[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul din firimituri  XML
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Author Message
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

Salutari tuturor!

Pasiunea mea pentru acvaristica a inceput de pe vremea cand aveam 12 anisori si a debutat cu toate greselile posibile. Stiti si voi, nu are sens sa le mai enumar. Au trecut 16 ani de atunci si ma laud cu experinte din cele mai variate: crescut (si inevitabil inmultit) tot felul de vivipari, acvarii artificiale vs acvarii 100% naturale, inmultit pesti betta, experimente cu nigrofasciatum si RCS etc. Au fost si cateva perioade de pauza de la acest hobby, dar intotdeauna m-a atras inapoi. In toata aceasta perioada am adunat (ca noi toti probabil) diverse lucruri legate de acvaristica. In luna noiembrie 2019 (deci acum aproape 3 luni) m-am mutat si am fost nevoit sa reduc numarul de acvarii ude de la 3 la 1. Acel 1 pe care inca il am, desi arata mai degraba ca un "holding tank" in care pui gramada ce mai ai pe acolo din fauna si flora.
De aici incepe ideea primului meu jurnal de pe acest forum. Pasesc oarecum timid in acest loc, intrucat nu am valente artistice nicidecum, dar m-am gandit: "Cum ar fi sa alcatuiesc un acvariu functional si cat mai placut ochiului doar din ce am prin casa?". Si am zis sa incerc:

- acvariu 60 cm x 45 cm x 45 cm (L x l x h) primit de la cioflingar in urma cu vreun an, sticla de 1 cm grosime, gaurit pe spate pentru IN si OUT
- ca substrat o sa folosesc 7-8 kg de spartura de piatra vulcanica (acum vreo 2-3 ani am cumparat un sac de 26 de kg, am folosit 5-6 kg pentru un plantat si restul am zis ca il dau mai departe, dar nu l-a vrut nimeni)
- capacul o sa fie probabil din sticla sau policarbonat (sa vedem ce gasesc pe la tara)
- pe capac va sta o lampa led DIY de 40 cm lungime, 3 randuri de albe si un rand de leduri rosii si albastre
- filtrul va fi unul intern (nu detin unul extern, desi acvariul e gaurit), de duzina, ieftin si mic, testat doar 2 zile si bagat inapoi in cutie. Desi are un burete si un compartiment mic pentru material biologic (pentru ca am scos carbonul activat), sunt constient ca va avea rol mai mult de pompa de recirculare a apei si de valurile la suprafata
- decorul va fi unul simplist: 2 dragon stone si un lemn (tot din proiecte mai vechi). Nu am o latura artistica pronuntata, asa ca astept un moment de inspiratie ca sa le asez "pe pozitii". Acum doar stau acolo cuminti
- pe lemn voi lipi cu superglue niste java moss din acvariul "depozit", insa momentan nu am altceva de pus pe acolo. Poate ma ajuta careva din Bucuresti cu niste plante super easy
- si, in sfarsit, intr-un viitor sper ca nu foarte indepartat voi muta cei 5 pui de scalari pe care ii am din acvariul "depozit" de 54 de litri in acesta. Probabil ca vor fi acompaniati de 8 neoni si un ancistrus. Nu sunt inca decis.

Sunt deschis ideilor si sfaturilor, dar nu uitati tema acestui jurnal. Voi folosi doar ce am deja "prin casa".
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

O sa pun si cateva poze (neimpresionante) din prima zi:

https://imguh.com/image/gcQhv

https://imguh.com/image/gcknt

https://imguh.com/image/gctgy

https://imguh.com/image/gcC1q

Sub acvariu este pusa o bucata de polistiren extrudat (nu expandat) de 2 cm grosime, imbracat in banda izolatoare neagra. Mi se pare ca arata decent, fara sa atraga atentia. Sper sa nu stric biroul ca abia l-am cumparat.

PS: Daca nu se vad bine pozele, poate ma ajuta cineva sa le "repar".
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Salut.
1: Ma bucur nespus ca ai citit cateva chestii despre acvaristica,sti deja destul de mult,scosul carbunelui(carbonului?) si constient de faptul ca acel minifiltru va fi mai mult o pompa de recirculare sunt chestii de baza pe care muti nu le inteleg,nu le accepta si nu vor sa respecte.
2: NU PUNE SUPER GLUE sau roice alta substanta ce nu s.ar gasi in petshop sau in natura,poti lega cu nailon de pescuit sau ata de papiota(multi/inclusiv eu nu recomandam dar poate fi utila in caz de nimic)
3: substratul nu l.a veut nimeni pt ca poate fi prea poros si desi poate acumula o cantitate mare de bacterii bune,necuratat/nesifonat cum trebuie,va face mai multe probleme decat bine pe termen indelungat,plus ca poate zgaria pestii
4: Daca ai scalarii dar nu si neonii,nu lua 8 neoni; in numar mic devin plictisitori,pot oferii spextacol doar de la 30+. recomand filigera sau red nose tetra(e doar o idee)
5: in cazul in care nu ai de gand/nu dispui de buget pt un filtru extern+material filtrant adaugat,va trebui ori sa renunti la scalari,ori sa faci mentenanta intensa cu scinburi de apa de 20/25% la 2/3 zile,prima varianta cu rebuntatul la scalari fiind cea mai recomandata,mai ales daca nu intentionezi a face upgrade la un acvariu maricel...6bucati vor deveni 5,apoi 4 si tot asa...

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

Am pus pietrele si lemnul in pozitia pe care eu o cred finala:

https://imguh.com/image/68sFW

https://imguh.com/image/68Xug

Am bagat filtrul si incalzitorul. Cred ca in weekend-ul asta il bag la apa.
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

Acvariul a fost umplut cu apa sambata si duminica. De duminica este pus in functiune si "filtrul". Am pus 2 litri de apa din celalalt acvariu, ca sursa de nitrati. De asemenea, am pus si solutie Filter Biostart de la Sera. Volumul efectiv de apa este de 90 de litri.

https://imguh.com/image/6e3P8

https://imguh.com/image/6em9K

Am avut ceva scurgeri pe langa tevile din spate. Le-am desfacut si le-am restrans de mai multe ori. Sper sa nu mai pice in continuare.
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

Salutari tuturor! Revin cu un update:

M-am gasit constrans de timp ca in doar 2 saptamani sa fie acvariul complet gata, ceea ce nu e ideal si nu recomand nimanui; deci nu faceti ca mine. Si totusi ce am facut?

La fiecare 2-3 zile de la pornirea filtrului am adaugat bacterii ca sa grabesc procesul de filtrare. De lunea trecuta, adica la 24-48 de ore de la pornire, am adaugat un guppy de vreo 3 cm in acvariu ca sursa permanenta de nitrati. Dupa 24 de ore s-a format un strat de proteine la suprafata apei, desi exista o agitare serioasa la suprafata. Am mai adaugat bacterii si am eliminat proteinele cu prosoape de hartie si prin schimbarea apei "de la suprafata". Ciudat a fost ca nu s-a format acea mazga si in alta parte (nici pe geam, nici pe lemn, nici pe pietre). Dupa ce am scapat de biofilm, am adaugat si al doilea guppy. Nu s-a mai format acel strat din nou.

Duminica, adica fix la 1 saptamana de la startare, am scazut apa la 30% si am inceput decorarea cu plante. Am lipit pe lemn cu Loctite superglue gel destul de mult java moss, pe o piatra un pui de java fern si niste ludwigia repens in fata pietrelor. La reumplerea acvariului, am fost profund dezamagit de aspect intrucat lipiciul s-a albit si iesea in evidenta de sub moss. Stiind insa ca mossul va creste si il va acoperi, am incercat sa-mi accept greseala estetica. Acum, la 24 de ore de la lipirea plantelor, albul acela abia se mai vede. E adevarat ca am avut si mult moss la dispozitie, asa ca nu am facut economie.

Dupa cateva ore, dupa ce s-a mai limpezit apa, am introdus si cei 5 pui de scalari pe care ii aveam, alaturi de un melc neritina, dar si cei doi bureti pe care ii aveam in acvariul de 45 de litri. Practic acum, pana vineri, voi avea 3 "filtre" in acvariu, dintre care cei 2 bureti fiind colonizati de peste 6 luni. Planific ca joi seara sau vineri sa scot buretii si sa ramane doar filtrul negru din colt. Repet, nu e nici pe departe ideal, dar o sa avem musafiri multi in acest weekend si unii o sa doarma in acea camera de vineri seara. Trebuia sa termin pana atunci.

Va las mai jos si cateva poze facute aseara, deci la vreo 5-6 ore de la aceste schimbari, apa fiind usor tulbure de la praful de pe lava rock:

https://imguh.com/image/65wLd

https://imguh.com/image/65Nwe

https://imguh.com/image/658i2

In total o sa folosesc bacterii ca pentru 1000 de litri, desi acvariul are doar 90 de litri net, ceea ce inseamna o supradozare, dar nu cred ca exista vreo contraindicatie. Daca exista vreun incepator care citeste acest jurnal, ar trebui sa stie ca o ciclare corecta dureaza minim 4 saptamani, ideal 6. Eu am incercat sa accelerez acest proces cum am stiut eu mai bine.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

DraghiciC wrote:
In total o sa folosesc bacterii ca pentru 1000 de litri, desi acvariul are doar 90 de litri net, ceea ce inseamna o supradozare, dar nu cred ca exista vreo contraindicatie.


Foarte probabil sa ai parte curand de apa laptoasa (bloom bacterian)

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,

Planul suna bine, mai ales daca mai aduci medii deja colonizate din alt bazin, cred ca nici nu este nevoie sa pui atat de multe bacterii "la sticla", pana isi intra in ritm bagi mai des schimb de apa.

Succes,

MSI Reef
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote: Foarte probabil sa ai parte curand de apa laptoasa (bloom bacterian)


Pana acum, in 16 ani de tinut acvarii, nu am avut niciodata apa laptoasa, nici macar tulbure. Singurele momente in care nu era limpede cristal era dupa ce agitam substratul cu vreo plantare sau curatenie. O sa revin cu o precizare daca acum se va intampla asa ceva. De mentionat ca pe interiorul geamului este un strat fin de praf de lava rock. Stiu sigur asta pentru ca dupa ce trece melcul, geamul ramane mult mai curat si se vede apa perfect limpede. Si in plus de asta, pozele erau la 5-6 ore dupa montajul lemnului si plantatul in substrat. In realitate arata mult mai bine. E adevarat ca nici camera de la Huawei P9 Lite nu ma ajuta sa va arat prea bine culorile. Oricum raman cu ochii tinta pe acvariu.
Lucian Jitaru
Membru de baza

Joined: 20/06/2010 13:06:44
Messages: 374
Location: Brasov
IP:
Offline

Salutare,

Ca idee, dupa muulte mutari ale acvariilor nu recomand sa scoti cei 2 bureti (poate dupa 3-4 sapt)...in ei sunt bacteriile de care ai nevoie. Poti sa-i "linistesti" ca zgomot daca ala deranjeaza (vezi youtube).
Daca nu ai substrat sau alt suport de bacterii din bazinul vechi te vei confrunta cu o deciclare. Am patit si nu e frumos (m-am ales cu decese), mai ales cu pui de scalari (sunt destul de sensibili).
Bacteriile la sticla sunt foarte bune, dar au nevoie de timp, timp care mie mi se pare ca tu nu il ai.
Este doar un/o sfat/idee in urma a ceea ce am patit recent.

Ape limpezi !
[Yahoo!]
DraghiciC
Junior member

Joined: 27/09/2018 22:12:56
Messages: 47
Location: Bucuresti, Sector 4
IP:
Offline

Daca tot stam in casa, eu zic sa scriem si sa citim:

Acvariul prezentat in acest jurnal are 5 saptamani si un pic de la "udare" , insa a trecut prin mai multe "necazuri". V-am povestit anterior cum am fost nevoit sa grabesc introducerea pestilor dupa doar 2 saptamani de "ciclare fortata". Acum vreau sa subliniez cateva aspecte.

1. E a treia oara cand folosesc spartura de piatra vulcanica la un acvariu. Prima data am spalat-o in galeata, clasic. O clateam si de 20 de ori si tot nu se spala perfect. In plus de asta, a durat o vesnicie sa spal 5 kg. A doua oara, am pus pe rand intr-un minciog si am spalat piatra sub jetul de apa direct de la chiuveta. S-a spalat mai bine, insa tot a durat cateva ore intrucat reuseam sa fac manevra cu o cantitate mica deodata. A treia oara, adica la acest acvariu, am decis sa cern printr-o sita toata spartura si sa o pun asa in acvariul gol, urmand ulterior sa adaug apa peste. De fiecare data a fost vorba de piatra vulcanica noua, nefolosita. S-a tulburat si acum apa la inceput, dar nu prea mult. Insa la fiecare operatiune asupra substratului si uneori chiar la schimbul de apa (cand pun apa mai cu viteza in acvariu) se tulbura cate putin. Se observa la suprafata, acolo unde bate lumina mai aproape particule fine in suspensie. In 24-72 de ore dispare absolut orice urma. Alt gen de tulburare a apei (de la ciclare/neciclare) nu am observat.

2. Vineri, pe 13 martie, am plecat cu familia si ne-am izolat la tara pana pe 22 seara cand a trebuit sa ma intorc eu la Bucuresti din cauza serviciului. Din acest motiv, acvariul proaspat infiintat a fost complet nesupravegheat timp de peste 9 zile intregi. Ce s-a intamplat? Fauna (5 pui de scalari, 2 pui femele de guppy si 1 melc neritina) a supravietuit fara mancare si fara schimburi de apa. Saracii au mai trecut in iarna printr-un episod asemanator care a durat 14 zile. Flora a supravietuit, dar din cauza lipsei schimburilor de apa si a iluminarii de 8 ore pe zi, m-am ales cu alge filamentoase pe geam si plante. Luni seara (pe 23) am schimbat 25% din apa si am adaugat 6 creveti RCS din alt acvariu, incercand sa mai reduc din alge. Maine sau poimaine voi face inca un schimb de 25%. Problema este ca scalarii in general (dar mai ales acum ca erau flamanzi) mi-au omorat crevetii. As avea nevoie de 1-3 ancistrusi, dar va spun sincer ca in Obor eu nu ma duc, iar la Hornbach ezit. E cineva de prin Sectorul 4, zona Brancoveanu care ma poate ajuta cu niste ancistrusi?

This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2020 19:20:42

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

din pacate ai folosit super glue,desi ti.am zis sa nu. in rest cred ca o sa arate bine cand se va fezvolta. Totusi,sa speram ca nu vei avea probleme

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Acvarii diverse - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com