[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Viata vietatilor dupa piatra Mironekuton  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Am luat de pe Net(nu precizez firma) mai multe articole ptr creveti. Ma rog nu am fost multumit ca printre altele nu am gasit nici un fel de eticheta pe Mironekuton pulbere si piatra Mironekuton. Intr-un acvariu de aprox 130 litri am pus piatra asta Mironekuton(una din ele) si niste bile de Turmalina vreo 10 bile in 27 ianuarie. Dupa vreo 2 zile deja se vedea o pacla pe suprafata apei. A treia zi pacla aia deasupra ARATA RAU,nu am avut timp sa curat 1/3 din apa si deasupra pana joi,adica a patra zi cand arata de-a dreptul groaznic suprafata apei. De atunci tot schimb la doua zile apa undeva la 1/4-1/3. Initial am avut 12 creveti galbeni luati in jurul lui 1 noe 2018. Ma rog nu stiu exact cati mai erau la inceputul la treaba asta. Dar ce traiesc eu cu impresia de acvarist vechi ,ca viata cred ca e tot mai redusa in acvariul asta. Adica pun bobite din acelea de le manaca crevetii si melci(JBL Novo Prawn) si alta data daca crevetii ii vedeam si nu-i vedeam, adica vreo 5 bucati ,vedeam cateodata in zilele bune ,in schimb melci erau la greu si mancau la greu pe farfurie sau langa.

Melci am pus multi si mai aduceam din alt acvariu, fiindca vroiam sa lupt cu algele, inca nu era rezolvata treaba suta la suta cu algele. Am cules saptamana trecuta multi melci morti si duminica, melci de dimensiuni mari 8-12 mm, raman deassupra pe anubias, nu au cochiliile goale nu sunt morti de mult, se vede cumva alburiu sub cochilie. Aproape nu au mai ramas melci dar tot adaug din alte acvarii in special din cel cu Red Cherry.

Intr-un alt acvariu unde am Red Cherry, de 80 de litri, am pus numai vreo 8 bile de Turmalina totul acolo e OK ,multa viata agitatie. Aici nu prea inteleg. Nu mi-a placut ca nu am avut o eticheta la astea doua produse si mai ales problema e ca daca mai aveam produsul asta inainte, stiam la ce sa ma astept.
Nu stiu e normal ce se petrece? Red Cherry tin de ani de zile, dar creveti galbeni (cred Neocaridina davidi var. Yellow ) doar de 4 luni.
Cand am pus piatra asta in apa pana am ajuns jos cu ea, mult praf din acela s-a dus pe fundul acvariului si pe plantele din apropiere.

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
Desauron
Junior member
[Avatar]

Joined: 04/10/2018 02:26:02
Messages: 60
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut, am gasit asta: https://www.aquadec.ro/produs/mironekuton-roci-minerale-300g/3252

Pare sa fie normal sa se defragmenteze in apa, dar poate ai pus o cantitate prea mare in raport cu apa. Sper sa te ajute
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Cantitatea nu e mare ca e numai o piatra dinaia in 120 l net. Ori o piatra de 100-150 grame se foloseste la aprox 10 l apa.
Deci si daca era mai mare sa zic piatra asta a mea tot sa zic mergea in 30 l apa . Dar e de 4 ori mai mult acolo.

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

Pacla aia care se formeaza la suprafata acvariului este biofilm. Posibil ca acum se formeaza mai mult ajutat de nutrientii din bilele alea pe care le-ai adaugat.
Schimburile de apa nu te ajuta ca sa scapi de biofilm, doar daca strangi cumva apa de la suprafata. Eu ca sa scap de biofilm, folosesc o galetusa de plastic (din aia pentru nisip) cu ciuciur. O bag usor in apa cat sa intre in ea apa doar prin ciuciurul ala. Si asa strang imediat tot biofilmul. Cu 2-3 galetusa am rezolvat.
Ai grjia cu biofilmul ca impiedica oxigenarea apei. Pune out-ul de la filtru orientat catre suprafata apei cat sa faca o usoara valurire. O sa ajute sa sparga si biofilmul, sa nu mai stea compact.
Nu mai adauga melci in acvariu ca nu te ajuta sa scapi de alge. Doar melcii Neritine consuma alge.
Probabil de la melcii morti ai exces de amoniac/nitriti in acvariu care poate ti-a omorat si crevetii.
Mancare pentru creveti pui maxim cate o granula pe zi de crevete.

This message was edited 2 times. Last update was at 08/02/2019 09:33:05


[Nano cu albinute] [Old tree]
92fox
Member
[Avatar]

Joined: 05/04/2018 22:10:50
Messages: 187
Location: Constanta
IP:
Offline

Salut,
Eu in toate cele 3 acvarii de creveti pe care le am folosesc atat piatra Mironekuton cat si pulbere si nu am avut nici un fel de probleme cu ele. Praful il folosesc cam la 2-3 saptamanii dupa schimbul de apa, am o mica lingurita de dozare si adaug una sau doua in apa.
La tine acolo se intampla altceva daca zici ca iti mor si melci intr-una. Fa un set de teste de apa si vezi ce valori ai.
O alta informatie importanta in legatura cu crevetii este ca lor le place stabilitatea parametriilor din acvariu, deci schimburile dese si mari de apa nu le sunt pe plac.

In acvariul asta de 130 litri mai ai si altceva in afara de melci si creveti?
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Va multumesc ptr raspunsuri.
Antecume scuze ca nu am precizat, biofilmul ala il iau de ani de zile, in cazul de fata fiind un acvariu cu cateva cioate cu atat mai mult,( pe care sunt vreo 3 feluri de anubiasi si Bucephalandra) constant iau prima data biofilmul si apoi scot apa cat ma gandesc. Pana intr-o zi sau doua am scos melcii morti care erau vizibili, deci nu cred ca asta ar creste mult amoniacul. Si ce m-a pus pe mine pe ganduri ca ma asteptam ca mai curand crevetii sa se "curete" primii stiind ca sunt cei mai sensibili.
DEci cred ca totul este de la Piatra Mironekuton ca in celalalt acvariu de 80l cu creveti Red Cherry in care am pus bile de Turmalina totul e OK, nu am mai luat biofilmul de mult ca nu a fost necesar,mai mult de 2 saptamani, deci in acel acvariu nu e nici o problema dar acolo nu am pus piatra Mironekuton.
Legat de granule puneam ceva mai mult tocmai ca mai haleau melcii.

92fox da stiu ca crevetilor nu le plac schimburile de apa de cantitate mare ,dar sper ca mergand pana la 1/3 din volum e OK. Nu prea am teste sau am teste vechi. Dar pot TDS si PH . Am sa incerc duminica NH3,nitriti si nitrati dar testele au ceva ani de cand le-am luat.
Nu mai am nimicaltceva decat creveti si melci, vroiam sa iau niste Boraras Brigitae vreo 20 caci am mai patit cu RedCherry, ca daca ii puneam cu pesti ceva mai mari(inclusiv Guppy), mai mancau din juvenili. Deci vroiam sa fie dedicat crevetilor.
Eu daca mai foloseam Mironekuton stiam la ce sa ma astept. Am spus ca ce ma deranjat ca nu am avut nici o eticheta pe ambalaj si am mai patit chestii de-a lungul timpului,inclusiv o gogomanie cu un magazin din Auchan Deva cand mi-au dat ambalat un Filtru extern mai mic decat era pe cutie. Un Cristalprofi e402 in loc de Cristalprofi 702. Dar acolo era scride mic sub maner, si avantajul a fost ca eu stiam aproximativ la ce sa ma astept,plus ca au fost trei distantiere in cutie deasupra si mi-am dat seama ca ceva nu e in regula.

[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
92fox
Member
[Avatar]

Joined: 05/04/2018 22:10:50
Messages: 187
Location: Constanta
IP:
Offline

Asa cum ti-am spus si eu folosesc Mironekunton in acvariu insa eu nu le-am luat din tara ci de la un magazin din Germania. Si nici astea nu au venit cu ceva eticheta, ci un pumn de pietre intr-o punga. Diferenta este ca ele nu au inceput sa se dizolve cand le-am bagat in acvariu, iar acuma dupa aproape 2 luni de zile de cand le am in acvariu au inceput sa aiba o colonie de alge verzi pe ele....la urmatoare mentenanta mai serioasa o sa trebuiasca sa le iau nitel la periat sa le mai curat....

Cu crevetii galbeni (Neocaridina davidi var. Yellow) si eu am avut o mica experienta negativa am incercat sa pornesc o colonie cu 20 de bucati, dar incet incet s-au curatat si acuma mai am doar vre-o 5 in acvariu. Am tot verificat apa si nu aveam nici un parametru iesit din comun dar ei continua sa se curete. Astept sa se mai incalzeasca vremea si voi incerca din nou cu ei.
sefer jesirah
Junior member

Joined: 13/03/2016 07:28:24
Messages: 79
Location: Mogosoaia
IP:
Offline

Treaba asta cu crevetii, e si nu e complicata! Cum a zis cineva mai sus, cel mai important, intr-un acvariu cu creveti, STABILITATEA! Nu la plac schimbarile, mai ales bruste. Apa in care ii cresti, trebuie sa fie foarte curata, preferabil osmoza, remineralizata cu saruri. Apa de schimb, mereu la aceeasi parametrii! Personal, cand vreau sa incerc un produs nou, caut informatii pe net, inainte de achizitie si folosire. Daca vrei sa faci un bazin dedicat pentru creveti, bureti si pompa de aer, simplu si eficient!

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2019 12:10:28

teddy2k
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 516
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

De preferat sa uiti de bureti. Vezi cum se face un filtru de substrat si foloseste acolo ceva material biologic.
sefer jesirah
Junior member

Joined: 13/03/2016 07:28:24
Messages: 79
Location: Mogosoaia
IP:
Offline

De preferat, bureti! Vezi la toti crescatori, ce folosesc! Varianta cu filtru de substrat, e mai costisitoare, implica si substrat dedicat pt creveti, pe langa, niste material filtrant. Se face in cutie, nu pe toata suprafata acvariului, se schimba in functie de substrat si apa folosita, e mai complicat... Bureti!

This message was edited 1 time. Last update was at 11/02/2019 11:28:41

 
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com