) trebuie schimbata saptamanal... buretele se va colmata in 2 saptamani... carbunele activ e inutil in conditii normale. Argila aia nu stiu ce este
As scoate tot de acolo si as pune niste material de filtrare biologic: Matrix, Siporax, Eheim Substrat Pro etc.
Capo wrote:Daca totul decurge bine, o sa trec la un acvariu mai mare, dar asta dupa ce voi experimenta destul de bine cu cel pe care il am acum.

Intotdeauna o sa vrei un acvariu mai mare... e o regula "de aur" si toata lumea pateste asta.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

In privinta materialului filtrant cred ca ar trebui sa schimb filtrul pentru ca in interior are niste casete din plastic, puse una peste alta, 4 la numar. M am uitat la ele si sunt sigilate, nu se pot desface deci nu am cum sa bag altceva acolo.

O sa mai studiez problema, poate reusesc ceva.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca acele casete de plastic sunt sigilate, atunci poti sa le scoti de-acolo si poti folosi in locul lor un saculet plin cu material filtrant. Saculetul il iei de pe la accesoriile de masini de spalat (sacii aia in care se spala lenjeriile delicate).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Buna idee, o sa incerc
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Am desfacut sa curat filtrul pentru ca am vazut ca i a scazut debitul. Dupa cum spuneai mai sus vata aia s a colmatat, si am renuntat la ea. O veste buna e ca am reusit sa desfac cutia de la vata deci as putea sa pun ceva acolo. Nu am iesit din casa dar cu proxima ocazie o sa ies sa cumpar material filtrant sa schimb in toate cele 4 cutii.

Sa mai pun la inceput si un burete sau sa las doar material filtrant biologic?

https://imguh.com/image/6xZCK
https://imguh.com/image/6xrl8
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu pune nici macar burete, pentru ca si ala se colmateaza repede si va trebui sa umbli la filtrul ala in fiecare saptamana.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Ok, nu pun burete dar pot sa pun, fiind 4 cutii, 2 feluri de material filtrant sau trebuie sa merg doar pe unu model?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu conteaza... ideea este sa oferi bacteriilor un spatiu generos de "colonizare".
Pe bacterii le doare la bascheti referitor la ce material pui tu acolo, ideea este sa fie cat mai poros.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2471
Location: pitesti
IP:
Offline

Am avut asa ceva, e un filtru bun, dar ocupa spatiu in bazin. Eu as lasa vata de perlon, prima de sus. E usor de spalat/inlocuit, la un filtru de genul asta o vad de neinlocuit. Restul, schimba cu ce iti permiti. Poti pune perlon fara caseta, pe toata suprafata de sus. Caseta desfacuta o poti umple cu altceva.
[ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Vata perlon este un material bun care filtreaza exceptional, atata vreme cat ai grija si o schimbi saptamanal (cel putin).
Obligatoriu!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Ziua a 13 a si acvariu e plin de "muci" albi. Inainte s au format pe lemn, de curand au migrat pe plante si pe pietrisul de pe fund. O planta nu a rezistat, s au transformat frunzele parca erau topite.

Am schimbat interiorul casetelor, cele cu argila si carbune activ. Acum am 2 casete cu eheim substrat pro, una cu un burete albastru mai grosier si am pus sus pe unde vine apa un burete, nu foarte gros.

Astept sa vad daca am rezultate.

In alta ordine de idei am cumparat de la hornbach un JBL i80 si norocosul de mine l a primit nefunctional. Se aude un bazait cand il bag in priza dar elicea de la pompa nu se invarte.

Atasez o poza cu acvariu in ziua a 13a

IMG-20200329-145843-01

L.e. ajuta cu ceva sa las lumina mai mult timp sau sa o las mai putin timp?

This message was edited 1 time. Last update was at 29/03/2020 14:21:07

dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Capo wrote:
In alta ordine de idei am cumparat de la hornbach un JBL i80 si norocosul de mine l a primit nefunctional. Se aude un bazait cand il bag in priza dar elicea de la pompa nu se invarte.


Scoate rotorul si monteaza-l din nou, posibil sa nu fie bine asezat in stator. Vezi si axul daca se misca, sa nu fie lipit de rotor.

Pentru mucii aia albi, ia un ancistrus si pe cat posibil aspira-i manual.


I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Am desfacut rotorul de acolo. Pare ok inauntru. Rotorul se misca daca nu pun capacelul care il tine in partea de sus. Cum pun capacul acela sa l tina in loc, nu se mai misca, ca si cum l ar presa. Dar nu mi dau seama de ce, ca e totul pus exact cum trebuie.

O sa incerc sa pun niste poze sau sa fac un filmulet.
Capo
Junior member

Joined: 21/03/2020 20:50:56
Messages: 44
IP:
Offline

Am reusit sa l fac sa functioneze partial. Daca il ajut putin cu un impuls, rotorul incepe sa se invarta. Am incercat sa l bag in apa dupa ce l am pornit dar fara rezultate. Il pornesc manual cum s ar zice si pe urma il bag in apa. Merge cateva zeci de secunde dupa care se opreste. Cat functioneaza are debit ok. Nu mi dau seama care e problema lui.

IMG-20200329-171842

IMG-20200329-171832

This message was edited 2 times. Last update was at 29/03/2020 16:35:53

adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

vezi ca nu cumva bucsa de cauciuc de pe capul axului sa nu duca axul prea tare intr-o parte... parca e excentrica

scoate bucsa aia, monteaza filtrul si porneste_l, vezi daca merge... o sa faca ceva mai mult zgomot..daca functioneaza, inseamna ca e bucsa

This message was edited 1 time. Last update was at 29/03/2020 20:31:44


Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com