[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Red Sea Reefer sau Avariu/Sump/Stand Custom Made - Pro si Contra  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut ,

Pentru ca imi aduce multa placere hobby-ul asta (pana acum varianta de apa dulce) m-am decis undeva in viitor sa incep un acvariu de apa sarata. Planul in mare e sa incep ciclarea acvariului pe undeva la inceputul lui Septembrie 2019. In felul asta am timp sa invat si sa iau decizii cat mai bune apropo de hardware /setup. Ce doresc sa constuiesc e un acvariu beginner friendly(deci nu tocmai mic) si unde scaleaza bine hardware-ul, care e cat se poate de silentios si cat de cat low maintenance. Doresc sa tin in principal LPS/SPS. Pana acum am considerat ca asta e un acvariu(120x60x60) + custom stand and sump(bean animal , 4+ camere si volum >150L) e alegerea clara.


Toata bune si frumoase dar azi am gasit niste promotii foarte bune la Red Rea Reefers (eu ma uit la Red See Peninsula 500 si Reefer 425 XL ). Cum oferta e valabila numai azi ma gandesc foarte serios sa achizitionez chiar daca acvariul in pornesc tocmai la anul.


Sa recapitulez cam ce vreau :

sistem silentios
stand/acvariu cat mai safe
sump cat mai mare si setup hardware cat mai simplu/reliable/low maintenance - o pompa retur ; un skimmer silent ; un refugium cat mai mare ;reactoare poate doar pt nitrati/fosfati daca sunt probleme aici , ATO + RODI si poate roller + pompa de dozare
pret bun
mentenanta cat mai eficienta


Ce imi recomandati , sa merg pe un Red Sea( Red See Peninsula 500 ori Reefer 425 XL) sau pot sa-mi fac ceva custom(acvariu+stand+ sump) semnificativ mai bun in aceias bani (60-80 mil) ?


Multumesc anticipat pentru orice ajutor
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Pai, probabil vei iesi mai ieftin cu un custom made, dar sunt mai multe lucruri de luat in considerare:
- va dura mai mult, vei avea de cautat furnizori pt orice, de explicat ce vrei, de facut drumuri etc - eu de ex. am gasit f greu pe cineva care sa faca un stand metalic si l-a facut prost in sensul ca nu a iesit perfect plan
- vei avea de invatat multe lucruri in timp scurt si inevitabil vei lua decizii gresite
- va trebui sa mesteresti, ceea ce inseamna investitie de timp si nervi
- calitatea executiei s-ar putea sa fie slaba si nu prea mai ai ce sa faci

Avantajul e ca poti sa il faci exact cum vrei tu, dar cu conditia sa stii ce vrei, ceea ce e mai greu daca esti incepator

Eu de exemplu dupa ce mi-am facut un all in one custom la care executia a fost cu greseli am zis ca nu imi mai fac acvariu custom niciodata.

In afara de asta, mi-a luat cam 1 an de zile sa finalizez tot ce am vrut sa fac la el dpdv hardware

Asta versus un red sea care e practic plug & play :-)

E o decizie grea cand nu ai mai trecut prin setupul unui marin si nu stii la ce sa te astepti si pana la urma depinde de buget, de cat de inclinat spre bricolat esti si cat timp ai la dispozitie.

This message was edited 4 times. Last update was at 01/12/2018 12:45:11




BBogdan
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/05/2011 09:48:04
Messages: 768
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

A punctat foarte bine Humbert .

Utopia Reef 400
My Aquariums
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca ai ocazia si oferta este buna, ia un Red Sea.

Ai mult de munca cu un custom si ca incepator e chinul dracului sa le nimeresti din prima pe toate bine .. clar ia un Red Sea.

(In prima faza crezi ca iesi mai ieftin cu un custom, dar multe lucruri nu o sa se potriveasca cum vrei tu si in scurt timp din schimbarile aduse o sa depasesti bugetul)

Succes,

This message was edited 1 time. Last update was at 01/12/2018 19:05:18


MSI Reef
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Red Sea Reefer sunt bine facute, dar au pacatele lor. Ce e de neacceptat: tot trebuie sa freci valva de pe drain pipe ca sa ramana silentios overflowul.

Cu un Bean Animal n-ai problema asta.

Eu am facut un acvariu cu BA dintr-un acvariu simplu fara prea multe cunostinte sau indemnare. A iesit mult mai bine decat ma asteptam.

Parerea mea e sa mergi pe custom. Nu te grabi, fa lucrurile in ritmul lor si vei iesi multumit.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi pentru feedback everyone .

Am mers pe Red Sea Peninsula 500 (non-delux),sa speram ca nu sunt surprize cu livrarea. Reef-ul o sa porneasca mult mai tarziu dar o sa fie timp sa ma documentez cat mai bine apropo de toate aspectele. In felul asta o sa evit o gramada de greseli costisitoare.
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Masterblaster wrote:Mersi pentru feedback everyone .

Am mers pe Red Sea Peninsula 500 (non-delux),sa speram ca nu sunt surprize cu livrarea. Reef-ul o sa porneasca mult mai tarziu dar o sa fie timp sa ma documentez cat mai bine apropo de toate aspectele. In felul asta o sa evit o gramada de greseli costisitoare.


Felicitari, un sistem f bun.

Mai iti trebuie (un setup basic):
- Osmozor
- Pompa recirculare (minim 4000L/h, the bigger the better ca o setezi tu daca este prea tare)
- Pompe valuri (minim 2x echivalentul RW8)
- Lampa ( Acvariul este inalt, 60cm, sugerez ceva LED)
- Incalzitor 300W (eu am avut un fail anul asta si voi proceda ca si colegul Bigbibi, 1 an si la gunoi direct - chit ca merge).
- Skimmer
- Nisip, piatra, sare, teste apa;

Spor,

This message was edited 1 time. Last update was at 04/12/2018 16:26:28


MSI Reef
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi MSI

Cum am spus mai am pana il pornesc minim 6 luni dar deja am invatat mult - carti /youtube/forums plus ce se mai transfera de la apa dulce (am 180L Planted cu aditie de CO2 ).M-am decis pe o parte din echipamente dar e posibil sa-mi schimb opinia pana pornesc reef-ul.
Vreau ceva cat mai sustenabil(inclusiv financiar) , simplu si eficient . Asta la momentul asta inseamna Berlin method cu strat mare de nisip si pesti/crustacee care ajuta ecosistemul. Ma gandesc sa pun 25-30 kg de piatra plus strat nisip (1.5-3 mm reef sand) de 8-10 cm. Toata filtrarea biologica o sa fie in acvariu/refugium.La filtrare mecanica as prefera roller pt ca e eficient si nu necesita mententanta f des( daca reusesc sa l bag in sump-ul Red Sea).Daca nu... nu filter sock, mai bine media tray plina cu perlon. Dupa vine un skimmer bun (si silentios) . O sa incerc sa izolez o mica parte din compartimentul sump ului pt skimmer si sa las restul ca un mare refugium(Red sea are compartimentul care care se poate transforma in 50%-50% refugium- skimmer , eu vreau skimmer mimimum si restul refugium).Initial nu o sa incerc nimic cu dozare automata - o sa merg pe AquaForest ...am auzit o gramada de lucruri bune.

La pompa de retur nu s adeptul bigger is better , incerc sa ajung la un debit real (dupa toate echipamentele adaugate pe linie,depuneri etc ) de 2 x volum acvariu/h (filtrarea biologica o sa se intample in acvariu ). Sicce sau Eheim fac niste pompe f robuste si silentioase de ex. Dar ma mai uit si la DC pumps.

La lumina nu s convins deloc de LED. Nu s convins nici la apa dulce cu toate ca acolo e mult mai simplu cu plantele si avantajele led sunt si mai importante(am led la acvariu curent). De ce nu vreau LED la reef ...pai nu s sigur ca putinele sisteme care au lentile de difuzie vor tine 3-4 ani avand in vedere ca s foarte scumpe. Nici un sistem T5 /Led nu mi se pare ok pentru ca e iar foarte scump.Mi se pare T5 net superior pt corali cu tot cu dezavantajele (caldura , consum , tuburi consumabile la 1 an).Pana acum planul e sa iau un sistem T5 (care e si mult mai ieftin) si sa adaug in mijlocul acvariului cu Kessel 360 sau ceva 360 grade ca sa am efectul ala de shimmer.

Pentru control temperatura (unde o sa am nevoie de chiller vara) ma gandesc sa iau un chiller + incalzitor pe un controller de temperatura . Marturiesc ca inca nu am apucat sa citesc serios de chillere si nu stiu ce dezavantaje si probleme au . De asemenea trebuie sa pastrez un ochii si pe consumul de curent 24/24 overall.. la toate componentele.Pentru ca pornesc la sfarsitul verii chiller-ul nu o sa fie pe lista mea.

La pompe de valuri sunt vandut pe Maxspect Gyre 250 kit- Pompa & Controller dar aproape sigur e nevoie de mai mult (la Peninsula e misto pt ca tubul de retur sump sufla pe lungimea acvariului si nu pe latime).

RODI fara doar si poate dar nu am gasit inca ceva foarte rentabil - https://www.amazon.com/SpectraPure-MaxCap-RO-DI-System/dp/B009XTE14U bun dar f scump

O sa incerc sa limitez consumabilele pe cat posibil- fara carbon , doar t5 , rolele sau perlon si Aqua Forest stuff. Hai si niste reactoare pentru nitrati/fosfati daca e cazul cu bioload.O sa incer f putin schimb de apa sarata ,daca imi iese.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/12/2018 21:41:36

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Masterblaster wrote:
Vreau ceva cat mai sustenabil(inclusiv financiar) , simplu si eficient . Asta la momentul asta inseamna Berlin method cu strat mare de nisip si pesti/crustacee care ajuta ecosistemul. Ma gandesc sa pun 25-30 kg de piatra plus strat nisip (1.5-3 mm reef sand) de 8-10 cm. Toata filtrarea biologica o sa fie in acvariu/refugium.La filtrare mecanica as prefera roller pt ca e eficient si nu necesita mententanta f des( daca reusesc sa l bag in sump-ul Red Sea).Daca nu... nu filter sock, mai bine media tray plina cu perlon. Dupa vine un skimmer bun (si silentios) . O sa incerc sa izolez o mica parte din compartimentul sump ului pt skimmer si sa las restul ca un mare refugium(Red sea are compartimentul care care se poate transforma in 50%-50% refugium- skimmer , eu vreau skimmer mimimum si restul refugium).Initial nu o sa incerc nimic cu dozare automata - o sa merg pe AquaForest ...am auzit o gramada de lucruri bune.


Sunt total de acord cu tine. In mare parte urmez aceeasi metoda, skimmer/refugiu/perlon. Simplu si eficient.


MSI Reef
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

eu zic sa nu te complici cu deep sand bed, din ce am vazut la BRS TV trendul este impotriva DSB si chiar pentru bare bottom, pentru ca DSB e periculos in timp.
exista acum bio mediile astea foarte eficiete gen Marine Pure, nu mai e nevoie de DSB.

sistemul ala de osmoza imi pare overkill.

cu siguranta o sa ai nevoie de mai mult decat 30kg de piatra, nu de alta dar nu o sa ai unde pune coralii )
15 kile am pus eu in acvariul meu de 60X45X50, deci na

PS am o intrebare daca nu sunt indiscret: de unde ai luat acvariul? ca m-am uitat la furnizorii astia mai cunoscuti si nici macar nu au in stoc ce ai luat tu, darmite sa fi fost cu reducere.
sau nu locuiesti in romania?
multam.

This message was edited 2 times. Last update was at 04/12/2018 22:35:21




Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din cate stiu in Romania sunt 2 importatori directi Red Sea - CoralFarm si Rhino(www.rhino.ro). Pe site-ul RedSea parca scrie doar de Coralfarm. Rhino a avut promotie de 1 Decembrie. Eu am vorbit cu persoana de contact de acolo sa il livreze catre mine in 2019 (avand in vedere ca altfel ar fi ocupat loc in casa degeaba plus ca trebuie desfacut paletul pentru transport indoors)


Legat de DSB , acum nu am cunostinte de chimie avansate dar din ce am citit hidrogenul sulfurat care se poate acumula, cand e eliberat e neutralizat la contactul cu apa bine oxigenata, se transforma in sulfat SO4(la reef exista circulatie in acvariu semnificativ mai mare decat acvariu de apa dulce). Plus ca inainte sa ajunga la concentratii la care sa moara pesti o sa se simta miros. Mie DSB mi se pare mai naspa pentru ca e foarte usor sa se ingroape resturi organice in nisip. Dar DSB merge f bine cu vietatile care traiesc in nisip si il misca/curata (goby ,crustacee ,arici/stele de mare etc) Sincer mai mult imi fac griji ca se aduna o gramada de kg de la nisipul de 8 cm.
Cei de la BRS au renuntat/renunta la sand pentru ca pentru ei cel mai important lucru e ca acvariul sa arate bine pe youtube. Sand inseamna extra mentenance din punctul asta de vedere pt ei, chiar au spus lucrul asta intr-un video.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Sfatul meu e sa pui un strat fin de nisip, arata mult mai bine vizual.

Cand / daca se murdareste, il scoti la schimburile de apa si il inlocuiesti.

Eu zic ca atat timp cat ai niste dihanii care traiesc in nisip, nu trebuie sa-ti faci probleme. As merge pe cerith snails si tiger pistol shrimp, chiar si exemplare multiple.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com