[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Myxobolus cerebralis ?  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Simptome:
O scalarita de cca un an, pe care o am din octombrie, are simptomele:
- rasucire timp de cca 15-25 secunde in jurul unei axe imaginare dupa care revine la inot normal;
- cateva pete usor rosietice, cu diametrul de cca 3 mm, in partea superioara a corpului;
In rest nu are celelate simptome descrise in articolul de pe acest site: nu are coada sau alte zone ale corpului inegrite (ar fi fost vizibil pentru ca este scalarita este din varietatea albinotica dar probabil ca la aceasta varietate lipseste pigmantul pentru inegrire); nu are deformari vizibile ale coloanei sau cartilagiilor.

Antecedente si comportamentul general:
Odata cu scalarita am primit si doi masculi. Scalarita era mai mica decat ei desi (dupa toate probabilitatile) erau frati. Destul de repede mi-am dat seama ca ea are mari probleme cu vederea: incerca sa prinda mancarea cand era cu gura la 3-5 mm de mancare. Practic, pana acum o luna habar n-am cum traia pentru ca n-am vazut-o mancand altfel decat plimbandu-se cu gura la suprafata apei si culegand cine-stie-ce. Din acest motiv a ramas mult mai mica decat masculii. De cca o luna a inceput sa manance normal, ba mai mult este prima care vine la mancare; ca efect a recuperat mult in crestere. Este vizibil ca face curte masculilor dar cateodata este si agresiva fata de ei. Spre deosebire de masculi nu are un teritoriu favorit si le incalca teritorilul ambilor fiind aproape ignorata.
Am banuit ca a suferit un tratament cu verde de malachit (care i-a afectat vederea) dar persoana de la care am pestii a negat acest lucru. Inainte de-a ajunge la mine scalarii au fost tratati cu metronidazol pentru haxamita.

Conditii in acvariu:
Acvariu de cca 700 l brut, cu doua filtre externe (1200 + 500 l/h); schimb de apa zilnic cca 10% cu apa filtrata (filtru de 5 µm si filtru de carbune activ) ; Kh=4-5; Gh=13; Ph=6,8-7; Nitriti=0; 27ºC. Acvariu bine plantat.
Colocatari problema: aymonieri juvenili dar sacaitori.
Nu hranesc pestii cu tubi si nici cu alta hrana vie. Hrana este relativ variata (mai multe feluri de fulgi, artemia congelata, tubi linofilizati, tubi si artemia din Tetra Delica, spirulina, astaxanthin, etc.)

Intrebare:
Poate fi altceva decat mixosomioza (in engleza 'whirling disease')?
[Email] [Yahoo!]
angelinna
Junior member
[Avatar]

Joined: 22/05/2006 19:40:03
Messages: 64
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Scalarita nu a fost niciodata tratata cu verde de malachit, asta v-o spune persoana de la care Sicmar a primit-o in octombrie.
Singurele tratamente la care a fost supusa au fost cu sare amara deoarece initial am banuit o ocluzie intestinala,
apoi cu metronidazol pentru paraziti intestinali (cca 10zile).

Intr-adevar nu manca nimic. initial doar scuipa mancarea, apoi desi
se apropia de ea, nu mai vroia nici sa o apuce cu gura. Acestea insotie de o reactie mai lenta la stimulii exteriori, reflexe usor incetinite.
Aceasta boala s-a declansat relativ brusc, pana atunci pestele venea vioi la mancare si se harjonea cu ceilalti.

Ma intereseaza si pe mine foarte mult raspunsurile voastre la aceasta problema deoarece
am si eu o scalarita sora cu cea a lui Sicmar care acum, la jumatate de an de la separarea pestilor,
a inceput sa prezinte aceleasi simptome ale fazei initiale,
cele legate de neputinta de a manca
.

Sa fie oare vorba de o boala genetica ?

Toti pestii sunt frati si sunt separati cum a zis Sicmar cam din octombrie.
Sa fie o boala care afecteaza doar femelele? mie mi-a ramas un mascul din acelasi lot iar lui Sicmar doi, care sunt perfect sanatosi.

Sper ca detaliile si completarile aduse de mine sa ajute la rezolvarea misterului.
[Yahoo!]
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

A trecut aproape o luna de la precedenta postare. In toata aceasta perioada nu am mai vazut niciodata scalarita dand semne de boala. La doua zile dupa ce o vazusem facand piruete am vazut ca a depus icre dar n-a manifestat nici un interes in a le pazi. (Masculul, care chipurile le pazea, le-a mancat, la concurenta cu neonii, cam in trei ore.) De atunci n-au mai depus, lucru surprinzator deoarece, dupa cate stiu, scalarii cand incep sa depuna o fac de mai multe ori, la diferente de 8-14 zilei.
Pe de alta parte femela, care ramansese cu cresterea mult in urma masculilor, a recuperat foarte mult in aceasta perioada. Este foarte vioaie si deseori am vazut-o "certanduse" cu masculii. Este prima la mancare si vizibil interesata de tot ce misca in acvariu sau pe langa el.
Cu toate acestea, cunoscand evolutia cronica a bolii provocate de Myxobolus cerebralis tin in continuare acvariul sub o atenta observare.

A intalnit cineva aceasta boala la scalarii ? Din ce am citit pana acum Myxobolus cerebralis afecteaza salmonidele. N-am gasit nici o referinta ca ar ataca si alte specii de pesti. Pe de alta parte am gasit referiri la "whirling disease" la discus dar fara ca aceasta sa fie identificata ca fiind produsa de Myxobolus cerebralis. Sa fie alta etiologie a bolii la discus ?

Ar mai fi o posibilitate; scalarii sa fie in genere rezistenti la aceasta boala (fapt ce ar explica lipsa referirilor la ea in cazul scalarilor) si doar conditia fizica precara a scalaritei sa fi permis dezvoltarea bolii si, pe masura ce scalarita isi refacea conditia fizica, ii crestea si rezistenta.

Intrucat am citit undeva ca UV reduce foarte mult extinderea Myxobolus cerebralis la alti pesti intentionez ca in viitorul foarte apropiat sa pornesc si instalatia de tratare cu UV a apei.
[Email] [Yahoo!]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/08/2005 23:38:31
Messages: 1161
Location: Bucuresti-cart.Buc Noi
IP:
Offline

Din nefericire tocmai mi-au murit 2 neoni, acelasi comportament:inot haotic, se lovesc de peretii acvariului, si din pacate au murit amandoi. Ce pot face?? Am inteles ca aceasta boala nu are tratament? Macar sa nu se mai raspandeasca si la ceilalalti.
Alex.B
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/08/2005 23:38:31
Messages: 1161
Location: Bucuresti-cart.Buc Noi
IP:
Offline

La cateva zile de la primu exemplar care prezenta semnele acestei boli , jumatate din neoni au murit iar cei ce au ramas nu dau semne de insanatosire nu stiu ce sa fac....am incercat schimburi mai dese de apa, si tratament cu verde de malachit sperand ca se va imbunatatii ceva insa fara rezultat. Se pare ca boala afecteaza doar neonii pt ca in acvariu se mai afla si 3 guppy si vad ca ei nui sunt afectati. Orice sfat este binevenit, va multumesc!
Alex.B
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/08/2005 23:38:31
Messages: 1161
Location: Bucuresti-cart.Buc Noi
IP:
Offline

Are cumva legatura faptul ca eu imi hranesc pestii cu artemia, iar nauplii ii trag cu siringa cu tot cu apa si le dau pestilor? E din cauza ca bag in acvariu odata cu naupli si apa sarata(5 ml cat are siringa) in acvariu???
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Au trecut peste 2 1/2 luni de la simptomele descrise. Nici macar odata in aceasta perioada n-am m-ai vazut-o manifestand astfel de simptome. A mai crescut, este foarte vioaie si bate pe rand cei doi masculi ! Incep sa cred ca nu este ceea ce ma temeam, Myxobolus cerebralis, dar am inca rezerve pentru ca asta induce o boala cronica, cu evolutie lenta. Nici alti pesti nu am vazut sa aiba acest comportament.

@cesrobis
Parerea mea este ca ai altceva decat boala in acvariu. Nu prea sunt boli la care sa fie satisfacute simultan conditiile: evolutie rapida spre mortalitate; pestii sa nu aiba semne exterioare de bola (pete, franjurarea aripiorelor, etc.) ci doar comportamentale; mortalitatea sa fie in masa. Cat despre Myxobolus cerebralis: exclus in acest caz.
Comportamentul este mai degraba dat de intoxicatii care tin de calitatea apei (in special Ph nepotrivit - prea mare sau prea mic).
Nu exclud nici modul de hranire ca fiind la originea problemelor dar cum n-am dat niciodata asa cum zici naupli de artemia ma abtin sa fac comentarii.
[Email] [Yahoo!]
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sunt 4 luni de la prima postare. Simptomele nu s-au repetat niciodata. Incep sa fiu convins ca n-am in acvariu boala din titlul topicului.
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com