[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu nou, acvarist nou  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
al3xsutz
Unripe member

Joined: 02/12/2019 18:07:56
Messages: 1
IP:
Offline

Salutare

Se pare ca se naste un nou hobby in familia mea, respectiv acvaristica.
Si, ca in orice domeniu nou, sunt un incepator care doreste sa afle cat mai multe si sa faca lucrurile cat mai bine pt coltisorul de natura din casa.

Recent am achizitionat un acvariu de 54l, Aquael leddy 60, care a venit in pachet cu lumina cu led, filtru intern si incalzitor. Am adaugat la pachet termometru, o pompa de aer cu furtunul aferent, piatra de aer, substrat de pietris negru Aquael, 5 plante naturale si 2 decoruri.

Azi l-am umplut cu apa plata (stau la casa, iar apa e de put foarte dura, si mi-a fost teama sa alimentez acvariul cu ea), am adaugat in cantitatile recomandate de producator de aqua safe, easy life profito si easy start...l-am pornit si rezultatul il vedeti mai jos.

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi:
1. Cum sa procedez pt ciclarea lui?
2. Cat timp este necesar sa il las fara "locuitori"?
3. Cati si ce pesti sa pun il el? Ii pun pe toti de o data sau pe rand?
4. Orice alt sfat e bine venit.

Nu aruncati cu pietre pt intrebarile, poate, un pic depllasate, sunt la primul contact cu lumea acvaristica.

Multumesc!
Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Salut , si bine ai venit .
In primul rand , 5 plante de ce fel?
Daca nu ai cumpara substrat cu granulatie medie 3-4-5 mm (daca zic bine) pt plante daca sunt din acelea easy daca nu ar fi necesar substrat fertil si peste substrat normal.
Pune apa plantele si aparatele si lasa le in functiune 2 3 saptamani pana se cicleaza acvariul.Incalzitorul il pui cam la 25 °C depinde si de plante.Daca la filtru ai un burete din acela negru scortos poti sa cumperi un burete la 7-10 lei special pentru filtrate (e un burete mare / filtru burete) pe care il tai si l inlocuiesti cu cel vechi , e mai bun pt filtrare si bacterii .
Lumina o lasi la inceput 6 h pe zi :cum poti . Ai putea ziua 3 h si seara cand vii de la servici 3 h.
Cumpara ceva mancare de peste granule sa pui pt bacterii sa se hraneasca>poti pune 3 4granule o data pe zi .
Pestii nu te grabi sa ii pui ,te informezi si cand esti sigur ce ti place o sa ai timp sa ti cumperi.
Citeste despre ciclul azotului : http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati
Poti cumpara pt filtru Siporax , Minisiporax , Matrix care sunt medii filtrante ce aiuta . Citeste despre ele pe net.
Poti dupa o saptamana sa ti iei un corydoras care ajuta la curatenie sau un melc . Daca in timpul ciclarii iei pesti sunt sanse sa moara .
Daca am uitat ceva te rog sa mi zici , si colegii sa ma corecteze/completeze.
paradoxx
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 2458
Location: Dr tr severin/ Brad-Hunedoara
IP:
Offline

Nu recomand a pune apa plata,este demineralizata,fara niciun fel de caracteristici,ciclarea facandu.se dupa parerea mea mult mai greu si acele ape plate din bidoane sunt de multe ori mai daunatoare decat cele din fantani cu apa potabile. duritatea apei nu trebuie sa te sperie,chiar daca vor aparea dungi de calcar pe marginea acvariului (se curata cu otet).
Ba mai mult,o apa din fantana poate fi considerata deja ciclata de foarte multe ori,daca fantana este cu apa dintr.o sursa sigura si este potabila,timpul de asteptare a ciclarii reducandu.se la cateva zile,o saptamana.
Recomand suplimentarea filtrarii cu ceva,orice (consider ca buretii cu pompele de aer sunt aproape nuli),in special ceva cu proprietate de stocare a bacteriilor "bune"(asa le numim noi datorita proprietatilor de a anihila pe cele rele ) vezi siporax,roca vulcanica,matrix,etc (dupa bugetul fiecaruia).
O mica recomandare asa la rece pana te obisnuiesti cu acvaristica,un aquael turbo 500 ar fi ok pt tine,chiar daca ocupa ceva spatiu in acvariu,dar are si burete pt filtrare mecanica cat si ceva material filtrant cat de cat biologic pt acele bacterii bune. Cu cat materialul mai poros,cu atat mai mult spatiu de depozitare.
Arunca carbunele activ,tot ce absoarbe,iti va elimina treptat in apa pe viitor.
Pestii se pun pe rand,dar doar dupa ce acvariul este pornit cu filtrul nonstop,pe o perioada de minim 3 saptamani. Stim ca asta suna o eternitate,dar acvaristica nu este ceea ce vedem la tv,la urma urmei vrem un hobby sa ne delecteze si sa ne ofere satisfactie,nu batai de cap si cheltuieli pe reclame din comert,pesti muribunzi continuu,etc.
Citeste in continuare cam tot ce poti prinde de pe acest forum si nu numai in legatura cu ciclarea apei,coltul incepatorului,pesti/plante si vezi ce iti place. Ai grija a nu face achizitii fara sa ne intrebi si NU ASCULTA de vanzatorii din petshopuri;sunt acolo sa vanda,nu sa iti intretina acvariul.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/12/2019 21:20:33


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
al3xsutz
Junior member

Joined: 02/12/2019 18:07:56
Messages: 10
IP:
Offline

Am reusit acum sa atasez si foto cu acvariul in stadiul actual.
Tot incerc sa ma lamuresc cu aparetele din el...pompa de apa si filtru se lasa in functiune tot timpul sau trebuie oprite la un interval de timp?
Legat de ciclare, cei din hornbach mi-au zis ca daca pun easystart timpul de ciclare scade la 7 zile. Este adevarat?
Plantele le-am pus direct in pietris si am turnat in apa un fertilizator de la easy life. E corect?
Filtru cu care a venit in pachet (aquael asap 300, cred) are la interior un buretele negru. Cum pot folosi ceva din cele recomandate de voi, schimband aparatul cu totul sau doar scot buretele si in locul pun altceva, ce?
Legat de apa am ales varianta cu apa plata deorece am facut un test x in 1 de la tetra la apa de la robinet (din put) si mai toate valorile erau pe zona rosie si mi-a fost teama sa o bag in avcariu - ca si parenteza, la mine si cainelui ii dau apa plata.

Va multumesc anticipat pentru lamuriri si intelegere.
[Thumb - 20191202_183147_optimized.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 03/12/2019 00:48:23

Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Ai jos poza cu buretele ce il poti folosi.Cel negru cu pori ar trb sa fie al tau si cele inalte , acelea pt filtrare.
Daca gresesc , ma poate corecta cnv dar eu asa am facut.Buretii cu care vin filtrele interne sunt de slaba calitate.
[Thumb - Screenshot_2019-12-02-22-35-51.png]

[Thumb - Screenshot_2019-12-02-22-35-48.png]

[Thumb - Screenshot_2019-12-02-22-39-23.png]

Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Ca o completare , eu ti am dat un sfat cu schimbatul buretului , paradoxx ti a spus ca un aquael turbo 500 merge la tine, si cel actual e bun dar daca vrei sa mergi pe unu care filtreaza mai bine,tu si cu asta poti sa cumperi minisiporax si sa bagi in locul carbunelui(pe care il poti pastra in caz de ceva ).
Daca iti permite bugetul poti sa l schimbi cu totul , daca nu completezi la cel actual.In legatura cu easy ul pt ciclare ,nu sunt foarte folosite nestiind daca fac ceva asa ca vei astepta cam 2-3 saptamani.Poti cu niste teste pt No3,No2 etc sa vezi cand e ciclat (poate solutia grabeste ceva).
Poti sa vezi aici Matrix (ari fi cel mai scump si cel mai bun cred): https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nevertebrate.ro/material-filtrant-biologic-seachem-matrix-1l-vrac-3216&ved=2ahUKEwjr2fin2pjmAhWQ2qQKHfBSDlQQFjACegQIBhAC&usg=AOvVaw17purG2cDoT5fToTNBO_Bd
Siporax/Minisiporax(urmatorul cel mai bun ) : https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nevertebrate.ro/material-filtrant-biologic-sera-siporax-vrac-1l-2042&ved=2ahUKEwjqqffK2pjmAhXB4aYKHReACq0QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw2UK7Lp5I_TyJqhcghto1Me
Acum cu buretele la mine cred ca a fost si ceva de slaba calitate si acum e k schimbat .
Era sa uit poti folosi si roca vulcanica : https://iazuri-acvarii.ro/roca-vulcanica-material-filtrant-5000ml.html
Dar e foarte k Matrixul sau Siporax .
paradoxx
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 2458
Location: Dr tr severin/ Brad-Hunedoara
IP:
Offline

off Manciule,cu bureteii tai ^^
Da,sa zic ca buretii cu pompele de aer pot fi folosite in caz de nu avem bani ca solutie temporara,dar nu ca elemente de filtrare,mai ales intr.un acvariu de 50l. In rest,sunt ok cu sfaturile tale.

Alex,colegii si cu mine deja innebunim cand vedem acel coral fals in apa dulce(decor) si mai ales la vazul acelei corabii xare nu numai ca ocupa spatiul se inot,dar mai atrage si algele. Imi pare rau ca iti spun,dar ai dat banii degeaba pe acele decoruri. Piatra aia rosie si pemnul le poti lasa,dar nava doar incurca,se blocheaza toate chestiile sub ea,intra in substrat,cum nu ai filtrare sudicienta si nici furtun de aspirare a substratului,se va imputii si iti vor murii din pesti fara sa sti.
In functie de cum stai cu bugetul,poti achizitiona acel Turbo 500 sau filtre externe,crle mai recomandabile.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

@Paradoxx Eu Nu Zic Sa si Ia Pompa eu am zis doar de inlocuirea buretelui din filtrul actual .
paradoxx
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 2458
Location: Dr tr severin/ Brad-Hunedoara
IP:
Offline

Moygefu wrote:@Paradoxx Eu Nu Zic Sa si Ia Pompa eu am zis doar de inlocuirea buretelui din filtrul actual .

ah,ma scuzi. de data asta nu eram atent. ala negru e mai bun

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

E mai bun cel primit in filtru ?
De ex eu am facut cu unu cimparat si merge ff bine ....

This message was edited 2 times. Last update was at 03/12/2019 13:36:39

paradoxx
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 2458
Location: Dr tr severin/ Brad-Hunedoara
IP:
Offline

Moygefu wrote:E mai bun cel primit in filtru ?
De ex eu am facut cu unu cimparat si merge ff bine ...

nu,ziceam de ala negru recomandat de tine. poate merge si cu cel actual,primordial fiind inca jn filtru,oridecare ar fi el

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
al3xsutz
Junior member

Joined: 02/12/2019 18:07:56
Messages: 10
IP:
Offline

paradoxx wrote:off Manciule,cu bureteii tai ^^
Da,sa zic ca buretii cu pompele de aer pot fi folosite in caz de nu avem bani ca solutie temporara,dar nu ca elemente de filtrare,mai ales intr.un acvariu de 50l. In rest,sunt ok cu sfaturile tale.

Alex,colegii si cu mine deja innebunim cand vedem acel coral fals in apa dulce(decor) si mai ales la vazul acelei corabii xare nu numai ca ocupa spatiul se inot,dar mai atrage si algele. Imi pare rau ca iti spun,dar ai dat banii degeaba pe acele decoruri. Piatra aia rosie si pemnul le poti lasa,dar nava doar incurca,se blocheaza toate chestiile sub ea,intra in substrat,cum nu ai filtrare sudicienta si nici furtun de aspirare a substratului,se va imputii si iti vor murii din pesti fara sa sti.
In functie de cum stai cu bugetul,poti achizitiona acel Turbo 500 sau filtre externe,crle mai recomandabile.


Tub si furtun de aspirare am, manual ce-i drept, dar pana acum nu am facut nici o curatare. App, in timpul ciclarii trebuie facut curat si schimbata apa?sau doar dupa ce este locuit acvariul? Rocile acelea vulcanice se pun in filtru sau in acvariu pe pietrisul deja existent?
al3xsutz
Junior member

Joined: 02/12/2019 18:07:56
Messages: 10
IP:
Offline

Moygefu wrote:Ca o completare , eu ti am dat un sfat cu schimbatul buretului , paradoxx ti a spus ca un aquael turbo 500 merge la tine, si cel actual e bun dar daca vrei sa mergi pe unu care filtreaza mai bine,tu si cu asta poti sa cumperi minisiporax si sa bagi in locul carbunelui(pe care il poti pastra in caz de ceva ).
Daca iti permite bugetul poti sa l schimbi cu totul , daca nu completezi la cel actual.In legatura cu easy ul pt ciclare ,nu sunt foarte folosite nestiind daca fac ceva asa ca vei astepta cam 2-3 saptamani.Poti cu niste teste pt No3,No2 etc sa vezi cand e ciclat (poate solutia grabeste ceva).
Poti sa vezi aici Matrix (ari fi cel mai scump si cel mai bun cred): https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nevertebrate.ro/material-filtrant-biologic-seachem-matrix-1l-vrac-3216&ved=2ahUKEwjr2fin2pjmAhWQ2qQKHfBSDlQQFjACegQIBhAC&usg=AOvVaw17purG2cDoT5fToTNBO_Bd
Siporax/Minisiporax(urmatorul cel mai bun ) : https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nevertebrate.ro/material-filtrant-biologic-sera-siporax-vrac-1l-2042&ved=2ahUKEwjqqffK2pjmAhXB4aYKHReACq0QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw2UK7Lp5I_TyJqhcghto1Me
Acum cu buretele la mine cred ca a fost si ceva de slaba calitate si acum e k schimbat .
Era sa uit poti folosi si roca vulcanica : https://iazuri-acvarii.ro/roca-vulcanica-material-filtrant-5000ml.html
Dar e foarte k Matrixul sau Siporax .


Actualul filtru nu are carbune, are un burete negru poros in interior...in locul buretului sa pun minisiporax?
Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Aici e altfel .... acum depine daca intre burete si motor ai spatiu sa pui minisiporax pui,daca nu ,poti taia buretele in doua si sa pui ....dar toate gaurile de aspirare ale filtrului trebuie acoperite de burete .
Ma informez si ti zic.Nu umbla momentan.
Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Am facut o schita , colegii mai ,,batrani" sa comenteze , cam spatiup de siporax ar fi egal sau mai mic decat buretii.
Ar trebui sa iei buretele , taiat in 3 bucati egale daca vrei sa fie spatiul de siporax/matrix/roca vulcanica egal cu buretii.Iei cele trei bucati , pui prima bucata sus in capul filtrului , la mijloc pui medii de filtrare cat incape si jos cealalta bucata de burete.
Prima schita e cu locurile si a doua cu miscarea apei in filtru .
La schita ai asa la 2 :
Nu am avut spatiu , tu ai 3 sectiuni defapt , cea cu burete , mediu filtrare si burete , din prima sectiune (din gaurile de sus ) trece apa prin toate si e filtrata , din a doua la fel dar ai doar un burete de filtrare la 3 si la a 3 a doar buretele . DECI Sectiunea 1 in jos ai 2 bureti filtranti si mediu filtrare, Sectiunea 2 in jos ai un mediu si un burete si la 3 un burete . Din repetarea incontinua se asigura tot necesarul .
Sau filtrul se umple si oricum mediul de filtrare isi face treaba .
Daca e corect ce am zis ar trebui sa fie ca la filtrul extern .











Daca nu ai inteles : Ai 3 locuri , fiecare cu gauri , din primul in jos parcurge tot filtrul , din a doua doar cele 2 bucati si a 3 a doar a 3 a Dar Filtrarea Cu Medii se face oricum ca e mereu cu apa si curentul merge.
Si cea cu bureti la fel se face curentul reluanduse.
Daca am aprobarea poti sa faci asta ,si daca vrei . In cele 3 locuri se strang bacterii mai ales in mijloc (cred).Acum ca am scris , mi am dat seama ca m am prins cum merge.
[Thumb - 1575386704113-548565306.jpg]

[Thumb - 1575386642238-1364063889.jpg]

Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Nu mergea forumul
Scriam si ma dadea pe pagina principala.

Asa ai un desen jos cu mersul apei , e trasa prin buretii si ce iti pui acolo , atinge tavanul filtrului si este scoasa de motor , care o si trage .


Ca si completare , du te la Coralis si alege ce vrei tu si ce incape ca decor , mopan,pietre ce are si inlocuieste acele decoratiuni cu ele . Poti baga plantele in mopan , lega de pietre etc...
[Thumb - 1575387443210-548565306.jpg]

This message was edited 3 times. Last update was at 03/12/2019 17:41:52

Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

Sa mai zica un expert daca sandwich sau jos burete 55-60% si sus 45-40% mediu filtrare .
Celalte desene nu sunt facute pe filtrul tau (o fi unu asa) pt ca tu ai motorul sus nu jos .

This message was edited 1 time. Last update was at 03/12/2019 18:13:44

taraiesabie
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/09/2019 15:51:52
Messages: 27
Location: Bucuresti sector 4
IP:
Offline

bai manciule ce e in neregula cu tine????tu nu esti in stare de borcanul tau. lasa dracu sfaturile
Moygefu
Member

Joined: 07/10/2019 13:53:03
Messages: 137
IP:
Offline

K retrag ce am zis , nu lua in considerare ....
Taraiesabie eu incerc sa ajut ....Tu Esti Doar Un User caruia ii pasa de acvariul sau.Daca gresesc am cerut sa fiu corectat .... sa invat..
Scuzati ca am ocupat spatiul
taraiesabie
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/09/2019 15:51:52
Messages: 27
Location: Bucuresti sector 4
IP:
Offline

te scuzam .incearca sa te ajuti pe tine si dupa aceea pe altii
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com