[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
filtru acvariu+ altele  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
zax301
Unripe member

Joined: 13/02/2020 15:12:13
Messages: 3
IP:
Offline

Salutare, m-am decis sa-mi iau broscuta in urma cu 2 saptamani sau mai bine spus prietena, mi-a sugerat ca ar fi dragut sa-mi iau broscuta(pe langa alti 2 caini si alti 2 pagali) si voiam sa stiu ce filtru extern sa-i iau fiindca detin 2 chinezarii interne si nu fac fata (apa tulbure alba+maronie!?)i-am pus pietricele albe_1-3cm si colorate 3-8mm pe fund si 1/3 dintr-o punga mica de crystal clear + o solutie care scoate clorul din apa 5ml/10L apa. i-am schimbat apa 30% la 4-5 zile si saptamana trecuta am schimbat-o de tot si tot la fel se prezinta.ii dau zilnic sa pape (2 stixuri + 3 shrimpi)
detin un acvariu de 50x33x35 fara platforma dar cu toate insulitele si lucrurile pe care prietena le-a vrut(n-are loc nici de ca**t)iertati-mi expresia si am termostat setat 26C + 2 filtre interne care bat la unison in sens diferit (broscuta chiar se distreaza daca da mult din coate sa evite ciupercile fluorescente,stancile,cateva liane) + 2 lampi externe atasate de sticla acvariului pe care le pot modula din brate cum vreau (1 bec basket 15w + 1 bec uvb 25W).
mentionez ca doar am schimbat apa, am fost informat de cei din petshopuri, atunci cand o schimb de tot, spal si filtrul in acvariu cu apa noua ca sa-i adaug toate bacteriile benefice la loc, dar n-am facut-o fiindca n-a trecut nici o luna.

brusc m-am trezit cu 2 broscute in acvariu (... femeile),eu nu sunt genu' care sa aiba grija de alte suflete,nici de mine n-am,dar ... ce-i drept sunt dragalase si cand fac un ca**t ca na, asa-i natia mea de ardelean, il fac calumea daca tot il fac.

am achizitionat un acvariu nou la comanda 60x30x30 (cu platforma + nisip) care este gol si asteapta spalat si aranjat dar, am cumparat alt soi de pietris (3-8mm), o singura planta sa-i dau o pata de culoara acvariuliu,2 lampi tot cu brate dar externe pe care le voi pune pe noul stand (se agata ori in 4 suruburi in stand ori cu mecanism de prindere,mi-e frica ca este putin manevrabil daca esti violent cu el) si a ramas sa-i iau filtru extern, fiindca ,mi-a spus cineva din MaxiPet (alt coleg de-al lor,probabil ceva cu mai multa experienta) ca nu vor face vreodata fata filtrele interne la broscute si indicat ar fi sa caut ceva extern, ei neavand pentru volum asa mic m-au indrumat online.

cu ajutorul googlelului si putin nedumerit am gasit ceva, spun nedumerit fiindca voiam initial sa iau un boyu ef05 si m-a sunat vanzatorul ca daca nu-l pun la nivelul apei,nu o sa traga (desi pe el scria sute de litri,nu stiam nimic de puterea si distanta apei etc) sugerandu-mi sa dau gaura in sticla(say WHAT!?).
acvariul nou are 60L dar o sa pun doar 25-30L fiindca platforma este la jumatate si vreau ceva sa le ofere curatenie broscutelor non stop.

am gasit urmatoarele si vreau sa le achizitionez cat mai repede (maine dau o fuga in hornbach bucuresti)

Eheim 2213 / jbl e402 / fluval 106 sau 206

astept sugestii, pot lua si ceva mai mare daca ma ajuta la 25-30L si pe viitor (in urmatorii 5-10 ani) daca rezista si voi schimba acvariul cu un volum mai mare.

Multumesc si seara faina va doresc.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/02/2020 15:44:49

zax301
Unripe member

Joined: 13/02/2020 15:12:13
Messages: 3
IP:
Offline

Salutare tuturor, am revenit cu un raspuns pentru cele mentionate mai sus si mici modificari. Am gasit acvariu 80x35x40 superb pot sa spun la doar 170 lei, slefuit pe sus, elegant, siliconu’ gros pe margini, minunatie si am cumparat filtru extern e402.. ajuns acasa am umplut jumatate din acvariu (60-65L) am instalat pompa, intake este sub apa si outake (nu inteleg de ce are doar spraybar) este deasupra cu vreo 15cm, dupa multiple incercari de a face vacuum in filtru, pompam continuu pana umpleam filtru si il varsam inapoi in acvariu ca nu puteam sa fac circuitul sa mearga, ca sa l bag in priza evident, sa porneasca treaba. Am taiat furtunele si am intis tubulatura cat sa nu fie nici max dar nici sa cada sa faca bucle, am amorsat, a mers mai bine de data aceasta si am bagat in priza, si a inceput pompa sa mearga. Dupa o ora si ceva, hop, aud goluri de aer, ma uit la furtune, chinuiala mare, goluri de aer , adaug apa in acvariu si merge sacadat si reiau procesul, hmm.
Ce nu inteleg sunt urm. lucruri :
1.daca outake, in loc de cascada sau spraybar, pot sa adaug un furtun mai lung ca sa l bag in apa sa fac circuit inchis sau trebuie apa sa fie la acelasi nivel cu tubulatura agatata cum mentioneaza in manual?
2. acvariul este la inaltimea de 60cm, furtunele aveau in jur de 90cm+, am gresit ca le am taiat?
3. Am tot citit pe forumuri straine si doar un singur user a recomandat cuiva acu’ inspe mii de ani (2004) ca i ar trebui o pompa de 3 ori mai puternica dpdv debit, fata de una care avea debit mic cu volumul necesar de apa in acvariu.
4. Abia dupa 2 saptamani cred ca incep si eu sa inteleg ca degeaba ai n litri pe pompa daca n ai nici dimensiunile necesare pentru acvariu. Cand pe poma scrie 40L-120L sa mi specifice si mie a la prosti, ca trebuie sa ai de la 40L pana sus si 120L asemenea.. nu 40L in 80cmx35x40.
In fine, maine il returnez si cumpar e902, sper sa fie o oarecare diferenta, daca nu, umplu acvariul pana aproape de sus si cumpar online un basket/ platforma atasabil/a de la labrinx, se agata pe acvariu in 3 laturi si are scara interioara si loc de odihnit plus 2 locuri pentru lampi uvb si basket.(este ieftina, dar shipping rupe), daca stie cineva de unde o pot achizitiona din EU, va rog un mesaj. Salut’

This message was edited 3 times. Last update was at 15/02/2020 04:18:36

Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

1. Diferenta de nivel a apei dintre In si Out trebuie sa fie cit mai mica - preferabil 0. Adica In si Out trebuie sa fie sub apa. Pompele de la filtrele de acvariu au putere prea mica ca sa fata fata la diferente de nivel intre intrare si iesire. E posibil ca din aceeasi cauza (combinata cu etansarea mai slaba a furtunelor - pe unde mai poate intra aer - foloseste vaselina siliconica alimentara la imbinarea dintre furtun si elementele de plastic) sa duca la amorsarea greoaie. Chiar la filtrele care au pompa de amorsare metoda cea mai rapida presupune sa:
-umpli partial filtrul cu apa (la ochiometru - cam pina la nivelul la care ajunge capacul filtrului in canistra)
-tragi cu gura de pe Out pina se amorseaza. Sa faci asta deasupra nivelului apei sau o sa iei o gura de apa din acvariu (complet nerecomandat din prea multe motive).
-astepti sa se umple canistra, pui iesirea la locul ei si pornesti pompa.

2.Nu. Dar e preferabil sa lasi furtunele mai lungi si egale, deoarece o sa muti filtrul cind vrei sa il cureti. Sint pesimist, dar e posibil sa refuze returnarea filtrului pe motiv ca ai taiat furtunele (sa nu specifici asta daca returnezi filtrul). Din punct de vedere legal pot sa refuze returnarea fiindca nu mai este in starea initiala - ai taiat furtunele.

3.Recomandarile producatorilor sint de obicei exagerate mult (de genul - e bun pt. xxxlitri). Nu spun niciodata pentru cite si despre ce animale fac recomandarea respectiva. Cel mai mult conteaza volumul filtrului - sa intre cit mai mult material filtrant biologic (nu sint sigur daca e valabil si la broaste - parca broastele respira aer, deci sint mai putin deranjate de NO2 - uita-te putin la ciclul azotului). Din cite am citit (nu am broscute) sint asa zis murdare - fac o multime de mizerie. Si am impresia vaga ca le dai prea mult sa manince. Ar trebui sa ai si un prefiltru (doar cu bureti) care sa il cureti o data pe saptamina. Ca sa retina cea mai mare parte a mizeriei.

3.La pesti e in general valabila, dar nu obligatorie, iar recomandarile producatorilor cica se refera la pesti, nu la broscute. Conteaza mult ce si cite animale sint in acvariu.

4.Ai dreptate. Recomandarile producatorilor sint intotdeauna exagerate.

Materialul filtrant se spala intotdeauna in apa din acvariu, niciodata cu apa care o introduci proaspat.

E posibil ca E902 sa faca fata, daca ai prefiltru:
https://iazuri-acvarii.ro/prefiltru-sun-sun-hw-603.html
Sau ceva asemanator.

Pune link-urile de pe unde vrei sa cumperi ceva - nu se va supara nimeni daca e ceva legat de acvarii.

Despre ce broscute vorbim?? Preferabil specia exacta.

Cred ca ai prea multe plastice colorate strident printre broscute. E adevarat ca gusturile nu se discuta, dar pe aici sintem adeptii unui mediu cit mai apropiat de natura, cu exceptia aquascapingului.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/02/2020 08:31:24


Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
zax301
Unripe member

Joined: 13/02/2020 15:12:13
Messages: 3
IP:
Offline

Multumesc mult pentru raspuns!

Am returnat e402 si am luat e902, minunatie! Va povestesc mai jos.
Acu’ hornbach este nr1 pentru mine in acvaristica, este un baiat mai barbos care mi a explicat cum sta treaba, desi imi recomandase un e1500+ (850lei) mi era frica ca daca tot dau banii aia sa nu pice peste 5-10 ani. Investitia merita daca aveam poate ceva mai mare, nu spun nimic de furtune sa nu i fac vreun necaz, shhh.

Mi a sugerat doar sa prelungesc din varf cu un furtun pana sub apa si de acolo sa bag sprinkerele.A mers din prima, am amorsat de 4 ori fara prea mare chinuiala si fara apa in canistra, instant a inceput sa mearga. Pompa merge de vreo 4 ore, doar cand schimb flowul un pic mai incet fiindca broscutele au acu’ curenti oceanici, se aude un vajait, dar isi revine dupa 30 min.Mi a spus sa iau si un sarpe jbl cu perie de sters furtunele pe viitor, si filter start sa l bag inainte in filtru de a incepe procesul de curatare, un termostat mai mare (200w) decat ce aveam eu, dar mi am spus sa folosesc termostatul pe care-l avea deja (50w cred) setat la 25C fiindca apa nu scade sub temperatura camerei(e cald la bloc phew). tot ce ramane sa le mai iau este : 1. capac cu neoane pt basket si uvb + led dar la pret accesibil sau lampile pe care le am sa le folosesc pentru un basket turtle(se pune pe acvariu cu o rampa direct in apa) si jumatate sa acopar cu capas si sa umplu acvariul pana sus; mai jos pe pagina linkului recomanda 3 produse pe care nu le gasesc la noi sub nicio forma .https://www.amazon.com/Penn-Plax-Turtle-Tank-Topper/dp/B002O09MYE
2. platforma pe ventuze floating, nu mai pun geam veci (cel vechi parea pe Lungime cu sticla curbata din cazua platformei) sau sunt eu nebun.. sau ceva in genul https://www.amazon.com/LaBrinx-Designs-Hanging-Turtle-Platform/dp/B0746RY2SN

3. Nu stiu treba cu prefilter cum merge, am citit si am considerat ca ma depaseste deocamdata.
Am umplut acvariul 65L si am pus la inceput reptisafe 25ml, crystal clear 15ml, am aruncat start filter in canistra, stiu ca am gresit un pic la inceput dar pe parcurs incerc sa asimilez toate informatiile noi si sa deosebesc experienta de ”doar a vinde produsu’ “

in concluzie : totul merge bine, mi e frica din cauza furtunelor sa nu scape vreodata si sa imi curga toata apa din acvariu, mai ales ca sub standul acvariului si fara usa in stand, am pus prelungitorul agatat sub placa pe care sta acvariul.
Apa se prezinta in continuare albastruie/alba; toate elementele si accesoriile din acvariul vechi aveau un fel de calcar pe deasupra care s a curatat foarte greu.


Multumesc pentru raspuns inca o data!

Ps: multumesc si hornbach, tipului de la acvaristica cu barba si celor 2 gagici de la retur!

This message was edited 6 times. Last update was at 16/02/2020 02:14:31

vasy_zoltan
Junior member

Joined: 01/02/2020 11:15:24
Messages: 5
Location: Decea
IP:
Offline

Salut. Am un acvariu de aproximativ 500 l ap? + substrat ?i spa?iu gol. Inten?ionez sa iau un filtru ?i mam gândit la Aqapro 2200 cu sau f?r? uv. Ce îmi recomanda?i buget 650 lei. Am 6 Caras aurii 1 sanitar si2 cu ventuza. Mul?umesc.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com