[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ciclare acvariu plantat, cu pesti si potentiale erori de "chimizare"  XML
Forum Index » Apa
Author Message
ID Sorin
Junior member

Joined: 10/02/2019 23:50:29
Messages: 63
Location: Bucharest
IP:
Offline

Salutari !
Pe scurt descrierea situatiei:
- acvarist incepator, am pornit un acvariu de 180 lt Juwel RIO in data de 25 ianuarie: substrat nutritiv Dennerle NutriBasis 6 in 1 (grosime intre 1,5 – 3 cm); deasupra caruia am pus 20 kg de Dennerle Crystal Quarts negru (1-2 mm granulatie) in grosime de 2-5 cm. In aceeasi zi, am plantat acvariul ca in fotografiile atasate.
- Acvariul (180 lt capacitate – 101 lungime x 41 latime x 50 inaltime) este dotat cu un sistem intern de filtrare tip Bioflow M / 3.0 cu o pompa de apa Eccoflow 600 lt/ora pusa in functiune imediat dupa plantare si umplerea acvariului cu apa la capacitate maxima. Filtrul intern Juwel este alcatuit din urmatoarele materiale filtrante, in ordinea prin care trece apa prin ele fiind: 1x bio Pad alb, 1x bio Carb., 1x Nitrax (verde), 1x bio Plus Coarse (albastru), 2x bio Plus fine (albastre).
- Temperatura apei in acvariu este in jur de 25 grade Celsius din ziua 1, constanta in conditii naturale.
- Sistem de iluminare in capac tip Multilux LED 2x23 W (895 mm); un tub este de tip DAY si unul tip NATURE (9.000 K si 6.500 K).
- La startarea acvariului, am fost sfatuit la un pet center (de unde am luat substratul, plantele, etc) sa pun in apa imediat la pornire solutia Easy-Life Filter Medium (10 ml la 30 lt apa). Apa s-a limpezit dupa 3-4 zile, dupa care am adaugat (sub acelasi sfat) Denitrol (80 ml /180 lt apa).
- la 31 ianuarie & 1 februarie am adaugat primii pesti: 9 neon rosu, 12 zebre (toti cu lungimea intre 2,5-3 cm) si 2 Ancistrus negri (circa 3-4 cm lungime). Aparusera deja algele brune pe Anubias (plin !) si incepusera sa se vada si pe Echinodorus. Ancistrusii au facut curat in 2 zile si 2 nopti tot acvariul !
- pe 2-3 februarie apar vizibile primele alge verzi filamentoase; se vad pe peretii acvariului (s-au curatat cu o lama magnetica) dar au ramas pe Pogostemon helferi si pe gazon unde Ancistrusii nu stau ptr ca nu pot manca de pe frunzele cu conformatia respectiva.
- Pe 5 februarie am facut primul (si singurul de atunci) schimb de apa --- aprox 25% din volum (apa adaugata a fost lasata sa stea 2 zile) sifonand putin si pietrisul. NU au fost agitate nici plantele si nici mobilizat la modul serios substratul. In aceasi zi am adaugat 50 ml AlguMin Plus si pe 8 feb inca 50 ml AlguMin Plus.
- pe 10 feb am adaugat in filtru, intre primul si al doilea burete, un saculet cu 3 pastile bioBoost bag care venisera cu filtrul dar le-am uitat la instalare.
- saptamanal am spalat primul filtru (bioPad alb) care inteleg ca are rol de filtrare mecanica fiind primul in ordinea fluxului de filtrare (spalat in apa de robinet, stors de apa si lasat la uscat deplin – am 3 rezerve pe care le tot plimb intre ele, intotdeauna le introduc la schimbare f bine uscate !).
Pestii sunt f ok, nu am semnalat problem. la plante am niste intrebari, (dar e alt topic.)

INTREBARI:
1. daca am facut vreo prostie pana acum si daca da cum o remediez ?
1.1. - am alterat cumva ciclarea introducand Easy-Life Filter Medium , Denitrol, AlguMin Plus ??? - daca da, ce trebuie sa fac ?
2. intentionez sa fac un schimb de apa (25%) in seara asta/maine ---- este OK ?
3. ce mai trebuie sa fac ? (nu voi mai cumpara momentan pesti pana dupa 1 luna de la startare si nici plante). Am mai citit intre timp

Multumesc !
Sorin D.


[Thumb - 5.jpg]

[Thumb - 6.jpg]


Sorin
Apollo
Member
[Avatar]

Joined: 03/09/2017 11:07:18
Messages: 146
Location: Brasov
IP:
Offline

- saptamanal am spalat primul filtru (bioPad alb) care inteleg ca are rol de filtrare mecanica fiind primul in ordinea fluxului de filtrare (spalat in apa de robinet, stors de apa si lasat la uscat deplin – am 3 rezerve pe care le tot plimb intre ele, intotdeauna le introduc la schimbare f bine uscate !).

Nu mai spala cu apa de la robinet netratata. Apa din retea are clor ce omora bacterile benefice.
Poti inlocuii bio carb cu niste matrix sau sera siporax mini cand poti.
La lumina led este foarte important fluxul luminos,ideea este ca trebuie sa afli nr de lumeni si pe urma sa incepi sa cercetezi aspectele legate de fertilizare,program de iluminare.......
Poti pune out de la filtru sa bata direct in masa apei.
L.e: https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_algae_algae-in-the-aquarium
https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_algae_fuzz-algae

This message was edited 1 time. Last update was at 12/02/2019 21:03:15

ID Sorin
Junior member

Joined: 10/02/2019 23:50:29
Messages: 63
Location: Bucharest
IP:
Offline

Multumesc Apollo ptr raspuns.

spalarea filtrului mecanic (primul in ordinea fluxului) o fac la robinet; dar ulterior filtrul e stors bine si uscat - sta la uscat cel putin 2 saptamani. Cred ca, Clorul dispare.

apa de la robinet, la primul schimb, a stat cel putin 24 de ore si a fost agitata ptr eliminarea Clorului. In rest, da, nu a fost tratata cu nimic. -- recomanzi ceva produse ?

apa pe care o pastrez acum si depozitez va sta cel putin 3 zile inainte de a f folosita ptr schimb.

Multumesc ptr linkuri ! imi plac

This message was edited 1 time. Last update was at 12/02/2019 21:31:26


Sorin
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Arata bine proiectul. As baga in filtru cat mai mult material ceramic de genul micromec, matrix sau siporax, carbon-ul l-as scoate si la fel si Nitraxul ala, nu stiu exact ce este dar baga material ceramic in loc. As pastra rutina pe care o ai de curatare a paslei.

Recomand un filtru extern, JBL, Oase, Fluval, Sunsun, orice.. canistra mare sa fie, sa bagi material ceramic cat mai mult.. debitul este putin important. Eventual poti sa-l pastrezi pe cel intern pentru filtrare mecanica sau sa-l scoti complet.

Inteleg ca ai doi ancistrusi? Doar acesti doi pesti? Fiind in ciclare acvariul si in functie de cati pesti sunt in bazin as face schimburi de apa la cateva zile, inca vreo luna de acum, intervalul de timp poate sa creasca de la un schimb la altul.

Easy-Life Filter Medium , Denitrol, AlguMin Plus


Filter Medium este bun, Denitrol si AlguMin nu recomand .. gaseste echilibrul acvariului, nu incerca sa rezolvi problema cu o solutie la sticla, adreseaza problema cauza problemei, in cazul tau acvariul trebuie sa treaca prin mai multe etape si pe masura ce trec aceste etape lucrurile se rezolva progresiv, algele nu vor prospera daca plantele vor putea sa absoarba si sa sintetizeze corect nutrientii din apa, samd.

Deci, dai cu rabdare si schimburi de apa iar lumina trebuie putina in prima perioada. Atentie si la expunerea acvariului la lumina naturala, a se evita.

MSI Reef
ID Sorin
Junior member

Joined: 10/02/2019 23:50:29
Messages: 63
Location: Bucharest
IP:
Offline

Multumesc MSI ptr sfaturi si ptr compliment !
Tot filtrul este alcatuit din bureti, mai grosi sau mai subtiri, de culori diferite si (inteleg eu) impregnati cu diverse substante probabil cu eliberare si reactivitate lenta --- unii se schimba saptamanal, altii lunar, altii bilunar, unul e la 9 luni
Rutina curenta de curatare a paslei de pe sticla este tot cam la 2-3 zile cu buretele magnetic si odata cu schimbul apei ( acum 1 data/saptamana 25-30% din vol de apa) sifonez usor substratul atat cat pot si mai agit apa de la fund ptr a ridica reziduurile.

Multumesc ptr sfat referitor la schimbul de apa - tocmai ce am schimbat circa 30% din vol de apa; am sa maresc frecventa schimbului la circa 3 zile/25% din volum. Ar fi ok ca si frecventa si % schimb?

Momentam am 2 Ancistrusi (ii iubesc au manvat aproape toate algele brune), 9 neoni rosu, si 8 zebre (toti pestii sunt uneva intre 2,5-3 cm lungime).

referitor la plante - pot face fertilizare ptr plante in ciclare ? Hranesc si algele in modul acesta ?

Multumesc !
Sorin D.

Sorin
92fox
Member
[Avatar]

Joined: 05/04/2018 22:10:50
Messages: 187
Location: Constanta
IP:
Offline

Salut si bine ai venit printre noi astia pasionati de "borcane"

Eu detin tot un acvariu Juwel Rio numai ca de 125 ltr. Initial am urmat recomandarile celor de la Juwel in legatura cu filtrul lor Bioflow M si am schimbat buretii asa cum ziceau ei. Vezi ca pentru primul burete/pasla alba nu are rost sa cumperii de la Juwel, poti sa iei la metru de exemplu de aici https://www.aquariumprest.ro/vat-filtru.html si iesi mult mai ieftin, il tai tu la dimensiunea de care ai nevoie

Apoi la putin timp dupa ce am pornit acvariul am luat tot de la Juwel o cutie Cirax M, care contine mediu biologic de filtrare si am introdus-o in filtru intre buretii. https://www.nevertebrate.ro/material-filtrant-biologic-juwel-cirax-m-compact-10597
Iar acum dupa ce am mai aflat informatii depre filtre si materialele filtrante am modificat filtru si folosesc 4 cutiiute de Cirax si deasupra lor buretii de la gosier la fin pentru filtrarea mecanica
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

92fox wrote:Iar acum dupa ce am mai aflat informatii depre filtre si materialele filtrante am modificat filtru si folosesc 4 cutiiute de Cirax si deasupra lor buretii de la gosier la fin pentru filtrarea mecanica


Clar o buna idee de a schimba buretele cu Cirax, am verificat produsul acum, este material ceramic, fix ce trebuie. Pastrata doar bucata de la intrare cu pasla ca filtru mecanic si aia e.

Multumesc ptr sfat referitor la schimbul de apa - tocmai ce am schimbat circa 30% din vol de apa; am sa maresc frecventa schimbului la circa 3 zile/25% din volum. Ar fi ok ca si frecventa si % schimb?

Momentam am 2 Ancistrusi (ii iubesc au manvat aproape toate algele brune), 9 neoni rosu, si 8 zebre (toti pestii sunt uneva intre 2,5-3 cm lungime).


Acvariul are cam 3 sapt dupa calculele mele, mai trebuie luat in calcul daca schimbi buretele cu Cirax, ca trebuie si Ciraxul sa se cicleze, deci ar merge sa schimbi apa, 20-25% de doua ori pe saptamana si redus progresiv pe parcursul urmatoarelor 30 de zile.

Sunt f f multi factori de luat in calcul (numar pesti, cantitate hrana, frecventa hranire, perioada de iluminare, nivel de filtrare ... samd.).


MSI Reef
ID Sorin
Junior member

Joined: 10/02/2019 23:50:29
Messages: 63
Location: Bucharest
IP:
Offline

Multumesc 92fox si MSI pt comentarii & sugestii. Tocmai ce am plasat comanda ptr ceramica.
Am luat si niste teste de apa Dennerle 6 in 1 ca sa imi fac o idee ref la calitatea apei.

Sorin
teddy2k
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 516
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

Uite aici o metoda pt ciclat acvariul cu vietuitoare in el: https://tropica.com/en/guide/get-the-right-start/tropica-90-days-app/
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2847
Location: Targu Mures
IP:
Offline

90 de zile metoda de la Tropica merita ?! Nu mai bine optezi pentru metoda clasica(4 saptamani) sau cea cu pestii in bazin in care schimbi zilnic(cel mai sigur) sau cel mult tot a doua zi 25-50(si nu exagarezi cu hranitul-dimpotriva) la suta din apa timp de o luna
[Email]
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Metoda Tropica 90, nu este fix o reteta de ciclare, din ce am citit este un ghid pentru primele 3 luni si se aplica in cazul unui acvariu plantat (plantat bine as zice), pentru un start corect.

In esenta, metoda inseamna schimburi de apa la inceput mai dese (incepe cu schimburi la doua zile 50%) care se reduc pe parcursul celor 90 de zile si cateva sfaturi privind fertilizarea in perioada asta si modul de ingrijire a plantelor - metoda pare sa fie buna pentru un acvariu plantat cu CO2, fiind recomandat Co2-ul din premisa.

Fac un rezumat, fiind un link in afara forumului sa stim despre ce vorbim:

Ziua 1: Se porneste acvariu, apa, substrat, nisip, decor (pietre/lemne) si plante - nu se fertilizeaza primele 2-4 sapt si lumina la 6 ore nu mai mult de 0,5W/L
Ziua 3: Schimb apa 50% si se adauga nevertebrate mancatoare de alge (melci)
Ziua 7: Schimb 50%
Ziua 10: Schimb 30%, se adauga pesti mancatori de alge (nu multi)
Ziua 14: Schimb 30%, se tund plantele suport daca este cazul
Ziua 17: Schimb 30%
Ziua 21: Schimb 30%, au trecut 3 sapt, se poate trece la schimbarea apei la saptamana - lumina 8h si se poate incepe fertilizarea, doar cu Micro 50% din doza recomandata pt marimea acvariului.
Ziua 28: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata
Ziua 35: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata, se tund plantele suport
Ziua 42: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata, 10 ore de lumina.
Ziua 49: Schimb 30% fertilizare micro 50% din doza recomandata, se tund plantele in general daca au nevoie de acest lucru.
Ziua 56: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala
Ziua 63: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Ziua 70: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Ziua 77: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Ziua 84: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi
Zuia 90: Schimb 30% fertilizare micr-macro normala, se tund plantele dupa nevoi - felicitari ai un acvariu echilibrat.

A se vedea ca in fapt se intra in normal cam din ziua 56, personal eu zic ca dupa ziua 28 se pot adauga pestii doriti, dar nu multi si toti gramada odata.. cei de la Tropica nu trateaza in metoda lor problema pestilor, in teorie dupa 30 zile, bacteriile din acvariu asigura tranzitia amoniacului in nitrat, deci ciclu complet.





MSI Reef
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com