[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cum se face, oameni buni?  XML
Forum Index » General info
Author Message
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Am si eu o nelamurire cu acvariile astea "de expozitie". Cum fac oamenii astia sa le arate bazinele asa. Ma refer strict la plante acum. Super plantate. Arata ca o jungla, doar ca ordonata... superb. Dar marea mea intrebare e... acvariile alea, asa au devenit ele, sau setup-ul e temporar si dureaza o saptamana-doua, sau cat o tine expozitia? De ce ma intreb? Pai hai sa luam un exemplu. Dar la majoritatea am observat acelasi lucru. Nu stiu daca am voie. Sper ca nu e nimic cu copiraitu. Poza e din articolul lui Sandu legat de codoi. Sper ca nu se supara:

image

Plantelor alora nici cu cei tz-shpe watts/litru nu le ajunge lumina in partea inferioara. Uitati-va la orice acvariu din asta care iti ia ochii de apare prin poze. Pai eu daca las asa in umbra ...alternanthera sa zicem, in cateva zile ramane numai un batz din ea. Pica frunzele de nu ma vad cu tot co2-ul, fertilizantii furnizati constant si cei 0,7W/l ai mei... Stiu ca Alternanthera e mai pretentioasa, poate plantele care apar in pozele astea nu sunt (desi ma indoiesc), dar e valabil pentru oricare, mai putin alea pe care le entuziasmeaza umbra...
Got my point? Care o fi smecheria?

Val.
akademik_79
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/06/2003 00:51:04
Messages: 950
Location: Bucuresti -Pantelimon 283 (Delfinului)
IP:
Offline

eu stiu ca se face un setup temporar, Val. De o luna de zile m-am apucat si eu sa construiesc asa ceva. Sunt sigur ca iti ia cam 3 luni de zile sa aduci un acvariul la stadiul asta, oferindu-i conditiile propice.

NU trebuie sa te frustreze treaba asta, ca arata cum arata acvariile altora de afara. mult mai important este sa-ti pastrezi acvariul curent intr-un mod placut vederii. Poti sa faci aranjamente de concurs si cu acvarii comune (de casa), insa in anumite limite; vorba ta, lumina la plantele care o cer, tundere periodica a covorului daca ai, etc. Eu unul fac acest experiment din curiozitate, sa vad "how to..". NU cred ca e greu, insa mai este un aspect - atunci cand astepti cu nerabdare intrarea intr-un concurs si stii ce reguli stricte sunt, te informezi si iti dai foarte mult silinta. Competitia creeaza mereu dupa parerea mea valori. Daca il faci pentru tin, stim cu toii cat de delasatori suntem in anumite stadii.

Cel mai bun mod de a te convinge este sa incerci si tu

Engels and Marx are responding the FAQ's...
[Email] [Yahoo!] [MSN]
akademik_79
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/06/2003 00:51:04
Messages: 950
Location: Bucuresti -Pantelimon 283 (Delfinului)
IP:
Offline

...iar greselile ortografice, survenite ca urmare a vitezei cu care scriu, din postul de mai sus, vor fi corectate prin amabilitatea moderatorilor. Rugamintea mea este sa imi dea si mie cineva un buton de edit, macar pentru o luna de zile, cu imprumut, ca sa nu obosesc pe altii cu greselile mele.

In speranta ca stiti de gluma :-)

Editat de Lucian (ca el poate ): Daca tot iti urmaresti greselile de ortografie dupa ce ai postat, de ce nu apesi mai intai pe butonul din stanga ("Preview") sa revezi ce ai scris, iti corectezi postul si dupa asta apesi pe butonul din dreapta ("Submit")

Engels and Marx are responding the FAQ's...
[Email] [Yahoo!] [MSN]
cza
Junior member

Joined: 02/09/2005 15:57:50
Messages: 17
IP:
Offline

sal am si eu o problema. ieri am cumparat un acvariu juwel black d 55 d la cineva d p net. purificatorul ala a filtrat c a filtrat si acum e apa curat. dar acum park nu mai cicleaza cu aceeasi forta si eu nu avd nici un buton cva sa il dau mai tare si park scoate apa din c in c mai incet c faac???


editat de razvan
in primul rind , ce ai scris este total off topic, postul respectiv necesita un topic nou,

i4r dak ma1 c0ntinui sa scr asa k in postu editat dă min, s-ar putea sa n kuti p imash, nu pă nt.

considera aceasta interventie "o mica atentionare"

Adaugire Dalles: Chiar zilele trecute citeam un studiu despre acest asa-numit "bad-spelling", intalnit initial numai pe chat-urile anglosaxone. Fara sa intru in amanunte, concluzia studiului este ca acest tip de scriere caracterizeaza persoanele care au anumite deficiente de adaptare in cadrul societatii careia apartin. Cei care apeleaza la acest fel de scriere - desi afirma ca o folosesc pentru ca ar fi "cool" - de fapt, neaga regulile din viata lor, implicit regulile gramaticale. Ei scriu deliberat gresit ca o forma de fronda fata de anumite aspecte pe care lumea din jurul lor le considera "corecte" (mersul la scoala, iubiri neimpartasite, promovari ratate, ...)
[Email] [Yahoo!]
viviparu'
Senior member

Joined: 31/08/2004 20:19:34
Messages: 1131
Location: Ploiesti
IP:
Offline

@cza: Scrie, domnule, romaneste. ca de-aia ai facut ani de scoala. Termina cu prescurtarile provenite din americanisme stupide si scrie corect, sa poata intelege omul. Asta daca ai nevoie de ajutor.

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

O mare parte din atractia acvariilor de care spui e data de ....... talentu' celui care face poza si de aparatu' pe care-l are la dispozitie.

Poza care ajunge la concurs, cred ca e facuta exact in momentul potrivit. Presupun ca plantele care formeaza tufe si cresc in lungime sint tunse cu ceva vreme inainte de "sedinta foto". In functie de viteza de crestere. Astfel incit in ziua pozei toate tufele sa fie la inaltimea dorita. Asta cere din partea acvaristului oarece experienta pentru a sincroniza diferitele specii.

Mai presupun ca inainte de fotografiere, cu citeve ora, se lasa aprinsa lumina din fata acvariului pentu ca plantele sa se "uite" in fata, spre cel care fotografiaza. Arata mai bine. Cind se face poza se aprind toate luminile acvariului si se sting luminile din incapere.

Aranjamentul tine de gustu' acvaristului.

Despre starea de sanatate a plantelor nu mai spun nimic. CO2, fertilizanti, lumina si ....... pesti putini sau deloc .......


Cam toate acvariile din aceste poze, nu mai arata la fel peste 1-2 saptamini - tufele ajung la suprafata apei si trebuie tunse din nou.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Val wrote:Am si eu o nelamurire cu acvariile astea "de expozitie". Cum fac oamenii astia sa le arate bazinele asa. Ma refer strict la plante acum. Super plantate. Arata ca o jungla, doar ca ordonata... superb. Dar marea mea intrebare e... acvariile alea, asa au devenit ele, sau setup-ul e temporar si dureaza o saptamana-doua, sau cat o tine expozitia? De ce ma intreb?

Marturisesc ca pana in clipa de azi nu am vazut topicul tau si chiar daca voalat sau nu eram vizat spre a-ti raspunde asta-i motivul pentru care nu am facut-o.
Banuiesc ca nici pe tine nu te-a ros prea tare ca altfel imi dadeai un pm

Val wrote:Pai hai sa luam un exemplu. Sper ca nu e nimic cu copiraitu. Poza e din articolul lui Sandu legat de codoi. Sper ca nu se supara


Nu se supara dar ca deprincipiu cand mai ai intentii d`astea intreaba inainte. Eu asa am facut cand am pus poza care nu este iesita din aparatu` meu si am cerut voie sa o pot atasa la articolul meu doar pentru ca stiam de la sursa ca hiba in acest acvariu a fost CO2-ul. De cand s-a dat cu CO2 totul mergea...propietarul indicandu-mi in mod expres faptul ca nu vrea ca poza sa ajunga in materialul publicitar al altui "facator" de acvarii.
Ca pricipiu la noi nu sunt probleme atata timp cat nu te dai in barci ca e lucrarea ta si de fapt s-o fi facut altul, dar aia p`afara fac urat...in fond tocmai d`aia am pus copiraitu` , tocmai ca poza sa nu apara fara acceptul meu...da marog dat fiind contextul repet ...nu-i bai


Val wrote:Care o fi smecheria?
Plantelor alora nici cu cei tz-shpe watts/litru nu le ajunge lumina in partea inferioara. Uitati-va la orice acvariu din asta care iti ia ochii de apare prin poze.
.

Nici una.
Nu va mai amagiti cu false secrete ale lu x si y.
Secretu` acvariilor lui cutare sau secretul substantelor si solurilor lui Vasilica ....
Nu exista secrete mari la ora actuala care sa te faca si pe tine sa ai un acvariu identic.
Categoria secretelor a fost inventata de semidoctii pamantului, carora le placea sa se formeze o aura in jurul produselor lor pe care ulterior le vand la pret mai mare sau mai mic.
Secretomanii sunt de obicei pietarii sau fostii pietari care nu ti-ar spune in veci cum apare macar o tija la un banal Echinodorus, explicandu-ti ca planta lui a facut tija aia doar pentru ca are la baza rahatu` lui de sol pe care la luat de pe un tapsan si la facut la vrac si apoi a mai adaugat din substanta lui miraculoasa cateva picaturi...
In diverse perioade ale forumului au existat mituri d`astea si la noi pe p`aici...timpul le-a cernut si chiar daca nu cred ca e frunu` oricat dddaaa destept s-ar da, incat sa zica cum ca pentru el lumea plantelor nu mai are mistere...macar sun destui din cei care au pornit de la nivelul de cumparat o planta de balta care-i crapa in cateva zile in acvariu la cel de a "implanta artistic" un Anubias pe o bucata de lemn.

Deci revin...nu exista secrete.
Exista doar parametrii fizico-chimici, spatiu, timp, bani si pasiune si experienta...restul e vrajala.
Ca sa iti dau un exemplu: vrei un acvariu bine plantat si zici ,cum vad ca bine ati inceput insfarsit sa invatati, ca ai vrea sa ai un acvariu olandez (bine plantat) si ca ai convingerea ca oricat CO2, lumina si substante nutritive ai baga nu o sa iti iasa la fel ca in poza aia.

Nimic mai fals!!!

Poza aia e facuta in Romania, de niste oameni care au lucrari remarcabile chiar si pe forumul nostru, care au tot doua maini, doua picioare si un cap ca si tine, dar care de-a lungul vremii au acumulat mai multa experienta, nu au lucrat in sistem de carpaceala si au o activitate dedicata 12 ore din 24 acestui scop: sa scoata acvarii la care lumea sa caste ochii cu admiratie.

Crezi ca nu poti sa faci si tu?!?...ba da poti, doar ca tu cauti un panaceu universal.

Fiecare planta are specificul ei.
Acvarii olandeze mai faci si dupa cum e specificul local si dupa cat vrei sa bagi in plante.
Uite pe principiul bancului cu logica si politzaiul homosexual o sa-ti fac o analogie :
Deci tu esti din Constanta, inseamna ca daca esti de acolo ai apa mai dura, mai dura fiind apa probabil ca ai incercat mai multe plante care in ciuda faptului ca le faceai aditie de CO2 nu miscau neam.
Pe de alta parte dadeai si fro` zeama si canci...pai ma fratilor ce sa faceti voi acolo? Constanta e un paradis...da nu la plante de acvariu cu alea merge mai greu.
Voi ar trebui sa fiti taticii ciclidelor africane!
Voi ar trebui sa umpleti Bucurestiul de malawi si de tanganici doar ca aveti apa aia si nisipul si pietrele si artemia...TOATE la botu calului` si ....nimic.
Vrei plante...se poate si la Constanta fii linistit!
Fa apa cum trebuie, adauga pe langa de pe acum clasicul CO2, o substanta nutritiva de calitate si nu recomandata de fru`n gigel, da-i lumina de firma, investeste intr-o instalatie care sa iti permita schimb de apa la picatura cu apa de duritate si de pH corespunzator plantelor pe care vrei sa le cresti, prepara un substrat corespunzator si mai ales alaturi de costurile care implica toate aceste investitii aloca timp...muuult timp pentru ca tot ce am scris sa se intample constant si fara sincope, in timp indelungat si nu in cateva saptamani.
Firesc fiecare planta dupa cum iti spuneam prefera o anumita coloana de apa, un anumit spectru de lumina, prefera numite zone in acvariu, o anumita grosime de substrat, cu Ph si duritatea specifica si mai presus de toate are perioade bune si perioade rele...ca in natura, mai ales la cele sezoniere.
Totul insa se rezolva...zici de Alternanthera. Nu-i o catastrofa de planta. Se poate lucra. Poate nu ai spectrul potrivit sau ai coloana prea inalta. Poate nu schimbi apa constant si ai prea multi pesti, poate nu are te miri ce bilute la radacina...dar e o planta pe care trebuie si poti sa o faci.
Firesc o tunzi periodic si asta implica si timp, firesc nu-i place coloana mare care nu-i permite accesul la lumina, nu o sa accepte in veci apa murdara si dura dar nu e un capat de lume, repet o sa iti scrie toata lumea ca planta asta nu mai este un secret de mult pentru cei de pe forum.

Dar tu nu vrei sa te limitezi banuiesc la o amarata de Alternanthera vrei acvariu plantat si vrei sa arate ca`n poze.
Uite o poza cu un acvariu plantat, cel al meu de acasa...iti garantez ca acum arata si mai bine:

image

...ai si plante mai simple si plante mai complicate...totul se traduce in aparatura si timp si restul de care iti mai scriam.

Crezi ca poza asta e trucata?
Nu, e 100% reala si e la mine in casa !
Dar poza asta nu poate sa spuna ca am un Microsorum pteropus Windelov care a crescut si are forma aia dupa un an de zile de pigulit , ca mi-au trebuit 8 luni sa ridic un Echinodorus "Red Flame" de care am tras doar pentru ca stiam ca provine de la Tropica si stiam ca doar acolo gasesc culoare buna, ca Eusteralisii aia de la Dennerle sunt scapati dintr-un fir dupa ce am prapadit alte doua, ca Devilul` ala am reusit abia dupa 9 luni sa am doi pui din el dupa ce m-am casnit si i-am schimbat trei locatii pana sa-i dau de cap iar acum v-a trebuii sa-l marit probabil din lipsa de spatiu ...ei bine cam asa se scrie istoria.

Cum s-ar zice toate aceste clipe minunate numai cu Nikon (parca asta avea lucian-barbosu` cel ce mi-a pozat acvariul). Si l-am ales pe el nu pentru ca are probabil cel mai performant aparat de pe forum ci pentru ca Lucian imi cunoste bine acvariul. Il stie de la inceputuri, stie cam prin cate momente a trecut si mai bune si mai putin bune si putea astfel sa judece mai bine cum sa faca pozele...dar poza acestui acvariu e realitatea acelui moment.
Asta trebuie sa retii la toate pozele aratate pe net sau in concursuri.
A doua zi totul e altfel...si plantele au dispozitii.
Azi am o gradina maine nu...obisnuieste-te cu asta.
Aici lucrezi zilnic. Doar daca nu esti frun` tip cu bani si pui pe altii sa-ti faca munca, dar ochiul stapanului ingrasa vita...
Poti sa adopti calea de a mentine aceleasi plante pe parcursul timpului si sa le ingrijesti.
Eu nu am foarte mult spatiu, nu am o casa mare si atunci am preferat sa am alta schema: aduc plante noi si le rotesc... asa nu ma voi plictisii niciodata de acvariul meu care va fi vesnic in evolutie, voi putea oricand sa am plante noi, rare si pe care nu le gasesti decat afara, exista o competitie cu tine care te face sa iti fie justificata pasiunea pentru ceva nou, necunoscut.
Mai trist este ca de-alungul anilor rezulta si plante de care te plictisesti... pentru moment vrei sa le dai la altul ca sa mai ai de unde sa le iei cand o sa ai iarasi spatiu si chef si constati ca le-ai pierdut smilie .
Drama e deci ca nu multi vor sa joace jocul asta

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
mausmann
Member
[Avatar]

Joined: 09/02/2005 23:31:47
Messages: 159
Location: Bucuresti-Dristor
IP:
Offline

Intradevar acvariile de expozitie sunt impresionante atunci cand le vezi in poze si sigur ca in spatele acelei poze se afla o experienta vasta si poate mai mult decat atat pasiunea pentru acvaristica de performanta. Eu cand mi-am facut acvariu mi-am dorit sa am o "campie" asa cum vezi in acvariile lui Amano. Recunosc ca pana acum nu am reusit sa-mi pun in practica acest vis dar inca nu mi-am pierdut nadejdea ca intr-o zi voi avea si eu o campie a mea. :-) chiar si numai pentru scurt timp.

mobile in mobile
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com