[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Sfaturi pentru începere acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
giberica
Junior member

IP:

Dupa aproape 2 luni cu Giberica as vrea sa incep un acvariu mai serios (+/- 80l) si nu prea stiu de unde sa il apuc...

Ca idee, m-ar atrage un acvariu plantat, cu plante si pesti carora sa le placa apa mai calda, ca de incalzit e mai usor decat de racit (vara uneori am 27-28C in casa).

Din ce am mai citit - si are sens - ar fi bine sa imi propun, macar pentru inceput, plante si pesti care sa se preteze la calitatea apei de care dispun. Stiu ca exista tot felul de metode de a modifica patrametrii apei, dar cel mai simplu este evident sa nu fie nevoie sa se intervina prea mult...

Asa ca sa plecam de la apa de care dispun sic are este de 2 feluri:

- de la retea, care din cate stiu eu este apa din foraje, dedurizata la nivel "industrial" (ceea ce ar explica si valoarea duritatii). Ultimul buletin de la firma de apa arata: pH 7.6, Duritate 1.06, Fier <33, Mangan <10 (in buletin scrie doar Duritate, presupun ca e Gh)

- apa din put forat la 40 m care conform analizei arata asa: pH: 7.22, Gh 22,3, Fier 247, Mangan 226.

Dupa cum vedeti, apa de la retea e foarte moale si fara minerale, in timp ce apa din put e foarte dura si are mult fier si mangan (peste limita normala, ar trebui tratata ca sa poata fi potabila)

Pe care din ele ar fi indicat sa ma bazez? Sa nu ziceti sa le combin

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2019 12:11:28

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

pe apa de la retea, desigur, tot bazinul amazonului are apa extrem de moale, deci ai de unde alege vietuitoare si plante

in plus la apa de retea ai garantia ca nu are poluanti toxici pt pesti prin ea (in general vorbind)

giberica
Junior member

IP:

Ai dreptate, dar am doua probleme cu apa de la robinet (sau ma rog, asa inteleg eu situatia).

1. Apa nu e moale ci foarte moale. Conform tabelului de pe cutia Easytest de la JBL duritatea totala ar trebui sa fie macar 3, iar eu am 1.

2. In mod normal apa moale este si usor acida, deci pestii/plantele care prefera apa moale prefera si un pH mai mic. Eu am duritate mica dar pH mare (7.6). Adica am apa moale si bazica.

Cum impac capra cu varza?

This message was edited 2 times. Last update was at 27/09/2019 17:08:12

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

giberica wrote:Ai dreptate, dar am doua probleme cu apa de la robinet (sau ma rog, asa inteleg eu situatia).

1. Apa nu e moale ci foarte moale. Conform tabelului de pe cutia Easytest de la JBL duritatea totala ar trebui sa fie macar 3, iar eu am 1.

2. In mod normal apa moale este si usor acida, deci pestii/plantele care prefera apa moale prefera si un pH mai mic. Eu am duritate mica dar pH mare (7.6). Adica am apa moale si bazica.

Cum impac capra cu varza?

Foarte simplu. Bagi CO2 la greu (adica la limita supravietuirii animalutelor, evident) si astfel scazi pH-ul. Adaugi sare de la Dennerle in functie de ce vrei sa ai : creveti, melci. Pestii comuni, cum ar fi neonii (cu exceptia neonilor verzi), ember tetra, werneri ... nu vor avea probleme.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Eu folosesc apa de osmoza cu remineralizare si asta ...

image

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
giberica
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Foarte simplu. Bagi CO2 la greu (adica la limita supravietuirii animalutelor, evident) si astfel scazi pH-ul.

Am uitat sa mentionez ceva. Conform testului de la JBL si KH are o valoare destul de mare, gen in jur de 15 (de unde incepe linia rosie la ei). Mai e valabila solutia asta?

Pe de alta parte, ce parere aveti daca pun in filtru niste "SERA Super Peat Turba granulata". Din cate am citit e un mod de a scade atata ph cat si kh. Probabil mai greu de controlat parametrii decat la o instalatie de CO2, dar si la alte costuri (la cat costa, pot zice ca e gratis )

Silviu Man wrote:Eu folosesc apa de osmoza cu remineralizare si asta ...

E si asta o varianta.

This message was edited 2 times. Last update was at 27/09/2019 18:13:14

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

te duci la titlurile de baza din stanga,gen "coltul incepatorului" sau "plantate" sau ce fel de acvariu vrei tu sa ai,si dai new topic. Inca sunt curios de piranha aceia.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
giberica
Junior member

IP:

paradoxx wrote:te duci la titlurile de baza din stanga,gen "coltul incepatorului" sau "plantate" sau ce fel de acvariu vrei tu sa ai,si dai new topic. Inca sunt curios de piranha aceia.

Cred ca ai vrut sa dai reply in alt topic.
Florin82
Membru de baza

IP:

Mie mi se pare prea mica duritatea la apa. Pai la mine in retea sigur sare de 10.Esti norocos.
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eu imi aduc aminte c? este o corelatie între gh ?i kh, parca in general Gh e mai mare decât kh. Daca tu ai gh1, nu vad cum ar fi kh 10. Sper c? nu gresesc. La un bazin de 80 litrii plantat, o sa ai nevoie de vreo 2 pungi de 9 kg de substrat, incearca unul mai de calitate daca ai posibilitatea, substrat fertil. Gasesti si substrat pentru creveti fertil, care ajuta la stabilizarea parametrilor apei. Cu un substrat bun, o lumina de calitate, greu sa dai gres. Daca vei avea posibilitatea sa bagi si co2, cu atat mai bine. Partea de fertilizare o lasi mai la urma, pentru inceput micro e suficient, macro dupa ce se stabilizeaza si in urma testelor.
[ICQ]
giberica
Junior member

IP:

Eu nu m-as considera chiar asa norocos, se pare ca este exact cum e mai rau

Cum ziceam, Gh e mic, dar Kh e mare. Ceea ce nu e nici normal (cum s-a sugerat si mai sus) si nici de dorit dar se pare ca e posibil. Dupa ce am facut mai multe sapaturi am gasit un topic aici cu cineva care avea aceeasi problema: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11064.page

Deci e posibil atunci cand apa este dedurizata printr-un anumit procedeu ca Gh sa fie f mic si Kh mare. In cazul meu dedurizarea se face direct la statia de pompare, deci nu pot interveni in nici un fel. Solutia in topicul de mai sus se pare ca a fost injectarea de CO2 si adaugarea de apa de osmoza, dar acolo era vorba de un acvariu mare spre foarte mare (peste 400l), unde apa se schimba la picatura, etc.

Nu imi ramane de inceput decat as incerc cu niste filtrant pe baza de turba, fie in filtrul de la acvariul meu mic cu Betta fie sa le pun direct intr-un bidon cu apa, sa vad daca se intampla ceva cu parametrii apei.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/09/2019 08:17:47

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu are importanta dimensiunea bazinului. CO2 se regleaza usor, poti folosi un dropchecker pina iti formezi ochiul. Nici modul de schimb al apei nu are relevanta decit daca apa de schimb trebuie conditionata.

[Email]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Testele tale e posibil sa nu reflecte realitatea. Incearca teste la picatura inainte de alti pasi. E de notorietate ca testele gen 5in1, 6in1 nu sunt ceea ce trebuie.
[ICQ]
giberica
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Nici modul de schimb al apei nu are relevanta decit daca apa de schimb trebuie conditionata.

Daca folosesc apa de osmoza, va trebui conditionata, ca e "cheala".

narcis wrote:Testele tale e posibil sa nu reflecte realitatea. Incearca teste la picatura inainte de alti pasi. E de notorietate ca testele gen 5in1, 6in1 nu sunt ceea ce trebuie.

Am si un test la picatura pentru Gh, tot de la JBL. L-am incercat de mai multe ori cu acelasi rezultat: Gh foarte mic. Pentru Kh nu am test la picatura dar am sa iau unul, desi ma indoiesc ca o sa arate altceva.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu. Exista sisteme cu remineralizare. E altceva.

[Email]
giberica
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Nu. Exista sisteme cu remineralizare. E altceva.

Stiam ca cele cu remineralizare sunt de obicei "casnice", pentru apa potabila. bine... apa potabila e buna si pentru pesti/plante, dar presupun ca in functie de tipul lor poate fi necesara o tratare suplimentara. Oricum e mai putin relevant... Pana la osmoza o sa incerc totusi fintrarea cu turba, ca e ieftin si simplt de testat..
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

acum imi vad commentul,intr.adevar era pt alt user,am dat reply asa ca sincer nu stiu cum a ajuns aici ^^

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
giberica
Junior member

IP:

Pana ma lamuresc ce si cum cu apa, ma documentez in legatura cu straturile "de jos", ca sa zic asa...

A folosit cineva https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/substrates-gravels/bazaltowe/ si/sau https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/substrates-gravels/h-e-l-p-advanced-soil/ ?

O fi chiar activ substratul asa cum spun ei? Ca la pret pare ca e mult sub produse asemanatoare...

This message was edited 1 time. Last update was at 03/10/2019 09:53:54

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: