[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Conversie juwel rio 180 in marin  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna seara, ma gandesc sa transform acv din titlu intr-un acvariu marin de incepator.

Nu am loc de sump. In plus fata de filtrul intern cu care vine acv din fabrica am in prezent un cristal profi e702.
Lumina este cea cu led, cum vine din fabrica, adica 2* 23 watt day&nature.

Nu am de gand sa avansez f mult in sarate din motive de timp si costuri, as vrea insa un acvariu stabil in care sa se simta bine locatarii sai.

In afara de skimmer, ce ar mai fi absolut necesar ptr un reef cu cei mai basic corali, ceva pesti, niste creveti si melci?
Cum ziceam, scopul ar fi sa tin in conditii ok cele mai nepretentioase specii cu cele mai mici modificari posbile fata de set-up-ul actual, desigur, doar daca este posibil ce vreau eu.

Multumesc mult ptr ravdare!

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare

Manuelita wrote:
Nu am loc de sump. In plus fata de filtrul intern cu care vine acv din fabrica am in prezent un cristal profi e702.
Lumina este cea cu led, cum vine din fabrica, adica 2* 23 watt day&nature.

.... cu cele mai mici modificari posbile fata de set-up-ul actual, desigur, doar daca este posibil ce vreau eu.


Problema este destul de dificila avand in vedere cele de mai sus, cam trebuie facute modificari:

1. Filtru intern - se elimina, nu functioneaza la un marin.
2. Filtru extern - idem pozitia 1
3. Lumina, modificata/inlocuita si probabil se renunta la capacul actual.

Acum sa ajungem la capitolul filtrare, o spun direct, e greu fara sump, eu unul nu-mi pot imagina o varianta fezabila fara sump, zici ca iei un skimmer, dar nu ai cum sa-l pui in display .. ca nu prea merge sub capacul actual ..

Este destul de greu sa convertesti un RIO180 in marin in mod eficient, mai bine il vinzi si de banii respectivi iei un bazin AIO + lampa dedicata pt marin si un skimmer. (mai vinzi si JBL-ul ca nu il vei folosi).

MSI Reef
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

si aceste exlicatii fiind date,intreb si eu ceva,desi nu ma gandesc deloc in viata asta la un marin : De ce pe filtrele externe scrie ca pot fi folosite si la marine si la apa dulce ? e ca si faza cu "uite un filtru extern dar e plin de bureti in loc de material filtrant,ala ti-l iei singur" ?pe scurt,chestie de comert cu jumatate minciuna jumatate adevar?

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Parerea mea privind faptul ca filtrele externe nu se preteaza la un marin este urmatoarea:

In filtru extern bagi material ceramic pe care il folosesti pentru a tine cat mai multe bacterii care sa transforme amoniacul in nitrati.

La un marin ai multe kilograme de piatra de recif (piatra foarte poroasa, de genul piatra ponce), piatra tine toate bacteriile, deci ai rezolvat ciclul azotului acolo, problema este ce faci cu NO3? si unde pui Skimmerul (skimmerul scoate proteinele inainte sa se descompuna in apa).

In sump, eu unul am fix doua camere, in prima tin skimmerul iar a doua este plina cu macro-alge (practic plante care consuma nitratii .. ).

edit: Jumatate de adevar de mers merge dar nu ai nevoie ... + uzura asupra pieselor este mai mare la apa sarata ... ce sa mai, o afacere buna .. pentru comerciant .. crapa dupa garantie si te apuci sa bagi bani in el.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2019 23:13:50


MSI Reef
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Intr-adevar,apa cu salinitate mare uzeaza piese grav(stiu de la ceasul meu )

This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2019 02:01:47


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Eu nu sunt asa convins ca apa sarata uzeaza mai repede un filtru... in definitiv un filtru are exact aceleasi materiale ca toate echipamentele care se folosesc si la marin, nu?

De ce ar uza mai repede un filtru pe care scrie ca merge si la apa sarata dar nu ar uza mai repede un skimmer, pompe etc?

Nu are nici un sens.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2019 09:12:36




Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Intrebare poate prosteasca. Daca o camera din sump e plina cu alge care ne scapa de nitrati, cum de ele nu invadeaza si acvariul display?

Asta inseamna ca nu e nevoie de filtru (in sensul de aparat) ptr ca pompele de apa care trimit apa spre piatra vie asigura suficienta filtrare?

Daca pui roca uscata si doar un pic de roca vie, in timp "inviaza" toata roca?

Apa de osmoza inversa e musai? Am in mod normal apa de fantana, duritate ~30 grade germane

This message was edited 1 time. Last update was at 05/03/2019 11:25:20

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Manuelita wrote:Intrebare poate prosteasca. Daca o camera din sump e plina cu alge care ne scapa de nitrati, cum de ele nu invadeaza si acvariul display?

Nu e vorba de alge - ca la bazinele de apa dulce... e vorba de macro-alge, adica "niste plante" in toata puterea cuvantului.
Manuelita wrote:Asta inseamna ca nu e nevoie de filtru (in sensul de aparat) ptr ca pompele de apa care trimit apa spre piatra vie asigura suficienta filtrare?

Cantitatea mare de roca din bazinele marine asigura suport pentru coloniile de bacterii... deci da, te poti lipsi de "filtrarea biologica" facuta de filtrele clasice.
Manuelita wrote:Daca pui roca uscata si doar un pic de roca vie, in timp "inviaza" toata roca?

DA!... intr-un termen mai scurt, sau mai lung, toata piatra va fi colonizata...
Manuelita wrote:Apa de osmoza inversa e musai? Am in mod normal apa de fantana, duritate ~30 grade germane

E musai... altfel, o sa te umpli de alge repede de tot.

Parerea mea este sa lasi bazinul asta in pace, "cu apa dulce"... daca vrei neaparat sa incerci niste "apa sarata", cumpara un bazin mic si incepe de-acolo.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
RvN
Senior member
[Avatar]

Joined: 26/08/2013 11:50:21
Messages: 1208
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Vorbesc din propriile mele experiente (acestea pot fi urmarite in jurnalele mele atat la apa dulce cat si la apa sarata). Cel mai bine lasa acvariul mare asa cum este el, sau in cel mai rau caz il vinzi cu totul si cu diferenta de rigoare investesti in ceea ce trebuie in materie de apa sarata, poti incepe cu un bazin mic dar echipat corect, corespunzator. In acvaristica, m-am convins, sarata sau dulce, carpeala si incropitul duc la rezultate pe masura sau esec (si nu ma refer la filtrul extern vs sump ci la toate aspectele plecand de la filtrare pana la lumina).

O sa pornesc un nou jurnal, pentru un bazin tot de apa sarata, dar mai mic, poate te va inspira.

Multa bafta, Stefan.
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 272
Location: Bucuresti
IP:
Offline

MSI wrote:Salutare

1. Filtru intern - se elimina, nu functioneaza la un marin.



Cum ai ajuns la concluzia asta? Tunze produce in continuare filtre interne la toate pachetele Reefpack si presupun ca daca le produc, le si vand. Eu zic ca filtrul intern de la Juwel e foarte bun daca vrei sa faci un Rio 180 marin, face treaba si ca fitru biologic in jumatatea inferioara si mecanic / chimic in jumatatea superioara. Axul la pompa se poate schimba cu unul ceramic, inert in apa sarata. Ar mai putea pune un skimmer Tunze in display , un 9004 DC face fata. Problema mai complicata e un ATO precis , iti trebuie o suprafata mica, poti sacrifica putin volum in filtrul Juwel intern si monta un ATO in interiorul filtrului, undeva aproape de admisia superioara , apoi reglezi nivelul de apa astfel incat sa ai o cadere de apa in filtru suficienta pt surface extraction , ATO-ul iti va completa cantitati mici de apa si iti va tine nivelul constant sa nu iti traga filtrul si aer.
Bafta.
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2845
Location: Targu Mures
IP:
Offline

bluemonk wrote:
MSI wrote:Salutare

1. Filtru intern - se elimina, nu functioneaza la un marin.

Cum ai ajuns la concluzia asta? Tunze produce in continuare filtre interne la toate pachetele Reefpack si presupun ca daca le produc, le si vand.

Si multi alti producatori fac boluri pentru acvaristica(si epave, scafandrii, castele) si le vand, dar asta nu inseamna ca sunt bune. Eu am incercat multe la marin, cand am inceput in 2005 nu prea gaseai multe la noi in tara(mai aducem din Ungaria) am avut si filtru intern chiar de la Juwel(intr-un bazin de al lor facut marin-360 l) si pot spune ca nu e deloc o alegere fericita : greu de curatat, aduna mizerie in el cand intervii tulburi apa, daca mai ai bucuria sa ai aiptasii scarbele alea cresc intr-o fericire in el si cand bagi mana esti tot numai besici. daca nu ai posibilitatea de sump atunci mai bine un extern generos(si pe asta l-am folosit o perioada la marin(un extern de la Sera) rezista nu mi-a facut probleme. Scoti tot bioballs, bureti si pui NUMAI material filtrant biologic, eventual lasi un burete grosier in primul sertar de la intrarea apei, dar eu l-am scos si pe ala
[Email]
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 272
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am dat exemplu Tunze pentru ca este producator de echipamente profesionale pentru acvaristica marina . Nu stiu un exemplu din categoria asta sa faca corali de plastic, epave, schelete, etc...
E drept ca filtrele interne de la Tunze nu sunt pentru acelasi scop ca cele de Juwel. Nu stiu cum erau filtrele Juwel acum 10-15 ani ,eu ma refeream la cele de acum - Bioflow. Singurul avantaj la un extern mi se pare volumul si faptul ca nu sta in acvariu, in rest numai dezavantaje. Mentenanta la Bioflow e mai usoara, nu ai de curatat furtune, nu trebuie sa il amorsezi, pompa se scoate si se curata foarte usor. Daca inainte de mentenanta scoti apa din acvariu astfel incat sa fie sub intake-ul superior al filtrului apa nu se va murdari. Apa murdara care ramane in filtru se poate scoate cu o pompa. As zice ca un filtru care murdareste apa exagerat nu e intretinut cum trebuie. Perlonul de la Juwel - Biopad-ul e unul din cele mai bune medii mecanice pe care le-am folosit, e o poza pe aici pusa de mine , parca in topicul colegului Humbert.
Cu un mic artificiu se poate regla raportul dintre intake-ul de sus si cel de jos la Juwel, trebuie doar o bucata dreptunghiulara de plastic, o folie putin mai groasa. Eu n-am avut nici o aiptasie in Bioflow, desi in acvariu aveam. Am avut insa in overflow-ul de la Red Sea Reefer, cresteau intr-o veselie pe teava de emergency. Experienta mea cu el a fost foarte buna, ce mi-as fi dorit - pompe mai puternice de 1000 lph. BTW, pompele sunt excelente , foarte silentioase si sunt facute de Sicce. Acvariile Juwel sunt bine gandite in opinia mea, sunt facute sa poata fi puse in spatii pretentioase la zgomot, apa varsata pe podele, umitidate, etc.
Colegul intreba daca il poate folosi , eu i-as spune ca da, cu success, pentru ce isi doreste el , niste pesti, corali usori, etc.
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ocean +1




MSI Reef
adivb
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/09/2015 10:52:26
Messages: 575
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In marine daca ai niscaiva experienta si te tii de un program clar de mentenanta, se poate face orice...piatra in display sa fie... de calitate.
un exemplu scurt :



Pls daca se poate sa "aranjati" linkul...am uitat cum si nu pot vedea rezultatul chiar de il aranjez

in cazul de mai sus, repet: musai experienta necesara!
Personal consider ca o lampa adecvata pt marine, e cel mai important lucru. Cu restul le mai scoti la capat, da cu asta nu. Si nu de putine ori e si ffffffffffffffffff scumpa.

Bine, un alt lucru e si mai clar: investesti sume enorme in hardware = stai relaxat pe spate ca ele fac munca in locul tau. Nu investesti = muncesti ca un sclav zilnic la acvariu. Dar tre sa stii cum si ce faci pe acolo!

PS: acilea vorbesc de acvarii in care sunt si corali, pt ca fara exceptie, toti vrem la un moment dat asta.


by koala: Am rezolvat cu linku' de youtube.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2019 10:29:18

Manuelita
Member

Joined: 25/04/2006 13:00:59
Messages: 184
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc ptr raspunsuri. Recunosc, cu cat citesc cu atat sunt mai in ceata. Parca asa a fost si cand m-am apucat de apa dulce dar parca nu chiar asa ??

De la voi aflu ca nu shnt necesare filtre biologice ptr ca asta fac piatra si nisipul, in schimb e necesar musai sump. Cand ma uit in straineza pe youtube, cei mai multi din baietii aia au filtru canistra dar nu au skimmer. Sau nu au nici una nici alta. Altii au de toate inclusiv unele chestii care arata ca inceput de racheta NASA ptr mine.

Deocamdata logic (presupunand ca logica e utila in acest domeniu) ar fi ca piatra gazduieste suficiente bacterii si ca acestea trebuie ajutate doar in sensul de a scoate din apa reziduurile inainte de a ajunge papa ptr bacterii, prin skimmer.

Cum e insa cu chillerul? Voi la clima noastra de vara, folositi? Ma deranjeaza maxim si pretul si spatiul pe care il ocupa..

Cum e cu lumina? La Coralis cand am pus intrebarea despre conversie mi-au vorbit doar in treacat de lumina, au zis ca daca schimb unul dintre cele 2 leduri ch unul ptr marine e absolut suficient, costa 350 ron, deci nu mare branza comparativ cu restul. Au accentuat musai chillerul insa si piatra vie.
Pe net sunt multi care incep cu dry rock ca sa fie siguri ca au doar creaturile pe care le vor...
Tot la coralis ziceau ca nu e mare diferenta intre pretentiozitatile diverselor tipuri de corali, pe net gasesc impartire clara intre “easy” si more difficult...
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Ok, nu mai cere sfaturi la coralis )
Chiller-ul face caldura si zgomot, deci daca nu ai cum sa-l pui in alta camera decat acvariul, dupa mine nici nu are sens sa te gandesti la el, indiferent daca ai bani sau nu

Baza este aerul conditionat si cooler-e, cele mai multe diy, dar ai nevoie de auto completare neaparat, altfel o sa fie fail.

Ref filtrare, nu face confuzia intre filtru extern si material filtrant bio; toata lumea are prin sump niste matrix sau asemenea, ca filtrarra bio in exces nu exista :-) si e greu de estimat daca piatra filtreaza sificient sau nu, deci better safe than sorry

Mie personal imi plac mai mult acvariile cu piatra putina, prefer sa am mai mult material bio

Acum, daca nu ai sump, eu zic ca merge si in filtru extern, desi nu am incercat personal

Lumina e intr-adevar f importanta si f scumpa, asta daca vrei altceva decat mars aqua, care e... ok sa zicem.

Ref piatra vie sau uscata, e o discutie fara o concluzie definitiva, eu de ex nu as incepe niciodata cu piatra vie chit ca dureaza mai mult ciclarea

Iar tot ce e lps sau sps e mai costisitor si complicat si necesita mai multa munca decat soft corals, pt ca trebuie sa faci aditii, ceea ce inseamna testare, pompa de dozaj etc

This message was edited 5 times. Last update was at 06/03/2019 11:58:27




paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Iti traduc eu pe scurt: pana nu ai 2500 euro(minim) si o persoana care sa iti zica exact ce etape trebuie sa parcurgi de la amenajarea acvariului,startare pana la populare,nici nu te gandii la marin. Incepator fiind,o faci multe greseli,la unele la care nici nu te vei gandii vreodata,multe dintre ele super prostesti,pt ca nu vei avea constiinta necesara a "cam ce trebuie facut dupa fiecare pas". Obisnuieste.te cu ideea ca iti place acvaristica,axeaza.te pe dulce si vezi pe nevertebrate,google sau unde vrei tu tot felul de specii de pesti,vezi ce.ti place,lasa greselile si esecurile in acvaristica sa iti creeze experienta pt ca sunt mult mai usor de remediat in dulce decat in sarat si cu totii avem evenimente neplacute pe tot parcursul activitatii in acest domeniu,iti garantez ca macar la acest subiect toti de pe acest forum vor fi de acord cu mine. Simte.te bine,relaxeaza.te si citeste. Citeste. Tot ce prinzi,in special de pe acest forum. Ape limpezi ^^

P.s.: asta e varianta scurta. Cea lunga este sa iti deschizi portofelul

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2019 17:06:26


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
ionut_dt
Senior member
[Avatar]

Joined: 21/12/2010 11:54:20
Messages: 940
Location: Bucuresti
IP:
Offline

http://acvariu.ro/forum/posts/list/14907.page

Uite aici un jurnal destul de interesant, dpmv.

Oricum forma bazinului tau,daca nu ma insel 100x40x50 nu prea e potrivita pt acavriu marin. Asa ca poti renunta la 30-40cm pt a construi sumpul intr-o laterala.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2019 17:59:51


Ionut Dumitrascu
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

ei nici chiar 2500 euro

uite iti fac eu o lista cu ce as face eu la aceasta conversie, desi daca ai avea macar un bazin cu sump intern ca al meu ar fi mult mult mai bine ca ai putea creste chaetomorfa si sa rezolvi cu exportul de nutrienti

- as lasa filtrul intern si as pune in el material biologic si mecanic (filter floss de schimbat saptamanal) + chimic (carbune, absorbant fosfat); as folosi filtrul extern tot pentru filtrare biologica
- cost matrix 4-5 litri = 30 - 40 euro
- incalzitor presupun ca ai
- pompa valuri jebao SW-8 sau ow-25 - 70 euro (ebay)
- lampa mars aqua 300 w - 170 euro (ebay)
- suport lampa diy - 30 eur
- refractometru - 15 euro (ebay)
- teste de alkalinitate, no3 si po4 - 30 de euro
- sare red sea coral pro 22 kg - 60-70 euro
- instalatie osmoza - max 100 euro (wts online)
- skimmer tunze 9004 - 100 euro (amazon)
- coral dip rx pro - 30 euro
- carbune + absorbant de fosfati - 30-40 de euro
- piatra uscata min 20 kg - 150 euro
- ATO diy - vreo 30 de euro
- red sea NOPOX - 30 eur sau cat o fi

total pana aici este vreo 900 de euro, hai sa zicem rotund 1000 daca mai vrea si nisip, desi eu nu as pune.

deci cu 1000 de euro poti sa dai drumul la acest acvariu

- il umpli cu corali soft, sa zicem ca mai dai 200 de euro pe ei
- pesti: sa zicem 2 clovni ca toata lumea vrea clovni (40 eur), un yellow tang ca toata lumea vrea yellow tang (70 eur), 5 chromisi (50 eur), 1 cardinal (20 eur) si cam asta e = total max 200 de euro
- crevete peppermint ca sa dai in cap la aiptasia de la inceput = 20 euro
- melci / arici = 50 euro

total animale = 500 de euro rotund

deci eu iti umplu acest acvariu cu pesti si corali soft cu aproximativ 1500 de euro, nu cred ca am uitat ceva important

si eu zic ca setupul propus de mine va functiona fara probleme daca studiezi macar 1 luna inainte

As baga intai doar pesti (ultimul sa fie yellow tang) si as astepta 2-3 luni ca sa fiu sigur ca nu au ich inainte sa bag coralii si celelalte nevertebrate. Daca fac ich, pot sa tratez cu cupramine direct in acvariu.

Vezi seriile de la brs tv de pe youtube

This message was edited 12 times. Last update was at 06/03/2019 18:35:33




MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Manuelita wrote:
Deocamdata logic (presupunand ca logica e utila in acest domeniu) ar fi ca piatra gazduieste suficiente bacterii si ca acestea trebuie ajutate doar in sensul de a scoate din apa reziduurile inainte de a ajunge papa ptr bacterii, prin skimmer.


Eu zic ca ai inteles exact cum sta treaba la capitolul asta // Iar ca sa completez ce ai spus tu, in lipsa unui sump, vei elimina NO3 prin schimb de apa.

Cum e insa cu chillerul? Voi la clima noastra de vara, folositi? Ma deranjeaza maxim si pretul si spatiul pe care il ocupa..


Daca ai AC in casa, nu ai nevoie de asa ceva // Daca nu ai AC in casa, mai bine cumperi unul si iesi si mai ieftin decat cu un chiller, plus ca te bucuri si tu de o clima placuta in casa nu doar acvariul

... pe net gasesc impartire clara intre “easy” si more difficult...


Exact, sunt corali cu diverse necesitati: easy-medium-avansati. Diferentele sunt mari.





MSI Reef
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com